Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Butlletí

Abril número 159

Carme Valls. Metgessa catalana nascuda el 1945 a Barcelona. L'any 1962 va iniciar els seus estudis de medicina a la Universitat de Barcelona. Durant el seu periode estudiantil va participar en la fundació del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona que va portar a terme l'acte conegut com la Caputxinada. Acabats els estudis, quan va començar a exercir la medicina, es va especialitzar en endocrinologia. A més, es va introduir en el món de la política i més endavant es convertiria en secretària i diputada del Parlament de Catalunya durant dues legislatures.

La seva tasca com a metgessa ha anat molt més enllà de la pràctica clinica estricta, ja que ha engegat nombrosos projectes, la majoria d'ells, enfocats a visibilitzar les diferències en mortalitat i mobilitat entre homes i dones, fet que no es té en compte a l'hora de fer investigacions mèiques i els seus respectius assaigs clínics. Com a professional ha treballat molt en el camp de la medicina amb perspectiva de gènere, dirigeix el programa "Dona, Salut i Qualitat de Vida" en el Centre d'Alàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) ONG de la què és membre des del 1983 i actualment vicepresidenta. Aquesta organització té com a objectiu investigar i posar en evidència les diferències de gènere en la salut i en els serveis sanitaris, i proporcionar a les dones un accés adequat a la informació per poder millorar la qualitat de vida.

Llegeix més: Abril número 159

Març número 158

Ginko Ogino  Va néixer en 1851 a la província de Musashi, antiga província japonesa, actual Kumagaya, en la prefectura de Saitama. Va ser la primera dona metgessa de la medicina occidental al Japó. Va pertànyer a una poderosa família camperola i des de petita va ser una àvida lectora.

Es va casar als setze anys, per un matrimoni concertat. Prompte es va divorciar, després de contraure gonorrea del seu marit. En aquella època la malaltia era incurable i el nou govern Meiji que s'havia instal·lat al Japó (1868-1912), recorria als coneixements científics del món occidental: en medicina, es van abandonar els remeis a base d 'herbes, a favor de la medicina occidental. Ginko va haver d'acudir a metges barons, en un hospital de Tòkio, i va sofrir tal vergonya i humiliació, que va decidir ser ella mateixa metgessa per ajudar a altres dones en similar situació.

Amb perseverança i determinació es va matricular en 1875 a l'Escola Normal Superior Femenina de Tòkio (avui en dia Universitat Femenina de Ochanomizú), i es va graduar amb honors el 1879. Va ingressar a l'Escola de Medicina de Juntendo, una institució privada, amb només estudiants barons.

A pesar dels prejudicis, insults i discriminació que va haver de suportar per part dels seus companys, es va graduar en 1882.

Però la seva batalla continuava: una nova disposició de l’estat decretava que, qui volgués exercir la medicina havia de presentar-se a l'examen de llicenciatura del govern i només els que l’aprovessin podien practicar la medicina. Ginko va ser la primera dona en sol·licitar autorització. Durant aquest temps, es mantenia donant classes particulars. En 1885 als 34 anys, Ginko es va convertir en la primera dona metgessa titulada pel govern japonès. Va obrir una clínica de ginecologia i obstetrícia a Yushima, i hom la va respectar i admirar pel seu coratge i determinació.

Font: Medicina amb nom de dona.

 Activitats del Centre Dolors Piera

EL CENTRE DOLORS PIERA COL·LABORA AMB EL SR. POSTU I LA XAPA I LOVE ANSÈRIO PER LA IGUALTAT DE GÈNERE

El conegut personatge Sr. Postu de Postureig de Lleida ha promogut una col·lecció de xapes en benefici de diferents associacions benèfiques i diverses causes socials de la ciutat. La seva última xapa publicada porta per lema "I love Ansèrio"  i fa referència a la promoció de l'estima real i l'erradicació de relacions sentimentals abusives.

Amb aquesta iniciativa Postureig de Lleida fa una crida al posicionament envers la violència de gènere i una invitació a apostar fermaemnt per les relacions afectives igualitàries i respectuoses.

El Centre Dolors Piera serà un punt de venda per a la xapa "I love Ansèrio" per la igualtat de gènere i no discriminació, els beneficis de la qual aniran a l'Associació Lika.

A partir del 5 de març, podeu passar a recollir la vostra xapa!

Més informació a la web del Centre Dolors Piera

II EXPOSICIÓ BIBLIOGRÀFICA: FEMINISME SENSE EXCUSES

El Centre d’Estudis i Documentació de les Dones (CEDD), el fons bibliogràfic especialitzat en gènere i feminisme que gestiona el Centre Dolors Piera, juntament amb la Biblioteca de Cappont organitzen la II Exposició Bibliogràfica “Feminisme sense excuses” per commemorar del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, que es podrà visitar del 6 de març al 12 de juny a les plantes primera i segona de la Biblioteca de Cappont.

 • Dia: del 6 de març al 12 de juny de 2018
 • Lloc: Primera i segona plantes de la Biblioteca de Cappont

JORNADA DE LA CONCILIACIÓ A LA CORRESPONSABILITAT 

 • Data: 7 de març de 2018
 • Lloc: Auditori (CCCT), Campus de Cappont
 • Preu: 39,53€ (per a l'alumnat de matèria transversal de la UdL)
 • Inscripció: properament s'obrirà el formulari d'inscripció per a l'alumnat de la matèria transversal de la UdL

NOUS NÚMEROS DE LA COL·LECCIÓ GENUÏNES DEL CENTRE DOLORS PIERA

Estrenem 2 número dins de la col·lecció Genuïnes. Llegiu-los!

Activitats Lleida

ACTES COMMEMORATIUS DEL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES A LLEIDA

En el marc de la commemoració del dia Internacional e les Dones, des de la Paeria, així com des de les diferents associacions de la ciutat, s'ha organitzat una programació d'actes commemoratius al voltant del 8 de Març amb 45 propostes reivindicatives, formatives, culturals i lúdiques. Aquí enllacem el programa dels diferents actes prevists.

ACTE INSTITUCIONAL DE COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

 • Dia: dimecres 7 de març de 2018
 • Hora: 17 h
 • Lloc: plaça de 8 de març

LECTURA DRAMATITZADA. LA DONA NARRADORA: PROSES QUE PARLEN DE NOSALTRES

 • Dia: 8 de març de 2018
 • Hora: 18.00h
 • Lloc: Sala d'actes de Rectorat (UdL)

OBRA DE TEATRE MÀTRIA

Amb motiu del dia 8 de març, el teatre escorxador ha programat una obra anomenada Màtria, on les dones tenen un paper molt important en la peça i en la seva creació.
L'obra s'havia programat inicialment pel dia 8 però amb motiu de la vaga feminista s'ha canviat al dia 9 de març.

 • Dia: divendres 9 de març de 2018
 • Hora: 21:00h
 • Lloc: Teatre de l'Escorxador

LA BIBLIOTECA PARTICIPA EN EL III PLA MUNICIPAL DE POLÍTIQUES D'IGUALTAT DE GÈNERE A LLEIDA

L’Ajuntament de Lleida ha publicat el III Pla Municipal de Polítiques d’Igualtat de Gènere a Lleida, realitzat conjuntament amb una àmplia representació dels agents i actors socials de la ciutat, en especial, els liderats per dones.

La Biblioteca Pública de Lleida ha estat convidada a participar-hi a través de dues accions que es desenvoluparan durant el període de vigència del Pla, del 2017 al 2021, i que s’emmarquen dins les línies estratègiques de Coeducació i transmissió d’una cultura igualitària i Reconeixement del lideratge i la participació de les dones.

Aquí teniu l'enllaç per conèixer les activitats proposades.

CURS D'IGUALTAT EFECTIVA ENTRE DONES I HOMES - CIFO LLEIDA

Durant els proper mes de març s'iniciaran nous cursos al CIFO Lleida, Centre d’Innovació i Formació Ocupacional.

El CIFO Lleida és un centre propi del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el què s’imparteixen accions formatives els continguts de les quals estan vinculats als programes dels certificats de professionalitat, i inclouen la possibilitat de realitzar pràctiques en empreses.

Els cursos no suposen cap cost econòmic per al seu alumnat.

El principal objectiu dels cursos és el de millorar aquelles competències professionals que afavoreixin la inserció laboral de les persones que hi participen, per això estan adaptats a les necessitats de les persones, de les empreses i del territori.

Concretament el curs de Promoció de la igualtat efectiva entre dones i homes s'impartirà antre els mesos de març i maig, comptant amb un còmput de 300hores amb horari lectiu pels matins.

Per a més informació consulteu el programa.

Jornades, congressos, cursos i seminaris

1ª JORNADA SOBRE LA SITUACIÓ DE LES DONES EN EL SECTOR CULTURAL 

 • Dia: 1 de març de 2018
 • Hora: 9h
 • Lloc: Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona
 • Inscripció: Formulari d'inscripció gratuïta.

CALENDARI CURSOS ATENA GENDER CONSULTING ON-LINE

Des d'Atena Gender Consulting ofereixen cursos virtuals que realitzaran en el seu campus virtual duran aquest any. Les pre-inscripcions de tots els cursos ja estan obertes, si voleu més informació o demanar la fitxa per la vostra pre-inscripció només cal que escriviu a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. Els cursos es realitzen de forma totalment virtual en la nostra plataforma d’aprenentatge virtual MOODLE.

 • 22 de març: Eines per introduir el principi de transversalitat de gènere en les polítiques (20 hores. 8 setmanes)
 • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
 • Preu: 140,00 euros
 • 23 abril: Polítiques culturals amb perspectiva de gènere (15 hores. 6 setmanes)
 • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
 • Preu: 125,00 euros
 • 14 maig: Com es pot afrontar la desigualtat de gènere en l’ocupació. Estratègies des del món local (15 hores. 6 setmanes)
 • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
 • Preu: 125,00 euros
 • 21 maig: Urbanisme amb perspectiva de gènere (20 hores. 6 setmanes)
 • Professora: Sara Ortiz (Col·lectiu Punt 6)
 • Preu: 140,00 euros
 • 4 juny: L’esport local i la igualtat de gènere (15 hores. 6 setmanes)
 • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
 • Preu: 125,00 euros
 • 10 setembre: Construcció d’indicadors de gènere (30 hores. 10 setmanes)
 • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
 • Preu: 185,00 euros
 • 15 octubre: La igualtat de gènere dins de l’empresa. (20 hores. 8 setmanes)
 • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
 • Preu: 140,00 euros.
 • 12 novembre: informes d’avaluació de l’impacte de gènere (15 hores. 8 setmanes)
 • Professora: Dra. Mònica Gelambí Torrell
 • Preu: 125,00 euros

Premis, beques i ajuts

CONVOCATÒRIA PREMIS PER A LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A TESIS DOCTORALS SOBRE VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA

La Delegació del Govern informa de la convocatòria premis per la violència de gènere a tesis doctorals sobre violència contra la dona per a l'any 2017.

Per tal de presentar-se a aquestos premis, cal tenir en compte les característiques de les tesis doctorals presentades, les quals han d'haver estat defeses en qualsevol universitat espanyola, obtenint la qualificació d'excel·lent cum laude, entre l'1 de gener de 2015 i el 31 de desembre de 2016. El contigut de les tesis ha de versar al voltant de qüestions relacionades amb la violència contra la dona.

 • Premis:  primer premi dotat amb 3.000€ i segon premi dotat de 2.000€

XII PREMIS NACIONALS ALARES 2018

Els Premis Nacionals Alares 2018, a la Conciliació de la Vida Laboral i Familiar, i a la Responsabilitat Social, pretenen reconèixer l'esforç i dedicació per construir una societat millor. La conciliació i la responsabilitat social, formen part de la nostra vida, del nostre dia a dia, i és per això que ara és el moment de donar-li visibilitat a totes le spolítiques de conciliació que es desenvolupen.

 • Termini de presentació: 14 d'abril de 2018

Consulteu les bases del concurs.

Altres activitats

8 DE MARÇ CONVOCATÒRIA DE LA VAGA FEMINISTA

Com moltes ja sabeu, des de diferents organitzacions i sindicats s'ha convocat una Vaga Feminista per al proper dijous dia 8 de març de 2018. Aquí us enllacem informació sobre la vaga.

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES AL MUSEU NACIONAL D'ART DE CATALUNYA

La lluita contra la discriminació de la dona en l’àmbit de la creació i producció artística i intel·lectual forma part de les línies d’implicació social del museu com a entitat pública amb certificat de Responsabilitat Social.

Per això, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, el museu organitza cada any tot un seguit d’activitats que podreu trobar detallades en aquest enllaç.

PROGRAMA D'ACTIVITATS COMMEMORATIVES DEL 8 DE MARÇ A TÀRREGA

L’Ajuntament  de  Tàrrega ofereix diverses  activitats  en  commemoració  del  8  de març Dia internacional de les Dones. Aquestes tenen dos objectius: Treballar per la igualtat entre dones i homes. Visibilitzar dones, especialment targarines, que han obert camí a altres dones amb el seu exemple personal i professional.

Aquí deixem l'enllaç del programa.

ACTE INSTITUCIONAL DEL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES PER L'INSTITUT CATALÀ DE LES DONES

 • Dia: 7 de març de 2018
 • Hora: 18h
 • Lloc: Auditori del Palau de la Generalitat, Barcelona.

CICLE DE CONFERÈNCIES TRANSGRESSORES I FASCINANTS

Durant el mes de març s'han organitzat un seguit de conferències en el marc del cicle "Trasngressores i fascinants" que tindrà lloc en les diferents Biblioteques de Barcelona.

Deixem aquí l'enllaç on podreu trobar tota la informació sobre les diferents conferències d'aquest cicle.

EL MES DE LA DONA I EL CINEMA - PALLARS JUSSÀ

Des de l'Associació de dones del Pallars Jussà, aquest mes de març, han organitzat, juntament amb L'altreCine de la Pobla de Segur, "El mes de la dona i el cinema". Aquí us deixem l'enllaç amb la informació detallada de la programació.

PETICIÓ CHANGE.ORG PER CANVIAR LA DEFINICIÓ DE FÀCIL A LA RAE

En aquest mes en què commemorem el Dia Internacional de la Dona, us convidem a signar aquesta petició de change.org per demanar que es retiri la cinquena acepció de la paraula "fácil" al diccionari de la Real Acadèmia Espanyola, que és la següent: 5. adj. Dicho especialmente de una mujer: Que se presta sin problemas a mantener relaciones sexuales. 

La intenció d'aquesta petició és canviar aquesta acepció per la definició que es recull al diccionari Secundaria y bachillerato que ho defineix com de la següent forma: 3.desp.Referido a una persona, que se deja seducir sin oponer resistencia.

Un deixem aquí l'enllaç mitjançant el qual es pot signar la petició.

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:

 Dia Internacional de les Dones 2005. Palau de Pedralbes 6 de març de 2005 (2005) Eulàlia Lledó Cunill

 En aquest mes tan assenyalat us proposem una lectura sobre intervencions referents al Dia Iternacional de les Doens. Aquesta és una publicació que recull les diverses intervencions que tingueren lloc al Palau de Pedralbes el 6 de març de 2005 amb motiu del Dia Internacional de les Dones, d'entre les quals les del president de la Generalitat, la del conseller primer, la presidenta de l'Institut Català de la Dona i la conferència de la filòloga Eulàlia Lledó.

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Notícies

INAUGURACIÓ DE LA PLAÇA DOLORS PIERA AL BARRI DE BALÀFIA

El 15 de febrer es va inaugurar a Lleida la plaça dedicada a la mestra i feminista militant que dóna nom al nostre Centre: Dolors Piera. La directora, Ana Mª Romero, va assistir en representació de la nostra entitat i va participar en l'acte de descoberta de la placa.

L'espai dedicat a Piera es troba al barri de Balàfia de la ciutat de Lleida, al final de la rambla Corregidor Escofet, entre la plaça dels Països Catalans i el carrer Vic. Amb aquesta iniciativa, es reconeix el compromís de l'activista vers la lluita per la igualtat de gènere i la promoció de les dones, així com la seva entrega per convertir l'educació en una eina per l'evolució i el canvi social.

Àngel Ros, alcalde de la ciutat, va presidir l'esdeveniment i va afirmar “que Lleida dediqui noms de carrers i places a dones és una qüestió de justícia i igualtat".

Durant l'acte, també va intervenir Jos Farreny, presidenta de l'entitat i impulsora d'aquest nomenament, Dona Balàfia, qui ha continuat amb la proposició de nomenclatures femenines i ha demanat que s’instal·li una placa de reconeixement a la plaça Marta Mata, petició que l’alcalde s’ha compromès a impulsar.

Dolors Piera va ser pionera en l'educació progressista, primera dona regidora a l’Ajuntament de Barcelona durant els últims dos anys de la Guerra civil espanyola pel PSUC i co-fundadora de la Federació Espanyola de Treballadors de l'Ensenyança (FETE-UGT).

Si voleu saber-ne més sobre Dolors Piera podeu consultar la nostra pàgina web, on hi trobareu la referència de la biografia de Cèlia Cañellas i Rosa Toran Dolors Piera. Mestra, política i exiliada, així com un documental que li fa homenatge.

SANDRA GÓMEZ HA GUANYAT EL MUNDIAL DE SUPERENDURO I NO LI VOLEN PAGAR, PER SER DONA

Aquest mes de març, tot just acabat de passar el Dia Europeu per la Igualtat Salarial i amb tots els preparatius engegats per celebrar el 8 de març el Dia Internacional de la Dona, us portem una notícia que ens ha despertat gran indignació, que estem segures que ha passat desapercebuda a tots els nivells i àmbits als que concerneix, com si es tractés d’una simple anècdota que ha de quedar oblidada en alguna pàgina especialitzada en tractar l’esport femení; i dic especialitzada, perquè totes sabem bé que qualsevol mitjà de comunicació dels que ens fan arribar i tothom coneix no fan un tracte equitatiu, ni moltíssim menys, de l’esport masculí i el femení.

La notícia no és altra que, Sandra Gómez, campiona del Mundial de Superenduro no ha cobrat el premi del Mundial pel fet de ser dona. Així, sense més ni menys.
Sandra Gómez portava tres anys lluitant per proclamar-se campiona d’aquesta competició, després d’haver quedat en segona posició la passada edició, la qual cosa li va donar empenta per seguir intentant-ho i lluitar pel primer lloc.

La jove madrilenya de 23 anys a més de dedicar-se a entrenar amb la seva moto, estudia fisioteràpia, i és l’encarregada de gestionar-se tots els tràmits que li suposa el fet de competir en aquesta modalitat, tant dels viatges, d’aconseguir el material com dels patrocinis i les poques ajudes econòmiques que rep, etc.

Com podem imaginar, guanyar un campionat mundial de qualsevol esport és un sacrifici i un esforç enorme, i no ha estat diferent en el cas de la campiona Sandra Gómez, que per pujar-se al pòdium d’aquest primer lloc ha hagut de salvar molts contratemps i superar molts obstacles. Un cop superats tots ells, arriba el moment de la victòria, de la recompensa a tota la feina feta i el temps invertit, de la satisfacció i del reconeixement.

I junt amb tot això, arriba l’hora de cobrar el premi del Mundial de Superenduro, i amb aquesta intenció Sandra Gómez s’adreça a l’organitzador de l’esdeveniment qui li va demanar cobrar-ho a la seva tornada a Madrid, a través de de Federació Internacional de Motociclisme. Quan la campiona del Mundial es dirigeix a la FIM per cobrar finalment el premi de la competició, li informen que havien canviat el reglament i que des d’aleshores ja no es pagaria a les noies, únicament als nois.

Per a sorpresa de totes les noies que s’han trobat amb aquesta discriminació, ha estat la Federació Internacional de Motociclisme, la seva pròpia federació, l’organització que les representa i suposadament, vetlla pels interessos de les federades i federats, qui ha decidit canviar les regles del campionat per estalviar-se pagar el merescut premi de la competició a les vencedores, però no ho han decidit així per als vencedors.

Desconeixem si passats els mesos la FIM ha rectificat aquesta decisió, però del que estem ben segures és que aquesta decisió inicial d’haver modificat el reglament per no atorgar el premi corresponent a les corredores de motociclisme que van participar al campionat, és una discriminació molt clara i descarada que es suma a la llarga llista de dificultats i discriminacions que reben les esportistes en aquests, i molts altres esports.

De sobres és coneguda l’escletxa d’ajudes tant econòmiques, materials, publicitàries com promotores que existeix entre les i els esportistes, i quan a això li sumem l’establiment tant descarat d’un reglament oficial que incideix en perpetuar aquesta discriminació, les traves són encara més descarades i insalvables per a totes les esportistes que es troben amb aquestes adversitats.

Avui reflexionem 

 

Excloses del paradís és un llargmetratge documental que posa al descobert algunes de les formes d'opressió del sistema patriarcal que persisteixen en occident avui dia, en particular en la societat espanyola. Amb la participació de les pensadores feministes: Ana de Miguel, Ochy Curiel, Pablo Llamas, Pilar Aguilar, Remeis Safra, Rosa Cobo, Soledad Murillo i Yayo Ferrer.

 

El propòsit és comptar amb una eina per visibilitzar com el masclisme entela totes les àrees de la nostra vida. El documental s'articula en dos nivells de narració: un de teòric -a través d'entrevistes a la pensadores feministes-, i un altre de visual amb imatges aparegudes en els mitjans i que refirmen la ideologia del patriarcat. La idea és dotar de discurs crític a les imatges que ens empassem diàriament i que sustenten la desigualtat. El tractament és amè, amb creativitat, però no exempt de rigor.

Febrer número 157

Francesca Fontova i Rosell. Nascuda a Lleida el 31 d'octubre de 1877, segons dades del Registre Civil; però segons la partida de baptisme, l'1 de novembre. Acabà el batxillerat a Lleida el 6 de juny de 1895, amb nota d’ excel·lent. A l'expedient de batxillerat tenia 6 excel·lents, 6 notables i 4 "bueno" entre les 16 assignatures. Féu els estudis de Medicina a Barcelona entre 1895 i 1903. L'examen de grau de llicenciat el fa el 27 de juny de 1903, amb qualificació d'aprovat. A l'examen pràctic li va tocar un cas de càncer de la mama.

Els pares eren Joaquim Fontova i Capdevila, veterinari, nascut a Maldà i domiciliat a Lleida, al carrer de Blondel núm. 52, i la mare, Francesca Rosell i Arnó. Els avis eren Jaume Fontova i Magdalena Capdevila, de Maldà i, per banda materna, Josep Rosell, de Fulleda, i Francesca Arnó, de Lleida.

En el seu expedient hi ha un document prou interessant, que reflecteix el que passava amb les dificultats per estudiar les noies. És un escrit llarg del pare, de 7 d'octubre de 1895, "en nombre y representación de su hija Francisca Fontova y Rosell, soltera, menor de edad". Assenyala que la filla ha acabat els estudis de batxillerat, tenint ja des del principi la idea d'estudiar una carrera "para matricularse de medicina por la que ha tenido siempre especial predilección" [...]"hubo de encontrarse con tanta sorpresa como disgusto de que la inscripción que solicitaba no era posible por cuanto la prohibía cierta Circular de la Dirección General de Instrucción Pública, su fecha de 25 de septiembre de 1883, por la cual se manda [...] admitir a matrícula a los estudios de segunda enseñanza [el batxillerat] a las señoras y señoritas que lo soliciten, sin derecho empero a cursar después la de la facultad"'.

Llegeix més: Febrer número 157

Gener número 156

Trinitat Sais i Plaja. Va néixer a La Bisbal d'Empordà el 22 de juliol de 1878. Va estudiar magisteri, i va aconseguir aquest títol a Barcelona l'any 1893. Féu el batxillerat a l'Institut de Figueres, graduant-se amb Premi Extraordinari de batxillerat el 1896. Féu els estudis de Medicina a Barcelona, entre els anys 1896 i 1903, en que es llicencià. L'examen de grau el va fer el 5 de febrer de 1904, amb qualificació d'aprovat.

Va tenir una activitat professional important, es va dedicar principalment a medicina general i malalties de nens, en el seu consultori del carrer de Pelai núm. 10 de Barcelona, fins a la seva mort el 17 d'octubre de 1933, quan només tenia 55 anys.

Va tenir una intervenció activa en l'organització dels Congressos de la Tuberculosi de 1910, d’Higiene Escolar de 1913, i va fer la conferència inaugural de curs de l'any 1914, del Col·legi de Metges de Barcelona, la primera que feia una metgessa. Va tenir activitat en organitzacions de caràcter assistencial i social vinculades a la Lliga i el Centre Catalanista Doctor Robert.

Llegeix més: Gener número 156

Desembre Número 155

Maria Elena Maseras i Ribera. Si obríem la primera edició del butlletí d’aquest curs, parlant de Martina Castells, la primera dona llicenciada en medicina a Espanya, avui ens toca parlar de la primera dona en matricular-se en la Facultat de Medicina de tota Espanya.

Tot i que no va ser la primera dona en obtenir el títol de medicina a Espanya, Maria Elena Maseras i Ribera, natural de Vila-seca (Tarragona), va ser la primera dona de tot l’estat espanyol en matricular-se i accedir a la facultat de Medicina.

Maria Elena, nascuda l’any 1853 al poble tarragoní de Vila-seca, en el si d’una família tradicionalment vinculada a la medicina, va estudiar Batxillerat a l’institut de Tarragona amb la intenció de prosseguir els seus estudis, estudiant medicina. Arribat el moment, va obtenir per part del rei Amadeu de Savoia la Reial Ordre que permetia a les dones accedir a estudis universitaris, això sí, en règim privat, sense autorització d’assistir a les classes impartides des de la universitat. D’aquesta manera va iniciar Maria Elena els seus estudis de Medicina l’any 1872, com a alumna lliure que estudiava a casa amb professors particulars i assistint a classes només per examinar-se.

Llegeix més: Desembre Número 155

Novembre número 154

Elizabeth Blackwell. Seguint la dinàmica de metgesses destacades, avui mirem internacionalment per parlar de la primera dona diplomada en medicina a una universitat dels EEUU i la primera en poder exercir la professió a tot el món. Ella va ser Elizabeth Blackwell, nascuda el 1821 a Bristol (Anglaterra), l'any 1831 es traslladà a Nova York amb la seva família. Al 1847, quan tenia 26 anys, desrpés de ser rebutjada per 12 universitats, finalment va aconseguir matricular-se en l'Escola de medicina de la Universitat de Geneva.

L'any 1849 va ser graduada com a metgessa, amb l'aspiració d'arribar a exercicir com a cirurgiana. Cap hospital nortamericà la va admetre per tal de realitzar les pràctiques, de manera que va marxar a París, amb l'esperança de trobar allí noves oportunitats i poder exercir la pràctica mèdica. Però allí no només va rebre la mateixa negativa, sinó que, a més, els metges francesos no li reconeixien el títol. Allà es va matricular en la "Maternité" i va estudiar obstetrícia, i en acabar aquests estudis va tornar a Nova York, amb el propòsit d'exercicir la professió.

Llegeix més: Novembre número 154

Octubre número 153

 

Rosa Turú i Marsal

Filla de Josep Turu i de Clara Marsal, família menestral de Terrassa que es dedica al lloguer de tartanes. Afanyosa d’aprendre, apreses les primeres lletres, Rosa demana aprendre el francès. Després se les enginya per convèncer els pares que l’inscriguin en una acadèmia on s’estudia per ser mestre. Passat un temps, s’ofereix als alumnes convalidar els estudis amb els de batxillerat i, quasi sense adonar-se, els pares han d’acabar acceptant que la filla continuï els estudis secundaris a Barcelona on viu segons el moment a casa d’amics i familiars. Alumna brillant, obté el títol de batxiller el 1915 i, de nou, aconsegueix que la deixin estudiar a la Facultat de Medicina on es llicencia el 1922 per la Universitat de Barcelona, tot i que el títol arriba un any més tard.

Llegeix més: Octubre número 153

Setembre número 152

 

 

 

Martina Castells

Dona avançada en el seu temps que ha de superar un món d’obstacles. Si bé, al llarg dels temps, les dones han estat sanadores -metgesses, llevadores o farmacòlogues amb extraordinaris coneixements d’herbes medicinals- no se’ls facilita el camí cap a aquestes disciplines. Com els seus germans, Martina pertany a una llarga nissaga de metges lleidatans. Tot i així, la realització dels estudis no li resulta fàcil tant per la seva salut com pel fet de ser dona i, tot, agreujat per la mort d’un germà ofegat al riu Segre. Per problemes de salut, als 8 anys es veu obligada a deixar els estudis.

Llegeix més: Setembre número 152

Juny número 151

Dorotea Barnés (1904-2003). Espanya 

Dorotea Barnés va ser una de les més brillants dones científiques dels anys 20 i 30.Durant la seva època universitària va rebre vàries beques per ampliar la seva recerca a Estats Units per estudiar tècniques espectroscòpiques aplicades a l'anàlisi químic i per fer recerca sobre l'àcid nicleínic.

El 1931 es doctora en Química a la Universitat Central de Madrid i entra a treballar com a investigadora de l'Instituto Nacional de Física y Química. Al 1932 és becada per anar a Graz (Àustria) per treballar l'espectrocopia Raman, tècnica que introdueix a Espanya fins a la Guerra Civil Espanyola, quan va haver d'exiliar-se a Carcassone.

La seva carrera científica va quedar truncada després d'aquest conflicte.

Llegeix més: Juny número 151

Maig número 150

Edith Cavell (1865-1915). Regne Unit

Edith era la més gran de quatre germans. El seu pare, un reverend anomenat Frederick Cavell, va inculcar en els seus fills l'amor al proïsme i la necessitat d'ajudar els més necessitats.

La seva família ajudava als altres sempre que podia tot i no tenir massa ingressos. Edith va començar a treballar com institutriu fins que es va formar com a infermera a l'Hospital de Londres de la mà d'Eva Lucke, que va ser una reputada llevadora.

Al 1907 va aconseguir un treball de llevadora en una escola d'infermeria a Brussel·les. Des de llavors fins a l'inici de la Gran Guerra, Edith es va bolcar en la seva professió de llevadora i infermera treballant en diferents hospitals, ensenyant a escoles d'infermeria i creant fins i tot una revista a la qual va titular L'infirmière. La seva professionalitat la va convertir en aquests anys en una de les principals pioneres de la infermeria moderna.

Llegeix més: Maig número 150

Abril número 149

 

Rosa González de Behringuer (1900-1991). Panamà

Va ser la primera dona llicenciada en Dret de Panamà i la primera d’Amèrica Llatina a obtenir el títol de doctora en Lleis per la Universitat de Nova York.

La inquietud perquè les dones del seu país poguessin participar en els àmbits jurídics i polítics s’evidenciava amb la tesi de graduació, titulada “La mujer ante el derecho panameño”. Fou cofundadora del Partit Nacional Feminista (1923) i de l’Escola de Cultura Femenina, que tenia per objectiu el desenvolupament professional i social de les dones. Va propiciar, entre altres iniciatives, el dret al sufragi femení (1946). Així mateix, va ser la primera dona proposada com a candidata de la segona vicepresidència del Partit Renovador, i uns anys després fou la primera dona nomenada jutgessa del Tribunal Tutelar de Menors.

Clara González va ser una dona solidària que basava la lluita feminista en els principis d’igualtat, democràcia, solidaritat amb les persones més dèbils, distribució de la riquesa i justícia social.

Llegeix més: Abril número 149

Març número 148

Florence Nightingale (1820-1910). Itàlia

A la tradicional Anglaterra Victoriana, on no es concebia el paper de la dona més enllà dels murs de la seva llar, una jove emprenedora va renunciar a una vida tranquil·la per submergir-se en l'estudi i la pràctica de la infermeria. L'importantíssim paper que va jugar Florence Nightingale en la Guerra de Crimea li van donar la fama i el reconeixement com una de les pioneres de la infermeria moderna.

En el seu afany per convertir-se en una infermera professional, Florence va iniciar el 1849 un llarg viatge per Europa i Egipte en el qual va conèixer diverses persones de renom i va visitar diferents hospitals en els quals va aprendre diferents metodologies i procediments. Al 1850 va ingressar com a infermera en l'Institut de San Vicente de Paul a Alexandria, una institució catòlica; posteriorment visitaria l'hospital del Pastor Theodor Fliedner a Kaiserwerth i l'Institut alemany per a Diaconesses Protestants, ambdós a Düsseldorf. A París també hi va estar a l'hospital Saint Germain.

Llegeix més: Març número 148

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto