Ir al contenido

Página principal de la UdL

Actividades

En este apartado encontrareis diversas actividades que organizamos en el ámbito de la sensibilización, tanto en el ámbito de las políticas de igualdad, como en la prevención y detección de la violencia de género o la promoción de la investigación y la docencia, entre otras.

Exposició Benestar i salut a través de l'experiència artística

exposicio fmL’exposició Benestar i salut a través de l'experiència artística es podrà veure a l’edifici del Rectorat per commemorar el 28 de maig, des del 25 de maig al 15 juny al passadís de la segona planta del edifici del Rectorat i comptarà amb una visita guiada per l'edifici del Rectorat càrrec del degà de la Facultat de Lletres, Joan Busqueta, el dia de la inauguració que tindrà lloc el 28 de maig a les 18.00h. 

L’exposició ofereix una mostra de les composicions realitzades per 11 dones amb fibromiàlgia en el marc dels tallers artístics del projecte. Les impulsores de la iniciativa pretenen posar de manifest que la creativitat i l’art poden influir positivament en el benestar de les pacients. Podeu veure el catàleg en aquest enllaç.


Benestar i salut a través de l'experiència artística és un dels resultats del projecte de recerca homònim sobre l'impacte de l'experiència artística en la salut de dones que tenen fibromiàlgia, dut a terme per la professora de la Facultat d’Infermeria, Palmira Rius, i la gestora en gènere del Centre Dolors Piera, Cristina Rodríguez, d'octubre de 2014 a abril de 2015. El principal objectiu d'aquest treball d'investigació ha estat comprovar que la creativitat i l'art poden millorar la percepció, la relació i el benestar de les dones que tenen fibromiàlgia. Segons les autores “es tracta de comprovar els beneficis plaents de la creativitat i l'art com a via per millorar el benestar de les dones que tenen fibromiàlgia”.

Rius i Rodríguez han presentat els principals resultats del projecte a la Jornada de commemoració del 12 de maig, Dia Mundial de la Fibromiàlgia, la Fatiga Crònica i la SSQM amb la intervenció titulada L’art com a generador de benestar. Una de les dades recollides i analitzades és la percepció del benestar en entrar i sortir de cada sessió i el descans el mateix dia de realització del taller artístic. Més d’un 90% dels casos milloren la percepció del seu benestar en sortir de la sessió: “He començat el dia en un 1, però només de pensar que havia de venir... i començar l’activitat… ja em sento en un 7 o en un 8", afirma una de les participants. Quant a la percepció del descans, millora, majoritàriament, o bé es manté igual que habitualment. Només puntualment, empitjora: “Vaig dormir tota la nit “del tirón”, quan normalment em desperto vàries vegades”, comenta una altra participant.

Per tal de difondre l’experiència i en commemoració del Dia Internacional per l’Acció de la Salut de les Dones, el Centre Dolors Piera ha publicat un catàleg i un punt de llibre. El catàleg, en format desplegable, explica la finalitat del projecte i ofereix una mostra de tretze de les obres realitzades. Les peces van acompanyades d’onze consells de benestar que són indicats per a totes les persones.

Amb aquesta sèrie d’accions el Centre Dolors Piera pretén obrir noves vies de recerca, com ara l’ús de l’art com a recurs per pal·liar el dolor, i visibilitzar i recordar les problemàtiques que afecten a les dones en el camp de la salut.

La inclusió de la perspectiva de gènere en l’àmbit sanitari queda recollida en la publicació La salut de les dones de la col·lecció Genuïnes, i en el document 10 perquès per a una salut i seguretat laboral amb perspectiva de gènere publicat l’any 2011 per La Subdirecció General de Seguretat i Salut Laboral.

Llegiu-ne més:

L’art contra el dolor
Art reparador

Les dones som pacients amb drets. Ni nenes ni invisibles...

 

ANUNCI GRUPS 2015 2L’Associació Lika amb la col·laboració del Centre Dolors Piera organitza grups de reflexió mensuals per incorporar la perspectiva de gènere en diferents àmbits. El proper 6 de maig a les 19.30h a la sala de juntes de la 2a planta de l'edifici del Rectorat tindrà lloc el grup de reflexió sobre la salut de les dones titulat "Les dones som pacients amb drets. Ni nenes, ni invisibles ni pous de pastilles" que dinamitzarà la membre de la Xarxa de Dones per la Salut i presidenta de l'Associació Dona Balàfia, Jos Farreny. 

L'activitat està organitzada en commemoració del Dia 28 de maig, Dia Internacional per a l'Acció de la Salut de les Dones, per sensibilitzar sobre la necessària incorporació de la perspectiva de gènere en la salut de les dones. La doctora Carme Valls-Llobet, metgessa i Directora del programa Dona, Salut i Qualitat de Vida del CAPS, Centre d'Anàlisis i Programes Sanitaris, afirma que "les dones han estat invisibles per la Medicina, en no estar representades en les cohorts de recerca. Actualment només un 30% del treballs de recerca inclouen dones com a subjecte d'estudi i que els homes tenen més problemes de salut aguts i les dones més problemes de salut crònics. La Ciència Mèdica està molt preparada per atendre els problemes aguts i molt poc preparada per atendre els problemes crònics."

Al mes de juny, està previst el grup de reflexió sobre diversitat sexual titulat "Sense identitats o amb totes alhora: la teoria Queer" (3 de juny).

 

 

 

El feminisme al món del còmic

Vinyeta extreta del llibre Quiéreme bien. Una historia de maltrato, de Rosalind B.PenfoldL’Associació Lika amb la col·laboració del Centre Dolors Piera organitza la sessió Còmics i gènere: vinyetes que ensenyen. Es realitzarà el dia 4 de febrer, a les 19.30h, a la Sala de Juntes de l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida.

L’activitat té l’objectiu d’analitzar els rols i característiques dels i les protagonistes dels còmics des d’una perspectiva de gènere i feminista. Al mateix temps, es donaran a conèixer publicacions alternatives que trenquen els models de gènere. L’organització ha convidat a dues entitats juvenils de rol de Lleida per tal de treballar aquesta temàtica.

Leer más: El feminisme al món del còmic

Dones, ciència i tecnologia

exposicioAquest any el Mercat de Tecnologia de la Universitat de Lleida, que se celebrarà el dia 15 de maig durant el matí, tindrà la DONA i LA TECNOLOGIA com a tema transversal i fil conductor. S'hi ha programat l'exposició Mujer Ciencia y Tecnologia del Govern de les Illes Canaries i dos tallers per visibilitzar les dones a la ciència.

El Mercat de la Tecnologia de la Universitat de Lleida és l'exposició  més gran de treballs tecnològics d’alumnat de secundària. Es tracta de treballs i projectes de Tecnologia i Ciència aplicada realitzats i presentats per alumnat d’ESO i Batxillerat de diversos centres educatius de la demarcació de Lleida que ofereix a l’alumnat la possibilitat de mostrar les seves creacions tecnològiques, sense cap afany competitiu, als seus companys i companyes i a tothom que vulgui veure-ho.

L'exposició Mujer, Ciencia y Tecnología, en la qual s’hi mostraran les contribucions de les dones a la tecnologia, es podrà veure a l’entrada de l’Edifici Polivalent del Campus de Cappont, el dia 15 de maig i, posteriorment es trobarà ubicada a la planta -1 del mateix edifici, fins al 29 de maig. S'inaugurarà a les 09.45h a la sala d'actes de l'Edifici de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL. 

A més, la col·laboradora del Centre Dolors Piera i agent d'igualtat, Yolanda Bardina, impartirà el taller Dóna’m ciència. La relació entre ciència i gènere per presentar i reflexionar sobre el paper de les dones enl'àmbit de la ciència i la tecnologia. Les dones han contribuït a la ciència des dels seus inicis, però no han estat reconegudes degudament. En nombroses ocasions, han hagut de superar adversitats de tot tipus per poder dedicar-se al què els apassionava i perquè els seus treballs fossin publicats. Moltes es van haver de fer passar per homes. Les sessions del taller de la Yolanda Bardina tindran lloc a les 12.15, a les 13.00h i a les 13.45.

D'una altra banda, la Sara Cabello, del Centre de Recursos de la Noguera, impartirà el taller (Des)igualtat de gènere i tecnologia. L’objectiu d’aquest taller consisteix en donar visibilitat al paper de la dona en el camp de la tecnologia i reflexionar sobre els estereotips de gènere al voltant del procés tecnològic i els condicionants socials al llarg de la història, repassant alguns inventes significatius i objectes o productes tecnològics de la vida quotidiana. Les sessions del taller es realitzaran a les 10:15, a les 11:00 i a les 11:30.

Vegeu el programa d'activitats.

Estratègies per educar en la diversitat sexual i de gènere

arcL'Institut de Ciències de l'Educació, amb la col·laboració d'altres entitats i institucions entre els quals es troba el Centre Dolors Piera, ha organitzat una trobada pedagògica titulada "Estratègies per educar en la diversitat sexual i de gènere" a propòsit de l'aprovació de la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

La jornada comptarà amb tres taules rodones on hi participaran especialistes en dret, com la Dra. M. Dolors Toldrà, professora de Dret privat de la Facultat de Dret i Economia, personal investigador en sociologia i en temes de gènere i educació com Gerard Coll-Plana, Miquel Missé, Raquel (Lucas) Platero o Rosa Sanchis, i la representació d'entitats de famílies gais, lesbianes i transexuals. 

Leer más: Estratègies per educar en la diversitat sexual i...

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto