Ir al contenido

Página principal de la UdL

El paper de les dones durant la Guerra Civil

jornades7Quin llegat ens han transmès les dones que van viure la Guerra Civil i la postguerra? Quina és l'empremta en les següents generacions? Són alguns dels temes que es posaran sobre la taula a les 7es Jornades Dones i Igualtat de Tracte al Món Rural: els camps de batalla de les dones durant la Guerra Civil al territori de Lleida. Record, oblit i transferència, que arrenquen aquest dimecres, 15 d'octubre, a la Universitat de Lleida (UdL) i que continuaran el dia 18 al Centre Emengol Piró d'Alcoletge. Testimonis en primera persona serviran per tractar aspectes com les trinxeres de la vida quotidiana als pobles, l'oblit en les memòries escrites o les infermeres voluntàries.

 

Coincidint amb el 75è aniversari de l'acabament de la Guerra Civil espanyola, les Jornades sobre Dones i Igualtat de Tracte al Món Rural -organitzades pel Centre Dolors Piera de la UdL - fixen l'atenció en com el col·lectiu femení va viure aquest conflicte bèl·lic i quina és l'herència immaterial que ha quedat a filles i nétes. "Plantegem treballar en un doble àmbit: el moment viscut en primera persona i el moment derivat cap a la generació següent", explica la co-organitzadora i professora de la UdL, Paquita Sanvicén. Per això, hi prendran part octogenàries que hi aportaran les seues vivències i dones més joves que han recollit els records familiars.

Una primera constatació és el "gran i profund buit de reconeixement social sobre la transcendència que van tenir les dones i els rols que van haver de jugar durant la Guerra Civil en totes les trinxeres i camps de batalla de la realitat quotidiana", subratlla Sanvicén. De fet, hi ha poques referències a les memòries escrites al territori de Lleida. Les sessions també abordaran el paper de les lleidatanes que es van oferir voluntàries als hospitals de sang per cuidar els malalts i ferits, tant de l'exèrcit com de la població civil.

Aquestes jornades gratuïtes inclouen una visita al Centre d'Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil Emengol Piró d'Alcoletge, les trinxeres i el Tossal dels Morts, amb viatge en autocar inclòs.

Font: Oficina de premsa de la Universitat de Lleida

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto