Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Dones grans, víctimes invisibles de la violència masclista

womanUna de les paradoxes de la societat actual és que tot i que les estadístiques poblacionals evidencin que evolucionem cap a una societat de persones més grans, persisteix el culte a la joventut i a uns estereotips concrets de bellesa. Aquesta mentalitat impregna tots els àmbits.

Quan es pensa en la idea de “dona”, la imatge que ve al cap és la d’una dona jove; quan es pensa en la idea de “dona maltractada” la imatge que ve al cap és la d’una dona entre els 20 i 40 anys. En cap dels dos casos la imatge en què pensem mai és la de la vellesa, mai és la de les dones grans. Aquest és un dels grups d’edat més oblidats mediàticament, socialment, menys tractats i més invisibilitzats. També queden invisibilitzats els problemes socials que tenen, un dels més silenciats és el de les violències que pateixen per la seua doble condició: per ser dona, i per tenir més de 65 anys.

Segons les dades aportades per la Unitat de Suport a l’atenció de Víctimes del Departament d’Interior, de la Generalitat de Catalunya, les persones de 65 anys i més ateses per algun cas de violència domèstica van ser 1.078, de les quals 737 – que representen més del 67% del total-van ser dones d’aquesta franja d’edat. D’entre 65 i 79 anys, se’n van atendre 574, de 80 a 89 anys 143 i de 90 i més 20. Segons l’estadística de 2015, a Catalunya les dones de 65 anys i més representen prop d’un milió de persones. A les terres de Lleida, segons la mateixa estadística, arriben a ser prop de 100.000.

En aquest context, es proposa una jornada formativa titulada "Les dones grans, víctimes de violències. Una realitat encara per visibilitzar" que, a la vegada, suposarà la commemoració del Dia Internacional de les Dones Rurals, el 15 d'octubre, per posar sobre la taula aquest important sector de població femenina i la problemàtica. Una problemàtica complexa i heterogènia també segons els territoris.

     

L'activitat, dissenyada per la professora de la UdL, Paquita Sanvicén, i organitzada amb la col·laboració del Centre Dolors Piera, el Grup d'Investigació GESEC (Grup d'Estudis sobre Educació, Salut i Cultura) de la UdL, la Facultat d'Educació Psicologia i Treball Social, la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia i el Col·legi d'Infermeria de Lleida, tindrà lloc el 19 d'octubre a les 9.30 a la Sala de juntes de la Facultat de Ciències d'Educació, Psicologia i Treball Social. Està reconeguda amb 1 ECTS de matèria transversal per a l'alumnat de la Universitat de Lleida. 

 

     

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto