Ir al contenido

Página principal de la UdL

Octubre número 162

Comencem un nou curs, i durant aquests mesos en els butlletins us anirem presentant diferents Dones importants i significatives per al món de l'educació i la pedagogia. Així doncs, la primera dona que us volem presentar és:

MARIA DE MAEZTU (1881-1948)

María de Maeztu Whitney va néixer a Vitòria el 18 de juliol de 1881. Els seus pares eren Manuel de Maeztu Rodríguez i Juana Whitney. Ell d'origen cubanoespanyol, ella filla d'un diplomàtic anglès, es van conèixer a París i se'n van anar a viure junts a Vitòria. La parella tindria cinc fills, Ramiro, Ángela, Miguel, María i Gustavo.

Juana Whitney va decidir llavors traslladar-se a Bilbao on va fundar una residència de senyoretes, un centre cultural en el qual les dones que volguessin podien estudiar. Mentrestant, la seva filla María va cursar els seus estudis de Magisteri i Dret i va col·laborar amb la seva mare en l'organització de la residència.

En 1902 María estava preparada per exercir la seva professió de mestra que va iniciar en una escola pública bilbaïna. La nova professora va exercir la docència d'una manera original i diferent de com es coneixia fins al moment. Amb classes a l'aire lliure i renovats mètodes memorístics, María va apostar per una educació laica amb uns principis pedagògics basats en la seva famosa frase: És veritat la dita antiga de què la lletra amb sang entra, però no ha de ser amb la del nen, sinó amb la del mestre.

La seva tasca com a mestra l'alternava amb conferències en diferents llocs d'Espanya i posteriorment d'Europa i el món. Defensora de la igualtat d'homes i dones en capacitats i drets, María deixava el seu públic hipnotitzat amb les seves paraules i el seu talent per a l'oratòria. El 1908 va formar part de la Comissió anomenada pel Govern per al certamen pedagògic de Londres en qualitat d'observadora.

El 1915 i amb una folgada i reeixida carrera a la seva esquena, María fundava a Madrid la Residència Internacional de Senyoretes. El nou centre cultural acollia estudiants que cursaven la seva formació universitària a Madrid així com intel·lectuals estrangeres que visitaven Espanya. María va aconseguir crear un ambient culte i erudit en el qual les dones donaven curs als seus coneixements i s'organitzaven vetllades intel·lectuals en les quals s'acollien a contertulians masculins de la talla de Lorca, Ortega i Gasset o Azorín.

Treballadora incansable, en 1926 María de Maeztupassava a dirigir a Madrid el Lyceum Club Femenino, una institució cultural i educativa que tenia les mateixes característiques que altres liceus fundats anteriorment en Europa. El Lyceum, organitzat gràcies al treball d'un grup de dones de gran prestigi intel·lectual va tenir un gran impacte en el panorama cultural espanyol.

A les portes de la Guerra Civil espanyola, la feina i tot el treball fet de María va començar a veure's amenaçat, així com la seva pròpia família. María que va decidir abandonar Espanya i instal·lar-se a Buenos Aires on va continuar amb la seva feina de docent. El 7 de gener de 1948 moria en Mar de la Plata. El seu cos seria repatriat per descansar al mausoleu de la família Maeztua Estella.

[Font: Mujeres en la historia]

 Activitats del Centre Dolors Piera

COMMEMORACIÓ DEL 15 D'OCTUBRE, DIA INTERNACIONAL DE LES DONES RURALS

El Dia Internacional de la Dona Rural es va crear amb la finalitat de visibilitzar la contribució de les dones al desenvolupament rural reconeixent la rellevància del seu paper en les activitats agràries, el comerç, la petita empresa, així com la importància del seu treball en l’àmbit familiar. Al novembre del 2007 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’oficialitat d’aquesta celebració.

El 1995, en la IV Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per l’ONU a Beijing (Xina), es va instaurar el 15 d’octubre com el Dia Internacional de la Dona Rural. Tenint en compte el rol clau de les dones en la producció d’aliments, es va decidir fixar la data un dia abans del Dia Mundial de l’Alimentació, denunciant també que les dones que viuen al camp són les últimes que tenen accés als recursos, a la capacitació i als préstecs financers per a produir aliments.

A Espanya, l’àmbit rural conté a un terç de la població i afecta al 90% del territori espanyol. Històricament, reconegudes o no, les dones vénen realitzant una notable aportació al manteniment i desenvolupament del sector. Més de 6 milions de dones rurals a Espanya segueixen sofrint la doble discriminació de ser dona i de viure en un medi, com el rural, on es manifesten algunes dificultats afegides.

L’objectiu principal de festejar aquest dia és visibilitzar la importància que mereix l’aportació econòmica, social i cultural que fan les dones en àrees rurals d’arreu i la seva decisiva contribució a la seguretat alimentaria especialment a través de la seva tradicional preocupació pel desenvolupament sostenible i la seva intervenció en pràctiques ecològiques.

Font: "Del passat al futur de les dones", Genuïnes número 1, Centre Dolors Piera

CURS LLENGUATGE NO SEXISTA

Curs en línia de matèria transversal (1 ECTS). 

  • Dia d'inici de curs: 28 d'octubre de 2018
  • Lloc: Campus virtual

Per a més informació consulteu el programa

Activitats a Lleida

COMMEMORACIÓ DEL CENTENARI DEL NAIXEMENT DE M. AURÈLIA CAPMANY

Maria Aurèlia Capmany i Farnés (Barcelona, 1918-1991), escriptora, pedagoga i política. Col·laboradora habitual a la premsa, a la ràdio i a la televisió, va destacar, també, pel seu activisme cultural i polític, per la seva lluita incansable a favor de la llibertat i la igualtat de la dona, àmbit en què va esdevenir pionera a Catalunya i referent per a les generacions posteriors.

  • Dia: 4 octubre 2018
  • Hora: 19:00h.
  • Lloc: Cafè del Teatre, Escorxador, Lleida.

 SEGUNDO CONGRESO INTERNACIONAL. “GÉNERO Y SEXUALIDAD EN LAS CULTURAS HISPÁNICAS”

Aquest Congrés es presenta com un espai de reflexió i intercanvi entre les més recents investigacions produïdes en els estudis de gènere i sexualitat que fomenti el diàleg entre propostes procedents de l'àrea de les Humanitats amb l'objectiu d'oferir una mirada àmplia, complexa i interdisciplinària entorn dels debats que ocupen actualment l'interès acadèmic, tant a Espanya com a nivell internacional. Aquesta activitat científica s'emmarca en el projecte d'investigació “Diversitat de gènere, masculinitat i cultura a Espanya, l'Argentina i Mèxic” (FEM2015-69863-PÀG MINECO-FEDER): http://www.dicumas.udl.cat/ 

  • Dia: 8 i 9 d'octubre de 2018
  • Hora: 10:00h.
  • Lloc: Facultat de Lletres, Universtiat de Lleida.

PRESENTACIÓ LLIBRE "PENSAMIENTO MONÓGAMO, TERROR POLIAMOROSO"

Aquest llibre és una investigació històrica sobre la centralitat de la monogàmia en les nostres construccions amoroses i els seus mecanismes d'imposició. És una conceptualització del pensament monògam i una anàlisi de la seva influència en les formes d'organització col·lectiva, des de la parella fins a l'Estat-nació o els grups activistes. És una narració encarnada dels mateixos propis fracassos amorosos, així com un afilat qüestionament d'un poliamor que no desborda el constructo monògam i que posa l'accent només en l'acumulació. Aquest assaig bastard desmunta les nostres formes de relació des de les bases, en un intent d'aturar la confrontació per fer-nos ingovernables: ni un cadàver emocional més en les nostres vides, ni privades, ni col·lectives.

  • Dia: 9 d'octubre 2018
  • Hora: 19h
  • Lloc: Cafè del Teatre, Escorxador, Lleida.
  • Entrada lliure.

DIÀLEG ENTRE JUDITH TUBLER I FINA BIRULÉS. L'EMBOLIC DEL GÈNERE: PER QUÈ ELS COSSOS IMPORTEN?

El gènere i la sexualitat són objecte de debat en l’actualitat. Quin és el pes que hi tenen la biologia i la cultura? Hi ha més de dos sexes? Quina importància tenen les normes socials i quin marge tenim per canviar-les, per tal de fer la vida més “vivible”? Quines són les diferències entre “precarietat” i “vulnerabilitat”? Quin paper juga la materialitat del cos en l’acció política? Aquestes i altres preguntes estaran presents en el diàleg entre Judith Butler i Fina Birulés, dues de les pensadores més destacades del gènere en la contemporaneïtat. En el marc d’una biennal que posa la ciutat al centre del debat, totes dues filòsofes coincideixen a assenyalar que el pensament feminista no pot ser aliè a la reflexió sobre la vida en comú.

  • Dia: 15 d'octubre 2018
  • Hora: 19:15h
  • Lloc: Ateneu Cooperatiu La Baula,  Lleida.

ELS 10 DE NÚRIA PERPINYÀ I EL DIA DE LES ESCRIPTORES

La tertúlia literària “Els 10 de...” coordinada per la periodista Anna Sàez. Aquest cop comptarem amb la participació de l’escriptora Núria Perpinyà, autora de diverses novel·les, obres de teatre, relats i assaig. Amb ella podrem parlar de la seva variada obra i del seu últim llibre “I, de sobte, el paradís”, publicat aquest mateix any.Així mateix, tal com vam fer l’any passat, hem fet coincidir la sessió amb la celebració del Dia de les escriptores. Per aquest motiu, en acabar la tertúlia les persones assistents tindran oportunitat de llegir textos literaris escrits per dones, amb el lema “Rebels i transgressores”. 

  • Dia: 15 d'octubre 2018
  • Hora: 18:30h.
  • Lloc: Sala d'actes, biblioteca pública, Lleida

JORNADA SOBRE DRETS SEXUALS I REPRODUCTIUS

Jornada formativa sobre violències contra els drets sexuals i reproductius de les dones senegaleses, aquesta serà coordinada per una formadora senegalesa que pertany a la Coordinadora d'Associacions Senegaleses a Catalunya, la Bombo Ndir.

  • Dia: 29 octubre. 
  • Hora: 16:30 a 20h.
  • Lloc: Fundació Ferreruela Sanfeliu

 ABRAZAR LA DIVERSIDAD: UNA RESPONSABILIDAD EDUCATIVA

La Direcció General per a la Igualtat de Tracte i Diversitat (Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat) convoca de nou el 2018 un seminari de formació gratuït sobre diversitat sexual, familiar i d'identitat de gènere en contextos educatius, basat en la guia “Abraçar la diversitat: propostes per a una educació lliure 'assetjament homofòbic i transfòbic”.

  • Dia: 9 i 10 de novembre.
  • Hora: 16:00h.
  • Lloc: Universitat de Lleida.
  • Inscripcions:  fins al 14 d'octubre.

 Per a més informació consulteu el programa

Jornades, congressos, cursos i seminaris

I CONGRESO INTERNACIONAL DE VIOLENCIA DE GÉNERO: LA TRATA DE MUJERES Y NIÑAS CON FINES DE EXPLOTACIÓN SEXUAL

  • Dia: 17,18 I 19 d'octubre de 2018
  • Lloc: Universidad Miguel Hernández (Campus de Elche)

Per a més informació consulteu el programa

  INMIGRAR EN FEMENINO: DE LA “VULNERABILIDAD” AL “EMPODERAMIENTO” A TRAVÉS DEL DERECHO

  • Dia: 26 d'octubre de 2018
  • Hora: 9:30h.
  • Lloc: Sala de presna, edifici rectorat, de la Universitat Carlos I, Castellón. 
  • Inscripcions:  fins al 19 d'octubre

Per a més informació consulteu el programa 

Beques, premis i ajuts

XXII PREMIO NACIONAL DE ENSAYO LEONOR DE GUZMÁN

Premi convocat per la Càtedra d'Estudis de les Dones 'Leonor de Guzmán' amb el patrocini de la Delegació d'Igualtat de la Diputació de Còrdova. L'objectiu de la convocatòria 2018 és afavorir i divulgar la investigació amb perspectiva de gènere, igualtat i feminisme.

Termini de presentació: 5 d'octubre

PREMI JOVE DE CÒMIC SANT MARTÍ

La regulació del Premi Jove de Còmic Sant Martí per a la prevenció i erradicació de la violència masclista, que té per finalitat sensibilitzar i implicar les persones més joves en la lluita contra les violències masclistes i en unes relacions més equitatives i igualitàries entre homes i dones.

Termini de presentació: 2 de novembre

Altres activitats

EXPOSICIÓ IV CONCURS DE FOTOGRAFIA FEMINISTA LEONOR PEDRICO

El Grup de Dones de Lleida convoquem el IV Concurs de Fotografia Feminista Leonor Pedrico per visibilitzar les dones en tots els fronts, perquè la fotografia esdevingui una eina per expressar maneres feministes de veure i viure el món. Concretament, aquesta edició dedicada a "Dones i Maternitats".

  • Dia: 9 d'octrubre 2018
  • Hora: 19.30h
  • Lloc: Escola Municipal d'Art Leandre Cristòfol (carrer La Palma,12).

COL·LOQUI: DONES, PODER I IGUALTAT

En ocasió del 125è aniversari del sufragi femení a Nova Zelanda (el primer país del món en reconèixer a les dones el dret a votar en eleccions generals en les mateixes condicions que els homes), se celebra un col·loqui després del qual es projectarà el documental " My year with Helen "(2017).

  • Dia: 9 d'octrubre 2018
  • Hora: 18.30h
  • Lloc: CaixaForum (aula 1), Avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8, Barcelona.

Per a més informació consulteu el pograma

L'AULA DE TRANSPARÈNCIA, "L'EQUITAT DE GÈNERE, EIX DEL BON GOVERN METROPOLITÀ"

La novena jornada de l'Aula de Transparència abordarà l'equitat de gènere, eix del bon govern metropolità. Cal recordar que la igualtat de gènere i l'objectiu d'assolir un equilibri del 50% entre homes i dones en les empreses, les administracions públiques i la societat civil constitueix un dels objectius de la governança mundial, tal com recull l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, amb especial èmfasi en l'accés a llocs directius. En aquest sentit, és clau que totes les polítiques públiques de tots els nivells de govern incorporin transversalment la perspectiva de gènere, aprofitant la visió de la transparència i el bon govern, i la de la igualtat, ambdues dissenyades i preceptives a nivell normatiu.

  • Dia: 9 d'octrubre 2018
  • Hora: 8:45h.
  • Lloc: Espai Francesca Bonnemaison, Barcelona.

Per a més informació consulteu el pograma

PUBLICACIÓ LLIBRE "DAMES, REINES, ABADESSES. DIVUIT PERSONALITATS FEMENINES A LA CATALUNYA MEDIEVAL"

L'autora Elisenda Albertí, publica el seu nou llibre sobre “Dames, reines, abadesses. Divuit personalitats femenines a la Catalunya medieval”, un llibre de 175 pàgines que tracta sobre dones reals, de carn i ossos, amb virtuts i defectes, amb esperances i ambicions, totes elles relacionades amb el casal de Barcelona. Divuit dones —dames, reines, abadesses— a qui tocà viure en un món hostil.

Per més informació consulteu la pàgina web

AMPARO POCH Y GASCON, EL COMPROMÍS D'UNA DONA LLIURE

El Memorial Democràtic i l’Institut Català de les Dones organitzen l’acte central d’homenatge de l’Any Amparo Poch a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.S’inaugurarà una exposició itinerant sobre la seva figura, dissenyada per Emma Termes, també es presentarà un audiovisual a càrrec de Jordi Algué i s’estrenarà l’obra “16 francos con 26 céntimos’’ a càrrec de la companyia teatral La Sueca.

  • Dia: 17 d'octrubre 2018
  • Hora: 18h.
  • Lloc: Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, Barcelona.
  • Inscripacions: per correu electrònic (memorialdemocraticgencat.cat) o bé per telèfon (936 347 368)

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Avui dediquem l'espai dels llibres del CEDD a la publicació Género y educación : reflexiones sociológicas sobre las mujeres, la enseñanza y el feminismo de Sandra Acker, publicat a Name Llibre, Narcea, 1995. 

L'autora, professora en el Departament de Sociologia de l'Educació de la Universitat d'Ontario i investigadora de la problemàtica femenina, estudia en aquest llibre les teories feministes sobre gènere i educació i les perspectives, encara remotes, d'una Sociologia de l'Educació de la Dona. Analitza també els contextos familiars i professionals de les dones dedicades a l'educació, des del nivell primari fins a l'universitari i aborda críticament les discriminacions, exclusions i marginacions amb què gairebé sempre es troben. Gènere i educació constitueix una important contribució a l'estudi d'aquests dos conceptes. Dels abundants testimonis recollits al llibre, es dedueix una realitat contundent: en les nostres societats el gènere influeix desfavorablement en l'educació de les dones.

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Avui reflexionem 

Notícies

 LA PAERIA PROMOU UN OCI NOCTURN IGUALITARI I LLIURE DE SEXISME AMB LA CAMPANYA "MÉS BON TRACTE".

L’Ajuntament de Lleida ha presentat la campanya “Més bon tracte” de sensibilització en temes de gènere en espais d’oci a la ciutat. L’objectiu és sensibilitzar la població per revenir situacions de discriminació o violència per raó de gènere i promoure la tolerància zero davant qualsevol tipus d’assetjament o agressió. A més, es vol apoderar les persones que han pogut ser víctimes d’una agressió sexista. Així doncs, s’ha de socialitzar el missatge de la iniciativa “més bon tracte”, un lema en positiu que reforça els objectius de la campanya, de respecte i bon tracte envers les persones, independentment del seu cos, gènere o expressió de gènere.

“Nits Q”, és un projecte "valent" que promou la festa saludable i l’oci lliure de sexisme. En aquest sentit, ha agraït la implicació dels diferents agents (com entitats socials, veïnals, cossos de seguretat, etc.) i els espais d’oci que col·laboren en el projecte.

La campanya s’inicia el mes de setembre amb les Festes de la Tardor, però tindrà continuïtat amb altres accions. L’autor de la imatge és el dissenyador Toni Pontí, qui també està al darrere del logo de Nits Q. El missatge s’ha plantejat en positiu i, deliberadament, s’ha fugit de missatges negatius, optant per un missatge amb l’opció contrària. Lleida se suma així a les veus d’altres punts del territori català i espanyol i ha unit esforços per eliminar qualsevol tipus de comportament i agressions sexistes per motiu de gènere, sexe, aparença o orientació sexual.

 

Segueix-nos!

Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto