Octubre núm. 103

"Vull recórrer el món sencer perquè sàpiguen el que està passant per aquí!" 
Palwasha Kakar (Afganistan, 1968). Llicenciada en Sociologia per la Universitat de Kabul. Va ser guardonada el 2006 amb el Women Peace Maker (Dones Creadores de Pau) per l'Institut per la Pau i la Justícia Joan B. Kroc (Joan B. Kroc Institute for Peace and Justice).

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

MÀSTER OFICIAL ONLINE EN AGENTS D'IGUALTAT PER A LES DONES: ÀMBIT RURAL

CURS D'ESPECIALISTA EN COMUNICACIÓ I IGUALTAT DE GÈNERE

V JORNADES DONES I IGUALTAT DE TRACTE AL MÓN RURAL. Reconegudes amb 1 crèdit de Lliure Elecció.

PREMI DEL CONCURS D'ESPOTS AUDIOVISUALS CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A LA UdL

Activitats a Lleida  

SOLIDÀRIUM 2012

III PREMI CANDI VILLAFAÑE DE PROJECTES DE PROMOCIÓ D'IGUALTATS D'OPORTUNITATS

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

SEMINARI: LAS MUJERES EN LA OBRA DE SHAKESPEARE: LITERATURA, MITOS Y PSICOANÁLISIS

IIª JORNADAS DE INVESTIGACIÓN MUJERES Y HOMBRES DEL SIGLO XXI. RETOS DEL FEMINISMO  

JORNADA "PER UNA VIDA VIVIBLE EN UN MON LIMITAT, RESISTÈNCIES I SINERGIES FEMINISTES, ECOFEMINISTES I ECOLOGISTES"

XI ASAMBLEA GENERAL DE LA ASOCIACIÓN DE MUJERES INVESTIGADORAS Y TECNOLÓGICAS

II JORNADES DE RECERCA DE L’INSTITUT INTERUNIVERSITARI D’ESTUDIS DE DONES I GÈNERE iiEDG

CONGRÉS INTERNACIONAL PER A L'IMPULS DE POLÍTIQUES D'IGUALTAT DE DONES I HOMES

Premis, beques i ajuts

VIII BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZÁN

VI PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE

Va EDICIÓ DEL PREMI "ÁNGELES DURÁN DE INNOVACIÓN CIENTÍFICA EN EL ESTUDIO DE LAS MUJERES Y DEL GÉNERO"

Altres activitats

EXPOSICIÓ "VEÏNES CIUTADANES"

22è Cicle Cinema de Dones Coresponsabilitat: Les coses no es fan soles

Notícies

NOVETATS DEL CEDD

Cubierta de MUJERES MUSULMANAS EN ESPAÑA. EL CASO DE LA INMIGRACIÓN FEMENINA MARROQUÍ

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (CEDD) us presenta una de les noves adquisicions, la publicació: Mujeres Musulamanas en España. El caso de la inmigración femenina marroquí. Les autores són Gemma Martín Muñoz i Ana López Sala. Publicat per l'Instituto de la Mujer 2003. ISBN 9788477999829.

 

SEXISME AL LABORATORI

L'article de Josep Corbella publicat a La Vanguardia l'1 d'octubre, "Sexisme al laboratori", basat en una recerca realitzada a la Universitat de Yale, posa de relleu la discriminació de gènere subtil i inconscient que es dóna en l'avaluació de les canditatures per treballar en un laboratori. Els resultats de l'estudi constaten que es considera que els homes són més competents i es mereixen un sou més alt que les dones i posen de manifest que els prejudicis i estereotips culturals impedeixen la promoció de les dones en les carreres científiques.

Més informació:

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES RURALS

El Dia Internacional de la Dona Rural es va crear amb la finalitat de visibilitzar la contribució de les dones al desenvolupament rural reconeixent la rellevància del seu paper en les activitats agràries, el comerç, la petita empresa, així com la importància del seu treball en l’àmbit familiar. Al novembre del 2007 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’oficialitat d’aquesta celebració.

Antecedents

El 1995, en la IV Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per l’ONU a Beijing (Xina), es va instaurar el 15 d’octubre com el Dia Internacional de la Dona Rural. Tenint en compte el rol clau de les dones en la producció d’aliments, es va decidir fixar la data un dia abans del Dia Mundial de l’Alimentació , denunciant també que les dones que viuen al camp són les últimes que tenen accés als recursos, a la capacitació i als préstecs financers per a produir aliments. A Espanya, l’àmbit rural conté a un terç de la població i afecta al 90% del territori espanyol. Històricament, reconegudes o no, les dones vénen realitzant una notable aportació al manteniment i  desenvolupament del sector. Més de 6 milions de dones rurals a Espanya segueixen sofrint la doble discriminació de ser dona  de viure en un medi, com el rural, on es manifesten algunes dificultats afegides.
L’objectiu principal de festejar aquest dia és visibilitzar la importància que mereix l’aportació econòmica, social i cultural que fan les dones en àrees rurals d’arreu i la seva decisiva contribució a la seguretat alimentaria especialment a través de la seva tradicional preocupació pel desenvolupament sostenible i la seva intervenció en pràctiques ecològiques.

Extret de la Col·lecció Genuïnes: "Del passat al futur de les dones", número 1

El Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones commemora el Dia Internacional de les Dones Rurals amb unes jornades formatives titulades Dones i Igualtat de Tracte al Món Rural. Es tracta d'unes jornades adscrites a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida en el marc del Màster Oficial Online en Agents d'Igualtat d'Oportunitats per a les Dones: àmbit rural.

L'EXCEL·LÈNCIA CIENTÍFICA: DONES JOVES EN LA CIÈNCIA

Font: Con la A                                                 Escrit per: Aída Rodríguez 

JOANA MARTÍNEZ RICÓS és Llicenciada des de 2003 en Ciències Biològiques per la Universitat de València i Doctora des de 2009 per la mateixa Universitat, especialitat en Neurociències. Ha publicat diversos articles en revistes científiques com Neuroscience, Brain Research Bulletin o Behavioural Neuroscience. Actualment és Ajudant Doctora del departament d'Anatomia i Embriologia Humana de la Facultat de Medicina de la Universitat de València. 

 Amb les polítiques universitàries actuals la qualitat de la docència universitària espanyola es veurà seriosament afectada.

La Ley Orgánica 3/2007, para la Igualdad Efectiva de Hombres y Mujeres i la Ley 14/2011, de la Ciencia, la Tecnología y la Innovación (disposición adicional decimotercera), desenvolupen els fonaments legals imprescindibles per a una incorporació real i efectiva de les dones als àmbits científics i de la investigació. 

Però ¿aquests avenços legislatius es tradueixen en el dia a dia? Quina és la situació de partida per a les dones joves que intenten fer-se un forat?

Llegir mes...

DONES JOVES I SALUT. ESTEREOTIPS I REALITATS

Font: Con la A                                                Escrit per:  Olga del Mazo Cardiel  

Els processos de socialització com a home o dona, la interiorització de la feminitat o masculinitat i la identificació amb els rols socials, influeixen en la posició d'autonomia-dependència en què ens col·loquem i des de la qual som capaços, o no, de buscar la satisfacció personal i elaborar un projecte de vida propi. 

Quan es parla sobre la salut de les dones joves és comú trobar referències a qüestions com els trastorns de l'alimentació, sexualitat relacionada amb comportaments de risc, o consum d'alcohol i altres substàncies psicoactives. Però això només mostra una imatge parcial de l'estat de salut de les adolescents i joves.

Llegir mes...

WOMEN OF WIKIPEDIA EDIT PLANNED

Font: BBC News  

Els perfils  de les dones en la tecnologia i l'enginyeria de Wikipedia s'actualitzarà en un "edit-a-thon", celebrat en la Royal Society el proper mes.

Els perfils seleccionats a actualitzar tots seran de figures històriques. Aquells que no puguin assistir a la sessió a Londres el 19 d'octubre seran capaços de formar-ne part en línia. L'esdeveniment ha estat organitzat com a part de les celebracions anuals per celebrar el llegat d'Ada Lovelace.

Llegir mes... (En Anglés)

Nosaltres les dones

Nadine Gordimer, (Sudàfrica 1923)

Filla d'emigrants jueus, en la seva adolescència va prendre consciència de la realitat social del seu país. Va començar a escriure molt jove i, alhora, es va fer militant del llavors clandestí Congrés Nacional Africà (ANC). Defensora incansable de l'abolició de l'apartheid, és la setena dona que ha rebut el Premi Nobel de Literatura. 

En la seva obra aquesta escriptora minuciosa i valent denúncia, des de la interioritat dels seus personatges, la segregació racial que durant tant temps ha penetrat tots els racons de la vida quotidiana sud-africana. Escriu sobre la realitat social i la manera en què la política sacseja la vida del ciutadà i desbarata el seu univers personal. 

Durant el seu discurs d'acceptació del Premi Nobel de Literatura, el 1991, va assegurar que la seva autèntica escola va ser la biblioteca pública de Springs, el poble on va néixer. Un lloc prohibit per negres. "Vaig trigar a caure en el compte que si la meva pell hagués estat fosca, no podria haver estat escriptora". I va definir la que, segons ell, ha de ser la responsabilitat del narrador: "L'escriptor no resol els problemes però té una possibilitat de fer-ho, si no dóna l'esquena a la seva realitat social". 

A la nova Sud-àfrica, Gordimer manté el seu compromís. "Ha desaparegut l'apartheid, però la situació és problemàtica", assegura. "La globalització ha fracassat, hi ha problemes econòmics i violència". I ella segueix oferint la visió crítica d'aquests canvis. S'ha involucrat, per exemple, en campanyes contra la sida, per a la qual 21 escriptors, entre ells, Kenzaburo Oé, Susan Sontag o Günter Grass, van escriure una antologia de contes. 

Ja octogenària, afirma que se sent orgullosa d'haver viscut prou per veure el canvi al seu país. "Sóc blanca i africana", diu sovint. "En els anys vuitanta, el meu marit i jo vam arribar a creure que vindria una guerra civil, que acabaríem assassinats. Però ens quedem. Avui, hi ha problemes, no ho nego, però comparteixo l'espai amb una majoria negra. Hi ha blancs que van fugir a Canadà o Austràlia per no veure això ". "Els escriptors són importants perquè han de ser capaços d'analitzar els problemes", conclou, rotunda.


Ciutat amb la mirada de les dones

dimecres, 29 / febrer / 2012

Visites guiades per la ciutat i els seus equipaments socials i culturals amb la mirada posada en la presència i el protagonisme de les dones al llarg de la història.

Lloc

Lleida

Data

De 29/02/2012 a 29/02/2012

Durada

de 18:00 a 20:00

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461

Inscripció

Gratuïta

Organitzador

Regidoria Drets Cívils, Cooperació i Igualtat

Altres

973700461