Ir al contenido

Página principal de la UdL

Maig número 121

“En un món en el que encara predomina la mirada arrelada de l’experiència masculina, parlar des de les vides de les dones té a vegades rang de descobriment,  de desvetllament d’un pensar i d’un fer que no són els comuns, que no han pogut fer-se comuns per estar ocults en la boira del que no ha estat dit en públic”

CARME MARGALLÓN (Espanya, 1951). Doctora en Ciències Físiques per el programa d’Història de la Ciència i Filosofia de la Ciència de la Universitat de Saragossa.  Va fundar l’any 1993 el Seminari Interdisciplinar d’Estudis de la Dona de la Universitat de Saragossa i és membre del grup d’investigació Genciana. Des de la seva fundació, al 1984, forma part de la Fundación Seminario de Ivestigación para la Paz  i del grup  editor de la revista En Pie de Paz. Des de 2003 és Directora de la fundació anteriorment nombrada i ocupa el càrrec de vicepresidenta de la Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ). Ella viu entre la ciència, el gènere i la cultura de pau i entre la vida i la literatura.
Carme Margalló sap que després de tant temps, encara avui dia, parlar des de les dones “no sol és un descobriment, segueix sent una provocació” i la seva obra Mujeres en Pie de Paz és una provocació, que parla de l’amor i del poder amb els altres i no sobre els i les altres.

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

COMMEMORACIÓ 28 MAIG: DIA INTERNACIONAL D'ACCIÓ PER LA SALUT DE LES DONES

Aquesta commemoració es va instituir en 1988 amb motiu d’una reunió, a la ciutat de Costa Rica, de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius (RMMDR). La preocupació sobre la salut de les dones i, especialment, per la seva capacitat per a decidir sobre la seva maternitat és més recent que la lluita per les condicions laborals i pel dret al sufragi.

La Convenció sobre l’Eliminació de totes les Formes de Discriminació contra la Dona, CEDAW, va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides en 1979, tot constituint-se des de llavors en el tractat més ampli i integral de drets humans de les dones, que reconeix el dret a la salut com un dret humà i també el dret de les dones a decidir lliurement el nombre de fills o filles que volen tenir, quan tenir-los o no ternir-los, i a disposar de la informació i dels mitjans per a poder exercir aquests drets.
No obstant, quinze anys després, el 1994, a la III Conferència sobre Població i Desenvolupament de Nacions Unides, que va tenir lloc a El Caire (Egipte), el moviment internacional de salut de les dones va haver de tornar a exigir que es reconeguessin els drets reproductius com a drets humans. El Programa d’Acció, anomenat també Consens de El Caire, que va ser aprovat per 179 països, va incloure el compromís d’adoptar polítiques pel seu compliment en els estats signants.

La celebració del 28 de maig pretén mobilitzar la població femenina, les i els joves i qualsevol altre moviment social preocupat pel deteriorament de la situació de la salut de les dones arreu i per la vetlla del compliment dels compromisos polítics internacionals en relació als drets reproductius.

UDL ESTIU. CAUSES OCULTES DEL FRÀCAS ESCOLAR I FORMES DE SUPERAR-LO DESDE LA COEDUCACIÓ

  • Dies: del 30 de juny al 4 de juliol
  • Hores: 30h
  • Lloc: Lleida
  • Quina és la manera més eficient per superar el fracàs escolar actual o, dit d’una altra manera, com podem incrementar l’èxit escolar? Per què la coeducació (i no només l’educació mixta) és imprescindible per reduir el fracàs escolar? Per donar resposta a aquestes i altres qüestions, us convidem a participar al curs titulat Causes ocultes del fracàs escolar i formes de superar-lo des de la coeducació que impartiran Daniel Gabarró (professor i membre d'Homes Igualitaris) i Teresa Quintillà (professora i membre del Seminari Interdisciplinari d'Estudis de la Dona). El curs pretén reflexionar sobre la necessitat d’identificar tots els elements que influeixen en el rendiment acadèmic de l’alumnat dels centres escolars i constatar com, des d’una perspectiva de gènere i amb la coeducació, es pot incrementar l’èxit escolar de forma molt notòria. La consecució de la igualtat d’oportunitats és més que el fet que nenes i nens, noies i nois, comparteixin l’aula i estudiïn les mateixes assignatures, per això el curs donarà eines per dissenyar iniciatives integrant un model coeducatiu que permeti donar als nens i a les nenes allò que necessiten per millorar el seu rendiment acadèmic.

PRODUCCIÓ CIENTÍFICA I ACTIVITAT DOCENT SOBRE GÈNERE A LA UdL

El Centre Dolors Piera, amb l'objectiu de visibilitzar i reconèixer l'activitat acadèmica del professorat de la UdL en matèria de gènere, ha inclòs un apartat específic en aquest butlletí per donar a conèixer la recerca, les publicacions, els materials docents, etc. que es realitzen a la nostra universitat des d'una perspectiva de gènere. Aquest mes destaquem:

Número 2. "La igualdad de oportunidades en los Campus de Excelencia Internacional. Estado de la cuestión y propuestas de actuación" elaborat pel Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones l'any 2014. Segon número de la Col·lecció Estudis que està adreçada a fer divulgació de les recerques que es realitzen des del Centre Dolors Piera.  

Las universidades, como transmisoras de valores, no pueden permanecer ajenas a la promoción de la igualdad de oportunidades entre hombres y mujeres. Así lo establecen leyes como la LO 3/2007, de 22 de marzo, para la igualdad efectiva de mujeres y hombres. El Programa Campus de Excelencia Internacional, en el marco de la Tercera Misión de la Estrategia Universidad 2015, establece la Responsabilidad Social Universitaria como uno de los ejes estratégicos de compromiso social.

El estudio que se presenta es el resultado del análisis de las actividades en materia de igualdad de oportunidades entre hombres y mujeres en los Campus de Excelencia Internacional (CEI) aprobados en las convocatorias del Ministerio de Ciencia e Innovación para los años 2009 y 2010. Tiene por objetivos correlacionar la igualdad de género con la excelencia, visibilizar las políticas y actividades en materia de igualdad de oportunidades de los CEI y promover el diseño de acciones propias contando con los órganos existentes en las universidades que tienen competencias en esta materia, como son las unidades, oficinas u observatorios de igualdad de las universidades españolas.

Enllaç a l'estudi

 

Colom Gorgues, A i Puyalto Franco, M.J. (2009). LES DONES AL MÓN RURAL EN CATALUNYA, Tirant Lo Blanch.

Les dones al món rural en CatalunyaEl 17 de septiembre de 2002, el profesor Agustín Luna Serrano, perteneciente al Grupo de Investigación, presentó su ponencia sobre el “Panorama Normativo del Derecho Agrario Catalán: el Régimen Jurídico de la Actividad Agraria en Cataluña” que ha formado parte después del Libro Blanco de la Agricultura y el Desarrollo Rural. De entonces y hasta ahora y aún habiéndose publicado el Código Civil catalán, no ha cambiado mucho la situación en cuanto a la legislación que allí se pone de manifiesto y las personas a las que afecta, pero hemos de tener presente que Cataluña comenzó el año 2007 con una población total de 3.578.176 varones y 3.632.332 mujeres. Sus explotaciones agrarias, que sumaban 77.178 en el año 1999, en continua reducción por concentración de unas y abandono de otras, se cifraban en 57.477 en el año 2005. La media de superficie de las explotaciones catalanas estaba en las 14,7 hectáreas, cuando lo es de 23,6 en España y a ello ha de unirse una también progresiva sustitución de la mano de obra familiar por asalariada. Esto nos lo pone de manifiesto la estadística de la Seguridad Social al decirnos que las afiliaciones en alta del régimen especial agrario alcanzaban en enero de 2008 un total de 14.894 varones y 3.964 mujeres, junto a 10.445 varones y 1.862 mujeres extranjeros, lo que pone en evidencia que el agricultor persona física o individual está tendiendo a disminuir notablemente y la mano de obra se torna asalariada.
Los profesores María José Puyalto Franco y Antonio Colom Gorges, Secretaria y Sudirector del mismo Grupo de Investigación han abordado ahora en esta obra dos temas que en alguna medida dan continuación a la línea investigadora del insigne agrarista mencionado, situando ahora como centro de su trabajo a la mujer. El primero de los dos temas trata de profundizar en el papel de "La mujer y la explotación agraria en Cataluña: una perspectiva de género en la aplicación del derecho de sucesión del código civil catalán”. El segundo aborda “El asociacionismo como tarea de promoción empresarial de las mujeres en el mundo rural”.

En el cas que tingueu interès en què al butlletí i a la pàgina del Centre Dolors Piera es faci una menció especial a la vostra producció científica i docent en matèria d'igualtat de gènere i d'oportunitats entre dones i homes, necessitaríem que responguéssiu aquest formulari que us enllacem.

Activitats a Lleida

GRUPS DE REFLEXIÓ SOBRE TEMES DE GÈNERE

ASSEMBLEA TERRITORIAL DE DONES DE LLEIDA

EXPOSICIÓ “VIOLÈNCIA MASCLISTA EN LA PARELLA: DESMUNTEM MITES?”

  • El nostre pensament està construït a base de mites o creences que ens ajuden a explicar el món i a donar sentit a les coses que ens passen. Aquest pensament i la forma que tenim de sentir i expressar-nos estan influenciats pel nostre entorn. Aquesta exposició proposa una revisió d’alguns mites associats a l’amor romàntic i a la violència masclista. Per exemple, desmunta la creença que som persones incomplertes que necessitem buscar-ne una altra per aconseguir la plenitud, que s'ha de renunciar a tot per amor, que si algú sent gelosia és perquè t'estima o que és necessari patir poder mantenir una relació. Alhora, ofereix  idees i elements de reflexió per transformar aquests mites i creences i avançar, així, vers unes relacions lliures  de violència masclista.
  • Dies: Del 10 al 29 de maig de 2014
  • Horari: De dilluns a divendres de 8 a 15 hores
  • Lloc: Institut La Serra, Mollerussa.

TALLER PARTICIPATIU: SOBRE LA NOSTRA SALUT... QUÈ HI TENIM A DIR LES DONES? 

  • Realització d’una taula d’experiències i taller participatiu amb motiu del Dia Mundial d'acció per la Salut de les Dones.
  • Dia: 28 de maig de 18h a 20h
  • Lloc: Plaça Fanalets de Sant Jaume, s/n.
  • Organitza: el Casal de la Dona, Ajuntament de Lleida.
  • Confirma assistència: per telèfon al 973700461 o enviant unEsta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

TALLER FORMATIU SOBRE HOMOSEXUALITAT

  • Dia: 5 de juny
  • Hora: 16:00h
  • Lloc: La Palma - Joventut, Lleida.
  • A càrrec de: Gabriel Martín, psicòleg especalista.
  • Organitza: Associació Lika.
  • Més informació

APLEC DE LES DONES

  • Diada de germanor i promoció de l’associacionisme femení.
  • Dia: 11 de juny de 11h a 18h
  • Lloc: Fira de Lleida, Camps Elisis
  • Organitza: el Casal de la Dona i Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones de la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de l’Ajuntament de Lleida.

Jornades, congressos i seminaris

TEATRO. “PARA QUE NO ME OLVIDES”

  • 15 tallers monogràfics socioeducatius pels mesos d’abril i maig.
  • Dies: del 28 de març al 30 de maig
  • Organitza: Creu Roja de Lleida
  • Informació i inscripcions

CURS ONLINE “INTERVENCIÓN CON MUJERES MAYORES PARA LA PREVENCIÓN DE LOS MALOS TRATOS”

  • Los riesgos de maltrato son más altos para las personas mayores debido a los prejuicios y los estereotipos acerca de la vejez. La confluencia de este factor ‘edad’ con el factor ‘género’ hace que las mujeres mayores se conviertan en un grupo con alto riesgo de sufrir algún tipo de maltrato. Mejorar la sensibilización de la sociedad, de los y las profesionales y de las propias personas mayores respecto a las características, riesgos y  consecuencias de los malos tratos es una de las medidas más eficaces de prevención.
  • Inici curs: 5 de maig
  • Duració del curs: 25 hores
  • Preu inscripció: 180€
  • Organitza: Unión de Asociaciones Familiares – UNAF

XX JORNADES INTERNACIONALS D'INVESTIGACIÓ INTERDISCIPLINÀRIA: "VIOLÈNCIA DE GÈNERE: ESCENARIS I DESAFIAMENTS"

  • Dies: 7, 8 i 9 de maig de 2014
  • Dedicades en aquesta ocasió monogràficament a la "Violència de Gènere: escenaris i desafios". L'objectiu d'aquestes jornades és estudiar des d'una perspectiva multidisciplinari la violència de gènere, el seu concepte, arrels històriques, fonts, agents implicats, escenaris, legislació, polítiques i nous desafiaments.
  • Hi ha quatre sessions: concepte i arrels històriques: escenaris de la violència (àmbits estatals i transnacionals); subjectes de la violència: maltractament en la parella; dret a una vida lliure de violència: intervenció i polítiques públiques. Cada una de les sessions tindrà un espai en obert per a la presentació de comunicacions que prèviament seran seleccionades.

I CONGRÉS INVESTIGACIÓ I GÈNERE A LA UNIVERSITAT JAUME I

  • Dia: 8  de maig
  • Lloc: Universitat Jaume I/Sala de Premsa
  • El Congrés abordarà els Estudis de les Dones, Feministes i de Gènere organitzats al voltant de quatre blocs temàtics: Ciències Jurídiques i Econòmiques; Ciències de la Salut; Ciències Humanes i Socials i Enginyeries, Ciències Experimentals i Tecnologies.
  • Organitza: Unitat d'Igualtat amb el suport de la Fundació Isonomia.
  • Programa del congrès.

TALLER COS I GÈNERE

JORNADA “GÈNERE I EDUCACIÓ. EXPERIÈNCIES PER REPENSAR EL GÈNERE”

  • La Jornada pretén ser un espai de reflexió i debat a l’entorn d’aquestes i altres qüestions relacionades amb el gènere amb la finalitat de conèixer què s’està fent des de diferents àmbits compromesos amb l’educació: escolar, familiar, social, polític, etc. Volem que la Jornada sigui un espai d’encontre i visibilitat d’experiències de valor sobre educació i gènere, i és per això que us convidem a compartir les vostres per reflexionar i debatre sobre allò que fem, com ho fem i per què ho fem. Aprendre i enriquir-nos des de mirades i camps diversos per avançar en la ideació i  vivència d’una educació equitativa per una societat més lliure, més justa i més solidària.
  • Dies: 17 de maig de 9h a 19h
  • Organitza: Universitat de Vic- Vic-Universitat Central de Catalunya i a la qual dóna suport l’Institut Català de les Dones.
  • Programa

JORNADES “LA ESTRATEGIA EUROPA 2020 Y LAS POLÍTICAS PÚBLICAS A FAVOR DEL EMPLEO, DE LAS MUJERES EMPRENEDORAS Y DE LA IGUALDAD SALARIAL”

  • Dies: 19 i 20 de maig
  • Lloc: Salón de Grados/Salón de Actos. Facultad de Ciencias Jurídicas y Sociales. Vicálvaro. URJC.
  • Inscripció: Gratuïta a través d’aquesta web. http://www.emprendedoras.fcjs.urjc.es/

CONGRÉS REINAS I INFANTES EN ELS REGNES MEDIAVALS IBÈRICS

  • Dies: 21 i 22 de maig
  • Lloc: Santiago de Compostela
  • Organitza: Coordinadora de la Oficina de Igualdade de Xénero, Oficina de Igualdade de Xénero
  • Presentació: 15 de decembre de 2013
  • Més informació

MÓN SANITARI I MOVIMENT FEMINISTA, SINÉRGIA NECESSÀRIA

  • Dia: 28 de maig
  • Hora: 18.30h
  • Lloc: a la “Bonne" (Sant Pere més baix 7, Barcelona)
  • La Xarxa de Dones per la Salut us convida a participar a l’acte de celebració on trobareu:
    Una taula central amb el  Dr. Ignasi Arbusà i Gusi, responsable de la Unitat de Serveis i Mapa Sanitari de la Direcció General del Departament de Salut, una representant de la Xarxa de Dones per la Salut i una persona moderadora independent
    Dos files zero: Una formada per representants d’entitats, sindicats, societats científiques i mèdiques i col·legis professionals relacionats, i una altra formada per diputades representants dels grups parlamentaris del Parlament de Catalunya que estan treballant en l’elaboració d’una llei catalana.
  • Organitza: Xarxa de Dones per la salut Ca la dona. Barcelona
  • Contacta

I COL·LOQUI INTERNACIONAL FENT HISTÒRIA: GÈNERE I TRANSICIÓ POLÍTICA

  • Dies: 28 i 29 de maig de 2014
  • Organitza: Centre d'Estudis sobre la Dona de l'Universitat d'Alacant
  • Els objectius són: reconèixer i incorporar el protagonisme de les dones en els processos de canvi polític; reflexionar sobre les diferents vies i estratègies desplegades per les dones en els processos de transició a la democràcia; ponderar el reconeixement obtingut i les respostes a les iniciatives de les dones per part d'institucions o de forces polítiques i moviments socials; establir comparacions entre les experiències de les dones i els discursos de gènere presents en la transició espanyola a la democràcia i les transicions en altres àmbits geogràfics i moments històrics; fomentar la incorporació de la perspectiva de gènere en la recerca i en la docència sobre les dones en els processos de transició política. Aquest col·loqui està obert a docents i personal investigador que treballen sobre algunes de les línies temàtiques exposades, així com professionals de diferents àmbits, membres d'associacions i col·lectius, estudiants i totes aquelles persones que, en definitiva, puguen aportar noves i interessants mirades sobre les qüestions de gènere a debatre en aquest esdeveniment.
  • Més informació: pàgina web Universitat d'Alacant

IX JORNADES GREDIDONA VIOLÈNCIES DE GÈNERE 2.0

  • Any rere any les Jornades GrediDona s’han anant configurant com un espai obert de sensibilització, formació i difusió de bones pràctiques al voltant de les intervencions socioeducatives i gènere. Aquest any, GrediDona et convida a un espai de diàleg socialitzador de coneixement i d’experiències sobre les Violències de Gènere als entorns virtuals.
  • Dies: 29 de maig de 2014 a partir de les 15h
  • Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Pedagogia (Campus Mundet, UB)
  • Organitza: GrediDona, Grup de Recerca en Educació Intercultural. Dep. MIDE, Universitat de Barcelona
  • Inscripció

ASPARKIA

  • Revista de investigació feminista creada por el Instituto Universitario de Estudios Feministas y de Género de la Universidad Jaume I de Castellón, abre el plazo de recepción de artículos para sus dos próximos números (26 y 27). Ambos números serán editados ya en formato digital en la plataforma OJS (Open Journal System).
  • Nº 26: Estudios de género s. XX-XXI. Este número recogerá aquellos temas de interés para la investigación feminista y los estudios de género.
  • Nº 27: África y género. Decía Kapuscinski que, salvo por el nombre geográfico, África no existe. En efecto no existe una África, sino muchas: emergentes, palpitantes, resistentes. En pleno siglo XXI se hace indispensable realizar un análisis de la situación de la mujer en un continente como África.
  • Plazo máximo de recepción de artículos:15 de junio
  • Organiza: Universitat Jaume I-Castellon
  • Más información

XV SIMPOSIO DE LA ASOCIACIÓN INTERNACIONAL DE FILÓSOFAS (IAPh)

  • Filosofía, conocimiento y prácticas feministas.
  • En las últimas décadas, las autocríticas filosóficas feministas han contribuido a desmontar tanto los modelos hegemónicos y monolíticos de identidad humana como su marco normativo de racionalidad. También han contribuido (y siguen haciéndolo) a dar cuenta de las nuevas y variadas concepciones de la identidad humana en general y de la identidad de género en particular. En términos generales, se han multiplicado los marcos normativos de racionalidad e identidad que son descritos definitivamente como culturas. Sin embargo, se vuelven a percibir las crudas consecuencias que la aceptación de la facticidad normativa de cada “cultura” tiene en la vida de algunas mujeres. Cómo romper con esa facticidad en orden a deslegitimar las acciones político-culturales sexistas es una de las tareas pendientes de la filosofía y de la política feministas.
  • Días: 24 y 27 de junio de 2014
  • Organiza: Universidad de Alcalá de Henares, Instituto Franklin – UAH y Asociación Internacional de Filosofas.  
  • Más información.

V CONGRESO UNIVERSITARIO INTERNACIONAL “INVESTIGACIÓN Y GÉNERO 2014”

  • Se propone como lugar de encuentro y de aprendizaje para personas que, investigando en Universidades y otros centros científicos en las diferentes áreas de conocimiento desde la perspectiva de género, desean exponer, contrastar y transferir los resultados de esas investigaciones en torno a temáticas relacionadas con los Estudios de las Mujeres.
  • Días: 3 y 4 de julio
  • Organiza: Seminario Interdisciplinar de Estudios de la Mujer (SIEMUS) de la Universidad de Sevilla
  • Información: Web de la Secretaría del Congreso o en la dirección: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

CONFERÈNCIA: "ENGENDERING CITIES: DESIGNING SUSTAINABLE AND INCLUSIVE URBAN ENVIRONMENTS"

  • Dies: 25 i 26 setembre de 2014
  • Lloc: Roma
  • Organització: Evento organizado evento organizado por la red COST genderSTE, en colaboración con la Presidencia Italiana de la Unión Europea y con la Comisión Europea.
  • Més informació

Premis, beques i ajuts

EL VÍDEO DEL MINUT “ELS COSSOS”

  • Invitació a totes les dones per a que expressin i visibilitzin el seu punt de vista utilitzant el registre audiovisual. Aquesta és una convocatòria que es desenvolupa a l’Estat espanyol a través de TRAMA, la coordinadora de festivals i mostres de cinema de dones. El tema proposat aquest any vol reflectir les vivències de les dones respecte als seus cossos i la constant negociació amb l’ entorn econòmic, social i cultural.
  • El conjunt de les obres rebudes es projectaran a [La Virreina] Centre de la Imatge, el 29 de maig a les 19:00.
  • Convocatòria oberta fins: el 12 de maig
  • Més informació

CURS “I SAPIERI DELLE DONNE”

  • Es convoquen 6 ajuts per participar en aquest curs, dins del Programa Intensiu Erasmus (Erasmus-IP), en el qual participen el Seminari Filosofia i Gènere i el Centre Dona i Literatura (GRC Creació i Pensament de les Dones, Universitat de Barcelona), la Scuola della Differenza (Università del Salento) i el Centre d'études féminines et d'études de genre (Université Paris 8 Vincennes - Saint-Denis).
  • Dies: del 29 d’agost al 11 de setembre de 2014
  • Organització: Scuola estiva della differenza, Università del Salento Seminari Filosofia i Gènere, Universitat de Barcelona Centre Dona i Literatura, Universitat de Barcelona, Centre d’études féminines et d’études de genre, Université Paris 8 Vincennes - Saint-Denis.
  • Més informació

PREMI “CURTMETRATGE PER LA IGUALTAT”

  • Convocada la VIII edició del concurs "Curtmetratges per la Igualtat" per a treballs audiovisuals que aborden qualsevol de les temàtiques socials relacionades amb la discriminació de la dona i la seva lluita per la igualtat real i efectiva.
  • Termini: El termini de presentació de treballs finalitza l'1 de setembre de 2014.
  • Organitza: Associació per la Coeducació i Unitat d’Igualtat de la Universitat de València.
  • Contacta : Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
  • Cartell i bases del concurs

DOSSIER 21 LECTORA

  • El dossier 21 de Lectora. Revista de dones i textualitat, corresponent al 2015, tindrà com a tema "Negre i femení: les escriptores de novel·la criminal en l'àmbit ibèric". Se centrarà en l'anàlisi de la novel·la criminal actual, especialment en la que escriuen les dones, en la qual podem observar els canvis que s'han produït en el diàleg entre les relacions sexuades i el poder - es representen nous models de masculinitat i figures de poder femenines (policies, jutgesses). Aquest dossier està obert a contribucions que analitzen els discursos sobre la violència contra les dones i per part de les dones; les complexes relacions, interseccions i paradoxes causades per la incorporació de les dones al poder de l'estat, analitzades des del marc teòric feminista; l'eclosió de l'autoria femenina en aquest gènere en el context social i especialment dels canvis en les relacions de gènere en l'Espanya dels últims vint-i-cinc anys.
  • La coordinadora del dossier: Elena Losada Soler, investigadora del Centre Dona i Literatura.
  • Data límit per a la recepció d'articles: l'1 de juny de 2014.


MICROCRÈDITS PER AFAVORIR L’AUTOOCUPACIÓ FEMENINA I LA CREACIÓ D’EMPRESES PROMOGUDES PER DONES

  • Convocatòria del 2014 de Microcrèdits per a dones emprenedores per fomentar l’autoocupació femenina i la creació d’empreses promogudes per dones amb la finalitat d’establir una via alternativa per a l’accés de les dones al món laboral.
  • El termini de presentació de sol·licituds finalitza el dia 31 d’octubre de 2014, a l'OMAC (Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana) Edifici Pal·las.
  • Organisme atorgant: Ajuntament de Lleida -  Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat
  • Bases i convocatòria
  • Més informació

Altres activitats

CURS DE LECTURES DE TEORIA POLÍTICA FEMINISTA

  • Dies: del 18 d'octubre al 27 de juny, una tarda de divendres al mes, a les 18.00h
  • Lloc: Les sessions es realitzaran a la sala La Cuina de l'Espai Francesca Bonnemaison, Carrer Sant Pere més Baix 7, 08003 Barcelona.
  • Inscripcionsen aquest enllaç

Novetats al Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (CEDD) us presenta:

Pel·lícula “LAS MAESTRAS DE LA REPÚBLICA”
LasmaestrasdelaRepublica

Las Maestras Republicanas fueron unas mujeres valientes y comprometidas que participaron en la conquista de los derechos de las mujeres y en la modernización de la educación, basada en los principios de la escuela pública y democrática.
Este documental a través de la recreación de una maestra de la época, e imágenes de archivo inéditas, nos descubre el maravilloso legado que nos han dejado las maestras republicanas y que ha llegado hasta nuestros días.
Articulado en base a testimonios de investigadores y familiares, vamos a conocer el momento histórico que vivieron estas docentes y su participación en la transformación social de nuestro país a través de la educación.

Tràiler de la pel·lícula

 

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont
Sala 1.1

Notícies

UNA SOCIEDAD SIN ÉTICA
A Carlos París, in memoriam

El curso para iniciar en la prostitución a mujeres neófitas, que se organizó en Barcelona el mes de febrero pasado, nos sitúa ante un fenómeno impensable hace pocos años.
Se trata del hecho que se haya permitido, incluso por las instituciones políticas, que se lleve adelante una campaña de gran difusión en nuestro país para que se considere la prostitución como un oficio igual a cualquier otro, perfectamente admisible socialmente, que permite incluso que se impartan cursos de formación profesional. Cuando presenté la ponencia sobre la abolición de la prostitución en el Senado y en el Parlamento, escribí unos comentarios sarcásticos precisamente sobre este hecho: si hablábamos de un oficio tendríamos que dar cursos para enseñarlo. Entonces creí que era broma desagradable, hoy lo desagradable es que se ha convertido en realidad.
Es evidente que seguimos en la misma sociedad patriarcal de muchos siglos anteriores, cuando la prostitución era una institución reconocida para que los hombres pudieran disfrutar de las mujeres a su libre albedrío. Los ardorosos defensores de la prostitución no están defendiendo una reforma moderna. Por el contrario, no dicen nada que no hubieran contemplado con anterioridad el Derecho Romano, en el que la prostitución se hallaba regulada minuciosamente. Causa sorpresa comprobar que los argumentos que utilizan los pro legalización son los mismos que usó Santo Tomás para justificarla, aduciendo las necesidades sexuales de los hombres.
Lo realmente moderno y avanzado es abolirla como están haciendo en Suecia. No es una casualidad que tal medida se implante en el país más avanzado del mundo.
A la organización patriarcal antigua se une, en el dominio que ejercen los hombres sobre las mujeres prostituidas, el más descarado machismo. Ninguna de las mujeres que se encuentran sometidas a esa explotación sexual lo ha escogido voluntaria y libremente como se pretende, ni se encuentran satisfechas con semejante esclavitud. Todas son utilizadas por uno o varios chulos, todas son expoliadas por el proxeneta y todas son maltratadas por los clientes y por los macarras.  
Por ello, la ONU ha declarado que la única esclavitud que subsiste hoy día es la prostitución y el tráfico sexual de mujeres y menores, y que la prostitución no es un trabajo porque carece de la dignidad necesaria para ello.
Porque la verdadera reflexión que hay que hacer es sobre la dignidad humana. La ética de las decisiones radicales, como decía el filósofo Carlos París, recientemente fallecido. Cuando se trata del tema de la prostitución no hay posibilidad de hablar de Dignidad Humana. Sólo se habla de dinero. Suponer que los servicios sexuales se pueden vender igual que se vende cualquier objeto, forma parte del pensamiento moderno que ha llevado a la perversión que padece nuestra sociedad.
Pero que esta inanidad de la dignidad de las mujeres se plantee en el día de hoy, después la Declaración de Derechos Humanos de la ONU de 1948, y de la Declaración de Derechos de la Mujer y de que se creara el Comité de No Discriminación Contra la Mujer, y de la aceptación universal de la igualdad de todas las personas, parece verdaderamente anacrónico y terrible.
Pero esta escala de valores no la podemos aceptar nosotras. Porque, ¿queremos que nuestras hijas se dediquen a la prostitución? Alguno de los que defienden la legalización, o las que aseguran que es un trabajo como otro cualquiera, ¿por qué no se han dedicado a la prostitución? ¿O habrían inducido a hacerlo a su madre o a su hermana? Esa distinción significa que todavía hay dos clases de mujeres.
Y, en definitiva, ¿queremos que nuestros hijos sean clientes de la prostitución?, ¿queremos una sociedad en la que los hombres vayan a los burdeles los fines de semana. Estas son las preguntas fundamentales que tenemos que hacernos en el momento actual.

Font: La Independent. Agència de notícies amb visió de gènere.
Article escrit per Lidia Falcón.
Enllaç a l’article

DONES FOTOPERIODISTES EN TERRITORI D’HOMES
Igualtat de sexes; igualtat d’oportunitats; integració laboral. Termes com aquests semblen quedar obsolets en un context occidental on la dona està totalment incorporada al món laboral i té llibertat de decisió i expressió equiparable a la de l’home. No obstant, i tot i això, les xifres parlen per sí mateixes. Les dones segueixen tenint dificultats per accedir al cim de les seves professions i, quan ho aconsegueixen, porten a les seves esquenes l’estigma d’haver abandonat casa seva, sobre tot, si tenen fills. El fotoperiodisme és una de les àrees on més es nota la falta de mirades femenines; per exemple, el certamen World Press Photo, en els seus 54 anys de celebració, només ha premiat 4 vegades a dones amb el World Press Photo of the Year. Per què succeeix això?

Enllaç a l’article
Font: Revista Digital Dones. Associació de Dones Periodistes de Catalunya.

POBREZA Y EXCLUSIÓN SOCIAL: LAS MUJERES PRIMERO
La pobreza tiene rostro de mujer
La pobreza está mucho más cerca de lo que muchas personas pueden creer, porque ser pobre es también llevar más o menos una vida normalizada, pero sin llegar a fin de mes habiendo cubierto sólo parte de las necesidades básicas
Cuando hablamos de pobreza y exclusión social, a menudo nos vienen a la cabeza imágenes de personas viviendo en la calle o en chabolas, descalzas, con niñas o niños desarrapados corriendo alrededor, mendigando unas monedas en la puerta de cualquier iglesia o, simplemente, muriéndose de hambre. Y es que alrededor de 1.200 millones de personas en el mundo viven en esta situación, con menos de un dólar al día, de las cuales el 70% son mujeres.
Cuando la impresión generalizada, al menos en muchos países de los considerados desarrollados, es la de que las vidas de las mujeres en dichos países están mejorando, y la de que ahora estamos al mismo nivel que los hombres en el económico, en el profesional, en el social, en el político, en el familiar, etc., las cifras desmienten este tópico. Como ejemplo, decir que, pese a tener más años de educación que los hombres, las mujeres aún nos concentramos en ocupaciones peor remuneradas como la enseñanza, la salud o el sector servicios. Al comparar hombres y mujeres de la misma edad y mismo nivel educativo, los hombres ganan, de media, un 17% más que las mujeres en América Latina, un 16,4% más en la Unión Europea, y un 17,8% más en España.
Y si volvemos al ámbito mundial es un hecho verificable, por ejemplo, que en las familias de la mayoría de los países del mundo el reparto de la renta no sigue pautas de igualdad, sino que sus miembros acceden a un orden jerárquico de reparto presidido por criterios de género; que en muchos -demasiados- países las mujeres no tienen los mismos derechos de acceso a la educación, lo que les permitiría mejorar su posición en las escalas social y económica; que de los, aproximadamente, 550 millones de personas trabajadoras pobres del mundo un 60% son mujeres, o que las mujeres tenemos unos ingresos de entre un 30% y un 60% menor que los hombres. Son sólo algunos ejemplos, pero podríamos encontrar muchísimos más ¡Y luego nos hablan de igualdad!

Isabel Allende.
Font: Número 32. Revista Con la A.

Nosaltres les dones

Christiana Thorpe (Sierra Leona, 1949)

Doctora en Filosofia i Màster en Educació i Administració (Honoris Causa) a St. Clemens University (Indias Occidentales Británicas). Va ser nomenada ministra d’Educació al 1994. Va fundar la secció de Sierra Leona del Fòrum per les Dones Educadores d’Àfrica (FAWE) al 1995. Presidenta de la Comissió Electoral Nacional de Sierra Leona des de 2005. Ha rebut  nombrosos premis entre els quals destaquen Women Peace Maker al 2004, de Joan B. Krok Institute for Peace and Justice, i el Voices of Courage Award al 2006 de la Comissió de Dones Refugiades.

“La professora”,  així l’anomenaven les seves veïnes del barri pobre de Freetown on Christiana, juntament amb  una de les seves germanes, va ser criada per la seva àvia.  De fet,  a la tornada de l’escola, no jugava al carrer, sinó que es reunia amb les seves  amigues a casa  i les hi explicava tot allò que havia aprés durant el dia. Christiana i la seva germana eren les dos úniques privilegiades del barri que anaven a l’escola de primària perquè pocs eren els pares que feien de l’escolaritat una prioritat pels seus fills i filles. L’àvia de Christiana va ser, a més, la seva mentora. No solament la va inspirar en el seu treball d’educadora per la pau, donada la seva capacitat única per resoldre conflictes dins de la comunitat on vivien, sinó que va ser també la que va fomentar la seva educació religiosa.  De fet, a l’acabar els seus estudis secundaris Christiana es va unir a les Germanes Irlandeses de l’Ordre de Saint Joseph de Cluny a Ferbane a Irlanda, on va realitzar els seus vots de castedat, obediència i pobresa al 1972.

De tornada a Sierra Leona, va ser destinada a una escola secundària del seu ordre en la qual va exercir com a professora durant 16 anys i més tard, com a directora del col·legi. Després d’advertir que molt poques nenes completaven la seva escolaritat, va començar a prendre consciència de l’opressió soferta per les dones i la necessitat de la seva emancipació.

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto