Ir al contenido

Página principal de la UdL

Materia Transversal

La Materia Transversal es formación para el alumnado de Grado de la UdL.

Llenguatge no sexista

LLENGUATGE NO SEXISTALes llengües no són quelcom asèptic, sinó que són una construcció social forjada a partir de les creences i normes que configuren la nostra cultura. No només compleixen una funció transmissora de missatges, sinó que també contribueixen a estructurar el nostre pensament i reflecteixen elements de la cultura i de la societat. 

Malgrat els avenços socials que han tingut lloc en relació a la consecució de la igualtat d’oportunitats, la llengua continua incorporant elements que inivisibilitzen les dones o bé que contribueixen al manteniment dels estereotips i dels rols de gènere tradicionals.

El curs "Llenguatge no sexista", reconegut amb 1 ECTS de matèria transversal, ens donarà eines per fer un ús no discriminatori del llenguatge per tal de incloure les dones a la llengua i als discurs, en igualtat d’oportunitats i sense biaixos de gènere.

  • Dates: inici del curs 29 d'octubre. La data de finalització dependrà del ritme de l'alumna/e, però la data límit per acabar-lo és el 30 de novembre.
  • Lloc: campus virtual (online)
  • Preu: 39,53€
  • Inscripció: formulari (a partir del 8 d'octubre i fins esgotar places)

Leer más: Llenguatge no sexista

Empleabilidad y calidad en el trabajo de las mujeres en el nuevo contexto socioeconómico

mujer trabajadora 1La jornada Empleabilidad y calidad en el trabajo de las mujeres en el nuevo contexto socioeconómico: mujeres, acceso y permanencia en el mercado de trabajo en igualdad de condiciones, organizada por el Centro Dolors Piera, conmemora el 8 de marzo, Día Internacional de las Mujeres.

La sesión se centrará en la situación de las mujeres en el ámbito laboral y las condiciones de desigualdad que sufren actualmente. Los aspectos que se tratarán durante la jornada girarán en torno a las dificultades de acceso y permanencia de las mujeres en el mercado laboral. En la conferencia inaugural y en 3 ponencias temáticas simultáneas se expondrán experiencias prácticas desde el campo de la negociación colectiva y desde la visión de las mujeres empresarias. Además, se discutirá sobre la utilización de los planes de igualdad para conseguir la igualdad efectiva de las mujeres.

Consultad el programa y dossier.

  • Día: 9 de marzo de 2016.
  • Hora: 10.00h en 14.00h
  • Lugar: En el Auditorio (Centro de Culturas y Cooperación Transfronterizo) en el Campus de Cappont
  • Inscripción: en el formulario en línea (Las plazas son limitadas y se cubrirán por orden de inscripción). El plazo de inscripciones finalizará el día 4 de marzo de 2016, a menos que se llenen todas las plazas.

Leer más: Empleabilidad y calidad en el trabajo de las...

Mujeres, salario e igualdad

La jornada Mujeres, salario e igualdad, organizada por el Centro Dolors Piera, conmemora el 8 de marzo, Día Internacional de las Mujeres. La sesión se centrará en la situación de las mujeres en el ámbito laboral y las condiciones de desigualdad que sufren actualmente.

Los aspectos que se tratarán durante la jornada girarán en torno a la desigualdad salarial y la calidad del trabajo, en la conferencia inaugural, y la negociación colectiva, en la mesa redonda, donde se expondrán experiencias en la negociación relacionadas con la igualdad de retribución.

Las temáticas se abordarán a nivel teórico y práctico desde las áreas de conocimiento del derecho del Trabajo y la Seguridad Social, el Derecho Comunitario, la Economía Laboral y la Sociología del trabajo. 

Programa dosier 

Día: 12 de marzo de 2015.
Hora: 10.00h a 14.00h
Lugar: Sala de actos del Rectorado.

Inscripción: en el formulario en línea (Las plazas son limitadas y se cubrirán por orden de inscripción). El plazo de inscripciones finalizará el día 5 de marzo de 2015, a menos que se llenen todas las plazas antes.

La jornada contará con:

Conferencia: La igualdad retributiva de hombres y mujeres: marco normativo, a cargo del Dr. Carlos Alfonso Mellado, y de la Dra. Gemma Fabregat Montfort de la Universitat de Valencia.
Mesa redonda: Brecha salarial y negociación colectiva: experiencias prácticas, con la participación de los sindicatos CCOO y UGT.

Inscripción

En el formulario

Más información: en este enlace

Instituto de la MujerFondo Social Europeo

Igualtat d'oportunitats entre dones i homes: aplicació pràctica en l'educació (1 ECTS, online) (2)

coeducacioDe l'1 al 28 de febrer de 2015 es desenvoluparà el curs Igualtat d’oportunitats entre dones i homes: aplicació pràctica en l’educació. Pretenem potenciar l’assoliment de competències pedagògiques, relacionades amb la construcció social de la diferència de gènere, que serveixin com a eines per a la implementació d’estratègies de coeducació als diferents espais educatius i, promoure una transformació.


Dia: La durada del curs serà des de l’1 fins al 28 de febrer de 2015.
Lloc: online a través del Campus Virtual (Sakai).

INSCRIPCIÓ TANCADA

Leer más: Igualtat d'oportunitats entre dones i homes:...

Joves i adolescents: violència masclista a les xarxes socials

banner iii memorialEl III Memorial Hortènsia Alonso. Joves i adolescents: violència masclista a les xarxes socials és una jornada coorganitzada pel Centre Dolors Piera, l’Ajuntament de Lleida i la Creu Roja. 

Enguany està dedicada a la violència masclista entre joves a les xarxes socials. Entenem que és necessari intervenir i conéixer en les noves maneres d'exercir la violència de gènere que estan sorgint a través de l'ús de les tecnologies tal com s’ha posat de manifest en diversos estudis, com els realitzats per la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere: El ciberacoso como forma de ejercer la violencia de género en la juventud: un riesgo en la sociedad de la información y del conocimiento i La evolución de la adolescencia española sobre la igualdad y la prevención de la violencia de género.

Programa

Dia: 27 de novembre

Hora: de 9.30h a 15.00h 

Lloc: Auditori (Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera)

Inscripció: Al formulari (INSCRIPCIÓ TANCADA)

Leer más: Joves i adolescents: violència masclista a les...

Dones i igualtat de tracte al món rural

Fotografia: Santi Iglesias. Premi de Fotografia Dones Rurals 2013. 

Les 7es Jornades Dones i Igualtat de Tracte en el Món Rural es celebraran el dimecres 15 i el dissabte 18 d’octubre de 2014 a la sala de juntes del segon pis de l'edifici de Rectorat i al Centre d’Interpretació del Patrimoni de la Memòria de la Guerra Civil, Ermengol Piró d’Alcoletge en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones Rurals.

Dies: 15 i 18 d'octubre de 2014

Hora: de 16.00h a 20.00h (15 d'octubre) i de 10.30h a 13.00h (18 d'octubre)

Lloc: UdL (Rectorat) i Centre d'Interpretació Ermengol Piró (Alcoletge)

Inscripció: Al formulari

Descarregueu-vos el programa i Consulteu el dossier de les jornades.

Leer más: Dones i igualtat de tracte al món rural

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto