Ir al contenido

Página principal de la UdL

Setembre número 124

“La pau és possible. Hem fet passos importants que no es poden perdre. Ha arribat el moment d'invertir en les dones perquè siguin protagonistes de la reconstrucció i de l'estabilitat”

REBECCA JOSHUA OKWACI (Sudan, 1960). Periodista i Secretària General de l'organització Acción de Dones per al Desenvolupament (WAD). El seu treball|feina i els seus esforços en la resolució del conflicte del seu país, i els seus intents per reconciliar els grups del Nord i del Sud han estat reconeguts per diverses institucions i l'organització a la qual pertany, Apoderament de les Dones Sudaneses per a la Pau, ha estat inclosa en la llista de les 1000 candidates per al premi Nobel de la Pau.

Font: 1325 mujeres tejiendo la paz. Disponible a l'enllaç

 

Activitats al Centre Dolors Piera

PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA DOCUMENTAL "YO DECIDO. EL TREN DE LA LIBERTAD"

  • Dia: 25 de setembre 
  • Hora: 19.30
  • Lloc: Sala de juntes del 2n pis (Rectorat)
  • Organitza: Associació LIKA i Centre Dolors Piera
  • Més informació: pàgina de la pel·lícula 

VII JORNADES DONES I IGUALTAT DE TRACTE AL MÓN RURAL. Els camps de batalla de les dones durant la Guerra Civil al territori de Lleida. Record oblit i transferència.

  • Dia: 15 i 18 d'octubre
  • Lloc: Universitat de Lleida (15 d'octubre) i Centre d'Interpretació Ermengol Piró (Alcoletge)
  • Organitza: Centre Dolors Piera, Departament de Geografia i Sociologia i Ajuntament d'Alcoletge
  • Més informació: Programa i Inscripcions

Les jornades són gratuïtes i obertes a tot el públic i ofereixen trasllat des de Lleida a Alcoletge i l'entrada al Centre Ermengol Piró de forma gratuïta amb INSCRIPCIÓ PRÈVIA al Centre Dolors Piera de la UdL a través del formulari d'inscripció.

Per a l'alumnat de la UdL interessat en el reconeixement de crèdits de matèria transversal, el preu serà de 39,53€ (1 ECTS).

PRODUCCIÓ CIENTÍFICA I ACTIVITAT DOCENT SOBRE GÈNERE A LA UdL

El Centre Dolors Piera, amb l'objectiu de visibilitzar i reconèixer l'activitat acadèmica del professorat de la UdL en matèria de gènere, ha inclòs un apartat específic en aquest butlletí per donar a conèixer la recerca, les publicacions, els materials docents, etc. que es realitzen a la nostra universitat des d'una perspectiva de gènere. Aquest mes destaquem:

TOLDRÀ, Dolors i CASTILLÓN, Clara. L'Androcentrisme lèxic en el Llibre Segon del Codi Civil de Catalunya: Propostes correctores. Ed. Universitat de Lleida, 2011

androcentrisme juridicJutge, facultatiu, director, administrador, fill, notari, germà... constitueixen un exemple del gran llistat de mots que contribueixen a la invisibilització de la dona en l’àmbit del dret. Aquest estudi inclou una sèrie de recursos i propostes correctores que mostren que el canvi cap a una pràctica lingüística no-discriminatòria és possible i que les dones podrien ser nombrades pel dret en la seva pròpia identitat de gènere.

En el cas que tingueu interès en què al butlletí i a la pàgina del Centre Dolors Piera es faci una menció especial a la vostra producció científica i docent en matèria d'igualtat de gènere i d'oportunitats entre dones i homes, necessitaríem que responguéssiu aquest formulari que us enllacem. 

Jornades, congressos, cursos i seminaris

DROGUES, SALUT I DONES

  • Dia:  16 de setembre
  • Hora: 9.30h
  • Lloc: Centre Cívic Pati Llimona, sala Capmany, C/Regomir, 3 (Barcelona)
  • Organitza: Fundació Ingenus i Ajuntament de Barcelona
  • Més informació: programa

I CONGRESO INTERNACIONAL SOSVICS. "Construir puentes de comunicación en el ámbito de la violencia de género".

  • Dia:  25 i 26 de setembre 
  • Lloc: Saló d'Actes de la Facultat de Filologia i Traducció de la Universitat de Vigo
  • Més informació: Programa

NOUS CURSOS EN LÍNIA D’IGUALTAT I QUALITAT EN EL TREBALL

  • Formació bàsica en igualtat d'oportunitats entre homes i dones en el treball (5 hores lectives)
  • Negociació col·lectiva de Plans d’igualtat a les empreses (10 hores lectives)
  • Perspectiva de gènere en els projectes finançats pel Fons Social Europeu (FSE) (30 hores lectives)
  • La selecció de personal per competències (60 hores)

Informació i formularis de preinscripció

Premis, beques i ajuts

6È  CONCURS REIMAGINA'T

(RE)IMAGINA’T és un concurs adreçat a grups de nois i noies d’entre 14 i 18 anys dels centres d’educació formal i d’entitats d’educació en el lleure dels municipis que formen part de l’Observatori, que proposa l’elaboració d’un guió i un story-board per a un espot no sexista. Els grups guanyadors tenen, com a premi, la possibilitat de realitzar l’espot, amb el suport d’un equip de professionals de producció audiovisual.

Inscripcions obertes fins al 14 de novembre de 2014

Descarregueu la fitxa d'inscripció aquí i escriviu-nos a: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

XI EDICIÓ DEL PREMI DE PERIODISME "CARMEN GOES"

Presentació de treballs fins al 31 d'octubre

Bases

X BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZÁN (Ajuntament de Lleida)

Presentació de treballs fins al 31 de gener de 2015

Bases

PREMI DE LA DELEGACIÓ DEL GOVERN PER A LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A TESIS DOCTORALS SOBRE VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Bases reguladores

Altres activitats

RAUDEM. REVISTA DE ESTUDIOS DE LAS MUJERES (convocatòria)

 

Raudem, Revista de Estudios de las Mujeres, recepta contribucions inèdites pel volum número 2 fins al 30 d'octubre 2014 (termini ampliat). 

Consulteu la pàgina de la revista per a més informació. 

 

MOSTRA INTERNACIONAL DILM DONES BARCELONA

La Mostra torna aquest setembre amb nous programes fins al desembre de 2014.

Comencem amb la projecció de Se fa saber, de Zoraida Roselló, a la Plaça Sant Pere el dia 26 de setembre per inaugurar el programa ITINERÀNCIES, elaborat conjuntament amb la Fundació SGAE, i que portarà els treballs de 10 directores catalanes per diverses ciutats del territori català.

Seguim el 7 d’octubre amb la presentació dels films resultants del projecte She Culture a La Bonne (Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison) i, tot seguit, els dies 8, 9 i 10 d’octubre us oferim la Retrospectiva Helke Sander en col·laboració amb El Goethe-Institut i La Bonne.

Aquest octubre, com ja és habitual, continua la nostra col·laboració amb el projecte Fora de Programa del CCCB. El dia 23 d’aquell mes, projectarem el film de HindBensari475 Break the silence.

I, per tancar l’any, us proposem revisar i obrir a nous públics algunes perles de la Mostra d’aquest 2014 (Les Margarides de Vera Chitilova, Quan jo sigui dictador de Yaël André i Corrents d’amor, d’Agnes Sós els dies 4, 11 i 18 de desembre als cinemes Boliche.

Més informació a www.mostrafilmsdones.cat

EXPOSICIÓ ISABEL BANAL. VIA LACTEA

Inauguració 
Dimarts 23 de setembre de 2014 a les 19h

Conferència
Divendres 26 de setembre de 2014 a les 19h
Catherine de Zegher: L'absència de treball. Sobre la versatilitat i reversabilitat de l'art

Taller Entremestres amb l'artista
Dissabte 25 d'octubre de 2014 d'11h a 18h
Inscripció gratüita del 23 de setembre al 24 d'octubre a través de l'adreça Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.. Places limitades: 25 persones.

LECTURES DE TEORIA POLÍTICA  FEMINISTA

Dies: octubre-juliol

Més informació: http://www.icps.cat/archivos/CiP/cip-tpf8-set14.pdf

PRESENTACIÓ DE LA REVISTA MUJERES Y SALUD "LAS VOCES QUE HAY QUE OÍR"

  • Dia:  1 d'octubre
  • Hora: 19.30h
  • Lloc: Col·legi de Psicòlegs de Catalunya (C/ de Rocafort, 129)
  • Organitza: MyS

Novetats al Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (CEDD) us presenta:

protocolo actuacion

Labrador, F., Paz, P. y otros (2008). Protocolos de atención psicológica a mujeres víctimas de violencia de género. Madrid: Colegio Oficial de Psicólogos de Madrid.

La publicació “Protocolos de atención psicológica a mujeres víctimas de violencia de género” consta de tres llibres que tracten diversos apartats relacionats amb el tema. 

El primer llibre es titula “Marco teórico y fundamentos básicos” en el qual es fa una caracterització de la violència de gènere tot definint-la, esmentant les seves característiques i tipus i el patró de violència de gènere cap a la dona. Un altre apartat d’aquest primer llibre és sobre les conseqüències de la violència de gènere i per últim el tractament per les víctimes de violència de gènere.

El segon llibre es titula “Protocolo de evaluación y de actuación en urgencias”. Tracta sobre quin protocolo d’avaluació es dur a terme amb les víctimes en violència de gènere i un altre apartat sobre el protocol d’actuació en urgències. També es mostra un annex amb instruments d’aquest protocol d’avaluació.

I en el tercer llibre titulat “Protocolo de tratamiento” presenta el manual del protocol de tractament psicològic així com material pel tractament.

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont
Sala 1.1

Nosaltres les dones 

Mary Robinson (Irlanda, 1944)

Advocada i llicenciada en Presidenta del Consell de Dones Líders del Món (Council of Wom World Leaders). Presidenta d'Irlanda des de 1990 a 1997. Alta Comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans des de 1997 a 2002. Professora de la Universitat de Colúmbia (Estats Units), membre del Consell de Direcció del Fons de Vacunes (GAVI Alliance), del Consell de Lideratge de la Coalició Global sobre Dones i Sida de les Nacions Unides i del Consell Assessor de l'Institut de la Terra. Vicepresidenta del Club de Madrid i presidenta d'honor d'Oxfam Internacional, ha estat membre de la Comissió Internacional de Juristes (1987-1990), així com de la Reial Acadèmia d'Irlanda i de la Societat Filosòfica Americana. Que el seu cor no és tebi ni la seva veu és fràgil ho saben els qui, en les seves innombrables compareixences públiques, han vist prendre la paraula a Mary Robinson per defensar els drets humans al món.

Va formar part del Senat irlandès entre 1969 i 1989, en el qual va propiciar el debat fins a aconseguir la legalització de la contracepció el 1979. Irlanda és un país de llarga tradició moral conservadora però ella va litigar contra la legislació irlandesa sobre homosexualitat davant del Tribunal Europeu de Drets Humans i va ser pionera en la lluita contra la legislació econòmica i social discriminatòria per a les dones. Des dels anys vuitanta va treballar en favor de la legalització del divorci i l'ampliació dels supòsits de l'avortament.

El 1990 l'electorat va donar el seu suport a la primera dona Presidenta d'Irlanda percebent-la com la gran oportunitat de progrés: laica, legalista i no sectària, els seus posicionaments eren inusuals al seu país. La seva tasca va ser fonamentalment representativa i d'harmonització del joc polític de partits. Durant el seu mandat va trencar els esquemes tradicionals en la manera de fer política, va apostar pel diàleg per superar els conflictes i va avançar en la normalització de les relacions amb Gerry Adams (líder del partit republicà radical Sinn Fein, braç polític de l'Exèrcit Republicà Irlandès, IRA) i la Reina Isabel II de la Gran Bretanya, malgrat les innombrables crítiques. Convençuda dels valors democràtics, ha treballat per construir una societat basada en els principis de llibertat i tolerància, desfent prejudicis, buscant les condicions per a la pau a través de processos de negociació i possibilitant una solució constitucional per al conflicte nord-irlandès.

Font: 1325 mujeres tejiendo la paz. Disponible a l'enllaç

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto