Ir al contenido

Página principal de la UdL

Premi Maria Lois López al millor TFM

El Premi Maria Lois López al millor TFM de la Universitat de Lleida amb perspectiva de gènere és una convocatòria que realitza el Centre Dolors Piera per al compliment de la mesura B.1.3.2 del II Pla d'Igualtat de la UdL (2016-2020) que consisteix en la creació de premis per a tesis, Treballs Fi de Màster i Treballs Fi de Grau. 

Al premi hi poden optar els Treballs Fi de Màster realitzats per estudiants de la UdL, amb una nota mínima de 9'5 o matrícula d'honor, i que hagin incorporat la perspectiva de gènere. No es valoraran treballs que continguin un ús del llenguatge androcèntric i/o sexista de forma indiscriminada.

El premi està dotat amb 1.000 euros.

Convocatòria

L’alumnat que vulgui optar al premi haurà d’omplir el formulari (en pdf) i enviar-lo per correu electrònic a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo., juntament amb una còpia del treball en pdf. És imprescindible eliminar qualsevol referència a l'autoria dins del document. 

Treballs premiats

  • I Premi Maria Lois López al Millor TFM amb perspectiva de gènere de la Universitat de Lleida: "L’ordre de protecció i les mesures dirigides a salvaguardar els infants víctimes de violència masclista en àmbit domèstic. Anàlisi de la protecció que es brinda als i les menors que conviuen amb la violència masclista a través de l’ordre de protecció de l’art. 544 LECrim." realitzat per l'alumna Cristina Font Fernández estudianta del Màster Oficial en Estudis de Gènere i Gestió de Polítiques d'Igualtat de la UdL de la Facultat de Dret, Economia i Turisme, en el marc del qual ha desenvolupat el TFM premiat. La tutora del treball ha estat la professora de Dret Penal, Carolina Villacampa Estiarte. Llegiu la notícia
  • II Premi Maria Lois López al millor TFM de la Universitat de Lleida amb perspectiva de gènere. D'acord amb les bases de la convocatòria, el Premi no s'ha resolt en no presentar-se un mínim de 5 treballs. Els presentats en aquesta convocatòria del Premi es tindran en compte en la següent.
  • III Premi Maria Lois López al millor TFM de la Universitat de Lleida amb perspectiva de gènere: "La protección de la víctima de violencia de género en la pensión de viudedad" d'Esther María Vicente Serrano, graduada en Dret i màster en Estudis de Gènere i Gestió de Polítiques d’Igualtat per la UdL, tutoritzat pel professor de la UdL, Josep Moreno Gené. Llegiu la notícia

Qui era Maria Lois López?

Maria Lois López
(Les Borges Blanques, Les Garrigues, 1896- Sant Boi, Baix Llobregat, 1933)

Va estudiar Filosofia i Lletres entre 1912 i 1915. Al seu expedient acadèmic hi consten cinc matrícules d'honor -d'un total de setze assignatures-, en les matèries següents: Història d'Espanya, Teoria de la Literatura i de les Arts, Paleografia, Llengua aràbiga i Llengua hebrea.

El seu examen de Grau va consistir en dos temes: “Virgili, anàlisi crítica de les seves obres”, i “Unió de les oracions en la construcció grega”. El Tribunal, del qual formava part el filòsof Tomàs Carreras Artau, li va atorgar la qualificació d'Excel·lent i Premi Extraordinari de Llicenciatura, amb la qual cosa esdevingué la primera dona en obtenir-lo en aquesta carrera.

Al 1917 esdevingué membre de l'Oficina d'Estudis Orientals de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.

Es va convertir en la primera professora titular de l'Escola Superior de Bibliotecàries, precedent de l'actual Facultat de Biblioteconomia i Documentació.

Va reivindicar el dret de la dona a treballar i a ser diputada.

Font: Universitat de Barcelona

Podeu saber-ne més:
Casals Bergés, Quintí. (2016). Les primeres universitàries lleidatanes (1882-1920). Shikar: Revista del Centre d'Estudis Comarcals del Segrià, 2016, núm. 3, p. 64-78. http://hdl.handle.net/10459.1/59333.

Podeu consultar el Premi Aurèlia Pijoan a TFG amb perspectiva de gènere).

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto