Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Diccionari Biogràfic de Dones

dwww.dbd.cat

El projecte
El Diccionari Biogràfic de Dones - DBD és un projecte de recerca que neix amb l’objectiu de donar relleu a la contribució de les dones a l'esdevenir de la història dels territoris de parla catalana. Aquesta recerca, sorgida amb el suport de la Generalitat de Catalunya i del Govern de les Illes Balears, s’emmarca en el recorregut que investigadores i investigadors de diverses àrees de coneixement i grups de recerca universitaris en estudis de les dones i del gènere van iniciar, ja fa unes dècades, per tal que les dones, protagonistes de la vida, també ho fossin de la història.

 

El Diccionari és un projecte viu. La selecció de biografies de la qual partim és incompleta i insuficient, i per això deixa la porta oberta perquè des dels grups de recerca universitaris, els estudiosos vinculats als centres d’història local, als àmbits professionals o politicosocials implicats (col·legis de periodistes, associacions i partits...), així com des de la societat en general, ens ajudeu a acabar de documentar aquesta part de la història. Fem créixer el Diccionari biogràfic de dones.

 

Els noms propis de les dones
En el procés de recuperació de la nostra memòria històrica, és del tot necessari fer visibles els noms propis de les dones que han viscut als territoris de parla catalana en el passat, que han deixat una empremta, i que avui podem interpretar des del nostre present. Es tracta de portar a la llum uns noms a través dels quals podem percebre la lluita de les dones per sobreviure en la societat patriarcal en la qual es movien, però també els espais de llibertat que han sabut crear al llarg dels segles, ja que el patriarcat no ha ocupat totes les facetes de la seva existència, com hem anat descobrint a mesura que avançava la recerca en història de les dones, connectada amb la trajectòria del pensament feminista i amb el moviment i la política de les dones. Hem volgut recuperar les vivències i les tasques realitzades en solitari, o en relació amb altres dones o al costat dels homes; hem estudiat les seves aportacions a la societat i a la cultura del temps que els va tocar viure.
Continguts
El fons actual de DBD inclou 655 biografies de dones de diferents camps del coneixement, i àmbits d’actuació, de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya nord, Andorra i Sardenya, en un arc cronològic que abraça del segle I al segle XXI.
El resultat ha estat un fons biogràfic molt variat: pageses medievals que recuperen terres a l’erm, comtesses que governen, religioses que funden monestirs, mestresses de casa que administren, reines i santes; mares que transmeten, mestres que eduquen, llevadores que ajuden a donar llum, guaridores, metgesses i hospitaleres que tenen cura de la salut; dones condemnades per bruixes, aviadores, sindicalistes, dirigents polítiques, artistes de teatre que omplien els escenaris, escriptores que ens han llegat els seus escrits, pintores, artesanes, compositores, empresàries, obreres; dones rebels, dones compromeses, activistes, feministes...

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto