Butlletí de febrer, número 179

butlleti febrer2021

 

Activitats del Centre Dolors Piera

OFERTA DE MATÈRIA TRANSVERSAL EN GÈNERE A LA UdL

El Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera organitza cursos de matèria transversal en igualtat de gènere. L'oferta de Matèria Transversal Bàsica en gènere per al 2n quadrimestre és la següent: 

TAULA RODONA. DIA INTERNACIONAL DE LES NENES I LES DONES A LA CIÈNCIA

EXPOSICIÓ CIENTÍFIQUES CATALANES 2.0

 Activitats a Lleida

XXVI FEMINARI DEL GRUP DE DONES LLEIDA

"Bioètica feminista i objecció de consciència a l'avortament" a càrrec de Rosana Triviño, filòsofa i professora de la Universidad Complutense de Madrid.

PREMI DE FOTOGRAFIA LEONOR PEDRICO. DONES I CURES

El Grup de Dones de Lleida convoca el VII Concurs de Fotografia Feminista Leonor Pedrico per visibilitzar les dones en tots els fronts, perquè la fotografia esdevingui una eina per expressar maneres feministes de veure i viure el món.

Obert fins al 15 de febrer de 2021

Més informació: bases del concurs

ESPAI DE CREIXEMENT PERSONAL CASAL DE LA DONA. AJUNTAMENT DE LLEIDA

El Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones ofereix un espai grupal per potenciar el creixement personal, l’apoderament, l’autoestima, la gestió de les emocions i les
habilitats socials, des d’una perspectiva de gènere i amb un treball integral tenint en compte totes les dimensions de la persona: social, intel·lectual, emocional, física i espiritual.
Aquest espai s’adreça a dones de Lleida que vulguin millorar aspectes personals mitjançant un treball dinàmic i de grup tot compartint eines, estratègies i experiències.

Inscripcions al 973 700 461 o envieu un e-mail a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Més informació: programa

Jornades, congressos i seminaris

CONGRÉS INTERNACIONAL DE CIÈNCIA, FEMINISME I MASCULINITATS #CICFEM2021. 

Inscripció oberta per enviar comunicacions.

Les comunicacions podran tenir la modalitat d’abstract o simposi, i aniran adherides a alguna de les línies d’investigació proposades conforme als ODS establerts per les Nacions Unides, des d’un enfoc de la igualtat de gènere i de la superació de la violència. Els animem a presentar investigacions, que a nivell organitzatiu o a títol personal, estiguin portant a terme, des de qualsevol disciplina científica i àrea del coneixement. A la nostra web, cicfem.org, pot trobar totes les orientacions i la informació actualitzada.

Més informació: web del congrés

SEMINARI DE METODOLOGIES D'INVESTIGACIÓ I GESTIÓ D'INFORMACIÓ CIENTÍFICA EN ESTUDIS DE DONES I DE GÈNERE

Beques, premis i ajuts 

CONVOCATÒRIA D’AJUTS PER A PROJECTES D'INNOVACIÓ PER A LA MILLORA DE LA QUALITAT DOCENT EN
MATÈRIA DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE (INDOVIG)

Bases de la convocatòria

Termini: 18 de febrer de 2021

I PREMI D'INNOVACIÓ DOCENT I BONES PRÀCTIQUES MARÍA MOLINER

Convoca: Càtedra d'Estudis de les Dones "Leonor de Guzmán" amb el patrocini de la Delegació d'Igualtat de la Diputació de Còrdova

L'objectiu de la convocatòria 2020 és difondre projectes i materials educatius (ensenyament públic no universitari) a favor de la igualtat, la no discriminació per raó de sexe i la lluita contra la violència masclista.

El termini de presentació de treballs finalitza el 25 de febrer de 2021.

Més informació: bases de la convocatòria

V EDICIÓN DEL PREMIO FRANCISCA DE PEDRAZA CONTRA LA VIOLENCIA DE GÉNERO

L'associació Dones Progressistes d'Alcalá 'Francisca de Pedraza' presenta les bases de la V edició de el Premi Francisca de Pedraza contra la violència de gènere, la finalitat és la de distingir i reconèixer la trajectòria d'aquelles persones, col·lectius, mitjans de comunicació, entitats o institucions que han destacat o destaquin pel seu compromís i dedicació en la lluita contra la violència de gènere. Per segon any, el Premi compta amb una Categoria d'Empresa que reconeixerà les accions que realitzen empreses o entitats de Tercer Sector per a la millora de l'ocupabilitat i l'atenció de les dones víctimes de violència de gènere en l'àmbit laboral.

Consulteu les bases de la convocatòria

Termini: 25 de maig de 2021

Altres activitats

MOSTRA INTERNACIONAL DE FILMS DE DONES DE BARCELONA

Iniciem la 29a edició de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona després de travessar un any del tot excepcional i extraordinari. La pandèmia global ha comportat aprenentatges vitals transcendents, també per al món cultural. Els coneixements que les feministes i les ecofeministes fa dècades que divulguen sonen avui amb força a més altaveus que mai: som interdependents, som ecodependents i la vida és una possibilitat per sobre d’una certesa. El principi de col·laboració que mou la nostra activitat -amb altres entitats, amb diferents espais de la ciutat i del país, amb institucions, amb cineastes, crítiques i distribuïdores…- és la principal raó per la qual la Mostra és avui possible, quasi trenta anys després de la primera edició, un llunyà 1993. La complicitat, la simbiosi i el mutualisme són mecanismes presents en la pràctica cultural que volem i que necessitem.

Més informació: al programa

DIA INTERNACIONAL DE TOLERÀNCIA ZERO AMB LA MUTILACIÓ GENITAL FEMENINA

VIDEOCONFERÈNCIA. EL MITE DE LA LLIURE ELECCIÓ AMB ANA DE MIGUEL ÁLVAREZ

SESSIÓ WEBINAR SOBRE LES MODIFICACIONS DE LA LLEI 5/2008 DEL DRET A LES DONES A ERRADICAR LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Ciberfeminismo en España: discurso teórico y prácticas digitales
Autor / a: Gago Gelado, R.
ISBN: 978-84-1302-030-3
Edició: 1 - 2019 (gener)
Idioma: català
Format: 13,5x21 (rústica)
Nº pàg: 392

El moviment ciberfeminista s'inicia a Espanya a mitjans dels anys 90 de segle XX. Aquest llibre pretén, a través de les pràctiques discursives de l'feminisme en línia, examinar quina és la seva situació actual.

Per a això, es construeix un marc teòric en el qual s'analitzen els eixos vertebradors que conformen l'activisme online. Un d'ells, el que estudia el ciberfeminisme social (moviment que ha encunyat Montserrat Boix) i un altre, a través d'l'art a la xarxa (denominat net.art).

A més dels nuclis vertebradors ens aturarem en els condicionants transversals que ens hem trobat en la investigació, com la bretxa digital, la integració a Facebook, l'empoderament digital, etc.

Rocío Gago Gelado és doctora en Ciències de la Comunicació per la URJC, llicenciada en Ciències de la Informació per la UPSA. La seva trajectòria professional s'ha desenvolupat en televisió, especialment en la realització de sèries de ficció espanyola (Vis a Vis, Els homes de Paco, etc). Actualment és professora de la Universitat Nebrija. Les seves línies d'investigació se centren en cinema i televisió, gènere i ciberfeminisme.

Aquest llibres es toba al CEDD (14.6 GAR)

 logoCEDDsied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Llibres, revistes, informes i articles digitals

DOSSIER MONOGRÀFIC SOBRE L'IMPACTE DE GÈNERE DE LA COVID-19

L’Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG), de l’Institut Català de les Dones (ICD), ha donat a conèixer avui el dossier estadístic L’impacte de gènere de la COVID-19 en dades amb l’objectiu d’incrementar el reconeixement social al treball que fan les dones, tant en el mercat del treball remunerat com en el treball no remunerat, i donar visibilitat a les desigualtats, discriminacions i dificultats a les que s’enfronten per raó de gènere.

El recull mesura la incidència diferencial de la COVID-19 per a les dones i els homes des d’una perspectiva de gènere per poder articular respostes, polítiques publiques i actuacions dels poders públics que ens permetin avançar cap a una societat més justa i igualitària i sobretot per no retrocedir ni un pas en les fites que ja s’han assolit. Aquest recull serà periòdic per poder mesurar l’impacte a llarg termini de la pandèmia en termes de desigualtats de gènere. La crisi sobrevinguda de la COVID-19, no ha estat únicament una crisi sanitària, sinó que també ha tingut greus conseqüències en tots els altres àmbits de la societat per això el dossier aborda la salut, l’ús del temps i la corresponsabilitat en les tasques de la llar i la família, l’ àmbit laboral i econòmic i les violències masclistes.

TEMPS I TREBALLS: DESIGUALTATS DE GÈNERE

CAMPANYA #DONESMARESITELETREBALL i DOSSIER

La campanya #DonesMaresiTeletreball, que forma part del projecte “Dones, treball i conciliació familiar: les desigualtats de gènere de l'economia de les cures" ha estat recolzat per l’Institut Català de les Dones i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

 L’element central de la campanya és el quadern digital: Dones, mares i teletreball en temps de COVID-19. Testimonis de mares teletreballadores durant el confinament a Catalunya.

Compta amb 7 testimonis de dones que ens han explicat la seva experiència com mares teletreballadores i que han acceptat aparèixer tant en el quadern com en la campanya de difusió que hem llençat aquests dies de Nadal. Les fotografies que l’il·lustren han estat cedides per les mateixes participants, donat que no es van poder entrevistes ni fotos presencials, tot es va fer per Zoom.

El quadern conté un informe introductori sobre la situació de les dones i les mares durant el confinament a Catalunya.

GENDERED INNOVATIONS

Short, great videos from our friends in Vienna: Dr.in Brigitte Ratzer, Technische Universität Wien, and the EU-funded Gender Equality in Engineering through Communication and Commitment (GEECCO) group. I plan to use some of these videos in classes. They focus on gender but include nice intersectional analysis. 

Wellcome EDI: Trans-inclusive name change policies in publishing. 

Wellcome EDI has partnered with trans researchers and F1000Research to co-develop an example of inclusive name change policies and further guidance. Fifteen journals from multiple publishing platforms have implemented trans-inclusive name change policies. Policies have been implemented by all F1000Research publishing platform partners, the PLOS family of journals; the Journal of Open Source Software and eLife to name a few.

Llegiu-ne més a: Standford University

NO MORE MATILDAS

Dossier No more Matildas

MUJERES CON CIENCIA

Mujeres con Ciencia neix amb l'objectiu de mostrar el que fan i han fet les dones que s'han dedicat i dediquen a la ciència ia la tecnologia. Biografies, entrevistes, esdeveniments, efemèrides i tot tipus de cròniques o fets rellevants tindran cabuda en aquest mitjà. El nostre propòsit és que Dones amb ciència doni a conèixer l'existència d'aquestes dones, el seu treball i les circumstàncies en què el van desenvolupar o el desenvolupen. L'edició de "Dones amb ciència" va a càrrec de Marta Macho Stadler.

BUTLLETÍ INFORMATIU de MESURES IMPULSADES PEL MINISTERI D'IGUALTAT

Des de la Delegació de Govern contra la Violència de Gènere (DGVG), de el Ministeri d'Igualtat, es presenta aquest butlletí per a difondre informació que es considera d'interès
i fer un breu resum de les mesures impulsades l'any 2020, un any molt difícil per a totes les persones, per les conseqüències de la pandèmia

Segueix-nos!

Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera 

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram