Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Una dècada del Centre Dolors Piera

aniversari web

El dia 8 de març a les 18.00h al saló Víctor Siurana es celebrarà el 10è aniversari amb la participació de l'actual rector, Roberto Fernández, de l'anterior rector, Joan Viñas, del President del Consell Social, Ramon Roca, de l'ex-directora del Centre, Mª Ángeles Calero, i de l'actual directora l'Ana M. Romero. Durant l'acte es lliurarà una auca de commemoració dels 10 anys de vida del Centre realitzada per la professora Sílvia Pons, de Comunicació i Periodisme Audiovisuals i il·lustrada per Laura Miyashiro, i es visionarà un vídeo sobre la trajectòria del Centre. A més, la cantautora lleidatana, Meritxell Gené, oferirà un breu recital de poemes musicats de poetesses catalanes.

Per a assistir a l'acte s'ha de confirmar l'assistència a través de correu electrònic (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.) o per telèfon (973706623).

D'una altra banda, el dia 9 de març a les 10.00 a l'Auditori del Campus de Cappont tindran lloc les Jornades Ocupabilitat i qualitat del treball de les dones en el nou context sòcioeceonòmic que, des d'un punt de vista acadèmic, també formen part del programa de celebració dels 10 anys del Centre Dolors Piera. 

En l'àmbit cultural i lúdic, el 9 de març a les 18.00h a la sala d'actes de Rectorat, dins la Temporada Musical de la UdL, es realitzarà el concert titulat "Dones que fan música" a càrrec d'Oksana Sovieva, violí; Svetlana Tovstukha, violoncel; Akiko Nomoto, piano. El repertori que interpretaran està format per obres de les compositores Fanny Mendelssohn, Cécile Chaminade, Amy Beach, Pauline Viardot i Clara Schumann.

A més, dins la col·lecció de materials divulgatius en matèria de gènere, Genuïnes, s'ha publicat el número 12 dedicat als 10 anys del Centre Dolors Piera.

Sembla que fos ahir quan la Universitat de Lleida va signar un conveni amb el Seminari Interdisciplinari d’Estudis (SIED) de la Dona per a la creació d’una estructura universitària que assumís i desenvolupés la tasca duta a terme pel SIED en matèria d’igualtat de gènere des del 1991.

El 6 de març de 2006 naixia el Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones, sota el mandat del rector Joan Viñas, un servei universitari que s’ocupa de la igualtat entre dones i homes. Les seues promotores, amb actitud visionària i amb la Mª Ángeles Calero al capdavant, es van avançar al que un any després dictaria la Llei d’Igualtat que obligava i obliga a les universitat a comptar amb unitats d’igualtat per a l’exercici de les funcions relacionades amb el principi d’igualtat de gènere.

La creació del Centre Dolors Piera es va avançar a la promulgació de la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la Igualtat Efectiva entre Dones i Homes i a la Llei Orgànica 4/2007 d’universitats, que recull a la disposició addicional dotzena que “les universitats han de comptar entre les seves estructures d’organització amb unitats d’igualtat per a l’exercici de les funcions relacionades amb el principi d’igualtat entre dones i homes”.

Reconeixements

El Centre Dolors Piera ha estat guardonat amb el Premi d’“Igualtat d’Oportunitats Dones i Homes a l’Empresa” de l’Ajuntament de Lleida l’any 2010 i amb la Distinció commemorativa per la Delegació del Govern a Catalunya, en motiu del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones, l’any 2014.

Fites assolides

  • Consolidació del Centre Dolors Piera com a unitat de referència en matèria d’igualtat de gènere a la UdL. 
  • Posada en marxa de la Unitat d’Atenció i Prevenció de la discriminació, assetjament i violència per raó de gènere. 
  • Assessorament tècnic especialista per a l’elaboració de la diagnosi de la situació de les dones a la Universitat de Lleida i del disseny dels plans d’igualtat de la institució, així com per a  l’aplicació de la perspectiva de gènere en la docència, la recerca i la gestió.
  • Commemoració de les diades assenyalades per la lluita dels drets de les dones a la UdL (15 d’octubre, 25 de novembre, 8 de març, 28 de maig).
  • Posada en marxa de màsters oficials en gènere i un Mínor en Gènere i Dret.
  • Participació activa en els encontres d’unitats i oficines d’igualtat de les universitats espanyoles, la xarxa de les quals la gestiona el Centre Dolors Piera, i en els grups de treball en matèria de gènere del Campus Iberus i la Xarxa Vives d’universitats.
  • Publicacions:Col·leccióGenuïnes (divulgació),Col·lecció Estudis (recerca), publicacions monogràfiques i el butlletí mensual.
  • Acollida d’estudiantat en pràctiques d’Educació Social i de Comunicació i Periodisme Audiovisuals.
  • Jornada Per què no puc fer-ho? de presentació dels estudis universitaris de la UdL sense estereotips de gènere.
  • Promoció de la Declaració Institucional de la UdL de Tolerància Zero envers la violència i l’assetjament per raó de gènere (2010) i elaboració de l’estudi tècnic del Reglament d’actuació en cas de violència de Gènere a la UdL (2013).

 Mireu l'entrevista al Cafeïna de Lleida Televisió: 

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto