Continuen els tallers de prevenció de la violència de gènere a la UdL

tallerUn curs més, el Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones reprèn els tallers de prevenció de la violència masclista en l'àmbit de la parella que realitzarà durant aquest curs 2017-2018 a diverses facultats i escoles de la UdL.

El primer taller s'ha realitzat a la Facultat de Lletres, en el marc del Grau de Comunicació Audiovisual i continuaran a la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social, en els propers dies. Pel segon quadrimestre, estan previstos a la Facultat de Dret, Economia i Turisme. L'activitat, que l'any passat es va ampliar per primer cop a la Facultat de Medicina, està previst dur-la a terme durant aquest curs a la Facultat d'Infermeria i a l'Escola Politècnica Superior.

La idea de fer aquests tallers adreçats a l’alumnat de la UdL van dissenyar-la les professores M. Ángeles Calero Fernández, catedràtica de Llengua Espanyola de la UdL i anterior directora del Centre Dolors Piera juntament amb la professora emèrita Divina Salvany de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social arran dels resultats de la investigació “Percepció de la violència de gènere entre l'alumnat universitari. El cas de la Universitat de Lleida ”, que va posar de manifest que no s’identifiquen els comportaments violents.

La investigació, realitzada des del Centre Dolors Piera l’any 2013, posava de manifest que només un 36% de l'estudiantat enquestat catalogava la gelosia com un tret negatiu per la relació; un 40% acceptaria el perdó i la voluntat de canvi d'actitud de la persona estimada després d'una agressió; un 28% no veia cap inconvenient en què la seua parella volgués saber què fa en tot moment; un 22% tampoc trobava malament que li impedissin parlar amb altres persones; i fins i tot, un 10% justificava que un home agredís la seua parella.

És per això que des de la UdL s’ha considerat important treballar en la prevenció d’acord amb els resultats d'aquest l’estudi, i promoure el Reglament d’actuació en cas de violència de gènere a la UdL. En aquest mateix sentit, el II Pla d’Igualtat d’Oportunitats entre homes i dones de la Universitat de Lleida (2016-2019) preveu una línia dedicada a la sensibilització sobre la violència de gènere que inclou les possibles mesures de prevenció i atenció a la UdL que va valorar l’alumnat en l’estudi citat, com el fet de comptar amb una unitat d’atenció en cas de violència de gènere. El Centre Dolors Piera assumeix aquesta funció d’unitat de referència dins l’àmbit universitari.

Aquesta activitat s'ha realitzat gràcies a la col·laboració de l'Instituto de la Mujer del Ministeri de Sanitat, Afers Socials i Igualtat.