Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Juny número 133

 goodall-lgJane Goodall (Londres, 1934) Zoóloga y antropóloga británica, guanyadora del Premi Internacional Catalunya 2015. Va cursar estudis a la Universitat de Cambridge (1964), al Newnham College i el Darwin College. Va treballar a l'Àfrica al costat de|juntament amb l'antropòleg britànic Louis S. B. Leakey, que el va animar a instal·lar-se en la reserva de ximpanzés de Gombe, al llac Tanganyika l'any 1960.

Va passar deu anys estudiant la vida dels ximpanzés, descobrint en ells pautes de comportament i habilitats com la de fer servir pals per extreure tèrmits dels seus nius. Va descobrir que els ximpanzés s'assemblen molt als humans. «La gran diferència que els separa de nosaltres, és que els humans tenim un llenguatge verbal que ens permet ensenyar un coneixement abstracte. El llenguatge és el que ha permès que la humanitat avanci, que passi de l'ús d'eines a la tecnologia.» Fins i tot, tenen|posseeixen consciència del seu propi jo. «Si es miren en un mirall es reconeixen», «tenen capacitat per pensar en un passat immediat» i «la tradició d'utilització d'eines passa de generació en generació a través de l'observació».

Autora d'En l'ombra de l'home (1971), va escriure també Assassins innocents (1971), obra que tracta de les hienes clapades|tacades.
El 21 de maig de 2003 va ser guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica pel que ha significat el seu treball|feina "per comprendre les arrels del comportament i la cultura humanes".

 

Font: Biografías y vidas

 

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

 

MÍNOR EN GÈNERE I DRET 

minor dretEl Mínor va dirigit a l’estudiantat de Grau de la UdL que vulgui completar la seva formació bàsica amb un domini de les relacions transversals entre gènere i dret des d’una perspectiva interdisciplinària, analítica i crítica dels continguts dels seus estudis. No es requereix cap coneixement previ de les matèries que configuren el Mínor. El curs acadèmic 2015-2016 es podrà matricular únicament l’estudiantat del Grau en Dret.

 • Admissió i matrícula: La matrícula del Mínor es realitzarà en el moment de formalitzar la matrícula ordinària del curs acadèmic, d'acord amb els terminis ordinaris fixats per a la titulació del Grau. Pot ser admès al Mínor l'estudiantat que pugui cursar assignatures optatives d'acord amb els requeriments previstos a cada titulació. A la titulació del Grau en Dret, podrà cursar el Mínor qualsevol estudiant/a que hagi superat un mínim de 120 crèdits, dels quals 48 crèdits han de correspondre a matèries bàsiques.

 • Més informació: Descarrega't el díptic.

            Facultat de Dret i Economia.
            Secretaria Administrativa
            C/ Jaume II, 73 (despatx 0.39) 25001 Lleida
            Tel. 973 703352 / 973 703354 / 973 703355

 

MÀSTER UNIVERSITARI EN ESTUDIS DE GÈNERE I GESTIÓ DE POLÍTIQUES D'IGUALTAT (ONLINE)

masterAquest màster està dirigit a la formació d'experts i expertes en l'aplicació de la perspectiva de gènere a les tasques professionals, en el tractament de la violència de gènere i en l'aplicació de la categoria “gènere” a la investigació en l'àmbit de les ciències jurídiques, humanes i socials.

L'objectiu general del màster és establir les bases teòriques i metodològiques per identificar les situacions de desigualtat per raó de sexe i els indicadors de violència de gènere, així com per intervenir obrint nous camins del coneixement a través de la investigació en les relacions de gènere, i dissenyant, implementant i avaluant actuacions encaminades a la consecució de la igualtat d'oportunitats i de tracte entre homes i dones i al tractament i eradicació de la violència familiar, social i estructural contra les dones. 

 • Període de preinscripció per al curs 2015-2016: Hi ha 20 places ofertades.

          1r termini: del 2 de març al 6 de juliol
          2n termini: del 27 de juliol al 4 de setembre (si hi ha vacants)
          3r termini: 21 de setembre a l'11 d'octubre (si hi ha vacants)

 

CURS UNIVERSITAT D'ESTIU: VIOLÈNCIA DE GÈNERE. UNA VISIÓ MULTIDISCIPLINÀRIA

Cartell guanyador webEl curs abordarà la violència de gènere des d’una perspectiva multidisciplinària, de manera teòrica i practica, en tractar-se d’una problemàtica que afecta múltiples àmbits com són el camp legal, els mitjans de comunicació, l’educació, l’atenció sanitària o el terreny laboral.

 • Dia: Del 20 al 22 de juliol de 2015. 

 • Lloc: La Seu d'Urgell. 

 • Matrícula: Universitat d'Estiu de la Universitat de Lleida. 

 • Professorat: Dra. Mª Ángeles Calero, la Dra. Núria Araüna, el Dr. Miguel Lorente, la Dra. Ana M. Romero, la Dra. Marina Subirats i la Dra. Carme Valls-Llobet.

 • Més infromació: Consulteu el programa del curs.  

 

Activitats a Lleida

 

GRUP DE REFLEXIÓ "SENSE IDENTITATS O AMB TOTES ALHORA: TEORIA QUEER"
Em visc home, em visc dona, les dues coses, res... És la societat qui ens defineix?

 • Dia: 3 de juny de 2015. 

 • Lloc: Sala de juntes del 2on pis del Rectorat de Lleida.

 • Organitza: Associació Lika. 
 • Hora: 19:30

 

Cartell inauguració concurs L eo

EXPOSICIÓ DE LES FOTOGRAFIES PREMIADES DEL I PREMI FOTOGRÀFIC FEMINISTA LEO PEDRICO

 • Inauguració: 3 de juny de 2015 a les 19.00h. 

 • Dies: Del 3 al 15 de juny de 2015. 

 • Lloc: Escola d'art municipal Leandre Cristòfol. 

 

6ª EDICIÓ DE L'ESCOLA FEMINISTA D'ESTIU "FEMINISMES PER A ENDERROCAR EL PATRIARCAT"

Esteu totes convidades a assistir-hi i participar!!! No us la podeu perdre!!!

A més ara ja tenim el dossier amb lectures molt interessants que ens ajudaran a situar-nos en els debats!!! Us demanem suport en la difusió, tant del cartell com del dossier, perquè volem que l'EFE continuiï sent un espai de trobada i enriquiment, i això només és possible amb la vostra presència!!!

 • Dies: 19 i 20 de Juny de 2015.

 • Lloc: Ca la Dona (C/Ripoll, 25) 

 

EXPOSICIÓ "EL FIL INVISIBLE: DONES QUE CUSEN. COL·LECCIÓ D'INDUMENTÀRIA DE VICTÒRIA ANTÓ"

L'exposició mostrarà gairebé un centenar d'objectes d'una col·lecció particular, que abasta peces de roba datades des de finals del S. XIX i fins a mitjans del S. XX. S'hi podrà veure aixovar femení, indumentària i aixovar infantil, així com aixovar de la llar.

 • Dies: Del 14 de maig al 9 d'agost de 2015. 

 • Horari: De les 19:30 a les 23:59 hores. 

 • Lloc: Sala d'exposicions temporals del Museu (Carrer Sant Crist, 1 Lleida)

 • Organitza: Museu de Lleida i Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida

 • Més informació: Telèfon de contacte: 973283075/Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

ACTIVA'T AL CASAL DE LA DONA

activat-221x300

Fins al maig, podreu participar en una àmplia gamma de tallers i cursos amb objectius ben diversos: promoure la salut i el benestar, potenciar la fortalesa i el creixement personal, ampliar la difusió i la defensa dels drets de les dones, prevenir la violència masclista, incentivar el lideratge femení i destacar les aportacions de les entitats de dones a la vida de la nostra ciutat.

          Web: www.paeria.es/politiquesigualtat

          Blog: http://casaldeladona-lleida.blogspot.com

          Facebook: www.facebook.casaldeladonalleida

 

Jornades, congressos, cursos i seminaris

 

I TROBADA NACIONAL DE CONSULTORÍA DE GÈNERE

La trobada aspira a contribuir als objectius de l'Associació constituint-se en un fòrum de reflexió entorn del paper de la Consultoria de Gènere al nostre país i les seves possibilitats com a sector professional una oportunitat d'establir i reforçar contactes i xarxes una manera de visibilitzar i donar a conèixer la tasca que es desenvolupa des de la Consultoria de Gènere. 

El programa consta de tres sessions de treball en les quals s'analitzarà el sector professional de la Consultoria de Gènere i les persones que exerceixen aquesta professió per a, finalment, mirar cap al futur identificant estratègies que permetin enfortir aquest àmbit d'acció. També es realitzarà una sessió oberta al públic. 

 • Dia: 12 y 13 de juny de 2015.

 • Lloc: Gijón (Asturies)

 • Organitza: APCG (Associació Professional de Consultoria de Gènere) 

 • Inscripció: Oberta fins al 10 de juny de 2015. 

 • Més informació: Consulteu el lloc web

 

SEMINARIS DEL GRUP DE RECERCA TREBALL, INSTITUCIONS I GÈNERE

 • Dia: dijous 11 de juny de 2015. 

 • Hora: 17:00-19:30 hores

 • Lloc:  Seminari del Departament d'Història Contemporània, planta 2ª, Faculteu Geografia i Història, Montalegre 6-8, 08001 Barcelona.

 

SEMINARI "MASCULINITATS I TEORIA DELS AFECTES"

Todd Reeser, director del Gender, Sexuality, and Women's Studies Program a la University of Pittsburgh, impartirà el seminari "Theorizing Affective Masculinities". Aplicant l’enfoc teòric de Deleuze, Guattari i Massumi a exemples de la cultura popular, Reeser mostrarà com l’afecte, en tant que pre-lingüístic, pot desestabilitzar el model normatiu i hegemònic de masculinitat. Todd Reeser és autor de Masculinities in Theory (2010); “Entre hommes”: French and Francophone Masculinities in Theory and Culture (2008); i Moderating Masculinity in Early Modern Culture (2006). El seminari serà en anglès i s'emmarca dins les activitats del projecte de recerca "Homes de ficció: cap a una història de la masculinitat a través de la literatura i el cinema dels Estats Units, segles XX i XXI".

 • Dia: Dimarts 16 de juny de 2015.  

 • Hora: De 10h a 13h. 

 • Lloc: Sala del Professorat, Edifici Josep Carner Facultat de Filologia, Universitat de Barcelona  (c/ Aribau 2, 5è pis - 08007 Barcelona)

 • Organitza: Centre Dona i Literatura i Departament de Filologia Anglesa i Alemanya, UB

 • Més informació: http://www.ub.edu/cdona

 

CURS EN LÍNIA 'NOVES VIOLÈNCIES, NOUS IMAGINARIS'

Ha canviat la percepció de la violència masclista? I l'art, el cinema i els mitjans de comunicació, han canviat la manera de mostrar-la? Com es retrata les víctimes? I les persones agressores? La nostra és encara una cultura violenta i masclista? Mitjançant els llenguatges de la fotografia, el còmic, el cinema, la televisió i els videojocs, s'analitzaran les lectures i representacions actuals de la violència de gènere, i es descobrirà el paper dels imaginaris en el foment d'una societat més igualitària i lliure de violència vers les dones. Destinat tant a professionals com a ciutadania en general. Curs de pagament.

 • Dia: Del 1 al 30 de juny de 2015. 

 • Lloc: Trama Serveis Culturals (Ptge Senillosa 1 3 1, Barcelona)

 • Organitza: Trama Serveis Culturals.

 • Més infromació: Telèfon de contacte 93.527.09.82 / Correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

CONFERÈNCIA "GÈNERE, RELACIONS D'EXPLOTACIÓ I TEORIA FEMINISTA"

Conferència del 1er Seminari Interuniversitari d'Historiografia i Teoria Social: Pensar històricament en temps de crisi. Anàlisi del passat, intervenció en el present, a càrrec d'Özgür Günes (UdL).

 • Dia: 3 de juny de 2015. 

 • Hora: 12.00 hores. 

 • Lloc: Sala de juntes del 3r pis de la facultat de lletres (Rectorat- Lleida). 

 

TEDXBARCELONAWOMEN "IT’S TIME TO SHIFT THE BALANCE! 

Xerrades inspiradores d'uns 30 ponents i artistes sobre la la necessitat d'invertir en les dones, que porten 85% de les decisions de compra i que munten negocis en tots els països del món, de canviar la representació de les dones en els mitjans de comunicació i d'involucrar els homes en la construcció d'una societat més equilibrada.

 • Dia: 10 de juny de 2015.

 • Hora: De 10 a 20 hores. 

 • Lloc: Casino de Poblenou (Barcelona)

 • Col·labora: Institut Català de les Dones. 

 • Més informació: Per saber-ne més i inscripcions consulteu la pàgina web de l'event TEDXBARCELONAWOMEN

 

CONFERENCE “FEMALE AGENCY, MOBILITY AND SOCIO-CULTURAL CHANGE”

The feminisation of migration is one of the most significant social patterns to have emerged in the course of the last century. Too often, female migrants occupy vulnerable positions in their host societies, but despite established patterns of exploitation, the numbers of women who choose to migrate is rising. This conference focuses on this phenomenon, in order to better understand why and how migration may offer routes to empowerment to women.
This conference will examine topics such as female agency, diasporas and transnationalism, labour and decent work, processes of identity construction, the sociocultural reconstruction of home, work and urban spaces and policy responses to female mobilites. It will put academic research into dialogue with debates in the United Nations that address gender discrimination and the role of female migrants in development agendas. In addition to keynote lectures by leading scholars of gender and mobility and panel presentations on a range of topics relating to this area, the conference will feature a photographic exhibition, a collaborative event with the Centre de Cultura Contemporània de Barcelona and a collaboration with the media platform Open Democracy.

 • Dia: 11 i 12 de juny de 2015. 

 • Lloc: Barcelona. 

 • Inscripció: El termini per realitzar la inscripció acaba el dia 1 de juny de 2015. Per registrar-se s'ha d'enviar un correu electrònic a l'adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. amb la següent informació: 

                  First name:

                  Last name:

                  ID number:

                  Institutional affiliation:

                  Dietary restrictions:

                  Attendance at lunch day 1:

                  Attendance at lunch day 2:

                  Participation in Sant Pau tour:

 • Més informació: Podeu consultar el programa

 

Premis, beques i ajuts

 

PREMI DE LA DELEGACIÓ DEL GOVERN PER A LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A TESIS DOCTORALS SOBRE VIOLÈNCIA DE GÈNERE (CONVOCATÒRIA)

Es convoca, en règim de concurrència competitiva, la concessió del Premi de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere a tesis doctorals sobre violència de gènere per a l'any 2015.

La finalitat d'aquest premi consisteix en reconèixer i recompensar les persones autores de les tesis doctorals que, com a conseqüència de la seva investigació, hagin contribuït a millorar el coneixement de la dimensió, conseqüències i característiques de la violència de gènere, així com els mitjans per evitar-la.

 

INDEMNITZACIONS I AJUTS PER A DONES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA MASCLISTA (DECRET)

Indemnitzacions econòmiques de l’article 47 de la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, per a dones víctimes de violència masclista que pateixin seqüeles, lesions o danys de caràcter greu i per a fills i filles de víctimes mortals. 

 • Més informació: Consulteu el lloc web

 

Altres activitats

 

"EXCLUIDAS DEL PARAÍSO"

Estem realitzant un llargmetratge documental per revelar com, encara a ple segle XXI i en societats suposadament avançades, continua prevalent una ideologia que presenta al sexe masculí com a superior als seus iguals, les dones. “Excloses del paradís” és un llargmetratge que reuneix les veus de destacades feministes (Pilar Aguilar, Ochy Curiel, Ana de Miguel, Rosa Cobo, Iaio Ferrer, Soledad Murillo, Remeis Safra...) juntament amb imatges extretes de diversos mitjans de comunicació, de tal manera que es descobreixen les actuals manifestacions de l'ordre patriarcal en les nostres societats occidentals malgrat els marges d'igualtat que s'han anat conquerint al llarg de la història. 

 

II JORNADA DELS PIADS 2015

Aquest any renovem el nostre entusiasme i us convidem a participar en aquest espai de trobada i intercanvi entre dones, i com a base per a l’enfortiment de les xarxes que les dones ja estan teixint a la ciutat en col·laboració amb la xarxa pública de serveis.

La Jornada 2015 la volem dedicar a la detecció de la violència masclista, especialment, a partir de l’àmbit comunitari, com a preocupació sentida per la xarxa de professionals que atenem aquestes situacions, les entitats i els diferents agents presents als territoris que també estan en contacte amb aquesta problemàtica.

Per tot això, convidem a les protagonistes, tant les professionals de serveis i entitats, com les dones que participen o que volen participar a les activitats dels nostres serveis, a que ens acompanyin en aquesta jornada que des de l’Ajuntament de Barcelona volem compartir amb vosaltres.

Els Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) són serveis municipals de proximitat que ofereixen informació, atenció i assessorament en tots aquells temes d'interès per a les dones i també possibiliten l'accés a diferents recursos de la ciutat. En total a Barcelona hi ha deu PIADS, un a cada districte.

 

OASIS  LA 1ª TROBADA D'ADOLESCENTS LGTB

OASIS és un espai de trobada i socialització per adolescents d'entre 13 i 17 anys amb comportaments, identitats de gènere i sexualitats diverses i/o que s'identifiquin com a lesbianes, gais, bisexuals o trans. L'objectiu de la trobada és acompanyar i apoderar als i les adolescents i crear un entorn de llibertat i seguretat des del que generar vincles d'amistat i compartir referents positius entre iguals.

Aquesta iniciativa, liderada per l'Associació Candela i la col·laboració del Grup de Familiars de Persones Trans de l'Espai Trans i l'Associació de Mares i Pares de LGTB de Catalunya (AMPGIL) compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i l'Agència Catalana de la Joventut (XANASCAT).

 • Dia: entre el 17 i el 19 de juliol. 

 • Lloc: Alberg mare de Déu de Montserrat (Psg. Mare de Déu del Coll, 41-51 Barcelona). 

 • Més informació: Consulteu el dossier

 

23ª EDICIÓ DE LA MOSTRA INTERNACIONAL DE FILMS DE DONES

Aquest any, per celebrar la 23a edició de la Mostra Internacional de Films de Dones, seleccionem 20 films en una col·lecció de Filmin que estarà disponible, dins el seu catàleg.

Gaudiu de tot el catàleg de Filmin, i de la nostra col·lecció especial per tan sols 8 euros.


EXPOSICIÓ 'EL TE A SRI LANKA I LES DONES TAMIL'
Quan s´arriba en tren a les terres altes de Sri Lanka, un es pot fer una idea de la importància del te en aquest país. Muntanyes senceres tenyides de verd i petits punts que no paren de moure´s i que són la part més important de la cadena: les dones Tamil. Aquestes dones de procedència índia desenvolupen un dur treball sense perdre el seu somriure innocent. En aquest entorn incomparable, s´obté un dels millors tes del món. Entrada Gratuïta

 • Dies: De l'1 al 19 de juny de 2015. 

 • Lloc: Centre Cívic Drassanes (C Nou de la Rambla, 43. Barcelona) 

 • A càrrec de: Flashme BCN.

 • Horaris: De dilluns a divendres de 09:00 h a 14:30 h i, de 16:00 h a 22:00 h. Dissabtes de 10:00 h a 14:30 h i, de 16:00 h a 22:00 h. 

 • Organitza: Centre Cívic Drassanes

 • Més informació: Telèfon de contacte 934412280 / Correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

 

Teniu disponible al CEDD, en format paper, i en pdf, a través de la web de la biblioteca de la UdL, el llibre:

"10 perquès per la igualtat" de Rosa Escapa y Luz Martínez Ten (Barcelona: Generalitat de Catalunya. Direcció General d'Igualtat d'Oportunitats en el Treball, 2009). 

Un dels objectius prioritaris de la Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball és promoure la igualtat d’oportunitats a les empreses. En aquest sentit, hem elaborat aquesta publicació, que us ajudarà a implementar mesures d’igualtat a la vostra organització.
Les dades confirmen que les empreses que porten a terme plans d’igualtat milloren la seva organització i l’eficàcia dels recursos humans. Això repercuteix directament en la qualitat del treball i els beneficis econòmics.
Tenint en compte aquesta doble vessant: millora de les condicions de treball i millora dels resultats de l’empresa, us presentem deu perquès que mostren els avantatges d’implantar la igualtat d’oportunitats a les empreses. Al final del document trobareu, també, un seguit de recursos en línia on podreu consultar diferents tipus de documents relacionats amb la igualtat d’oportunitats en el treball.

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

 

Notícies

 

INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ " BENESTAR I SALUT A TRAVÉS DE L'EXPERIÈNCIA ARTÍSTICA"

foto1El  28 de maig va inaugurar-se l'exposició "Benestar i Salut des de l'Experiència Artísitca" amb motiu de la commemoració del ia Internacional per l'Acció de la Salut de les Dones. L’exposició ofereix una mostra de les composicions realitzades per 11 dones amb fibromiàlgia en el marc dels tallers artístics del projecte. Les impulsores de la iniciativa pretenen posar de manifest que la creativitat i l’art poden influir positivament en el benestar de les pacients. Podeu veure el catàleg en aquest enllaç.

foto2

Benestar i salut a través de l'experiència artística és un dels resultats del projecte de recerca homònim sobre l'impacte de l'experiència artística en la salut de dones que tenen fibromiàlgia, dut a terme per la professora de la Facultat d’Infermeria, Palmira Rius, i la gestora en gènere del Centre Dolors Piera, Cristina Rodríguez, d'octubre de 2014 a abril de 2015. El principal objectiu d'aquest treball d'investigació ha estat comprovar que la creativitat i l'art poden millorar la percepció, la relació i el benestar de les dones que tenen fibromiàlgia. Segons les autores “es tracta de comprovar els beneficis plaents de la creativitat i l'art com a via per millorar el benestar de les dones que tenen fibromiàlgia”.

L'acte inauguratiu va comptar amb una visita guiada per l'edifici del Rectorat a càrrec del degà de la Facultat de Lletres, Joan Busqueta. Es van visitar els espais més emblemàtics de l'edifici, com el Saló Víctor Siurana i els dos claustres, descobrint la història d'alguns dels elements decoratius que s'hi poden trobar. El Dr. Joan Busqueta va convidar a les persones assistents a visitar i gaudir de tots els espais de la Universitat de Lleida, que romanen oberts per a tota la ciutadania.  

 

L’EXPERIÈNCIA LABORAL EN IGUALTAT JA ES RECONEIX 

Catalunya és pionera a l’Estat espanyol en acreditar oficialment l’experiència laboral en PROMOCIÓ PER A LA IGUALTAT EFECTIVA DE DONES I HOMES. El procediment d’avaluació i acreditació de competències professionals adquirides mitjançant l’experiència laboral o vies no formals de formació permet a les persones que hi participen d’aconseguir una certificació per arribar a obtenir un certificat de professionalitat, un títol de formació professional o ambdós.

Amb aquesta convocatòria, es tanca un procés de més de set anys impulsat pel Departament d’Empresa i Ocupació. El termini de preinscripció per sol·licitar aquest certificat d’experiència professional en igualtat de gènere conclou el 10 de juny de 2015.

 

L'INSTITUT CATALÀ DE LES DONES DIVULGA UN VÍDEO DE SENSIBILITZACIÓ PER AJUDAR A IDENTIFICAR I SUPERAR SITUACIONS DE CONTROL EN LES PRIMERES RELACIONS DE PARELLA

L’Institut Català de les Dones presenta noves eines de prevenció i sensibilització, en el marc del programa Estimar no fa mal. Viu l’amor lliure de violència de prevenció de relacions abusives de parella entre adolescents. Els nous materials són el vídeo de sensibilització #DesactivaelControl, elaborat per LA BONNE – Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, per apoderar les noies i alertar-les contra el control en les relacions afectives de parella, i dos manuals pedagògics adreçats a professionals que treballen amb adolescents. Es tracta d’eines per avançar en la desactivació d’actituds i comportaments que es poden identificar a l’adolescència i que en un futur poden evolucionar cap a la violència masclista.

 

Nosaltres les Dones

 

EMMANUELLE CHARPINTER I JENNIFER DOUDNA GUANYADORES DEL PREMI PRINCESA D'ASTÚRIES D'INVESTIGACIÓ CIENTÍFICA I TÈCNICA

ec-jd-4-3Han estat guanyadores per desenvolupar una tecnologia que permet editar genomes de manera senzilla i precisa, i manipular l'ADN de plantes, animals i humans. Han estat pioneres en aplicar una tècnica denominada CRISPR-Cas9 que actua com una tisora molecular per tallar i substituir amb gran precisió lletres d'ADN. Aquesta tecnologia, que està considerada com una de les troballes biotecnològiques més importants del segle, ha suposat un gran avanç en teràpies genètiques i tractaments mèdics, i ja ha estat aplicada per alterar cèl·lules canceroses perquè siguin més sensibles a la quimioteràpia, tallar el VIH o crear blat resistent a malalties. El Comitè Científic per a la Investigació a l'Antàrtida (SCAR) ha destacat a la seva acta la "revolució en biologia molecular" aconseguida per aquestes investigadores. 

 

Font: La Vanguardia 

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto