• Webs de Dones
    1. Enxarxades a Lleida
      L'Espai de trobada de les dones de les comarques de Lleida.
    2. Mujeres en Red
      El periodico feminista. 
  • Biblioteques i centres de documentació
    1. Instituto de estudios de la Mujer de la Universidad de Granada
      L'Instituto de Estudios de la Mujer és un centre de recerca de carácter multidisciplinari dedicat als estudis de les dones i de gènere.
    2. Centro de Documentación del Servicio Provincial de la Mujer. Diputación de Málaga
      El catàleg de publicacions d'aquest centre recull les diferents col·leccions, tant de llibres com de revistes, que la Diputación Provincial de Málaga edita des del seu Centro de Ediciones (CEDMA).
    3. Centro de Documentación "María Zambrano"
      Es tracta d'un centre de documentació o biblioteca especialitzada, de lliure accés, on es busca, recopila, tracta i posa a disposició de totes les persones la informació i documentació relativa al coneixement del present i passat de les dones i referida a la promoció de la igualtat d'oportunitats de dones i homes.
    4. Francesca Bonnemaison. Diputación de Barcelona
      Espai de referència per a fomentar la participació activa de les dones en tots els àmbits, per a impulsar les polítiques d'igualtat d'oportunitats i per a promoure els drets de les dones.
    5. Centre de Documentació de l'Institut Català de la Dona. Generalitat de Catalunya
      És un organisme del Govern de la Generalitat creat per Llei del Parlament l'any 1989. En aquesta legislatura estarà orientat, fonamentalment, a dissenyar, impulsar i avaluar les polítiques de dones i per a les dones que han de desenvolupar les administracions catalanes.
    6. Servei de Documentació de la Fundació CIREM
      La Fundació CIREM (Centre d'Iniciatives i Recerces Europees a la Mediterrània) és una fundació privada, sense afany de lucre, dedicada a la investigació aplicada i a l'assessorament en l'àmbit de les ciències socials.
    7. Centre Municipal d'Informació i Recursos per a les Dones. Ajuntament de Barcelona
      Informació i recursos per a les dones de l'Ajuntament de Barcelona.
    8. Fundació Maria Aurèlia Capmany
      És una entitat impulsada per la Unió General de Treballadors de Catalunya, el patronat d'honor de la qual està format, també, per l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l'Institut Català de les Dones i l'Instituto de la Mujer.
  • B. i C. de D. sobre gènere (internacional)
    1. Archives for Research on Women and Gender
      Centre dedicat a la recerca i recopilació de material relacionat amb les dones que va néixer al 1993 a la Universitat de Texas a San Antonio. Des de 2001 funciona únicament el seu arxiu i la seva biblioteca, que pot consultar-se via web. Conté treballs de diferent mena sobre dones nord-americanes i mexicanes.
    2. Center for information om kvinde Frauen in Gesellschaft und Studium Women's Studies
      Web amb més de 700 enllaços a pàgines electròniques que informen sobre les activitats docents i de recerca en temes de dones i de gènere de departaments i centres universitaris d'arreu, però molt especialment d'Estats Units. La informació sobre Espanya es redueix a la connexió amb la Universitat d'Alacant, amb la Universitat Autònoma de Madrid, amb la Universitat de Granada i amb la Universitat de La Laguna.
    3. Glasgow Women's Library
      Centre amb informació i material de diferent mena sobre les dones. Ofereix també dades sobre cursos, trobades i altres activitats que es fan des d'aquesta biblioteca.
    4. Internationaal formatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging Cooperative Libraries of Amsterdam: AdamNet libraries International Women's Tribune Centre
      Centre de difusió de llibres que tracten sobre les dones i el desenvolupament. Conté un fons de 200 títols i 60 publicacions periòdiques. Compten també amb un butlletí mensual anomenat Booklink, al qual es pot accedir des de la pàgina web.
    5. International Center for Research on women
      Centre internacional de recerca sobre temes de gènere, especialment dedicat a la situació de les dones al món i al paper que juguen en el desenvolupament. L'ICRW pretén millorar la vida de les dones en la vessant econòmica –per allunyar-les de la pobresa–, avançar en la igualtat i en els drets humans i contribuir al canvi social.
  • Distribuidores
    1. Llibreria Pròleg
      El web informa de les publicacions sobre temes de dones que puguin trobar-se en aquesta llibreria especialitzada en gènere, així com de les activitats que organitza (tertúlies, tallers, exposicions).
    2. Librería de Mujeres
      Llibreria especialitzada en llibres per i per a dones. El web presenta únicament el catàleg de publicacions en venda.
  • Institucions públiques
    1. Instituto Andaluz de la Mujer
      Organisme oficial del govern autònom andalús que s'ocupa de la promoció de la dona i de la igualtat d'oportunitats.
    2. Instituto Aragonés de la Mujer
      Organisme oficial del govern autònom aragonés que s'ocupa de la promoció de la dona i de la igualtat d'oportunitats.
    3. Instituto Canario de la Mujer
      Organisme oficial del govern autònom canari que s'ocupa de la promoció de la dona i de la igualtat d'oportunitats. El seu objectiu primordial és promoure les condicions que facin real i efectiva la igualtat de l'home i la dona en tots els àmbits de la vida política, econòmica, cultural i social de Canàries.
    4. Institut Català de la Dona
      Organisme oficial de la Comunitat Foral de Navarra que s'ocupa de la promoció de la dona i de la igualtat d'oportunitats.
    5. Dirección General de la Mujer (Madrid)
      Organisme oficial del govern autònom madrileny que s'ocupa de la promoció de la dona i de la igualtat d'oportunitats.
    6. Instituto Navarro de la Mujer
      Organisme oficial de la Comunitat Foral de Navarra que s'ocupa de la promoció de la dona i de la igualtat d'oportunitats.
  • Instituts, Seminaris i Associacions Universitàries
    1. Asociación Universitaria de Estudios de las Mujeres (AUDEM)
      Associació formada per professores de diferents universitats espanyoles que fou creada en 1991. Promou la docència i la recerca en temes de gènere i realitza diverses activitats, inclosos cursos i congressos anuals.
    2. Instituto de Estudios de la Mujer de la Universidad de Granada
    3. Instituto Universitario de Estudios de la Mujer (IUEM) de la Universidad Autónoma de Madrid
      És un organisme oficial de recerca de la Universitat Autònoma de Madrid reconegut com a tal el 1993. Des dels seus inicis ha mostrat també un especial interès per la docència com a element transmissor dels avenços científics.
    4. Associació de Dones Investigadores i Tecnólogues
      Associació amb informació i material sobre les dones a l'àmbit de la investigació i la tecnologia.
  • Estudis de tercer cicle sobre gènere a Espanya
    1. Màster Online: Agents d'Igualtat d'Oportunitats per a les dones. Accions positives a l'àmbit rural
  • Teoria feminista
    1. El espacio de teoria feminista
      Materials de recerca i informació per a estudiantes, activistes i estudioses.
    2. Feminismo y educación democrática
      Monogradia sobre feminisme i democràcia escrit per Madeleine Arnot de la Universitat de Cambridge.
    3. Feminismo a la Vikipèdia
      Definició de feminisme a la Viquipèdia.
    4. Feminismos, Géneros e Identidades. Purificación. Purificación Mayobre
      Web de Purificación Mayobre Rofríguez de la Universitat de Vigo.
  • Altres recursos
    1. Espai de dones de Pangea
      L'Espai de Dones de Pangea és un espai democràtic que promou la igualtat d' accés de les dones a la informaciò, al coneixement i en particular a les TICs, potenciant les eines estratègiques necessàries.
    2. ADIEU
      ADIEU és un projecte Lingua (Acció D) l'objectiu del qual és el desenvolupament de materials per a classes presencials i aprenentatge autònom utilitzant les tecnologies de comunicació en boga (suport informàtic e Internet). Entre aquestos materials s'ofereix una GUÍA DEL DISCURSO ACADÈMICO ESPAÑOL i cd-roms per la fase de sensibilització cultural, com també per la comprensió auditiva i visual de classes magistral i la expressió escrita (escriure textos acadèmics culturalment acceptables). En aquest web es pot consultar un glossari de vocabulari estudiantil amb el seu equivalent en diverses llengües europees, unes instruccions sobre com escriure una monografia i un seguit de recomanacions per redactar textos acadèmics lliures de sexisme i androcentrisme.
    3. Selecció d'obres i recursos digitals
      Es tracta d'una proposta de lectura, adreçada al públic usuari de les biblioteques públiques, que aplega una selecció d'obres i recursos digitals bàsics sobre dones i feminismes.
  • cimg1904
    cimg1904
  • cimg1907
    cimg1907
  • cimg1908
    cimg1908
  • cimg1909
    cimg1909
  • cimg1913
    cimg1913
  • cimg1914
    cimg1914
  • cimg1918
    cimg1918
  • cimg1920
    cimg1920
  • dsc09273
    dsc09273
  • dsc09276
    dsc09276
  • dsc09281
    dsc09281
  • dsc09282
    dsc09282
  • dsc09283
    dsc09283
  • dsc09287
    dsc09287
  • dsc09292
    dsc09292
  • dsc09296
    dsc09296

Les Notícies Sindicades o Canals de Notícies, també conegudes com RSS (de l'anglès Really Simple Syndication) o Atom, és un sistema que s'utilitza a internet per publicar continguts que s'actualitzen sovint. Els exemples més comuns d'aquests tipus de continguts són els blogs, els webs de notícies o els diaris digitals. Els canals de notícies permeten als usuaris i a les usuaries mantenir-se al dia de les novetats que van apareixen en els seus llocs web preferits només subscribint-se a aquests. No cal haver-los de visitar contínuament, son ells els qui  ens informen de quan hi ha contingut fresc.

Per poder beneficiar-se dels avantatges de les Notícies sindicades s'ha d'utilitzar un programa conegut com a agregador que s'encarrega de llegir tots els canals de notícies als que estem abonats i presentar-nos les novetats automàticament. Molts d'aquests aplicatius tenen un aspecte semblant a una eïna de gestió de correu electrònic, amb les carpetes de les nostres subscripcions a l'esquerra i un llistat de notícies a la part central. La diferència és que els missatges que ens arriben no son emails, sinó les novetats dels llocs web que ens interessen.

De programes agregadors n'hi ha que estan basats en web, és a dir, es troben a internet i es visiten i s'utilitzen amb el nostre navegador. Per altra banda també n'hi ha que s'han d'instal·lar localment, son els agregadors d'escriptori.Cal dir també que les darreres versions dels navegadors més populars (Firefox, Internet Explorer, Safari, Opera...) també incorporen lectors de RSS, així doncs, si ens agrada com ens presenta la informació un d'ells no es caldrà res més.

Entre els programes lectors basats en web més populars hi ha: google reader (www.google.com/reader/), My Yahoo! (my.yahoo.com/) o Bloglines (www.bloglines.com en anglès). I entre els que s'han d'instal·lar localment tenim: FeedReader (www.feedreader.com/ per a Windows), NewsFire (www.newsfirerss.com per a Mac) o Straw (projects.gnome.org/straw per a Linux).

Reconeixereu els llocs web que tenen Notícies Sindicades per que hi apareix la següent icona () en algun lloc visible o a la barra d'adreces del navegador.

Quan ja estiguem registrats o registrades en un agregador per web o bé haguem instal·lat un programa que ens doni el mateix servei al nostre ordinador, l'únic que ens faltarà serà afegir les adreces dels RSS que ens interessen. Per fer-ho cliquem en la icona que us hem mostrat abans i copiarem l'adreça que ens apareixerà a la barra del navegador, que afegirem al servei lector de canals de notícies que haguem decidit utilitzar. I a partir d'aquell moment començarem a rebre les novetats automàticament.

Per a més informació podeu visitar les següents planes web:

El Seminari Interdisciplinari d’Estudis de la Dona (SIED) és una associació feminista de la Universitat de Lleida que agrupa professores, investigadores, alumnes, Personal Tècnic d'Administració i Serveis de la UdL i persones interessades en la realitat de les dones i en els temes de gènere. Organitza diferents activitats al voltant d’aquestes qüestions per establir un diàleg constant entre l’àmbit universitari i la dinàmica ciutadana.

Un dels seus objectius és facilitar que els nous coneixements sobre les dones siguin el punt de partença d’accions que permetin apropar el principi d’igualtat d’oportunitatsentre dones i homes a la societat lleidatana.

No obstant, el SIED no oblida la seva projecció estatal i universal, com es veu en el fet que estigui inclòs en una xarxa espanyola de biblioteques i centres de documentació de dones, i que participi en programes europeus amb d’altres col·lectius feministes i en projectes de cooperació internacional amb dones que pertanyen a països del Tercer món.

El Seminari Interdisciplinari d’Estudis de la Dona és una Associació que agrupa aquelles persones que estan interessades en tot allò que envolta la realitat femenina avui i al llarg de la història. Inicia les seves activitats l’any 1987 com un grup de recerca que duu a terme diverses activitats. L’any 1990 es constitueix en Seminari Interdisciplinari integrant altres àrees de coneixement donant una nova embranzida al col·lectiu. Aquesta Associació s’inscriu dins de l’àmbit universitari, però assumeix una labor social que la lliga a tota la comunitat ciutadana.

QUÈ ÉS?


El Centre d’Estudis i Documentació de la Dona (CEDD) és una secció del Seminari Interdisciplinari d’Estudis de la Dona (SIED) destinada a donar suport a l’estudi, la docència i la recerca sobre temes de gènere, mitjançant l’adquisició, l’organització i el processament del seu fons bibliogràc, multimèdia i documental. Va ser creat al 1992 i actualment està ubicat en un dels espais bibliotecaris de la Universitat de Lleida per tal de posar aquest fons a l’abast de tothom.

Avançar en el camí de la igualtat de tracte i d’oportunitats entre homes i dones exigeix indiscutiblement 1) donar veu a la població femenina i dignicar els sabers tradicionalment atresorats per les dones, 2) visibilitzar el que aquestes han fet al llarg de la història, 3) descobrir –o redescobrir amb una perspectiva de gènere– el que són, el que passa i el que ocupa i preocupa les dones. El CEDD és un espai que potencia tot això: els llibres i documents de tot tipus que acull entre les seves prestatgeries parlen de les dones, parlen amb veu de dona i analitzen el món des d’una mirada diferent del que ha estat la tradició i l’ortodòxia cientíca.

Es tracta, doncs, d’un espai documental especialitzat però alhora divulgatiu, que permet, per una banda, aprofundir en el coneixement sobre els temes de gènere i, per l’altra, contribuir a què tothom pugui atansar-se al que ha estat la contribució de les dones al desenvolupament de la nostra cultura, de la societat i de la ciència.

L’actual marc normatiu, que xa l’obligació que tenen les institucions d’actuar per afavorir la igualtat de tracte, fa especialment necessari centres com el CEDD, que dóna servei a les organitzacions públiques i privades, als/a les professionals, a l’estudiantat i al públic en general, garantint un millor aprotament del coneixement.

CAPACITAT DEL FONS DOCUMENTAL


El CEDD compta amb un fons bibliogràc que supera els 3.000 volums, 450 números de diverses revistes, 60 vídeos, 100 Cds, 80 pòsters i un nombrós material de literatura grisa. La seva catalogació segueix un tesaure especíc en temes de gènere que comparteix amb altres centres i biblioteques similars arreu l’Estat espanyol i que facilita la cerca de qualsevol tipus de continguts sobre dones i gènere.

LOCALITZACIÓ I HORARI


Localitzat
a la seu del SIED:

Seminari Interdisciplinari d'Estudis de la Dona
Universitat de Lleida, Campus de Cappont,
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera (Biblioteca, 1ª planta),
C/ Jaume II, 67
25001 Lleida

horari d’atenció al públic de tarda llevat dels mesos d'estiu, depent de l'horari de la bilblioteca.

TRÍPTIC DIVULGATIU DEL CEDD

Portada

Interior