Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Dies internacionals

En l'àmbit de la sensibilització, organitza les commemoracions del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el 28 de maig, Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones, el 15 d'octubre, Dia Internacional de les Dones Rurals I el 25 de novembre, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència envers les Dones.

6 de febrer. Dia Internacional de Tolerància Zero amb la MGF

6 de febrer. Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina

La mutilació genital femenina (MGF) comprèn tots els procediments consistents en alterar o danyar els òrgans genitals femenins per raons que no tenen res a veure amb circumstàncies mèdiques, i és reconeguda internacionalment com una violació dels drets humans de les dones i nenes.

La MGF reflexa una desigualtat entre els sexes molt arrelada i constitueix una forma extrema de discriminació envers dones i nenes. La pràctica viola els seus drets a la salut, la seguretat i la integritat física, el dret a no ser sotmeses a tortures i tractes cruels, inhumans o degradants, i el dret a la vida en els casos en què el procediment acaba produint la mort.

Per poder abandonar la pràctica de la mutilació genital femenina, és necessari realitzar esforços sistemàtics i coordinats que involucrin a les comunitats senceres amb un enfocament cap als drets humans i la igualtat de gènere. Aquests esforços han d'incidir en el diàleg social i l'empoderament de les comunitats per a actuar col·lectivament i posar fi a la pràctica. També han d'atendre's les necessitats de salut sexual i reproductiva de les dones i nenes que sofreixen les seves conseqüències.

Llegeix més: 6 de febrer. Dia Internacional de Tolerància...

22 de febrer, Dia Europeu per la Igualtat Salarial

escala

El Parlament Europeu, a l’any 2008, va instar als Estats membres, entre altres mesures, que organitzessin un Dia Europeu per a la Igualtat Salarial. A l’Estat Espanyol el Consell de Ministres a l'any 2010 va escollir el dia 22 de febrer per a la commemoració del “Dia de la Igualtat Salarial”, assenyalant un dia per a la visibilització d’un dret de totes i tots.

La igualtat retributiva no és sinònim d’igualtat salarial, no significa solament la igualtat en les quantitats que es consideren com a salari, sinó que amplia el concepte i abasta el salari base, els complements salarials i els extrasalarials (com podrien ser plans de pensions) a que siguin iguals per ambdós sexes.

Llegeix més: 22 de febrer, Dia Europeu per la Igualtat Salarial

28 de maig, Dia Internacional per a l'Acció de la Salut de les Dones

Aquesta commemoració es va instituir en 1988 amb motiu d’una reunió, a la ciutat de Costa Rica, de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius (RMMDR). La preocupació sobre la salut de les dones i, especialment, per la seva capacitat per a decidir sobre la seva maternitat és més recent que la lluita per les condicions laborals i pel dret al sufragi.

La Convenció sobre l’Eliminació de totes les Formes de Discriminació contra la Dona , CEDAW, va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides en 1979, tot constituint-se des de llavors en el tractat més ampli i integral de drets humans de les dones, que reconeix el dret a la salut com un dret humà i també el dret de les dones a decidir lliurement el nombre de fills o filles que volen tenir, quan tenir-los o no ternirlos, i a disposar de la informació i dels mitjans per a poder exercir aquests drets.

Llegeix més: 28 de maig, Dia Internacional per a l'Acció de...

11 de febrer, Dia Internacional de la Nena i la Dona a la Ciència

Amb l'objectiu de donar suport a les dones científiques i promoure l'accés de les dones i nenes a l'educació i la investigació en els àmbits de la ciència, l'Assemblea General de les Nacions Unides va decidir a finals de 2015 proclamar el dia 11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.

A dia d'avui, la presència de dones en determinades carreres científiques, com física o enginyeria, continua sent molt inferior a la dels homes i probablement sigui degut a què només un 7% de noies de 15 anys a Espanya es plantegi dedicar-se a professions tècniques en un futur. D'altra banda, malgrat que el nombre de dones en llocs científics s'ha incrementat, la proporció de catedràtiques i professores d'investigació no arriba al 25%.

La poca visibilitat de les científiques i l'existència d'estereotips produeixen un biaix involuntari en les avaluacions en contra de les dones que dificulta la carrera de les investigadores, mentre que l'absència de rols científics femenins en els mitjans de comunicació influeix en la falta d'interès de les adolescents per la ciència.

Llegeix més: 11 de febrer, Dia Internacional de la Nena i la...

8 de març. Dia internacional de les Dones Treballadores

La Conferència Internacional de Dones Socialistes, reunida a Copenhaguen (Dinamarca) en 1910, va proclamar el Dia Internacional de la Dona Treballadora, una jornada de reivindicació i defensa dels drets de les dones, també anomenada simplement Dia Internacional de la Dona. Es celebra el dia 8 de març i està reconegut per les Nacions Unides. En aquest dia es commemora la lluita de les dones pel seu desenvolupament total com a persones i per la seva participació en la societat en condicions d’igualtat amb els homes.

Antecedents

La història més estesa sobre la commemoració del 8 de març fa referència als fets que van succeir l’any 1908 en aquesta mateixa data, quan van morir calcinades 146 treballadores de la fàbrica tèxtil Cotton de Nova York en un incendi provocat per les bombes incendiaries que els van llançar davant la seva negativa a abandonar el tancament que elles protagonitzaven com a protesta pels baixos salaris i les indignes condicions de treball que patien.

Llegeix més: 8 de març. Dia internacional de les Dones...

23 de Setembre, Dia Internacional Contra l'explotació sexual i el tràfic de dones

Des de 1999, cada 23 de setembre es commemora el Dia Internacional de la Lluita contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de dones, nenes i nens. Aquest dia és declarat per la Conferència Mundial de la Coalició contra el Tràfic de Persones juntament amb la Conferència de Dones que es va desenvolupar a Dacca, Bangla Desh, aquell mateix any.

El tràfic per explotació sexual és un delicte organitzat transnacional perquè, igual com el tràfic d'armes i drogues, l'organització supera les fronteres de cada país; és a dir que, la captació i trasllat de dones és internacional alhora que interna de cada país.

Però, a diferència del tràfic d'armes i drogues, el que es capta, transporta, trasllada, acull i esclavitza són dones, nenes i, en menor quantitat, nens. I si afinem fins i tot més el llapis, ens trobem que són les nenes i dones en més situació de vulnerabilitat que estan més exposades a l'explotació sexual.

Llegeix més: 23 de Setembre, Dia Internacional Contra...

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto