Ir al contenido

Página principal de la UdL

Octubre número 125

No hi ha pau veritable mentre la violència no desaparegui dels costums i continuï assetjant les dones. 

Soledad Real (Espanya, 1917-2007). Membre de les Joventuts Comunistes, va participar en les tasques de cura i acollida als refugiats de la Revolució d'Octubre a Astúries. Durant la Guerra Civil espanyola es va ocupar de l'acollida dels nens orfes en famílies i del subministrament de pa a la ciutat de Barcelona. Empresonada durant 16 anys pel règim franquista. Va tenir una participació activa en el moviment veïnal i associatiu a través del Moviment Democràtic de Dones i de l'Associació de les Dones del Barri del Lucero.

Font: 1325 mujeres tejiendo la paz. Disponible a l'enllaç.

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

VII JORNADES DONES I IGUALTAT DE TRACTE AL MÓN RURAL (1ECTS de Matèria Transversal)

Amb les 7es jornades Dones i igualtat de tracte al món rural commemorem el 15 d'octubre, Dia Internacional de les Dones Rurals, coorganitzades amb el Departament de Geografia i Sociologia i l'Ajuntament d'Alcoletge. L’any 2014 es commemora el 75è aniversari de l’acabament de la Guerra Civil, per això, les jornades estan dedicades a aquest tema i porten per títol Els camps de batalla de les dones durant la Guerra Civil al territori de Lleida. Record, oblit i transferència.

 • Dia: 15 i 18 d'octubre de 2014.

 • Hora: De 16.00h a 20.00h (15 d'octubre) i de 10.30h a 13.00h (18 d'octubre). 

 • Lloc: UdL (Rectorat) i Centre d'Interpretació Ermengol Piró (Alcoletge). 

 • Preu: 39,53€

 • Inscripció

 • Programa de les jornades. 

 Activitats a Lleida

COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA AL MÓN RURAL 

En aquests moments de consolidació dels productes de proximitat, els productes tradicionals i propers al nostre entorn, la jornada pretén valoritzar els productes de l’explotació mitjançant la seva elaboració i explicar que cal saber per introduir-los al mercat, procurant uns ingressos complementaris a l’explotació agrària. 

La jornada, dirigida a tota la pagesia, té lloc en el “Dia Internacional de la Dona Rural”, creada per donar visibilitat a la contribució de les dones en la millora sòcio-econòmica de les pròpies explotacions i de l’entorn rural. Es desenvoluparà el "Taller d’elaboració de productes tradicionals. Una iniciativa amb futur per a la dona rural".  

Reconèixer les seves aportacions i aportar noves eines de millora contribueix també a la potenciació del medi rural.

 • Dia: 15 d'octubre de 2014 (de 9 a 14 hores). 

 • Lloc: Escola de capacitació agrària de Vallfogona de Balaguer. 

 • Organitza: Institut Català de les Dones i Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. 

 • Inscripció: La jornada és gratuïta però cal inscriure’s prèviament, atenent el número limitat de places, a través dels Serveis Territorials del DAAM: Sra. Anna Castellón, Tel.: 973246650, Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. o a través de l’ICD: Sra. Carme Castelló, Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.. També us podeu inscriure a través del servei de Preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat

 • Més informació: Podeu consultar el programa de la jornada. 

SOLIDÀRIUM

 • Exposició: "Drets humans de les dones”, de l’entitat Amnistia Internacional. Al vestíbul de l’Hospital Santa Maria de Lleida (Av. Rovira Roure, 44) de l’1 al 31 d’octubre.
 • Conferència: “Salut i gènere: el repte 2015”, a càrrec de diferents experts en la matèria. Dijous 16 d'octubre, hora per determinar. 
 • Taller “Fem salut desafiant estereotips de gènere”, a càrrec de TRAMA, Art i Cultura. Dissabte 18 d'octubre de 17.00h a 19.30h als porxos de la Pl. St Joan. 
 • Consulteu el programa complet del Solidàrium a www.solidarium.cat

ACTIVA'T AL CASAL DE LA DONA

Comença el curs 2014-2015 a l’Activa’t al Casal, un clàssic entre els programes de promoció de la dona de l’Ajuntament de Lleida. Fins al maig, podreu participar en una àmplia gamma de tallers i cursos amb objectius ben diversos: promoure la salut i el benestar, potenciar la fortalesa i el creixement personal, ampliar la difusió i la defensa dels drets de les dones, prevenir la violència masclista, incentivar el lideratge femení i destacar les aportacions de les entitats de dones a la vida de la nostra ciutat.  

 • Consulta el programa del curs 2014-2015. Totes les activitats són gratuïtes. 

 • Més informació:

Web: www.paeria.es/politiquesigualtat

Blog: http://casaldeladona-lleida.blogspot.com

Facebook: www.facebook.casaldeladonalleida

Jornades, congressos, cursos i seminaris 

1a JORNADA DE L'ACORD CIUTADÀ 2014 PER UNA BARCELONA LLIURE DE VIOLÈNCIA VERS LES DONES 

Per mitjà de la signatura d'aquest Acord, l'Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb les entitats de la ciutat i les persones a títol individual, es comprometen a col·laborar en l'eradicació de qualsevol forma de violència vers les dones.

 • Dia: Dissabte 18 d'octubre de 9:30 a 14:30. 

 • Lloc: Torre Jussana, Av. Cardenal Vidal i Barraquer, 30, Barcelona.

 • Organitza: Regidoria de Dona i Drets Civils. 

 • Inscripció

 • Programa de la jornada

1r CONGRÉS EUROPEU SOBRE L'AVALUACIÓ DELS PROGRAMES PER A AGRESSORS DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE 

El projecte Avaluació de programes europeus per a agressors (IMPACT), de la convocatòria d’ajuts DAPHNE III de la Comissió Europea, ha analitzat les pràctiques actuals d’avaluació dels programes per a agressors de violència de gènere a Europa amb l’objectiu de sintetitzar les solucions aplicades i harmonitzar-ne la medició de resultats.

En aquesta primera conferència tindrà lloc la presentació dels resultats, que anirà acompanyada d’un conjunt de taules rodones i ponències d’experts i expertes que treballen amb agressors, sobre masculinitat i violència domèstica.

 • Dia: 21 d'octubre.

 • Lloc: Espai Francesca Bonnemaison, C/ Sant Pere Més Baix nº 7, de Barcelona.

 • Inscripció: Inscriu-te abans del 3 d'octubre. 

 • Organitza: CONEXUS

 • Més informació

III JORNADES "DONES, CULTURA I PENSAMENT DURANT LA II REPÚBLICA" 

 • Dies: 23 i 24 d'octubre de 2014. 

 • Lloc: Campus de Getafe. 

 • Organitza: L'Institut d'Estudis de Gènere de la Universitat Carles III de Madrid. 

 • Inscripció: Per fer la inscripció podeu contactar amb Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. o Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 • Podeu consultar el programa de les jorndaes. 

VII CONGRÉS INTERNACIONAL D'ANÀLISI TEXTUAL "LAS DIOSAS"

S'inicia la crida per a la presentació de propostes de comunicacions per al VII Congrés Internacional d'Anàlisi textual que tindrá lloc els dies 25, 26 i 27 de març de 2015. 

SEMINARI DE PRESENTACIÓ DE L'ESTUDI "DONES I HOMES EN LA INDÚSTRIA CULTURAL (LITERATURA I ART VISUAL) 

El seminari de presentació del projecte "Dones i homes en la indústria cultural (literatura i arts visuals)" és un element més del Projecte de I+D+i FEM2010-16541 i s'emmarca dins de la tasca necessària i el compromís social de la investigació social aplicada. Mitjançant la difusió del coneixement es podran assolir més nivells de visibilizació, sensibilització i acció política perquè les situacions de desigualtat entre dones i homes desapareguin. El seminari tindrà lloc els dies 9 i 10 de desembre de 2014 a la Biblioteca Nacional (Madrid). 

Per fer més participatiu aquest seminari, així com per donar a conèixer i difondre investigacions sobre desigualtats de gènere en la indústria cultural i experiències pràctiques per a la seva desaparició, es convida a la presentació de comunicacions que versin sobre el tema central del projecte que es presentarà en el mateix.

 • Termini: S'acceptaran propostes de comunicacions fins a l'1 de novembre de 2014 a les 20:00.

 • Més informació: Consulteu el lloc web del seminari

Premis, beques i ajuts

PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE

El termini de presentació de treballs periodístics finalitza el proper 31 de gener de 2015

Bases de la convocatòria

Més informació a través de les webs www.paeria.es/politiquesigualtat i , per telèfon al 973 700 461 i per correu electrònic a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

BECA CRISTINA DE PIZÁN

El termini de presentació de treballs finalitza el proper 31 de gener de 2015 (adjuntem díptic informatiu bases del la beca).

Bases de la convocatòria

Més informació a través de les webs www.paeria.es/politiquesigualtat i , per telèfon al 973 700 461 i per correu electrònic a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. 

IX PREMI 25 DE NOVEMBRE "DIA INTERNACIONAL PER A L'ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA VERS LES DONES"

El premi va adreçat a premiar aquelles iniciatives que tinguin per objectiu: l’atenció i prevenció de la violència masclista, en l’entorn digital i per mitjà de l’ús de les tecnologies de la informació i comunicació (TICs).

XVIII EDICIÓ DEL PREMI "LEONOR DE GUZMÁN"

 • Termini: El termini de presentació de treballs finalitzarà el dia 31 d'octubre de 2014. 

 • Organitza: Càtedra d'Estudis de les Dones 'Leonor de Guzmán' amb la col·laboració de la Delegació d'Igualtat i Dona de la Diputació de Còrdova.

 • Bases de la convocatòria

Altres activitats

TALLER SETMANAL DE TEATRE DE LES OPRIMIDES

Taller per a experimentar i vivenciar amb els jocs i les tècniques del Teatre de les Oprimides. S'utilitzaran dinàmiques de teatre i creativitat per a desenvolupar la mirada crítica en un ambient de confiança, lúdic i participatiu. A través de l’univers de la imatge, el so, la paraula i el moviment, es construirà coneixement col·lectiu, es faran preguntes sobre la realitat que ens envolta i s'exploraran possibilitats per a transformar-la. Es crearan escenes teatrals i s'explorarà en elles.

No cal experiència prèvia!

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "I VISQUEREN FELICES. LESBIANES RARETES I DESVIADES"

Es presenta a la Universitat de Barcelona el llibre I visqueren felices. Relats de lesbianes raretes i desviades (Pol·len Edicions, 2014), que és el resultat d'un projecte que convidava lesbianes, trans i dones en general de totes les edats a escriure contes, fotonovel·les, contes il·lustrats o còmics amb tres condicions bàsiques: que hi apareguessin personatges lèsbics, que tinguessin un final feliç i que estiguessin escrits en català. Aquest llibre de relats representa la materialització del desig de crear referents positius en la literatura lèsbica.

 • Dia: Dijous 9 d'octubre a les 19:30h. 

 • Lloc: Sala del Professorat, Edifici Josep Carner. Facultat de Filologia, Universitat de Barcelona. Aribau 2, 5è pis - 08007 Barcelona. 

 • Organitzen: Centre Dona i Literatura. Càtedra UNESCO, Dones, desenvolupament i cultures. GRC Creació i pensament de les dones. 

 • Més informació

TALLERS TEMÀTICS DE GÈNERE

Es tracta d’un conjunt de tallers on s'explorarà individual i col·lectivament amb l’objectiu de prendre consciència. 

22a MOSTRA INTERNACIONAL FILMS DONES BARCELONA 2014

La Mostra ha tornat aquest setembre amb nous programes fins al desembre de 2014.

El 7 d’octubre tindrà lloc la presentació dels films resultants del projecte She Culture a La Bonne (Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison) i, tot seguit, els dies 8, 9 i 10 d’octubre us oferim la Retrospectiva Helke Sander en col·laboració amb El Goethe-Institut i La Bonne.

Aquest octubre, com ja és habitual, continua la nostra col·laboració amb el projecte Fora de Programa del CCCB. El dia 23 d’aquell mes, projectarem el film de HindBensari475 Break the silence.

I, per tancar l’any, us proposem revisar i obrir a nous públics algunes perles de la Mostra d’aquest 2014 (Les Margarides de Vera Chitilova, Quan jo sigui dictador de Yaël André i Corrents d’amor, d’Agnes Sós els dies 4, 11 i 18 de desembre als cinemes Boliche.

RUTA LITERÀRIA: "LES GRANS ESCRIPTORES DE SEVILLA" 

Et sona la frase "Qui no coneix la seva història està condemnat a repetir els seus errors"? En el cas de la nostra història, la de les dones de tot el món i de tots els temps, no conèixer-la equival a permetre que les nostres contemporànies també siguin oblidades algun dia, sepultades sota milers de noms dels seus companys masculins, amagades als soterranis dels museus, disfressades de muses i directament esborrades dels manuals d'història.

Si t'interessa la història de les dones tant com a nosaltres, aquí tens la nostra proposta. Si vius a Sevilla, o hi vas a passar algun cap de setmana, et convidem a aquesta ruta literària, en la qual coneixeràs dotze escriptores, gairebé totes del s. XIX, que van viure i van crear en aquesta ciutat. Entre elles està l'autora de laprimera autobiografia a Espanya i també una candidata al premi Nobel de Literatura.

 • Organitza: Relatoras.

 • Durada: Aprox. 2 hores.

 • Preu: 12€.

 • Sortides: Plaça Major (part alta de Las Setas, Pl. de la Encarnación).

 • Horaris: Dissabtes (18-20h.) i diumenges (12-14h., 18:20h.)

 • Inscripcions: Relatoras (carrer Amargura, 8 - Sevilla - 955327275) o aquí.

 • Més informació

3a EDICIÓ DEL PROGRAMA DE REFLEXIÓ "ELS REPTES DE LA IGUALTAT" 

El programa de reflexió del Districte de l'Eixample Els reptes de la igualtat arriba a la seva 3a edició, tractant el paper de la dona en la política i l'espai públic, valorant la seva aportació històrica, el seu rol actual i analitzant les polítiques que s'estan duent a terme. Hi haurà conferències, exposicions, mostra de projectes i cinema durant el mes d'octubre als centres cívics Fort Pienc, Golferichs i Sagrada Família. Totes les activitats són amb entrada gratuïta fins a completar la capacitat de les sales.

Novetats al Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

guia bcnGuia de recomanacions per a la detecció de violència masclista en homes. Circuit Barcelona contra la violència vers les dones. Comissió de treball sobre homes que exerceixen violència masclista, disponible també en línia

 

 

 

 

 

 

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont, sala 1.1

Notícies

LA PERTINAÇ INCOHERÈNCIA DE LA COMISSIÓ EUROPEA 

Sara Berbel.- La Comissió Europea no sembla tenir massa fe en les seves pròpies dades, d’acord amb el que va passar fa uns dies. Un informe recent de la mateixa Comissió plantejava que una major igualtat entre homes i dones conduiria al creixement econòmic en tots els països europeus. I això, tant pel que fa a la riquesa que implica emprar a les dones d’acord amb els seus nivells professionals, com per la provada aportació que aquestes realitzen quan es troben en equips directius.
Doncs bé, arribat el moment de constituir el nou grup rector de la Comissió, només 9 dels 28 llocs són considerats adequats per a ser ocupats per dones, el mateix nombre que en la legislatura passada però encara lluny de la reivindicació de la paritat de sexes [+ informació]

NOVA PUBLICACIÓ ÀREA GÈNERE (FLASCO)

Què implica integrar l'enfocament de gènere a l'educació científica i tecnològica per a la Societat del Coneixement?

Glòria Bonder al seu article "L'enfocament de gènere en l'ADN de l'educació cientifico-tecnològica: propostes per a la trasformació educativa en i per a la Societat del Coneixement", preparat per a l'ONU - CSW 2014, es concentra en les propostes educatives en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtica per respondre aquest interrogant i realitza una invitació per a la transformació d'aquests camps.

Nosaltres les dones

Gertrude Mongella (Tanzania, 1945)

És la primera presidenta del Parlament Panafricà, creat el 2004. Figura internacional de gran influència i prestigi, aquesta veterana política, feminista, professora i mare, és una convençuda defensora de que el futur del continent passa pel desenvolupament econòmic de les seves dones, que han d'ocupar llocs de decisió. El 1995 va presidir la IV Conferència de la Dona a Pequín. Des d'aleshores se la coneix com a “Mama Beijing” (“Beijing” significa “Pequín” en anglès).


Gertrude Mongella és una de convençuda de que el seu continent ha de trobar vies d'ajudar-se a si mateix i parlar amb una sola veu. I que les dones africanes han de participar, ocupar llocs on es prenguin decisions perquè l'Àfrica es desenvolupi i tingui estabilitat pacífica. “El desenvolupament de l'Àfrica passa per la presa de consciència i l'increment del poder econòmic de les seves dones”. I argumenta: “Són les africanes les que treballen durant tot el dia per sostenir les seves famílies. Per això, si donem la tecnologia a les dones, canviaran activitats com l'agricultura. Si eduquem les dones, estarem educant les persones que porten el pes del desenvolupament”.

Enèrgica, alegre i expressiva, fa més de 30 anys que Gertrude està dedicada a la defensa d'aquests principis. Des d'aleshores ha ocupat cinc carteres ministerials diferents al seu país. Defensora per tot el món de la igualtat de drets de la dona, especialment als països en desenvolupament, va crear a Tanzània l'organització no governamental Advocacy for Women in Africa (Suport per a les Dones a l'Àfrica).

Ha pertangut al Grup de Treball Regional sobre Salut Reproductiva de l'Organització Mundial de la Salut, ha estat membre del Consell de la UNESCO i ha format part de l'equip d'observadors de l'Organització per a la Unitat Africana en les eleccions de Zimbawe.

Entre els seus guardons hi ha el Premi Martin Luther King i el Premi Delta d'Enteniment Global, per la seva dedicació a promoure la comunicació i les relacions pacífiques entre persones de diferents interessos, forma de pensar, gènere i ètnies.

Però, potser el repte més important va arribar el 2004 quan la van elegir la primera persona en presidir el nou Parlament Panafricà. De moment és només un òrgan consultiu que analitza els problemes i formula recomanacions als països. Però l'objectiu de Mongella és que l'Àfrica parli amb una sola veu i tingui com a interlocutors institucions com el Parlament Europeu. Els desafiaments que té davant de si no són pocs: guerres civils, violència, pobresa, sida, emigració.

 

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto