Ir al contenido

Página principal de la UdL

Març número 119

Un espai només de dones fa més fàcil el reconeixement mutu de les experiències de sofriment ocasionades per la guerra

Astrid N. Heiberg (Noruega, 1936). Professora de Psiquiatria a la Universitat d'Oslo. Va ser la primera dona en ocupar el càrrec, com a presidenta de la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Vermella, entre 1997 i 2001. Anteriorment, entre 1993 i 1999, havia estat presidenta de la Creu Roja noruega i havia desempenyorat també diversos càrrecs en el Govern i el Parlament de Noruega en l'àmbit dels assumptes socials i la salut. Viceministra de Salut i Assumptes Socials, Ministra d'Assumptes de Consum i Administració Governamental i parlamentària. A més, va ser integrant del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura.

 

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

COMMEMORACIÓ DEL 8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LES DONES A LA UNIVERSITAT DE LLEIDA

L’Ajuntament de Lleida impulsa els actes de commemoració ciutadana del Dia internacional de les Dones amb un programa unitari que inclou més de quaranta activitats, que es realitzaran entre el 25 de febrer i el 21 de març, organitzades  per una trentena d'entitats i grups de dones i altres institucions de la ciutat, amb jornades, conferències, exposicions, debats,  caminada de les dones, sortides culturals, actes d’homenatge...

JORNADA ART I IGUALTAT DE GÈNERE

 • Conferència "Dones artistes a Lleida: en un punt cec" a càrrec de la Dra. Carme Molet. 16.30h sala de juntes de Rectorat. En aquesta xerrada donarem a conèixer els resultats de la investigació: Polítiques de gènere en l’art lleidatà. Una investigació narrativa realitzada a partir d’11 històries de vida, de les quals 8 eren d'artistes de Lleida. Subvencionada per la Regidoria de Participació Ciutadana i Promoció de la Dona, de l’ Ajuntament de Lleida (III Beca de recerca Cristina de Pizan, 2007).

Des d'una museologia crítica i feminista, explicarem com les polítiques artístiques municipals i la situació de precarietat del Museu d'Art Jaume Morera de Lleida han interferit en la incorporació i legitimació de les dones artistes de la nostra ciutat i han debilitat la posició dels/de les artistes del territori i la del propi Museu. Així doncs, qüestionarem unes estructures discursives i unes pràctiques que, ancorades en inèrcies del passat, obstaculitzen altres marcs de comprensió i d'acció possibles. De manera paral·lela visionarem algunes representacions i projectes de les artistes d’arts visuals lleidatanes, la majoria de les quals están, avui per avui, situades en un punt cec.

 • Projecció de la pel·lícula Las maestras de la República, guardonada amb el Goya al millor documental. La jormada tindrà lloc el dia 6 de març a les 18.00h a la sala d'actes del de Rectorat.

Després de la projecció hi haurà un col·loqui amb la catedràtica d'Història Contemporània de la UdL, Dra. Conxita Mir, la mestra i filla de mestres de la república i testimoni del documental, Hilda Farfante, la responsable del projecte i Secretària de Polítiques Socials de la FETE-UGT, Luz Martínez, i el Javier Giménez, responsable de la secretaria d'Ensenyament Públic de la FETE-UGT Terres de Lleida.

La projecció de la pel·lícula ha estat coorganitzada amb la FETE-UGT Terres de Ponent.

Descarregueu-vos el programa. 

EXPOSICIÓ "ARTISTES CATALANES DEL DIBUIX I LA PINTURA", del 27 de febrer al 25 de març.

Aquesta exposició té com a objectiu difondre els noms d'algunes de les dones, miniaturistes, pintores, dibuixants i il·lustradores que amb la seva obra han contribuït a configurar el patrimoni artístic de Catalunya des de l'Edat Mitjana fins el segle XX. Les artistes sel·leccionades (miniaturistes, pintores, dibuixants i il·lustradores) són una mostra del creixement i l'evolució de la creativitat artística de moltes dones que com elles, al llarg del temps, han treballat amb diferents interessos: des de l'adopció dels llenguatges acadèmics i establerts per a què es reconegués el seu treball, fins a la transformació i subversió d'aquests llenguatges per construir altres formes de pintar i representar el món. Elles, com moltes altres, formen part d'una genealogia oculta que aquesta exposició pretén començar a fer visible.

ACTE INSTITUCIONAL DEL 8 DE MARÇ A LLEIDA

L'acte institucional del Dia Internacional de les Dones a la ciutat de Lleida tindrà lloc el dia 8 de març, a la plaça 8 de març de Lleida a les 12.00h. Hi assistiran, com cada any, la representació d'institucions i unitats de la Generalitat de Catalunya, de l'Ajuntament de Lleida, de la Diputació de Lleida, del Consell Comarcal del Segrià, de la subdelegaciódel govern central i de la Universitat de Lleida.

LLIURE ELECCIÓ: JORNADA ART I IGUALTAT DE GÈNERE

• Dia: Dijous 6 de març de 2014
• Hora: de 16.30h a 20.00h
• Lloc: Sala de juntes, 2n pis. Edifici Rectorat
• Crèdits de lliure elecció: 1 crèdit
• Preu:39.53€
• Programa http://www.cdp.udl.cat/home/images/pdfs/8marc/programa_curs_art_8m_2014.pdf
• Inscripció http://www.cdp.udl.cat/home/index.php/es/component/jforms/7/38

MATÈRIA TRANSVERSAL: IGUALTAT D’OPORTUNITATS ENTRE DONES I HOMES: APLICACIÓ PRÀCTICA EN L’EDUCACIÓ

 • Un curs online que permet fer una petita revisió de conceptes bàsics: sexe-gènere, què són els rols, els esterotips, el sexisme; i reflexionar sobre la identitat sexual, la desigualtat, la discriminació, els feminismes i les noves masculinitats. Alhora, pretén aproximar estratègies personals i visons transformadores a l'esfera pública, als centres educatius, i a l'esfera privada.
 • Dia: de l'1 d'abril al 16 de maig (online)
 • Lloc: Virtual (Campus Virtual)
 • Preu: 39,53€
 • Crèdits de matèria transversal: 1 ECTS
 • Programa
 • Inscripció

MATÈRIA TRANSVERSAL: GÈNERE, CONSTRUCCIONS CULTURALS I INTERVENCIÓ SOCIAL

 • El curs consisteix en una revisió històrica de les dones com a objectes-subjectes, dels esterotips de gènere i les diverses identitats; identificació de les fonts de desigualtats entre dones i homes que operen en els diferents àmbits socials; anàlisi del context discriminatori entre dones i homes, de la problemàtica social del sexisme, d'aspectes androcèntrics socioculturals i científics; sense obldiar-se de la promoció d'una actitud socioresponsable i crítica amb el gènere i la salut, l'economia, l'exclusió, el llenguatge i la coeducació.
 • Dia: Dimarts de l’1 d’abril al 27 de maig de 2014
 • Hora: de 16.00h a 18.30h
 • Lloc: aula per determinar
 • Crèdits de matèria transversal: 3 ECTS
 • Preu:118,59€
 • Programa
 • Inscripció

PRODUCCIÓ CIENTÍFICA I ACTIVITAT DOCENT SOBRE GÈNERE A LA UdL


El Centre Dolors Piera, amb l'objectiu de visibilitzar i reconèixerl'activitat acadèmica del professorat de la UdL en matèria de gènere, ha inclòs un apartat específic en aquest butlletí per donar a conèixer la recerca, les publicacions, els materials docents, etc. que es realitzen a la nostra universitat des d'una perspectiva de gènere. Aquest mes destaquem:

 • ANA Mª ROMERO BURILLO. Igualdad y retribución. Ed. Tirant lo Blanch. València, 2006.

llibre anaConsulteu la ressenya. En el cas que tingueu interès en què al butlletí i a la pàgina del Centre Dolors Piera es faci una menció especial a la vostra producció científica i docent en matèria d'igualtat de gènere i d'oportunitats entre dones i homes, necessitaríem que responguéssiu aquest formulari que us enllacem.

 • ASSIGNATURA ECONOMIA DEL TREBALL I POLÍTIQUES D'OCUPACIÓ, professor Rafael Allepuz

L'assignatura que s'imparteix en el 4rt curs del grau en ADE, com assignatura optativa, cada avaluen l'alumnat amb dos treballs, un primer treball més general i un altre més específic en el que s'analitza la situació laboral d'algun col·lectiu de població. En aquest curs 2013-2014, el segon treball s'ha centrat en la dona. La cianqutena d'alumnes de l'assignatura  han format grups de duess persones i han analitzat la situació laboral de la dona en el mercat laboral de l'Estat espanyol. Aquesta activitat s'engloba dins d'un dels objectius de l'assignatura en el que es preten "Aprofundir sobre les actuals formes d'ocupació i la seva incidència social".

Activitats a Lleida 

PROGRAMA D'ACTIVITATS DE COMMEMORACIÓ DEL 8 DE MARÇ A LLEIDA.

L’Ajuntament de Lleida impulsa els actes de commemoració ciutadana del Dia internacional de les Dones amb un programa unitari que inclou més de quaranta activitats, que es realitzaran entre el 25 de febrer i el 21 de març, organitzades  per una trentena d'entitats i grups de dones i altres institucions de la ciutat, amb jornades, conferències, exposicions, debats,  caminada de les dones, sortides culturals, actes d’homenatge...

Descarregueu-vos el programa d'activitats.

TROBADA INTERNACIONAL D'INVESTIGACIÓ. GÉNERO Y SEXUALIDAD ENTRE LAS CULTURAS HISPÁNICAS (1970-2000)

 • Dies: 6 i 7 de març de 2014
 • Lloc: Sala de Juntes, 3a planta, Facultat de Lletres, Universitat de Lleida, Pl. Víctor Siurana, 1 - 25198 Lleida
 • Organitza: Universitat de Lleida
 • Més informació: programa

ASSOCIACIÓ DE VEINS I VEÏNES DE BALÀFIA. VOCALIA DE LA DONA

 • 07-03-2014 Presentació del Llibre de Poesia "Amb ulls de dona". 18:30 - Centre Cívic de Balàfia. Sala de lectura.
 • 09-03-2014 III Caminada de les dones "Seu Vella Patrimoni de la Humanitat. Ho demanaran al baluard de la Reina". 8 Km. 10:00h - Sortida i arribada a la Seu Vella de Lleida.
 • 12-03-2014 Conferència: "L' Arteràpia vista amb ulls de Dona". 18:30 - Centre Cívic de Balàfia. Sala de lectura.
 • 13-03-2014 Conferència: "MUSICOTERÀPIA amb ulls de Dona". 18:30 - Centre Cívic de Balàfia. Sala de lectura.
 • 14-03-2014 Desfilada. Casal de la dona. Ajuntament. 
 • 16-03-2014 Caminada del LINFEDEMA. Associació Linfedema Lleida. Sortida 9:00h
 • 18-03-2014 Exposició Simone de Beauvoir: "Dona, Escriptora i Feminista". 18:30 - Centre Cívic de Balàfia. Hall. Amb col.laboració
 • 20-03-2014 Conferència: El Submarinisme amb Ulls de Dona : Experiències i Emocions. – Exposició Artaquatic –18:30 - Centre Cívic de Balàfia. Sala de lectura.
 • 21-03-2014 Conferència – Optimitzar el Pagament dels nostres impostos. 18:30 - Centre Cívic de Balàfia. Sala de lectura.

TALLER: CONÈIXER EL TEU CICLE MENSTRUAL

 • Activitat per conmemorar el dia 8 de març, on on poder reconciliar-nos amb el nostre cos, amb tot allò que ens han dit (falsament, molts cops) de la menstruació, per així viure-la amb plenitud.Reconeixer les fases del cicle, com t’afecten i com viure-les sense resistències. Aprèn a fer un diagrama lunar, meditaciones i exercicis per relaxar la zona del xacra sexual. 
 • Dia: 8 de març (Es farà dinar comunitari, aportant tothom alguna cosa)
 • Lloc: Casal de la Dona. Pl. Fanalets de St.Jaume-Lleida
 • Hora: 10 a 14 i de 16 a 20 hores
 • Preu: 30 € (sòcies LIKA 20, amigues de LIKA, 25)
 • Més informacióhttp://www.associaciolika.org/QueLika.php

Jornades, congressos i seminaris

TALLER DE RELACIONS AFECTIVES I SEXUALITAT

 • Dies: 5 de Febrer al 12 de Març de 2014
 • Hora: 18 - 20 h
 • Lloc: Cap Adrià (c/Vallmajor, 34)
 • Aquest taller s'adreça a dones que vulguin reflexionar sobre les seves relacions afectives i la seva sexualitat. Serà un espai per desenvolupar les capacitats de comunicació afectiva i de relació interpersonal, potenciar l'autoestima i facilitar elements i recursos per afrontar algunes dificultats i/o problemàtiques.

CONFERÈNCIA D'ALICE FAUVEAU, FUNDADORA I DIRECTORA DE FOCUS ON WOMEN A LA II JORNADA DE TURISME DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA: NOVES TECNOLOGIES APLICADES AL TURISME

 •  Dies: 27 i 28 de febrer
 •  Conferència d'Alice Fauveau, fundadora i directora de Focus on Women, dia 28 de febrer a les 13.00h a la sala de juntes de la Facultat de Dret i Economia
 •  Organitza: Universitat de Lleida, Departament d'AEGERN
 •  Inscripció: Assistència gratuïta, cal formalitzar la inscripció enviant un e-mail a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
 •  Enllaç al programa

EXPOSICIÓ "IL·LUSTRADORES" I ACTE DE RECONEIXEMENT A MERCÈ LLIMONA (1914-1997)

• Dies: del 3 al 28 de març de 2014
• Lloc: Francesca Bonnemaison.
• Organitza: Institut català de les Dones, Diputació de Barcelona i Universitat de Vic.
• Reconeixement a la il·lustradora Mercè Llimona amb motiu del centenari del seu naixement.

DÉBAT: LE GENRE AU COEUR DE LA CLASSE SOCIALE (el género en el corazón de la clase social)

 • Dies: 5 de març de 2014
 • Lloc: Amphithéâtre Durkheim - Sorbonne
 • Organitza: Le Mage. Trabajo de mujeres e ideología del género en la formación de la burguesía.
 • Confirmació assistència: abans del 03 de març Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

II EDICIÓN DEL CURSO DE EXTENSIÓN UNIVERSITARIA “CONSTRUCCIÓN DE IDENTIDADES DE GÉNERO. DE LA ‘ODISEA’ A ‘SEXO EN NUEVA YORK”

 • Dia:  del 6 de marzo al 10 de abril
 • Lloc:  aula de formación-1 del Edificio Pedro López de Alba (C/ Alfonso XIII, 13)-Cordoba
 • Organitza: Cátedra de Estudios de las Mujeres “Leonor de Guzmán”
 • Matrícula: http://www.uco.es/estudios/sep/cowep/

CONFERÈNCIA: FEMMES, TRAVAIL ET INÉGALITÈS (mujeres, trabajo y desigualdades)

 • Dies: 10 de març de 2014
 • Hora: de 14 a 17 hores
 • Lloc: Université Libre de Bruxelles -   Salle Dupréel
 • Organitza: L'Université Libre de Bruxelles et le DULBÉA, en partenariat avec le MAGE et l'Institut pour l'égalité des femmes et des hommes 
 • Inscripción gratutita:  Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
 • Més informació http://www.ulb.ac.be/ulb/presentation/docs/conf-femmes-2014.pdf

I CONGRÉS D’INVESTIGACIONS FEMINISTES EN TRANSFORMACCIÓ

 • Adreçat a persones tant de l’àmbit acadèmic com del no acadèmic, amb l’objectiu d’apropar i compartir el coneixement científic produit a les universitats i promoure vincles entre els estudis de gènere i els activismes feministes.
 • Dies: 24-26 març de 2014
 • Lloc: València 24-26 març
 • Inscripcions:  19 de març 2014
 • Més informacióEnllaç al programa

5º WORKSHOP INTERNACIONAL DE INVESTIGACIÓN GÉNERO Y CULTURA AUDIOVISUAL

 • La convocatoria queda abierta también a la presentación de grupos y equipos de investigación cuyos estudios se centren en la cultura audiovisual y los estudios de género, con el propósito de constituir una red colaborativa de investigadoras/es para conocernos, ver posibles sinergias, coordinar futuros proyectos interuniversitarios, etc.
 • Dia: 23, 24 i 25 d'abril.
 • Lloc: Facultad de Ciencias de la Información de la Universidad Complutense de Madrid
 • Informació: Francisco A. Zurian (Director del 5º Workshop Internacional de Investigación Género, Estética y Cultura Audiovisual y de GECA), [@]: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

XX JORNADES INTERNACIONALS D'INVESTIGACIÓ INTERDISCIPLINÀRIA: "VIOLÈNCIA DE GÈNERE: ESCENARIS I DESAFIAMENTS"

 • Dies: 7, 8 i 9 de maig de 2014
 • Dedicades en aquesta ocasió monogràficament a la "Violencia de Gènere: escenaris i desafios". L'objectiu d'aquestes Jornadas és estudiar des d'una perspectiva multidisciplinari la violència de gènere, el seu concepte, raices històriques, fonts, agents implicats, escenaris, legislació, polítiques i nous desafiaments.
 • Hi ha quatre sessions: concepte i arrels històriques: escenaris de la violència (àmbits estatals i tansnacionales); subjectes de la violència: maltractament en la parella; dret a una vida lliure de violència: intervenció i polítiques públiques.
 • Cada una de les sessions tindrà un espai obert per a la presentación de comunicacions que previamente serán seleccionades.

I COL·LOQUI INTERNACIONAL FENT HISTÒRIA: GÈNERE I TRANSICIÓ POLÍTICA

 • Dies: 28 i 29 de maig de 2014
 • Organitza: Centre d'Estudis sobre la Dona de l'Universitat d'Alacant
 • Els objectius són: reconèixer i incorporar el protagonisme de les dones en els processos de canvi polític; reflexionar sobre les diferents vies i estratègies desplegades per les dones en els processos de transició a la democràcia; ponderar el reconeixement obtingut i les respostes a les iniciatives de les dones per part d'institucions o de forces polítiques i moviments socials; establir comparacions entre les experiències de les dones i els discursos de gènere presents en la transició espanyola a la democràcia i les transicions en altres àmbits geogràfics i moments històrics; fomentar la incorporació de la perspectiva de gènere en la recerca i en la docència sobre les dones en els processos de transició política. Aquest col·loqui està obert a docents i personal investigador que treballen sobre algunes de les línies temàtiques exposades, així com professionals de diferents àmbits, membres d'associacions i col·lectius, estudiants i totes aquelles persones que, en definitiva, puguen aportar noves i interessants mirades sobre les qüestions de gènere a debatre en aquest esdeveniment.
 • Més informaciópàgina web Universitat d'Alacant

ASPARKIA

 • Revista de investigació feminista creada por el Instituto Universitario de Estudios Feministas y de Género de la Universidad Jaume I de Castellón, abre el plazo de recepción de artículos para sus dos próximos números (26 y 27). Ambos números serán editados ya en formato digital en la plataforma OJS (Open Journal System).
 • Nº 26: Estudios de género s. XX-XXI. Este número recogerá aquellos temas de interés para la investigación feminista y los estudios de género.
 • Nº 27: África y género. Decía Kapuscinski que, salvo por el nombre geográfico, África no existe. En efecto no existe una África, sino muchas: emergentes, palpitantes, resistentes. En pleno siglo XXI se hace indispensable realizar un análisis de la situación de la mujer en un continente como África.
 • Plazo máximo de recepción de artículos: 15 de junio
 • Organitza: Universitat Jaume I-Castellon
 • Informaciónhttp://www.e-revistes.uji.es/index.php/asparkia

CONFERÈNCIA: " Engendering Cities: Designing Sustainable and Inclusive Urban Environments"

Premis, beques i ajuts

CURS “I SAPIERI DELLE DONNE”

 • Es convoquen 6 ajuts per participar en aquest curs, dins del Programa Intensiu Erasmus (Erasmus-IP), en el qual participen el Seminari Filosofia i Gènere i el Centre Dona i Literatura (GRC Creació i Pensament de les Dones, Universitat de Barcelona), la Scuola della Differenza (Università del Salento) i el Centre d'études féminines et d'études de genre (Université Paris 8 Vincennes - Saint-Denis)
 • Dates: del 29 d’agost al 11 de setembre de 2014
 • Organització: Scuola estiva della differenza, Università del Salento Seminari Filosofia i Gènere, Universitat de Barcelona Centre Dona i Literatura, Universitat de Barcelona, Centre d’études féminines et d’études de genre, Université Paris 8 Vincennes - Saint-Denis
 • Més informació http://www.ub.edu/cdona/noticies

DOSSIER 21 LECTORA

 • El dossier 21 de Lectora. Revista de dones i textualitat, corresponent al 2015, tindrà com a tema "Negre i femení: les escriptores de novel•la criminal en l'àmbit ibèric". Se centrarà en l'anàlisi de la novel•la criminal actual, especialment en la que escriuen les dones, en la qual podem observar els canvis que s'han produït en el diàleg entre les relacions sexuades i el poder —es representen nous models de masculinitat i figures de poder femenines (policies, jutgesses). Aquest dossier està obert a contribucions que analitzen els discursos sobre la violència contra les dones i per part de les dones; les complexes relacions, interseccions i paradoxes causades per la incorporació de les dones al poder de l'estat, analitzades des del marc teòric feminista; l'eclosió de l'autoria femenina en aquest gènere en el context social i especialment dels canvis en les relacions de gènere en l'Espanya dels últims vint-i-cinc anys.•La coordinadora del dossier: Elena Losada Soler, investigadora del Centre Dona i Literatura.•Data límit per a la recepció d'articles: l'1 de juny de 2014.

Altres activitats

CURS DE LECTURES DE TEORIA POLÍTICA FEMINISTA

 • Dates: del 18 d'octubre al 27 de juny, una tarda de divendres al mes, a les 18.00h
 • Lloc: Les sessions es realitzaran a la sala La Cuina de l'Espai Francesca Bonnemaison, Carrer Sant Pere més Baix 7, 08003 Barcelona.
 • Inscripcions: en aquest enllaç

MÀSTER CLASS. "ELL FA. ELLA ÉS, COM EVITAR LES ASIMETRIES DE GÈNERE A LA INFORMACIÓ" a càrrec de JOANA GALLEGO

 • Dia: 4 de març 
 • Hora: 11.30h a 14.00h
 • Organitza: Col·legi de Periodistes de Catalunya 
 • Els mitjans de comunicació poden actuar com a motor o bé com a inhibidor del canvi. El repte d’aquesta Master Class, a càrrec de Joana Gallego, és reflexionar sobre les causes de l’asimetria de gènere en la informació i intentar posar-hi remei per poder reflectir adequadament la transformació experimentada per les dones a la societat. Durant la sessió s’analitzaran diverses notícies aparegudes recentment a diferents mitjans de comunicació, i es combinarà l’exposició de la ponent amb el debat i les aportacions dels participants. 
 • Joana Gallego és autora del llibre De reinas a ciudadanas. Medios de comunicación ¿motor o rémora para la igualdad? (Aresta, 2013). Gallego és professora de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona des de 1989 i estudiosa del tema des de fa més de 30 anys. Entre les seves publicacions destaquen Putas de película. Cien años de prostitución en el cine (2012); Eva devuelve la costilla (2010) o Si te vas te mato. Mujeres que murieron por su libertad (2009) escrit conjuntament amb els seus alumnes de l’assignatura Periodisme Social. Joana Gallego va ser membre fundadora de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, guanyadora del Premi d’Investigació del Consell Audiovisual de Catalunya (2001) per la recerca La prensa por dentro i, entre les seves aportacions internacionals, destaca el capítol “ Many women, little power” al llibre Handbook of Women and Journalism (Palgrave, 2013) així com la col·laboració al volum Global Report on Status of Women in the News Media (IWMF Washington, 2011).
 • Cal inscripció prèvia. Més informació

Novetats al Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (CEDD) us presenta:

incorporacion_generoESPERANZA BOSCH FIOL. Incorporación de los contenidos en igualdad de oportunidades y género en grado. Palma : Universitat de les Illes Balears, 2011. ISBN     9788483841693

El text ens explica que la formació universitària ha d'anar més enllà dels mers continguts científics de cada disciplina i incloure entre els seus objectius formar en valors que enforteixin la convivència democràtica des dels principis d'igualtat i equitat, així com participar activament en l'eliminació dels biaixos de gènere, entre altres qüestions. Els mitjans per assolir aquests objectius són amplis i diversos, si bé poden resumir-se, en essència, en crear un clima de tolerància i respecte a l'aula, analitzar la realitat, visibilitzar els assolimentsde les dones i utilitzar un llenguatge no sexista.

logoCEDDsied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont
Sala 1.1

 

Notícies

DIRECTORES DE CINEMA A ESPANYA I DISCURSOS DE GÈNERE, DE BARBARA ZECCHI

 Barbara Zecchi (UMass Amherst) és l'autora de Desenfocadas. Cineastas españolas y discursos de género, publicat a la col·lecció Mujeres y culturas (Icaria, 2014). Aquest volum es proposa analitzar un centenar de pel·lícules espanyoles que tenen en comú haver estat dirigides per dones, corpus al qual Zecchi es refereix com "ginocinema". A partir del concepte d'autoria, Desenfocadas analitza quatre generacions de directores: les pioneres de la direcció fílmica en l'època del cinema mut, les realitzadores dels inicis del sonor, les "mares" de la Transició i les seves "hereves", les cineastes actuals. Des de les cineastes precursores com ara Carmen Pisano, Anaïs Napoleón o Rosario Pi Brujas, fins a Isabel Coixet o Icíar Bollaín, Zecchi pretén rescatar les cineastes de l'oblit i les ombres del món masculí de la indústria cinematogràfica.

Mes informació: http://www.ub.edu/cdona/node/2926

EL GOVERN APROVA EL PROGRAMA D'INTERVENCIÓ INTEGRAL CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA.

El Pla estableix les línies estratègiques i les actuacions per avançar en l'eradicació de la violència masclista fins al 2015
El Govern ha aprovat el Programa d'intervenció integral contra la violència masclista. Aquest pla estableix les línies estratègiques i les principals actuacions per eradicar la violència masclista a Catalunya, tal i com estableix la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.
El Pla, que estarà vigent fins al 2015, incideix en tres línies estratègiques:
• Sensibilització i prevenció.
• Detecció, atenció i recuperació.
• Estructures de coordinació.
Font: Generalitat de Catalunya

CREACIÓ D'UNA XARXA SOLIDÀRIA DE VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE A LES UNIVERSITATS

Prop d’un centenar d’estudiants i víctimes entreguen un miler de signatures en contra de l’assetjament sexual a la UB.

A les 17h, del dia 20 de febrer, víctimes d’assetjament sexual i diferents membres de la comunitat universitària (professorat, estudiantat...) han entregat unes 1000 signatures (985 online i una desena recollides en el moment de l’acte), al registre del Rectorat de la Universitat de Barcelona, dins de la campanya: “Prou violències a la Universitat”. El lliurament ha estat acompanyat per una concentració d’unes 80 persones dintre de l’Edifici Històric de la UB, on es troba el Rectorat. Durant l'acte s'ha llegit el "Manifest contra les violències a la Universitat", amb el qual s'ha promogut una campanya durant les darreres 2 setmanes exigint: el cessament definitiu del catedràtic Jesús De Miguel, acusat d'assetjament sexual en diversos casos; així com un posicionament ferm en defensa de les víctimes per part de la institució universitària de cara a possibles casos actuals i futurs. Un cop realitzada la lectura i, amb el lema: “Fora assetjadors, de la universitat!” s'ha donat pas al lliurament de les signatures, aportades tant per part de persones individuals, com de col·lectius afins. L’acte ha estat organitzat per l’Assemblea d’Estudiants de la Facultat d’Economia i Empresa conjuntament amb víctimes directes.

Notícia a El País

CON LA A. LA DESPENALIZACIÓN DEL ABORTO ES ASUNTO DE TODAS.

La salud sexual y reproductiva y la interrupción voluntaria del embarazo es un problema universal por cuanto afecta a todas las mujeres del mundo, incidiendo fundamentalmente en aquellas que por edad, condición social y económica pertenecen a los grupos más desfavorecidos. Expertas de diferentes países de América Latina dan cuenta de estas situaciones en este número de con la A, mostrándonos las diferentes caras de un problema universal que, como tal, requiere soluciones universales.

Número 30. Con la A

Nosaltres les dones

Domitila Barrios (Bolívia 1937)

És una de les primeres dones líders dels moviments miners de Bolívia,dona, indígena, mestressa de casa, treballadora i lluitadora pels drets del poble. Des de l'any 1963 va participar al Comitè de Mestresses de Casa de la comunitat minera del segle XX, que es va enfrontar a les forces repressives de diferents Governs dictatorials. L'any 1975 va representar al segle XX a la Tribuna de l'any Internacional de la Dona, organitzada per les Nacions Unides a Mèxic. La seva participació va tenir repercussió internacional. L'any 2007, el Govern li va entregar la medalla per Mèrit Democràtic per la seva contribució al restabliment de la democràcia a Bolívia, després de més 20 anys de dictadures.

Domitila Barrios de Chungara, dona, indígena, cuidadora de la llar, treballadora, és una lluitadora tenaç pels drets del seu poble. Activista en la quotidianitat, té el coratge de donar a conèixer l'explotació del col·lectiu de treballadors bolivians i voluntat inesgotable demanat justícia.

Plantejava una pregunta bàsica: "si Bolívia és un país tan ric en matèries primes, per què és un país de tanta gent pobre? El seu activisme li va aportar una resposta: "Bolívia es troba sotmesa a les empreses transnacionals que controlen l'economia del meu país. Malgrat som tan pocs habitants, aquesta riquesa no ens pertany, n'hi ha molts que s'han tornat rics però inverteixen tota la seva plata a l'estranger".

El Comité de Armas de Casa Siglo XX, del que formava part activa i del que era representant li va acostar la participació de les dones en la realitat comunitària minera i en la política era per ella part d'un tot: "si la dona està polititzada, si ja té formació, des de la cuna educa als seus fills amb unes altres idees i els fills seràn un altre cosa".

D. Barrios va perdre la seva germana (que va morir per menjar restes trobades a una escombraria on hi havia cendre de carbur) i va viure les brutals repressions dels militars (que van entrar com a civils) cap als treballadors de la comunitat minera. Fets que ella mateixa va denunciar "no és just el que han fet amb nosaltres. Si el Govern mateix ha estat qui ens ha tret els salaris i l'únic que demanem, és el que per justícia ens correspon... I que ens matin així, no és just. Cobards!". Dos dies després, va ser conduïda a una presó de La Paz. Va sortir-ne il·lesa, però mesos més tard, quan tornaria a ser detinguda no va ser així... Les tortures, a part de les conseqüències físiques van emportar-se la vida del seu fill, el qual el seu cos no va poder contenir. Va ser acusada de se l'enllaç de la guerrilla del Che.

No obstant això, ella va seguir lluitant, i va implicar-se amb les protestes davant la repressió de Hugo Banzer, que va prohibir els partits polítics i els sindicats. Va caure la dictadura, però se'n va instal·lar un altre, que va conduir-la a exiliar-se a Suècia i després a Mèxic.

Doña Domi, com és popularment coneguda va tornar a Bolívia on no ha deixat de lluitar perquè el moviment miner no mori, segueix esperant que la injustícia no sigui eterna.

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto