Exposició Benestar i salut a través de l'experiència artística

exposicio fmL’exposició Benestar i salut a través de l'experiència artística es podrà veure a l’edifici del Rectorat per commemorar el 28 de maig, des del 25 de maig al 15 juny al passadís de la segona planta del edifici del Rectorat i comptarà amb una visita guiada per l'edifici del Rectorat càrrec del degà de la Facultat de Lletres, Joan Busqueta, el dia de la inauguració que tindrà lloc el 28 de maig a les 18.00h. 

L’exposició ofereix una mostra de les composicions realitzades per 11 dones amb fibromiàlgia en el marc dels tallers artístics del projecte. Les impulsores de la iniciativa pretenen posar de manifest que la creativitat i l’art poden influir positivament en el benestar de les pacients. Podeu veure el catàleg en aquest enllaç.


Benestar i salut a través de l'experiència artística és un dels resultats del projecte de recerca homònim sobre l'impacte de l'experiència artística en la salut de dones que tenen fibromiàlgia, dut a terme per la professora de la Facultat d’Infermeria, Palmira Rius, i la gestora en gènere del Centre Dolors Piera, Cristina Rodríguez, d'octubre de 2014 a abril de 2015. El principal objectiu d'aquest treball d'investigació ha estat comprovar que la creativitat i l'art poden millorar la percepció, la relació i el benestar de les dones que tenen fibromiàlgia. Segons les autores “es tracta de comprovar els beneficis plaents de la creativitat i l'art com a via per millorar el benestar de les dones que tenen fibromiàlgia”.

Rius i Rodríguez han presentat els principals resultats del projecte a la Jornada de commemoració del 12 de maig, Dia Mundial de la Fibromiàlgia, la Fatiga Crònica i la SSQM amb la intervenció titulada L’art com a generador de benestar. Una de les dades recollides i analitzades és la percepció del benestar en entrar i sortir de cada sessió i el descans el mateix dia de realització del taller artístic. Més d’un 90% dels casos milloren la percepció del seu benestar en sortir de la sessió: “He començat el dia en un 1, però només de pensar que havia de venir... i començar l’activitat… ja em sento en un 7 o en un 8", afirma una de les participants. Quant a la percepció del descans, millora, majoritàriament, o bé es manté igual que habitualment. Només puntualment, empitjora: “Vaig dormir tota la nit “del tirón”, quan normalment em desperto vàries vegades”, comenta una altra participant.

Per tal de difondre l’experiència i en commemoració del Dia Internacional per l’Acció de la Salut de les Dones, el Centre Dolors Piera ha publicat un catàleg i un punt de llibre. El catàleg, en format desplegable, explica la finalitat del projecte i ofereix una mostra de tretze de les obres realitzades. Les peces van acompanyades d’onze consells de benestar que són indicats per a totes les persones.

Amb aquesta sèrie d’accions el Centre Dolors Piera pretén obrir noves vies de recerca, com ara l’ús de l’art com a recurs per pal·liar el dolor, i visibilitzar i recordar les problemàtiques que afecten a les dones en el camp de la salut.

La inclusió de la perspectiva de gènere en l’àmbit sanitari queda recollida en la publicació La salut de les dones de la col·lecció Genuïnes, i en el document 10 perquès per a una salut i seguretat laboral amb perspectiva de gènere publicat l’any 2011 per La Subdirecció General de Seguretat i Salut Laboral.

Llegiu-ne més:

L’art contra el dolor
Art reparador