8 de març, Dia Internacional de les Dones 2014

La commemoració del 8 de març de 2014 a la UdL està dedicada a l'Art i a la igualtat i, especialment, a les dones artistes de Lleida i a les mestres de la República. 

 D'una banda, es realitzarà la jornada Art i igualtat de gènere amb la conferència "Dones artistes a Lleida: en un punt cec" a càrrec de la Dra. Carme Molet i la projecció de la pel·lícula Las maestras de la República, guardonada amb el Goya al millor documental. La jormada tindrà lloc el dia 6 de març a les 16.30h a la sala de juntes del segon pis de l'edifici de Rectorat. D'una altra, es podrà visitar l'exposició Dones Artistes amb la col·laboració de l'Institut Català de les Dones que es podrà veure des del dia 1 de març de 2014 fins al 30 de març al passadís de la segona planta de l'edifici de Rectorat.

PROGRAMA de la JORNADA ART I IGUALTAT DE GÈNERE

16.30-16.45 Presentació de la jornada a càrrec del rector de la UdL Roberto Fernández, la directora del Centre Dolors Piera Ana Mª Romero, i la Secretaria de Polítiques Socials de la FETE-UGT, Luz Martínez.

16.45-17.45 “Dones Artistes a Lleida: en un punt cec” conferència a càrrec de la Dra. Carme Molet, professora de la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat de Lleida.

18.00-20.00 Projecció de Las maestras de la República guardonada amb el Premi Goya a la Millor Pel·lícula Documental i posterior col·loqui amb la catedràtica d'Història Contemporània de la UdL, Dra. Conxita Mir, la mestra i filla de mestres de la república i testimoni del documental, Hilda Farfante, la directora de la pel·lícula, Pilar Pérez Solano, i la responsable del projecte, Luz Martínez
Modera el col·loqui: Mariví Chacón

Descarregueu-vos el tríptic del programa.

La projecció de la pel·lícula ha estat coorganitzada amb la FETE-UGT Terres de Ponent.

EXPOSICIÓ DONES ARTISTES

Aquesta exposició té com a objectiu difondre els noms d'algunes de les dones, miniaturistes, pintores, dibuixants i il·lustradores que amb la seva obra han contribuït a configurar el patrimoni artístic de Catalunya des de l'Edat Mitjana fins el segle XX.

Les artistes sel·leccionades (miniaturistes, pintores, dibuixants i il·lustradores) són una mostra del creixement i l'evolució de la creativitat artística de moltes dones que com elles, al llarg del temps, han treballat amb diferents interessos: des de l'adopció dels llenguatges acadèmics i establerts per a què es reconegués el seu treball, fins a la transformació i subversió d'aquests llenguatges per construir altres formes de pintar i representar el món. Elles, com moltes altres, formen part d'una genealogia oculta que aquesta exposició pretén començar a fer visible.

logo icd

Fulletó de l'exposició.

 

 

ACTE INSTITUCIONAL DEL 8 DE MARÇ A LLEIDA

L'acte institucional del Dia Internacional de les Dones a la ciutat de Lleida tindrà lloc el dia 8 de març, a la plaça 8 de març de Lleida a les 11.00h. Hi assistiran, com cada any, la representació d'institucions i unitats de la Generalitat de Catalunya, de l'Ajuntament de Lleida, de la Diputació de Lleida, del Consell Comarcal del Segrià, de la subdelegaciódel govern central i de la Universitat de Lleida.