Ir al contenido

Página principal de la UdL

La UdL, als Goya

El Centre Dolors Piera va estar present en la cerimònia dels Premis Goya a través de la pel·lícula Las maestras de la república guanyadora d'un Premi Goya en la categoria de millor pel·lícula documental.

La pel·lícula, produïda per la FETE-UGT i Transit Producciones, recrea a través d’imatges d’arxiu inèdites, d’entrevistes a familiars i a especialistes en història, el paper que van jugar les mestres en la millora de l’educació durant els anys de la II República i el llegat que ens han deixat. El Centre Dolors Piera va facilitar informació sobre la figura de la mestra i sindicalista Dolors Piera i hi consta en els crèdits d’agraïment i de col·laboracions del documental. 

Dolors Piera i Llobera (Puigverd d'Agramunt, 1910 – Santiago de Xile, 2002), qui dóna nom al Centre, va formar part d’aquest grup de mestres que van participar en el procés de renovació pedagògica i en la conquesta d’una educació pública i democràtica, basada en el compromís amb la igualtat, la justícia i la solidaritat. Ella va estudiar magisteri a l'Escola Normal de Lleida, va exercir de mestra en diverses poblacions catalanes i va ser fundadora de la Federació Espanyola de Treballadors de l'Ensenyança (FETE-UGT).

Des que es va estrenar, Las maestras de la república ha tingut un gran èxit de públic: ja s'ha projectat a més de 400 sales de tot l'Estat, entre centres culturals, associacions, universitats, ajuntaments i cinemes. De fet, l’èxit de la pel·lícula ha portat a la FETE-UGT a promoure una segona part a través del micromecenatge. Ha estat editada en DVD i es podrà agafar en préstec a partir del març al Centre d’Estudis i Documentació de les Dones de la UdL ubicat a la segona planta de la biblioteca de Cappont.

Dins dels actes de commemoració del 8 de març, el Centre Dolors Piera i la FETE-UGT Terres de Lleida han programat la projecció de Las maestras de la república que es podrà veure a la sala d’actes de Rectorat el dia 6 de març a les 18.00h. Posteriorment, hi haurà un col·loqui, moderat per Mariví Chacón, periodista de Lleida Televisió, en què hi participaran la catedràtica d’Història Contemporània, Conxita Mir, la directora de la pel·lícula, Pilar Pérez Solano, i l’actriu Laura de Pedro.

Tràiler de la pel·lícula: http://www.youtube.com/watch?v=p7s58S1iwSE

Materialdidàctic: http://www.lasmaestrasdelarepublica.com/material.php

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto