Ir al contenido

Página principal de la UdL

El Grau de Dret acull un taller de prevenció de la violència de gènere en l'àmbit de la parella

foto webMés de 150 alumnes ha participat en el taller de prevenció de la violència de gènere a la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la UdL, organitzat pel Centre Dolors Piera en el marc de l’assignatura de Dret Civil impartida per les professores Dora Padial i Dolors Toldrà, de 1r curs del Grau de Dret.

Yolanda Bardina, treballadora social del Servei d’Intervenció Especialitzada de Lleida, i Anna Nadal, advocada especialista en violència de gènere del torn d’ofici, han impartit el taller, d’una durada de dues hores. El taller s’ha estructurat en dues parts: la primera ha posat de relleu la construcció social del gènere i de les relacions afectives i la segona ha abordat la violència de gènere des del camp legal amb exemples i documents reals dels casos jurídics que l’advocada ha portat com a professional.

foto web.anaLa idea de fer aquesta classe dirigida a l’alumnat de la UdL va sorgir arran dels resultats de la investigació Percepció de la violència de gènere a l'entorn universitari. El cas de l'alumnat de la Universitat de Lleida, publicada dins la Col·lecció Estudis, duta a terme pel Centre Dolors Piera, que va posar de manifest que no s’identifiquen comportaments violents. La investigació es va realitzar durant el curs 2011-2012 a l’estudiantat de grau de 1r i de 3r. Les conclusions de l’ estudi apuntaven que tot i que hi havia coneixement sobre la violència de gènere no es relacionava amb algunes senyals o comportaments com la gelosia o l’agressió si hi havia promeses de canvi. Per tant, les relacions sentimentals segueixen tenint característiques de dependència i acceptació de l’abús en confondre’l amb l’amor o amb ideals tradicionals romàntics. D’altra banda, més del 45% de l’alumnat no percebia la UdL com un espai sexista però quasi un 50% afirmava que sí que hi havia actituds o comportaments sexistes en algunes ocasions.

A partir dels resultats de la investigació, el Centre Dolors Piera ha pensat com abordar la violència de gènere en les diferents facultats adaptant els continguts als graus i matèries impartides. L’objectiu principal és que l’alumnat pugui identificar i saber com actuar enfront aquest tipus de situacions i entengui la importància de rebre informació i formació en l’àmbit del gènere.
Des de la UdL s’ha considerat important treballar en la prevenció d’acord amb els resultats de l’estudi, i promoure el Reglament d’actuació en cas de violència de gènere a la UdL.

Aquesta activitat docent està prevista a totes les facultats i escoles de la UdL durant el curs 2016-2017 i forma part de les mesures del II Pla d’Igualtat entre Dones i Homes de la UdL (2016-2019). Els primers tallers es van realitzar a la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social i a la Facultat de Lletres, dins del Grau de Comunicació i Periodisme Audiovisuals i es continuarà per l'Escola Politècnica Superior i a la Facultat de Medicina.

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto