Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

ÚdelMaps. Per uns espais lliures i segurs.

udelmapsL’urbanisme, és a dir, la manera com ha estat dissenyat l’espai, no és neutre. Té un impacte de gènere. A més, altres factors com l’edat, l’origen, la diversitat funcional o la religió no s’han tingut en compte en el seu disseny, sinó que el model des del qual es parteix és el d’un home, adult, productiu, heterosexual, sense discapacitats, occidental i amb diners. 

Això fa que el disseny urbà acabi influint directament i de forma diferent en la quotidianitat de les persones. I que la percepció del risc i la inseguretat al carrer sigui diferent i molt superior en el cas de les dones.

Per això, des del Centre hem engegat un projecte de sensibilització i participatiu amb el qual volem analitzar els espais universitaris amb perspectiva de gènere. L’objectiu és detectar els punts foscos, elaborar una sèries de mesures correctores i així assegurar uns entorns universitaris segurs i accessibles per a tothom.

La primera actuació és l’ÚdelMaps, una aplicació en format formulari web que permetrà obtenir un mapa virtual general amb els espais que cada persona marqui com a problemàtic. L'aplicació l'ha dissenyat el servei de Cartografia i SIG - Ciències Socials de la Universitat de Lleida, amb la col·laboració del Centre Dolors Piera. 

La segona actuació serà la publicació del 20è Genuïnes sobre aquesta matèria. I ja durant l’any 2021 durem a terme uns tallers participatius i marxes exploratòries a càrrec del Col·lectiu Punt 6, oberts a tota la comunitat universitària. De tot el procés participatiu en resultarà un informe final amb les principals conclusions i amb el qual emprendre accions de millora.

Com afirma l’entitat especialista Col·lectiu Punt 6, l’urbanisme amb perspectiva de gènere aporta una visió més àmplia, perquè recull les vivències i les necessitats de diversitat de persones, i reconeix i fa visible l’experiència quotidiana i necessitats específiques de les dones. Assenyala la necessitat de posar de relleu les 4 esferes de la vida quotidiana d’una persona: la laboral, la reproductiva, la personal i la comunitària. Segons aquestes professionals, els elements que caracteritzen uns entorns segurs i vivibles són:

  • la visibilitat: veure i ser vistes.
  • la senyalització: saber on ets i on vas.
  • la vigilància: poder escapar i trobar suport.
  • l’equipament: ambients nets i acollidors.
  • la vitalitat i la comunitat: espais vius i amb xarxa.

I tu, com vius els espais universitaris? Per participar en el mapa virtual clica en els següents enllaços:

*Podreu marcar un punt cada cop que entreu al formulari.

Aquest és un projecte finançat a càrrec dels crèdits rebuts del Ministeri d’Igualtat, a través de la secretaria d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere. 

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto