Ir al contenido

Página principal de la UdL

Abril número 120

Fa falta acció política individual i col·lectiva, nacional i internacional, per denunciar, desmuntar i deslegitimar la presa criminal del poder polític a Colòmbia.

CLAUDIA LÓPEZ (Colombia, 1970) Va estudiar Finances i Relacions Internacionals a Bogotà i a la Universitat de Colúmbia als Estats Units. Ha estat consultora del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i treballa per la pau des de l'Observatori del Conflicte Armat que pertany a l'ONG Corporació Nou Arc de Sant Martí. Ha dedicat la seva vida personal i professional a treballar per la pau en el seu país.
Considera que el seu èxit més important és haver contribuït a revelar la “parapolítica”, és a dir, els vincles i pactes que van construir paramilitars, narcotraficants i polítics per prendre o mantenir-se en el poder i utilitzar-lo en el seu propi benefici. 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

MATÈRIA TRANSVERSAL: GÈNERE, CONSTRUCCIONS CULTURALS I INTERVENCIÓ SOCIAL

 • Dies: Dimarts de l’1 d’abril al 27 de maig de 2014
 • Hora: de 16.00h a 18.30h
 • Lloc: 3.07 edifici polivalent. Campus cappont
 • Programa
 • Conferències del curs obertes al públic. Es prega confirmació d'assistència a: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

PRODUCCIÓ CIENTÍFICA I ACTIVITAT DOCENT SOBRE GÈNERE A LA UdL

El Centre Dolors Piera, amb l'objectiu de visibilitzar i reconèixerl'activitat acadèmica del professorat de la UdL en matèria de gènere, ha inclòs un apartat específic en aquest butlletí per donar a conèixer la recerca, les publicacions, els materials docents, etc. que es realitzen a la nostra universitat des d'una perspectiva de gènere. Aquest mes destaquem:

 • Eulàlia LLEDÓ (coord.), Mª Ángeles CALERO y Esther FORGAS. De mujeres y diccionarios. Evolución de lo femenino en la vigésima segunda edición del DRAE. Madrid, Instituto de la Mujer, 2004.

demujeresydiccios·Este libro consiste en el análisis de la vigésima segunda edición del Diccionario de la Lengua Española de la Real Academia publicada en el año 2001, por tanto se trata de la última edición salida al mercado antes de la elaboración de este trabajo. El estudio se centra en examinar uno de los sesgos ideológicos presentes con mucha frecuencia en los diccionarios: nos referimos al modo parcial, tendencioso y subordinado en que las mujeres aparecen representadas en el léxico recogido en los diccionarios. Se dedica, en consecuencia, a los usos sexistas y androcéntricos que continúan presentes en cualquier lengua y en casi cualquier documento, pero también nos referimos aquí a la forma específica en que la Real Academia habla de las mujeres y al vocabulario que utiliza para designarlas.

En esta publicación nuestro interés se mueve entre dos puntos distintos pero complementarios entre sí. Por un lado, queremos dar cuenta de cómo se concretan algunos aspectos de la realidad en la lengua, esto es, qué tipo de expresiones y qué significados dan las y los hablantes a las palabras, qué clase de creación humana es la lengua, de qué modo trasluce la ideología, el pensamiento y hasta los sentimientos de una determinada comunidad hablante (nos referimos por consiguiente a un aspecto en absoluto atribuible a la Real Academia que, en este sentido, debiera limitarse a dar cuenta leal y fielmente, de manera diríamos notarial, de esta parte sustanciosa de la realidad a la que llamamos lengua). Por otra parte, justamente en el mismo momento de cumplir esta misión, queremos mostrar cómo las personas que tienen potestad para redactar y definir la realidad que se expresa a través del diccionario articulan estos contenidos. Es innegable que nos interesa enormemente ver y mostrar cómo se filtra el pensamiento y la subjetividad de quienes redactan el diccionario, cómo se tiñen de ideología acepciones y ejemplos, de qué manera se empapan la fraseología y las marcas de uso..., aspectos que pueden percibirse ya simplemente en la decisión de incluir o no una palabra en el diccionario, hacerla merecedora de un ejemplo o adjuntarle una nota pragmática, etc."

Consulteu la descripció completa del llibre

En el cas que tingueu interès en què al butlletí i a la pàgina del Centre Dolors Piera es faci una menció especial a la vostra producció científica i docent en matèria d'igualtat de gènere i d'oportunitats entre dones i homes, necessitaríem que responguéssiu aquest formulari que us enllacem.

Activitats a Lleida

MOSTRA DE CINEMA LLATINOAMERICÀ

 • Dies: del 7 al 11 d’abril
 • Organitza: La mostra de cinema llatinoamericà i la Universitat de Lleida
 • InformacióPrograma de la mostra.

Us recomanem:

Leonora_InLeonora Carrington: El juego surrealista (Espanya-Mèxic)

 • Dia: 7 d’abril
 • Hora: 17 h
 • Lloc: Auditori de l'edifici Transfronterer del Campus de Cappont.
 • Sipnosi: L’última supervivent del moviment surrealista explica l’odissea d’una dona per ser lliure. Es  rebel·la contra una educación repressiva i escapa de Londres a París amb Max Ernst. La invasió nazi treca la seva felicitat. Leonora se’n va a Espanya després de la Guerra Civil i és internada en un psiquiàtric. Després d’anys a Nova York s’instal·la a Mèxic.

 

La eterna noche de las doce lunas (Colòmbia)

la_eterna_noche_de_las_doce_lunas

 • Dia: 10 d’abril
 • Hora: 19 h
 • Lloc: Auditori de l'edifici Transfronterer del Campus de Cappont.
 • Sipnosi: Dotze llunes, un any, va ser el temps que va romandre tancada la nena indígena Wayuu, Fila Rosa Uriana, desprès de l’arribada de la seva primera menstruació. En aquest llarg perìode d’aïllament, la petita Fili va ser sotmesa a uns rituals indígenas per aprendre a serdona en la seva solitud, el gran objectiu d’aquest ritu ancestras mil·lenari.

   

Mika, mi guerra de España (Argentina - España - Venezuela)

 • Dia: 10 d'abrilMika-mi-guerra-de-Espaa
 • Hora: 17h
 • Lloc: Auditori de l'edifici Transfronterer del Campus de Cappont.
 • Sinopsi: Mika Etchebehere i el seu marit Hipòlit van ser testimonis d'esdeveniments que van canviar el curs de la història del segle XX. Militants marxistes nascuts a Argentina, a finals de la dècada dels anys 20 emprenen un llarg viatge a la recerca de la revolució que els porta a recórrer la Patagònia argentina, Berlín i París. Finalment la troben a Madrid, quan el 18 juliol 1936 esclata la Guerra Civil Espanyola. Mika passa de ser la dona d'un líder a convertir-se en l'única dona amb grau de capitana de les forces republicanes. La lluita desigual posa a prova els seus valors i compromís amb allò que van somiar en els seus anys de joventut.

FORMACIÓ EN GÈNERE

 • Curs que ofereix una base formativa sobre qüestions de gènere. Pensat des d’una vessant molt pràctica i amena, per facilitar l’aplicació dels continguts a la vida real i/o professional.Com a Associació tenim l’objectiu de realitzar accions de sensibilització sobre la igualtat de gènere, i d’intervenció preventiva en relacions abusives. Agrupem un conjunt de persones amb capacitats, habilitats i experiència en perspectiva de gènere, i el que volem és fomentar que les persones que en són simpatitzants i que els agradaria conèixer més puguin tenir aquesta visió del món, amb ulleres violeta. Com sempre, obrim les nostres formacions a la població en general, per a que qualsevol persona interessada hi pugui accedir.
 • Dies: Dissabtes  5 abril, 12 abril, 20 abril i 3 maig de 9 a 14 hores. Carrer La Palma (centre de recursos juvenil).
 • Organitza: LIKA (Llibertat, Igualtat i Koeducació en acció).
 • InformacióEsta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.www.associaciolika.org . Vegueu el cartell en aquest enllaç.
 • InscripcionsEsta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

Jornades, congressos i seminaris

OFERTA FORMATIVA – CREU ROJA

 • Reconocimiento a las mujeres en los movimientos y luchas sociales y, en especial, a las Madres Unidas contra la Droga de Entrevías
 • Dia: 10 de abril
 • Organitza: Unidad de Igualdad, dependiente del Vicerrectorado de Cooperación y Extensión Universitaria de la UAM
 • Informació i inscripcions: Creu Roja Lleida
  C/ Henry Dunant, 1. Telf: 973 279900. 
  Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
  www.creuroja.org 
  http://www.facebook.com/CreuRojaLleida

TEATRO. “PARA QUE NO ME OLVIDES”

 • 15 tallers monogràfics socioeducatius pels mesos d’abril i maig.
 • Dies: del 28 de març al 30 de maig
 • Organitza: Creu Roja de Lleida
 • Informació i inscripcions

II CONCURSO INTERNACIONAL ON-LINE DE CORTOMETRAJES REALIZADO POR MUJERES DESDE MIRADAS FEMINISTAS. 

 • DONA'M CINE es un proyecto audiovisual impulsado en sus dos ediciones por la Asociación Entrepueblos, que trabaja en cooperación solidaria desde hace más de 25 años, y la Productora Doble Banda, con una amplia experiencia en cine y documentales de contenido social.
 • DONA'M CINE es una plataforma cultural on-line de construcciones colectivas y de miradas feministas diversas. Una red de intercambio en internet  de materiales audiovisuales hechos por mujeres  que proporciona una forma de distribución más democrática y accesible. Esta plataforma virtual quiere potenciar la visibilización  de producciones audiovisuales  que no tienen un espacio en los medios de comunicación tradicionales.
 • DONA'M CINE quiere contribuir a tejer relaciones, afinidades, vínculos y alianzas entre las resistencias y  las alternativas más justas, inclusivas  y solidarias  que  día a día  transgreden -PROPONIENDO UNA ALTERNATIVA SOCIAL Y SOLIDARIA- un sistema  económico y social basado en la mercantilización de la vida, que sólo funciona  generando nuevas formas de explotación y violencia, y que potencia una determinada ordenación sexual.
 • Información.
 • Inscripción: finaliza el 15 de abril de 2014.

XX JORNADES INTERNACIONALS D'INVESTIGACIÓ INTERDISCIPLINÀRIA: "VIOLÈNCIA DE GÈNERE: ESCENARIS I DESAFIAMENTS"

 • Dies: 7, 8 i 9 de maig de 2014
 • Dedicades en aquesta ocasió monogràficament a la "Violencia de Gènere: escenaris i desafios". L'objectiu d'aquestes Jornadas és estudiar des d'una perspectiva multidisciplinari la violència de gènere, el seu concepte, raices històriques, fonts, agents implicats, escenaris, legislació, polítiques i nous desafiaments.
 • Hi ha quatre sessions: concepte i arrels històriques: escenaris de la violència (àmbits estatals i tansnacionales); subjectes de la violència: maltractament en la parella; dret a una vida lliure de violència: intervenció i polítiques públiques. Cada una de les sessions tindrà un espai en obert per a la presentació de comunicacions que prèviament seran seleccionades.

CONGRÈS REINAS I INFANTES EN ELS REGNES MEDIAVALS IBÈRICS

 • Dies: 21 i 22 de maig
 • Lloc: Santiago de Compostela
 • Organitza: Coordinadora de la Oficina de Igualdade de Xénero, Oficina de Igualdade de Xénero
 • Presentació: 15 de decembre de 2013
 • Més informació.

I COL·LOQUI INTERNACIONAL FENT HISTÒRIA: GÈNERE I TRANSICIÓ POLÍTICA

 • Dies: 28 i 29 de maig de 2014
 • Organitza: Centre d'Estudis sobre la Dona de l'Universitat d'Alacant
 • Els objectius són: reconèixer i incorporar el protagonisme de les dones en els processos de canvi polític; reflexionar sobre les diferents vies i estratègies desplegades per les dones en els processos de transició a la democràcia; ponderar el reconeixement obtingut i les respostes a les iniciatives de les dones per part d'institucions o de forces polítiques i moviments socials; establir comparacions entre les experiències de les dones i els discursos de gènere presents en la transició espanyola a la democràcia i les transicions en altres àmbits geogràfics i moments històrics; fomentar la incorporació de la perspectiva de gènere en la recerca i en la docència sobre les dones en els processos de transició política. Aquest col·loqui està obert a docents i personal investigador que treballen sobre algunes de les línies temàtiques exposades, així com professionals de diferents àmbits, membres d'associacions i col·lectius, estudiants i totes aquelles persones que, en definitiva, puguen aportar noves i interessants mirades sobre les qüestions de gènere a debatre en aquest esdeveniment.
 • Més informaciópàgina web Universitat d'Alacant.

ASPARKIA

 • Revista de investigació feminista creada por el Instituto Universitario de Estudios Feministas y de Género de la Universidad Jaume I de Castellón, abre el plazo de recepción de artículos para sus dos próximos números (26 y 27). Ambos números serán editados ya en formato digital en la plataforma OJS (Open Journal System).
 • Nº 26: Estudios de género s. XX-XXI. Este número recogerá aquellos temas de interés para la investigación feminista y los estudios de género.
 • Nº 27: África y género. Decía Kapuscinski que, salvo por el nombre geográfico, África no existe. En efecto no existe una África, sino muchas: emergentes, palpitantes, resistentes. En pleno siglo XXI se hace indispensable realizar un análisis de la situación de la mujer en un continente como África.
 • Plazo máximo de recepción de artículos: 15 de junio
 • Organitza: Universitat Jaume I-Castellon
 • Informaciónhttp://www.e-revistes.uji.es/index.php/asparkia

V CONGRESO UNIVERSITARIO INTERNACIONAL “INVESTIGACIÓN Y GÉNERO 2014”

 • Se propone como lugar de encuentro y de aprendizaje para personas que, investigando en Universidades y otros centros científicos en las diferentes áreas de conocimiento desde la perspectiva de género, desean exponer, contrastar y transferir los resultados de esas investigaciones en torno a temáticas relacionadas con los Estudios de las Mujeres.
 • Días: 3 y 4 de julio
 • Organiza: Seminario Interdisciplinar de Estudios de la Mujer (SIEMUS) de la Universidad de Sevilla
 • Información: Web de la Secretaría del Congreso o en la dirección: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

CONFERÈNCIA: "Engendering Cities: Designing Sustainable and Inclusive Urban Environments"

 • Dies: 25 i 26 setembre de 2014
 • Lloc: Roma
 • Organització: Evento organizado evento organizado por la red COST genderSTE, en colaboración con la Presidencia Italiana de la Unión Europea y con la Comisión Europea.
 • Més informació

Premis, beques i ajuts

CURS “I SAPIERI DELLE DONNE”

 • Es convoquen 6 ajuts per participar en aquest curs, dins del Programa Intensiu Erasmus (Erasmus-IP), en el qual participen el Seminari Filosofia i Gènere i el Centre Dona i Literatura (GRC Creació i Pensament de les Dones, Universitat de Barcelona), la Scuola della Differenza (Università del Salento) i el Centre d'études féminines et d'études de genre (Université Paris 8 Vincennes - Saint-Denis).
 • Dies: del 29 d’agost al 11 de setembre de 2014
 • Organització: Scuola estiva della differenza, Università del Salento Seminari Filosofia i Gènere, Universitat de Barcelona Centre Dona i Literatura, Universitat de Barcelona, Centre d’études féminines et d’études de genre, Université Paris 8 Vincennes - Saint-Denis.
 • Més informació

DOSSIER 21 LECTORA

 • El dossier 21 de Lectora. Revista de dones i textualitat, corresponent al 2015, tindrà com a tema "Negre i femení: les escriptores de novel·la criminal en l'àmbit ibèric". Se centrarà en l'anàlisi de la novel·la criminal actual, especialment en la que escriuen les dones, en la qual podem observar els canvis que s'han produït en el diàleg entre les relacions sexuades i el poder - es representen nous models de masculinitat i figures de poder femenines (policies, jutgesses). Aquest dossier està obert a contribucions que analitzen els discursos sobre la violència contra les dones i per part de les dones; les complexes relacions, interseccions i paradoxes causades per la incorporació de les dones al poder de l'estat, analitzades des del marc teòric feminista; l'eclosió de l'autoria femenina en aquest gènere en el context social i especialment dels canvis en les relacions de gènere en l'Espanya dels últims vint-i-cinc anys.
 • La coordinadora del dossier: Elena Losada Soler, investigadora del Centre Dona i Literatura.
 • Data límit per a la recepció d'articles: l'1 de juny de 2014.

Altres activitats

CURS DE LECTURES DE TEORIA POLÍTICA FEMINISTA

 • Dies: del 18 d'octubre al 27 de juny, una tarda de divendres al mes, a les 18.00h
 • Lloc: Les sessions es realitzaran a la sala La Cuina de l'Espai Francesca Bonnemaison, Carrer Sant Pere més Baix 7, 08003 Barcelona.
 • Inscripcions: en aquest enllaç

Novetats al Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (CEDD) us presenta:

cuerpos_politicos_y_agenciaCRISTINA VILLALBA AUGUSTO Y NACHO ÁLVAREZ LUCENA (coordinación). Cuerpos políticos y agencia: reflexiones feministas sobre cuerpo, trabajo y colonialidad. Granada: Universidad de Granada, DL 2011 ISBN 9788433851925

És una obra col·lectiva que pretén crear un espai en el qual pensar(-se) i preguntar(-se), sobre algunes qüestions que actualment estan en el centre del debat en el moviment feminista.
Analizar la construcció social i cultural de conceptes com gènere, sexe i identitat sexual; reflexionar sobre els feminismes com a moviments socials; el conjunt de teories i pràctiques polítiques, i disciplina acadèmica; conèixer algunes propostes feministes i cientificosocials actuals respecte a les relacions entre cos, poder, identitat, cultura i canvi. I profundizar en una perspectiva complexa, relacional, dinàmica i crítica dels conceptes de cos i gènere; reflexionar sobre les interrelacions entre cossos i polítiques feministes.

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont
Sala 1.1

Notícies

EL GOVERN APROVA EL PROGRAMA D'INTERVENCIÓ INTEGRAL CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA.

El Pla estableix les línies estratègiques i les actuacions per avançar en l'eradicació de la violència masclista fins al 2015
El Govern ha aprovat el Programa d'intervenció integral contra la violència masclista. Aquest pla estableix les línies estratègiques i les principals actuacions per eradicar la violència masclista a Catalunya, tal i com estableix la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.
El Pla, que estarà vigent fins al 2015, incideix en tres línies estratègiques:
• Sensibilització i prevenció.
• Detecció, atenció i recuperació.
• Estructures de coordinació.
Font: Generalitat de Catalunya

CON LA A. MÁS FEMINISMO, POR FAVOR.

En aquest número de "Con la A" Elvira S. Llopis nos habla d'Amelia Valcárcel, Sara Ibarrola entrevista a Marcela Lagarde, Miguel Lorente descriu les claus del postmasclisme, Laura Nuño, Marisa Manchado, Rosa Pastor, Rosa Mª R. Magda, Carmen Sarasua, Charo Altable, Ángela Cerrillo i Elena Sigüenza ens fan donar compte que, avui més que mai, el feminisme no solament està vigent sinó que és necessari. A més, com cada mes, les col·laboradores de "Con la A" t'informen sobre tots aquells temes que et poden interessar: art, cultura, salut, gastronomia, viatges, humor...

Número 31. Con la A.

Nosaltres les dones

Pakhshan Zangana (Irak 1947)

Diputada de l'Assemblea Nacional del Kurdistan Iraquià des de 2005. És presidenta de la Comissió Parlamentària sobre Dones, des d'on realitza tasques de seguiment, denúncia dels crims contra les dones i promou l'adopció de normatives sobre qüestions de gènere. Col·labora amb diferents xarxes d'ONG de dones iraquianes en iniciatives de construcció de pau, centrades a facilitar el diàleg amb la societat civil i promoure el concepte de tolerància. Llicenciada en Ciències Físiques per la Universitat de Bagdad i màster en Ciències Socials, porta des dels quinze anys dedicada a la política i compromesa amb les qüestions de gènere.

Pau, desenvolupament i igualtat són idees que tenen per a Pakhshan Zangana una connexió especial. “No hi ha igualtat sense pau i no hi ha desenvolupament sense pau”, explica. Sota aquesta premissa fa quatre dècades que treballa per la democràcia i per la igualtat de drets entre homes i dones a l'Iraq. La seva trajectòria segueix les tortuositats del convuls país de l'Orient Mitjà, la història contemporània del qual és plena d'esborralls i comptes nous: períodes d'estabilitat s'enllacen amb cops d'Estat, dictadures, tensions interètniques i enfrontaments oberts.

Nascuda el 1947 al si d'una família kurda iraquiana molt implicada en política, Zangana porta a la sang l'activisme per la democràcia. Des de molt jove va decidir implicar-se en política. “La meva motivació no es va deure a cap sofriment personal. No pretenc ser una heroïna. Simplement, en aquella època, tots a l'Iraq estàvem implicats en política”. El 1963 es va produir un cop d'Estat militar perpetrat per oficials del Partit Baaz (nacionalista àrab) que van assassinar el general Abdul Karim Qasim (en el poder des de 1958, després d'un cop d'Estat que va enderrocar a la monarquia). “l'endemà, el nou règim va fer pública una declaració en la que s'advocava per l'aniquilació dels comunistes i els kurds”, compte Zangana. Aquesta va ser l'espurna que el va fer reafirmar-se en les seves conviccions i passar al compromís actiu.

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto