Ir al contenido

Página principal de la UdL

2010

Desembre núm. 83

"L' economia no té en compte les xifres clau, com el nombre de nens i nenes que pateixen desnutrició o els kilòmetres que ha de caminar una dona per aconseguir aigua"

Vandana Shina (India, 1952) És una dona polifacètica; física,filòsofa, pacifista i feminista. És una de les pioneres del moviment ecofeminista i directora de la Fundació per la Investigació en Ciència, Tecnologia i Ecologia a Nova Dehli. L' any 1993 li van concedir el premi Nobel Alternatiu. És una de les veus més crítiques contra la globalització i contra els aliments manipulats  genèticament.

Leer más: Desembre núm. 83

Juny núm.78

"Emmurallar el propi sofriment es arriscar-te a que et devori des de l'interior" 

Kahlo, Frida (1907-1954), pintora mexicana que va realitzar principalment autoretrats, en què utilitzava una fantasia i un estil inspirats en l'art popular del seu país.

 

Leer más: Juny núm.78

Març núm. 75

Manifest Unitari pel 8 de març: Nosaltres, alternatives feministes

Un any més, el dia 8 de març, milions de dones de tot el món sortim juntes al carrer per a fer visible la necessitat del canvi i la força dels moviments feministes d’arreu.

Els últims anys, des de certes esferes de poder i alguns mitjans de comunicació pretenen deslegitimar o silenciar les reivindicacions feministes. Ens fan arribar múltiples missatges, com que el feminisme és un moviment del passat, obsolet i superat, i que “la igualtat” ja ha estat assolida. Aquest boicot explícit dels canals de (des)informació formals són un símptoma de què les nostres reivindicacions van més enllà d’aconseguir drets formals per a les dones, i els fa por perquè desestabilitzem els pilars bàsics del sistema patriarcal. La realitat és que les feministes som una molèstia que aquest sistema intenta esborrar. Anem, doncs, pel bon camí.

La consecució d’alguns drets formals bàsics que fins ara ens havien estat negats no ens poden fer oblidar la nostra realitat diària, en la qual continuem essent discriminades, silenciades, oprimides, impunement assassinades i, en definitiva, considerades ciutadanes i treballadores de segona. De nou ens trobem davant d’unes crisis que són fruit del propi sistema capitalista: crisi econòmica, alimentària, ecològica, de les cures… Un capitalisme deshumanitzador que sempre necessitarà que hi hagi explotades i oprimides per a poder sobreviure. És per això que, en aquest context sociopolític, reivindiquem més que mai alternatives feministes, el que significa el feminisme com a pràctica diària, com a alternativa que posa les persones en el centre d’atenció i que sacseja de cap a peus el sistema capitalista, heteropatriarcal, imperialista i racista que se’ns imposa. Un sistema que només se centra en la lògica del benefici econòmic sense tenir en compte les necessitats de les persones, del medi ambient i dels pobles.

Davant de:

 • Mercats laborals que ens condemnen, malgrat la retòrica neoliberal de la conciliació entre treball i família i la fal·làcia de la paritat, a altes taxes d’atur, precarietat, temporalitat i subocupació, així com a la discriminació en les seves diferents vessants.
 • La retallada de la despesa social i la privatització dels serveis públics, inacceptables, ja que recauen una vegada més sobre les dones, que som qui ens acabem responsabilitzant de les tasques de cura.
 • La rebaixa dels sous i de les pensions i la proposta de reforma laboral, de l’augment de l’edat de jubilació i del càlcul de la base de cotització.
 • La retallada en despesa social que promou el govern, portarà moltes llars a la pobresa, i en serem de nou les dones les més perjudicades.
 • Una Europa del capital amb interessos econòmics i geopolítics que ens esclavitza com a dones, com a poble i com a classe treballadora.
 • La invisibilitat i el no reconeixement del treball reproductiu, conegut com a tasques de la llar.
 • Una Llei d’Estrangeria xenòfoba i sexista que condemna a les dones migrades a la dependència, la vulnerabilitat, la submissió, l’explotació i l’exclusió social, tot desposseint-nos dels drets més fonamentals.
 • La violència sobre els nostres cossos i les nostres vides a les nostres llars, als carrers de les nostres ciutats i pobles, a l’àmbit laboral i escolar, a tot arreu. Aquesta violència s’agreuja quan alguns jutges redueixen les penes als maltractadors.
 • La violència d’Estat i les tortures exercides contra les dones, així com la violació com arma de guerra en els conflictes bèl·lics.
 • La violència resultant de l’estigma social i la persecució policial i institucional contínua a les dones que exerceixen la prostitució.
 • La manca d’una educació afectiva i sexual, sincera i honesta, que allunyi a les joves de les relacions regides per les normes heteropatriarcals.
 • L’heteronormativitat i la lesbofòbia imperants, que es fan explícites cada dia en les agressions i discriminacions permanents que rebem les lesbianes.
 • Les agressions constants als drets sexuals i reproductius de les dones i la catalogació de la transsexualitat com una patologia.
 • Uns fonamentalismes religiosos, que volen imposar la seva concepció de la vida i el seu model de societat i que fins i tot arriben a justificar la pederàstia i la violència de gènere per tal d’atacar el dret a decidir de les dones.

Nosaltres, alternatives feministes:

 • Exigim el repartiment dels treballs i de la riquesa. Treballar menys per a treballar tothom. Condicions laborals i professionals dignes. Repartiment igualitari del treball productiu i reproductiu; la riquesa ha d’estar al servei de les classes populars. Igual salari entre homes i dones per treball d’igual valor. Cap reforma laboral que precaritzi encara més les nostres vides!
 • Exigim inversió en polítiques socials i serveis públics gratuïts i de qualitat: serveis sanitaris, educatius i de cura de les persones. Dret a un habitatge digne i a pensions i subsidis dignes: La crisi no pot ser una excusa per retallar el que s’ha aconseguit amb tanta lluita!
 • Exigim el reconeixement de les tasques de la cura, de les persones, les llars i la vida i la seva socialització completa: reclamem escoles bressol, llars de persones grans i per a persones en situació d’autonomia restringida.
 • Exigim els mateixos drets per a totes les persones, cap persona és il·legal.
 • Exigim el dret de totes les persones a rebre una educació que qüestioni activament l’estructura patriarcal i heterosexista, i que incorpori els nombrosos coneixements i aportacions de les dones al món. No acceptarem de cap manera que se’ns vulgui fer creure que l’escola mixta és en si mateixa un sinònim de coeducació i d’igualtat.
 • Exigim respostes explícites i específiques a la lesbofòbia, que recullin les necessitats reals de les lesbianes. Volem deixar de ser un apèndix de les reivindicacions i polítiques dirigides a homes gais i a dones heterosexuals. Reivindiquem les nostres sexualitats lliures, visibles i polititzades.
 • Exigim el dret a una sexualitat lliure i dret al propi cos.
 • Exigim particularment la despatologització de les identitats trans!
 • Exigim el dret a decidir sobre els nostres cossos i les nostres vides i la separació entre Religió i Estat, així com la separació entre sexualitat i maternitat. La maternitat ha de ser lliure i desitjada i per això exigim també el dret a l’avortament lliure i gratuït dins de la sanitat pública i fora del Codi Penal.
 • Exigim el respecte per la salut i el medi ambient, les mesures per sortir de la crisi en cap cas poden anar en detriment de la salut de les dones ni del territori.

Volem fer una crida molt especial a les nostres companyes i companys de viatge, integrants dels nombrosos moviments socials, per recordar una vegada més la necessitat de construir alternatives conjuntament. Cal que, entre totes i tots, fem trontollar sistema, de dalt a baix, i el transformem d’una vegada per totes en el món que volem.

LA REVOLUCIÓ SERÀ FEMINISTA O NO SERÀ!

Sortirem al carrer amb contundència, insubmises, persistents, carregades d’arguments i exigirem tot el que ens pertoca, perquè el feminisme és una mirada, un punt de vista crític, una proposta d’alternativa social ferma que és urgent incorporar als discursos, les polítiques i les pràctiques de resistència i de construcció d’un nou model social igualitari. I, especialment, perquè no creiem en les jerarquies sexuals, de gèneres, racials o de qualsevol altre tipus, sinó en la igualtat efectiva per a tothom.

DONES, LA LLUITA ÉS NOSTRA!

Extret de Ca la Dona

Leer más: Març núm. 75

Novembre núm. 82

"Només un profund canvi en la nostra forma de viure,en els nostres valors i actituds pot portar nova vida al nostre món"                      

Dorothy Stang (Estats Units, 1931-2005) Pel seu compromís amb les persones pobres, va ser declarada "Ciutadana Honorable de Parà". Va rebre el Premi de Drets Humans, concedit per la Ordem dos Advogados do Brasil. El 12 de febrer del 2005 va ser assassinada, mentre anava a una reunió del Projecte de Desenvolupament Sostenible Esperança, un dels seus somnis.

Leer más: Novembre núm. 82

Maig núm. 77

"No hi ha barrera, pany ni forrallat que puguis imposar a la llibertat de la meva ment."

Virginia Woolf va ser una escriptora britànica. Va introduir-se en el món de la literatura gràcies al seu pare Sir Leslie Stephen. També va ser una destacada defensora dels drets de les dones amb obres com Una habitació pròpia.

Leer más: Maig núm. 77

Febrer núm. 74

El feminisme és una llanterna, la seva llum és la justícia que il·lumina les habitacions enfosquides per la intolerància, els prejudicis i els abusos.

(Nuria Varela llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid, escriptora i autora de gran nombre de reportatges, gran experiència en conflictes bèl·lics, sobretot des del punt de vista de l'activisme feminista.)

Leer más: Febrer núm. 74

Octubre núm. 81

"Per ajudar a l' Àfrica s' ha de comprendre primer"

Aminata Traoré (Malí, 1947) Ministra de Cultura i Turisme entre 1997 i 2000. Activista política i escriptora. És cofundadora del Fòrum Social Africà.

Leer más: Octubre núm. 81

Abril núm. 76

El feminisme és una llanterna, la seva llum és la justícia que il·lumina les habitacions enfosquides per la intolerància, els prejudicis i els abusos.

(Nuria Varela, llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Complutense de Madrid, escriptora i autora d'un gran nombre de reportatges)

Leer más: Abril núm. 76

Gener núm. 73

"Copejant la cafetera a l'aigüera ella escolta els àngels increpants i mira cap a fora al confús cel més enllà dels jardins rastellats. Fa només una setmana li van dir: No siguis pacient. La propera vegada que hi va anar: Sigues insaciable.
Després: Salva't a tu mateixa; no pots salvar l'altri. De vegades ha deixat que l'aigua bullint li cremi el braç, que un fòsfor cremi fins a cremar-li l'ungla del polze, o ha deixat la seva mà en l'escapador de la tetera. Just sobre el vapor calent. Potser siguin àngels, ja que a ella gens li fa mal, excepte el polsim sorrenc del matí que se li fica als ulls."

Fragment de "Snapshots of a Daughter-in-Law" de Adrienne Rich (1929-)
considerada una de les millors poetes i teòriques feministes del nostre temps.

Leer más: Gener núm. 73

Setembre núm. 80

"Si la dona tingués accés a l'educació i tingués accés la capacitat
de tenir un pensament crític, ningú abusaria d'ella,
perquè ella seria capaç de defensar-se. 

Sakena Yacoobi (1957-) Fundadora y presidenta de AIL (Afghan Institute of Learning – Instituto Afgano de Aprendizaje).

Leer más: Setembre núm. 80

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto