Ir al contenido

Página principal de la UdL

Butlletí octubre, número 200

FRASES BUTLLET 2023 2024

 

1 2 3
4 5 6

Activitats del Centre Dolors Piera

II CICLE ARTIVISME. ART per a la PREVENCIÓ de les VIOLÈNCIES MASCLISTES

El II Cicle Artivisme. Art per a la prevenció de les violències masclistes és una iniciativa formativa reconeguda amb 1 crèdit de matèria transversal que consta de 3 sessions artístiques de diferents disciplines amb perspectiva feminista.

L'objectiu del Cicle és sensibilitzar i prevenir les violències masclistes des d’una vessant artística i amb professionals àmpliament reconegudes i mediàtiques: Masculinidades Beta, La Melancòmica i Mara Jiménez.

Podeu consultar el programa

 

LA INSTERSECCIONALITAT EN LA SALUT SEXUAL I REPRODUCTIVA. 

Formació organitzada per l'entitat del tercer sector Farmamundi i impartida de la mà del "Colectivo de Mujeres de Matagalpa". Dirigida sobretot a estudiants dels Graus relacionats amb la Salut i l'educació i el treball social. Té la Finalitat d'' incloure la mirada intercultural i de gènere en l'atenció a la salut sexual i reproductiva de les dones migrades a Catalunya. La formació està basada en una recerca prèvia sobre les vivències i l'experiència de dones migrades, i es pretén treballar els continguts següents:

  • Descobrir l'impacte en el cossos del processos migratoris.
  • Evidenciar en les històries de vida, les petjades colonials i patriarcals des de una mirada creativa i transformadora.
  • Utilitzar una comunicació empàtica .que tingui en consideració els aspectes culturals i la situació de les dones.

Amb la utilització de metodologies participatives basades en la pedagogia de l'oprimit de Pablo Freire i una visió feminista.

Horaris i lloc: els tallers al Campus de Lleida es faran els dies 9 i 10 d'octubre de 2023 en horari de 16 a 20h a l'aula 2.01 de la Facultat d'Infermeria , al campus de Lleida de la UdL. Al Campus d’Igualada els tallers prenen la forma de jornada i es farà el mati i la tarda del dia 24 d’octubre en horari de 9:30 a 13:30h i de 15:00 a 19:00h.

Més informació i inscripcions a la unitat de Desenvolupament i Cooperació.

RODA D'HOMES. "VOLEM CUIDAR LA VIDA. HOMES CONTRA LESVIOLÈNCIES MASCLISTES"

RODA DHOMESEl dia 19 d'octubre a les 11.00 hores, a l'espai interior del campus de Cappont tindrà lloc una Roda d'Homes contra les Violències Masclistes que han impulsat l'Escola Politècnica Superior i el Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera de la UdL. 

Amb aquesta actuació, ens sumem als actes de cada 21 d'octubre, dia en què es fa una marxa promoguda per homes per reivindicar el feminisme com un moviment que afecta a tothom en defensa dels drets humans.

Cada vegada que els homes callem o aplaudim davant les violències masclistes en som còmplices. El cas de Rubiales i Jenni Hermoso de les darreres sertmanes ens ho posa de manifest: jugadors de futbol callats, clubs callats, homes callats... o aplaudint.

​El compromís clar per erradicar les violències masclistes és responsabilitat de tots i totes, i especialment dels homes que juguem un paper important en la reproducció d’aquestes violències, ja siguin físiques, verbals o psicològiques. Reflexionar sobre la normalització de determinades violències i formes de discriminació contra les dones pel simple fet de ser-ho és una qüestió que ens ha d’interpel·lar: imposar-se, controlar, posseir, forçar i dominar el nostre entorn i els altres, i sobretot les dones, no ens permet construir una societat justa i equitativa per a tothom.

Font: https://www.21doctubre.cat 

CLUB DE LECTURA del CEDD 2023-2024

CICLE CLUB LECTURA 2023 2024

Aquest curs 2023-3024 dona tret de sortida a un nou Club de Lectura del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones. S'han programat 3 sessions: la primera, El intenso calor de la luna de Gioconda Belli el 12 de desembre 18.00h; la segona,Tea Rooms de Luisa Carnés el 12 de març 18.00h i la darreraUna cambra pròpia de Virgina Woolf el 4 de juny 18.00h.

On: Centre d'Estudis i Documentació de les Dones (CEDD), Biblioteca de Cappont, 1a planta

Els llibres es poden agafar en préstec a la Biblioteca Pública de Lleida, a la Biblioteca de la UdL o al Centre d'Estudis i Documentació de les Dones.

Inscripcions: Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera, Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo., www.cdp.udl.cat

Dinamitzarà les sessions l'Anabel Ramos Rebollo, bibliotecària.

Aquesta activitat s'organitza en col·laboració amb el Seminari Interdisciplinari d'Estudis de la Dona.

 

GESTIONS CREATIVES. EL MEU COS, LES MEVES NORMES. L’educació sexual i afectiva a l’escola.

GESTIONS CREATIVES

 

Com ens posicionem com a persones i com a professionals de l’educació davant de la sexualitat i les relacions afectives? Com podem acompanyar als infants per fomentar la seva autoestima, el respecte cap als altres, el consentiment i els vincles afectius positius? Com actuem per normalitzar la seva curiositat i la comunicació sobre el cos i les relacions afectives perquè puguin créixer amb llibertat, respecte i comprensió de la seva sexualitat i afectivitat?

L’objectiu del cicle d’espais falca d'aquest curs 2023-24 és qüestionar-nos des de diferents perspectives el paper de l'educació sexual i afectiva al sistema educatiu per fer front a les estructures normatives en la construcció de gènere, de les relacions afectives i de la pròpia sexualitat.

Més informació: https://www.instagram.com/gestionscreatives 

 

COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES RURALS

El Dia Internacional de la Dones Rurals es va crear amb la finalitat de visibilitzar la contribució de les dones al desenvolupament rural reconeixent la rellevància del seu paper en les activitats agràries, el comerç, la petita empresa, així com la importància del seu treball en l’àmbit familiar. Al novembre del 2007 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’oficialitat d’aquesta celebració.

El 1995, en la IV Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per l’ONU a Beijing (Xina), es va instaurar el 15 d’octubre com el Dia Internacional de la Dona Rural. Tenint en compte el rol clau de les dones en la producció d’aliments, es va decidir fixar la data un dia abans del Dia Mundial de l’Alimentació, i es denuncia també que les dones que viuen al camp són les últimes que tenen accés als recursos, a la capacitació i als préstecs financers per a produir aliments.

A Espanya, l’àmbit rural conté a un terç de la població i afecta al 90% del territori espanyol. Històricament, reconegudes o no, les dones vernen realitzant una notable aportació al manteniment i desenvolupament del sector. L’objectiu principal de commemorar aquest dia és visibilitzar la importància que mereix l’aportació econòmica, social i cultural que fan les dones en àrees rurals d’arreu i la seva decisiva contribució a la seguretat alimentaria especialment a través de la seva tradicional preocupació pel desenvolupament sostenible i la seva intervenció en pràctiques ecològiques.

Activitats a Lleida

JORNADA ICE COEDUCACIÓ. I DESPRÉS DEL COEDUCA'T..., QUÈ?

La jornada, que porta per títol "I després del Coeduca't..., què?", tindrà lloc el dia 7 d'octubre de 9:30 a 13:30 h. a l'aula 3.01. de l'edifici Polivalent 1 del Campus de Cappont de la UdL.

Hi participaran la Sílvia Aldavert, amb una xerrada titulada "L'escola com a garant dels drets sexuals i reproductius", i diferents experiències de comunitats educatives d'escoles bressol, educació infantil, primària, ESO, batxillerat, cicles formatius i educació no formal.

Es pot formalitzar la inscripció a través dels formulari per a personal XTEC i el formulari per a professionals.

PRESENTACIÓ DEL SERVEI D'ATENCIÓ I PREVENCIÓ DELS ABUSOS EN L'AUDIOVISUAL I LES ARTS ESCÈNIQUES

Xerrada de presentació, on també atendrem tots els dubtes i reflexions que puguin sorgir. La Laia Aubia, directora de l’Acadèmia del Cinema Català, parlarà de la feina que s’està fent per portar a terme el protocol guia de sector i l’Aina Troncoso, psicòloga especialitzada en violències masclistes, a càrrec del Servei us parlarà del seu funcionament. 

  • Data: 2 d’octubre a les 11.00 h
  • Espai: l’Aula Magna
  • Adreça: IEI. Institut d’Estudis Ilerdencs
  • Plaça Catedral s / n - 25002 Lleida

Jornades, congressos, seminaris i conferències

FORO DIÁLOGO DIGITAL. “MUJERES JÓVENES Y TRASTORNOS DE LA CONDUCTA ALIMENTARIA: IMPACTO DE LOS ROLES Y ESTEREOTIPOS DE GÉNERO”

El desenvolupament dels continguts estarà supervisat per les investigadores del projecte María Calado Otero (UNIR) i Ana Rosa Sepúlveda (Universitat Autònoma de Madrid).

Et convidem a qüestionar els missatges vinculats als rols i estereotips de gènere als TCA de dones joves i les seves conseqüències, així com a realitzar propostes per a la prevenció de la malaltia i la promoció de la salut en aquest àmbit.

En aquest Fòrum Diàleg Digital, es promourà “obrir la conversa” a través de sessions plenàries i activitats en petit grup amb blocs de contingut que seleccionaràs en aquest formulari. Serà un espai per parlar i escoltar-nos de manera respectuosa; on tothom es senti en confiança d'aprendre, preguntar, compartir i proposar idees.

  • Divendres 6 d'octubre 16.30-19:30
  • Inscripció al formulari

XIII EDICIÓ DE L'ESCOLA FEMINISTA. VIDES TECNOLOGIES I CANVIS NECESSARIS: PROPOSTES DES DELS FEMINISMES

Els propers 20 i 21 d'octubre tindrà lloc la XIII edició de l'Escola Feminista "Vides, tecnologies i canvis necessaris: propostes des dels feminismes". Hi haurà Espai de Cura per a Criatures. Reserva-ho a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Organitza Ca la Dona. Més informació: a la pàgina web

II CONFERENCIA PARA ACABAR CON LAS VIOLENCIAS DE GÉNERO EN LA ACADEMIA

Bilbao acollirà els propers 23 i 24 d'octubre la II Conferència per acabar amb les violències de gènere a l'acadèmia (II Conference Ending gender-based violence in Academia), organitzada pel Ministeri d'Universitats d'Espanya amb motiu de la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea, amb la col·laboració del projecte UNISAFE, que comprèn universitats i institucions de recerca, entre d'altres socis a nivell europeu.

Aquesta II Conferència se celebrarà després de la primera, que va tenir lloc durant la presidència txeca a Praga, el 25 de novembre de 2022; i en la qual el Govern d'Espanya va participar activament, incloent-hi la signatura de la Call for action Working towards safe and respectful higher education and research for all – Call for Action to End Gender-Based Violence.

Durant la conferència s'abordaran diverses línies de recerca que han desenvolupat des de UNISAFE en els darrers tres anys: un mapeig de respostes institucionals, una enquesta europea sobre violència de gènere a l'acadèmia, estudis de cas sobre resposta institucionals a l'assetjament a diverses universitats de la Unió Europea, una anàlisi d'entrevistes a testimonis i víctimes d'assetjament i recomanacions que s'estan elaborant per a diferents actors, incloent-hi universitats i institucions públiques.

Més informació: web Ministeri d'Universitats

ESPAI VIQUIDONES

L’Espai ViquidonesUPF és un grup obert d'edició de la Viquipèdia que es reuneix durant el curs acadèmic, i té com a objectiu principal reduir la bretxa de gènere tant pel que fa als continguts com pel que fa al nombre d'editores.

Les sessions són en línia, el primer i tercer dimarts del període lectiu, de 17.00 h a 19.00 h.

Enllaç: https://meet.jit.si/ViquidonesUPF.

Trobareu més informació en aquest enllaç.

Ajudem a reduir la bretxa de gènere! 

ENCUENTRO INTERNACIONAL DE MUJERES INDÍGENAS: REPENSANDO LA IGUALDAD DESDE LA SORORIDAD Y EL BIEN COMÚN.

L'objectiu principal de la Trobada és fomentar xarxes i aliances entre les dones del món. Aquestes xarxes comencen des de la mateixa organització del congrés on participem diferents universitats andaluses i llatinoamericanes. També pretenem sensibilitzar i conscienciar la comunitat universitària en matèria de gènere i etnicitat, a través del coneixement de la realitat de les dones del món indígena, per enriquir l'educació superior, incorporant i integrant les visions de les dones indígenes i contribuir a avançar a les necessitats per a l'avenç de la igualtat de gènere per a la Cooperació Universitària al Desenvolupament en el marc de l'agenda 2030.

Premis, beques i ajuts

VII EDICIÓN DEL PREMIO FRANCISCA DE PEDRAZA CONTRA LA VIOLENCIA DE GÉNERO

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

todo sobre el amor (2021)

hooks, bell

CEDD - Planta 1a ; 6.2.8 Hoo

logoCEDDsied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69

Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera

Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Llibres, revistes, informes i articles digitals

SERIE ESTUDIOS DE L'INSTITUT DE LES DONES

PUBLICACIONS EN MATÈRIA DE GÈNERE DEL CENTRE REINA SOFIA

Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera 

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto