Skip to content

UdL Site Home

Home

Les dones a la llengua, a la publicitat i als mitjans de comunicació

Noia i nina

Nova edició del curs de lliure elecció "Les dones a la llengua, la publicitat i als mitjans de comunicació" que organitza el Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones de la UdL. El curs pretén apropar i difondre la lectura i creació de productes audiovisuals en clau femenina. A més, permetrà repassar la història i l'actualitat del cinema creat per dones i com s'articula la presència femenina en el cinema i la publicitat. Per tal que l'alumnat pugui desenvolupar els seus propis projectes ensenyarà a utilitzar les eïnes informàtiques necessàries i d'ús més ampli avui en dia.

 

El curs es realitzarà durant el 2on quatrimestre, té una durada de 30 hores i un reconeixement de 3 crèdits de lliure elecció. És gratuït i l'assistència, obligatòria al 100% de les classes. El nombre de places disponibles són 15 i s'ompliran per rigorós ordre d'inscripció.

Horari

2, 9, 16 i 23 de març (Aula 1.32B de l'Edifici de Rectorat) i 30 de març, 6 i 13 d'abril (Aula 1.20 de l'Edifici de Rectorat) de 17.00 a 21.00h

Programa

Les sessions es realitzaran a partir de l’anàlisi de diversos fragments audiovisuals i imatges fixes.

  • 2 de març. Introducció als llenguatges audiovisuals i el valor de la mirada. Tant en la pintura, com en la fotografia, el cinema i la publicitat, les imatges no són independents. Han estat mediatitzades, elaborades; són entitats polivalents, construïdes i lligades a les tècniques que les produeixen, als mitjans en què s’estableixen i, és clar, a l’ús que se’n fa. Introducció als llenguatges audiovisuals per comprendre com es creen les imatges i el seu significat.
  • 9 de març. La construcció del punt de vista. Models i arquetips de les dones. Un recorregut visual per proposar una mirada crítica al voltant de la manera com es construeixen les composicions audiovisuals per veure quines idees i valors s’hi amaguen darrere, com s’aconsegueixen transmetre, des de quins paràmetres són construïdes i quines implicacions tenen per a la creació i reproducció d’un imaginari social concret.
  • 16 de març. La representació de la feminitat al cinema i la publicitat. Anàlisi crítica dels models de feminitat proposats pel cinema i la publicitat. A través de l’estudi dels mecanismes de representació i de l’ordre social en el que aquests se sustenten, veurem com en els processos de producció de l’imaginari hi ha implícit un exercici de submissió, invisibilització i discriminació que fa que la imatge de les dones acabi representant la perfecta imatge de victimització, precarietat i vulnerabilitat.
    Es proposarà un exercici pràctic d’anàlisi per superar els prejudicis sexistes.
  • 23 de març - Llenguatge inclusiu. Les llengües no són quelcom asèptic, sinó que són una construcció social forjada a partir de les creences i normes que configuren la nostra cultura. Malgrat els avenços socials que han tingut lloc en relació a la consecució de la igualtat d’oportunitats, la llengua continua incorporant elements que inivisibilitzen les dones o bé que contribueixen al manteniment dels estereotips i dels rols de gènere tradicionals. Al llarg d'aquesta sessió aprendrem estratègies per a neutralitzar l'ús sexista i androcèntric del llenguatge.
  • 30 de març - Guió audiovisual
    En quatre hores de taller aprendrem les nocions bàsiques per a desenvolupar el nostre propi guió audiovisual, allò fonamental que ens pugui servir per a poder donar forma a les nostres idees. Com a referents ens intentarem centrar en recursos propis de la producció publicitària, introduint també certs tocs de la narrativa audiovisual essencials per a poder donar ritme a la nostra idea.
  • 6 d’abril -  Producció audiovisual
    Les segones quatre hores ens han de servir per poder filmar allò que volem posar en pràctica. Acabarem de fer una petita introducció a algunes tècniques de càmera per entrar després en detalls més tècnics sobre el seu funcionament. Un cop finalitzada la part teòrica, càmera en mà anirem a posar en pràctica allò que haurem creat en el primer dia.
  • 13 d’abril - Postproducció audiovisual: Edició de l’spot amb Première Pro.
    Amb aquesta darrera part del taller aprendrem a editar la nostra producció. Ho farem amb el Première Pro, un dels Softwares més reconeguts a nivell internacional per a l’edició audiovisual. Començarem amb una petita introducció en què aprendrem a utilitzar els tres o quatre recursos bàsics (entorn d’edició, transicions i efectes, títols i importació d’imatges i sons). A partir d’aquí ens dedicarem a editar el material i un cop acabat, visualitzarem tot el que haurem produït en 12 hores d’aprenentatge i compromís amb la transformació de les relacions de gènere.

Professorat

  • Membres de Drac Màgic
  • Membres del Centre Dolors Piera

Avaluació

Es realitzarà i s'editarà un spot publicitari.

Informació i Matricula

Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones
c/ Jaume II, 71
25001 LLEIDA
Tfn. 973 - 703396
Correu electrònic: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ministerio de Igualdad

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand