Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

2011

Novembre núm. 93

"Em sento realitzada en qualsevol lloc on pugui aportar alguna cosa, m'agrada treballar amb l'ésser humà" 

 Dora María Téllez (Nicaragua, 1956). Guerrillera del Frente Sandinista de liberación Nacional que, al 1978, va prendre junt amb el comandant Edén Pastora el Palau Nacional de Managua en la coneguda com a Opreación Chanchera. El seu objectiu: enderrocar el règim dictatorial d'Anastasio Somoza. Era la "Comandante Dos". Actualment es dedica a defensar els drets dels menys afavorits des del Moviemiento Renovador Sandinista, una escissió del Frente.

Llegeix més:Novembre núm. 93

Desembre núm. 94

"Algèria està en una presó a cel obert" 

 Dalila Taleb (Algèria, 1966). Activista pels drets humans. El 1993 va crear l'organització sociocultural RAJ, per canalitzar les reivindicacions dels joves algerians. Diputada per Bejaia (província de la Cabília) entre 1997 i 2002, milita des de 1999 al Front de Forces Socialistes (FFS), un partit d'oposició al règim. En aquesta formació s'ocupà de la Direcció per a la Joventut i el Moviment Associatiu i va ser membre del Consell Nacional. El 2000 va crear la seva pròpia organització, Generacions Ciutadanes, un espai de trobada per a associacions locals. Ha col·laborat amb Amnistia Internacional, Human Rights Watch i la Lliga Algeriana per a la Defensa dels Drets Humans, entre moltes altres.

Llegeix més:Desembre núm. 94

Juliol núm.90

"El nostre enemic principal no és l'imperialisme, ni la burgesia. El nostre enemic principal és la por, i la portem dins."  Domitilia Barrios (Bolívia, 1937). És una de les primeres líders dels moviments miners a Bolívia. L'any 2007, el Govern mexicà li va lliurar la Medalla al Mèrit Democràtic per la seva contribució al restabliment de la democràcia a Bolívia, després de més de 20 anys de dictadures.

Llegeix més:Juliol núm.90

Setembre núm. 91

"No hi ha democràcia sense igualtat de drets." 

 Pakhshan Zangana (Irak, 1947). És Diputada de l'Assemblea Nacional de Kurdistan Iraquí des de 2005 i és Presidenta de la Comissió Parlamentària sobre Dones. Porta des dels quinze anys dedicada a la política i a les qüestions de gènere.

Llegeix més:Setembre núm. 91

Octubre núm. 92

"Si penses que l'educació és un cost, imagina't la ignorància" 

 Christiana Thorpe (Serra Lleona, 1949). És Doctora en Filosofia y Màster en educació y Administració (Honoris Causa). Va ser nomenada Ministra d'Educació al 1994 i és Presidenta de la Comissió Electoral Nacional de Serra Lleona des de 2005.

Llegeix més:Octubre núm. 92

Juny núm. 89

"No malbarateu la nostra terra, no malbarateu el nostre futur" 

Eileen Kampakuta Brown (Australia, 1930). Cofundadora de la Kupa Piti Kungka, el Consell d'Ancianes Aborígens de Coober Pedy a l'Austràlia Meridional que van lluitar a partir de l'any 1995 contra el projecte del govern australià de crear un abocador nuclear al desert australià, terres de les comunitats aborígens.

Llegeix més:Juny núm. 89

Maig núm. 88

"Harambee és el meu crit preferit. Significa tothom a una"

Wangari Maathai (Kenia, 1940). Premi Nobel de la Pau 2004. Primera dona de l'Àfrica Centrel i Oriental en aconsseguir un doctorat així com un deganat de la Universitat de Nairobi. Creadora del Moviment Cinturó Verd (The Green Belt Movement)

Llegeix més:Maig núm. 88

Abril núm. 87

"No hay niñas que se dediquen a la prostitución sino niñas prostituidas"

Somaly Mam (Cambodja, 1970). Presidenta de l'organització per a erradicar la prostitució y el tràfic infantil  des del 1997 i Presidenta de la Confederació d'Organitzacions de Dones de la ASEAN (Asociació de Nacions del Sudest Asiàtic) 

Llegeix més:Abril núm. 87

Març núm 86

"Nosaltres, les àvies, hem sorgit d'aquella foscor, a mirar aquesta bellesa, a mirar-nos y estrényer el món amb els braços oberts, amb amor, esperança, compasió, fe i caritat."

Mona Polacca (Estats Units) Màster en Treball Social i Doctorat en Justícia e Investigació Social a la Universitat de l'Estat d'Arizona. Membre de les Tribus Indígenes del riu Colorado, Arizona. Membre del Consell Internacional de les Tretze Àvies.

Llegeix més:Març núm 86

Gener núm 84

"De les diferents opresions que patim les dones que vivim sota les lleis musulmanes, una de les pitjors és que se'ns nega, fins i tot, el dret a somiar un món diferent i alternatiu."

Farida Shaheed (Pakistan, 1944) Sociòloga i activista dels drets de les dones al Pakistan. És supervisora del programa Dones, Dret i Estatus en Shirkat Gahm, un centre de recursos per a dones a Lahore (Pakistan). És membre fundadora de la organització del lobby nacional de dona "Women Action Forum" i membre de Dones que viuen Sota Lleis Musulmanes, una xarxa internacional de solidaritat.

Llegeix més:Gener núm 84

Febrer núm 85

Un altre món no és solament possible, sinó que està en camí. Potser molts i moltes no hi serem per a donar-li la benvinguda, però en un dia molt tranquil, si escolto amb molta atenció, puc sentir la seva respiració."

Arundhati Roy (Índia 1961), Arquitecta de professió, ha treballat per a la televisió i la indústria cinematogràfica de la Índia, abans de ser reconeguda internacionalment com a escriptora. Ha estat premiada en diverses ocasions i aclamada per la crítica. El 2004 va rebre el Premi per la Pau de Sydney per les seves campanyes socials i la defensa de la no-violència.

Llegeix més:Febrer núm 85

Juliol núm.79

Tota dona que perd la por al creuar la porta d'altres paradisos sabent que per a tornar a la inevitable terra de tots cal ser valent, és una dona feminista. Encara que no es consideri una militant, encara que no pregoni la seva filiació, és una feminista?


Ángeles Mastretta (Puebla, 9 de octubre de 1949) és una reconeguda escriptora i periodista mexicana. Són famosos els seus personatges femenins suggeridors i les ficcions que reflecteixen les realitats socials i polítiques de Mèxic.

Llegeix més:Juliol núm.79

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto