Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Novembre número 154

Elizabeth Blackwell. Seguint la dinàmica de metgesses destacades, avui mirem internacionalment per parlar de la primera dona diplomada en medicina a una universitat dels EEUU i la primera en poder exercir la professió a tot el món. Ella va ser Elizabeth Blackwell, nascuda el 1821 a Bristol (Anglaterra), l'any 1831 es traslladà a Nova York amb la seva família. Al 1847, quan tenia 26 anys, desrpés de ser rebutjada per 12 universitats, finalment va aconseguir matricular-se en l'Escola de medicina de la Universitat de Geneva.

L'any 1849 va ser graduada com a metgessa, amb l'aspiració d'arribar a exercicir com a cirurgiana. Cap hospital nortamericà la va admetre per tal de realitzar les pràctiques, de manera que va marxar a París, amb l'esperança de trobar allí noves oportunitats i poder exercir la pràctica mèdica. Però allí no només va rebre la mateixa negativa, sinó que, a més, els metges francesos no li reconeixien el títol. Allà es va matricular en la "Maternité" i va estudiar obstetrícia, i en acabar aquests estudis va tornar a Nova York, amb el propòsit d'exercicir la professió.

Un cop en Nova York, no trobava cap casa d’allotjaments que li permetés quedar-se, pel fet de ser una dona metgessa, tots els regents pensaven que això els podria portar problemes. Finalment, va haver de demanar un préstec i comprar-se una casa.

Un grup de dones de “quakers” van fundar un dispensari en un dels barris més pobres de Nova York, posant al front del dispensari a Elizabeth, que va guanyar ràpidament clientela, ja que aquella gent desemparada no tenia prejudicis. Tot i això, durant aquest període, era increpada pels homes del carrer, quan sortia a fer visites a domicili.

Amb tots els problemes i inconvenients, ella no va desistir de fundar el primer hospital del món, dirigit plenament per metgesses. El va aconseguir fundar per donar servei a malalts pobres que vivien aglopats en habitatges miserables, per als que l’hospital municipal no donava abast. A més, aquesta institució oferia a les joves que estudiaven medicina, l’oportunitat de rebre la instrucció pràctica que altres hospitals els negaven.

Va continuar treballar així durant sis anys, aïllada professionalment i restringida a exercir en barris marginals i sense recursos, però finalment, un conegut periòdic de Nova York li va fer una entrevista i un prestigiós metge de la ciutat va elogiar la seva tasca.Un conegut predicador i defensor del sufragi femení, Henry Ward Beecher, va donar quasi 10.000 dòlars, perquè Elizabeth obrís al 1857 la infermeria de Nova York per a dones i nens, que a dia d’avui encara continua oberta.

Un altre tret a destacar de la trajectòria professional d’Elizabeth és la fundació de la Societat Nacional de la Salut, sota el lema “És millor previndre que curar”. La tasca que va acomplir en aquest marc, a favor de la prevenció de riscos laborals i de les millores de les condicions laborals dels obrers a Londres, va ser molt condemnada per gran part dels patrons que no volien que aquestes idees arribessin als seus treballadors. Això va comportar una dura crítica per part de la premsa cap a Elizabeth.

Cap de tots aquests inconvenients va aconseguir acovardir la metgessa, qui va arribar a tenir la satisfacció de veure inclòs en les escoles públiques d’Anglaterra l’ensenyament de la higiene amb què ella havia predicat.El 1910, als seus 89 anys d’edat, va morir després d’haver vençut molts obstacles per veure els seus somnis complits, havent obert la porta de l’exercici de la medicina a les dones del món.

Font: Centre de recursos per a l'aprenentatge i la investigació

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

VIé MEMORIAL HORTÈNSIA ALONSO

Des de fa ja sis edicions, venim organitzant el memorial Hortènsia Alonso i durant aquests darrers anys hem anat abordant diferents temàtiques, aquesta edició tractarà sobre l'abordatge de les violències masclistes en l'àmbit educatiu i el lleure des dels zero anys, apostant així per la necessitat d'instaurar unes directrius antimasclistes des de les bases del creixement i l'aprenentatge, per tal d'arribar a l'edat adulta amb una convicció ferma sobre els valors en igualtat de gènere, sense fissures, i treballar en i per aquest camí.

 • Data: 29 de novembre de 2017
 • Hora: 9:30h
 • Lloc: Auditori campus cappont, Universitat de Lleida

Activitats a Lleida

FORMACIÓ EN PLANS D'IGUALTAT

Des de l'acadèmia Ilerna de Lleida ofereixen cursos de formació en plans d'igualtat, de forma 100% subvencionada.

 • Data: els dilluns del 6 al 27 de novembre de 2017
 • Hora: de 16:00 a 21:00h
 • Lloc: Centre de formació Ilerna, Lleida.
 • Telèfon: 973.72.78.78

Per a més informació contacta amb  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o consulta el web www.ilerna.com

INTERVENCIÓ AMB FILLS I FILLES DE DONES EN SITUACIÓ DE VIOLÈNCIA MASCLISTA

L’impacte de la violència masclista en els nens i les nenes és una preocupació que emergeix de la constatació de molts professionals  de què el fet de viure en un context de violència o ser testimoni de les agressions d’un home a una dona en l’àmbit familiar, té conseqüències greus per a la salut mental dels nens i les nenes i pot alterar greument el seu desenvolupament.

 • Dia i hora: 12, 20 i 27 de novembre (10 a 14 hores) i 18 de desembre (10 a 13 hores) de 2017.
 • A càrrec de: Maria Álvarez i Àngels Guiolà, de l'Associació Exil.
 • LlocUniversitat de Lleida. Edifici Polivalent c/ Jaume II, 71 Lleida

 • Dirigit a: Professionals que fan atenció directa a infants i adolescents amb perfil d'educació, treball social i psicologia que treballen amb dones i fills i filles que viuen situacions de violència masclista.

  Per tal de poder assistir a la formació especialitzada cal haver assistit al mòdul 1 (formació bàsica).

 • Informació:  Informació sobre la formació

JORNADA INSTITUCIONAL 25 DE NOVEMBRE

El proper divendres 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, l’ICD organitza un acte en memòria de les dones assassinades per violència masclista.

 • Dia: 25 de novembre de 2017
 • Hora: 11:00h
 • Lloc: Pl. dels Fanalets de Sant Jaume. Lleida

ENCONTRES D'ESTUDIANTS GITANES DE CATALUNYA A LLEIDA

Des de l'any 1999 l'associació Drom Kotar Mestipen (asssociació gitana de dones) venen organitzant activitats i encontres per tal de promoure la participació de nenes, joves i dones gitanes en espais educatius, socials i culturals. Des de l'any 2000 porten ja organitzades 17 edicions de l'Encontre d'estudiants gitanes de Catalunya, que dóna veu a nenes i dones de diverses edats amb el propòsit de debatre sobre temes plantejats prèviament, en funció de les seves necessitats. La finalitat d'això és aconseguir, entre totes, solventar problemes que les ocupen al seu entorn, principalment de l'àmbit acadèmic / educatiu.

 • Dia: 25 de novembre de 2017
 • Lloc: Auditori del campus de Cappont
 • Hora: 16:00 h conferència inagural

L'assistència a l'acte inagural està oberta a tots els públics, però els tallers successius i els grups de treball són tancats a les membres de l'associació i participants en l'encontre. Si vols conèixer més coses sobre l'associació pots visitar el seu web.

IV CONCURS DE FOTOGRAFIA FEMINISTA LEONOR PEDRICO

Tema 2017-2018: Dones i Maternitats

La quarta edició del concurs de fotografia feminista Leonor Pedrico vol posar l’èmfasi en les diferents maternitats dissidents, tradicionals, subversives i l’apoderament de les dones per decidir com gestionar-la.

 • Termini de presentació: fins el 30 de gener de 2018

Jornades, congressos, cursos i seminaris 

CONGRÉS INTERNACIONAL “VALORS EN UNA SOCIETAT CANVIANT: EDUCAR EN XARXA”

La Secció de sociologia i educació de l’IEI  ha estat organitzant jornades al voltant de l’educació i els seus valors en la societat del segle XXI.  Des del començament l’objectiu ha estat treballar per la transformació i la millora tot reflexionant conjuntament amb els experts i amb els professionals que hi intervenen des de l’escola bressol fins a la universitat, per aprendre compartint experiències, neguits i projectes des de mirades diverses.

Aquest congrés consisteix en un "call for papers" que porta per títol "Valors en una societat canviant: educar en xarxa". Les aportacions poden ser resultats d’investigacions científiques o aplicacions pràctiques i es poden presentat en format de pòster o comunicació.

 • Dia: 2, 3 i 4 de novembre de 2017
 • Lloc: Institut d'Estudis Ilerdencs, Lleida

CURS APRENDRE A REALITZAR INFORMES D'AVALUACIÓ DE L'IMPACTE DE GÈNERE

Des d’Atena Gender Consulting ofereixen el curs per aprendre a realitzar informes d’avaluació de l’impacte de gènere. Saber analitzar l’impacte que té un programa, política o servei en el territori i en les diferències i desigualtats de gènere existents és clau quan volem incorporar la perspectiva de gènere en les polítiques o volem dissenyar indicadors de gènere. Es tracta d’un curs pràctic que es realitzarà en el seu campus virtual, facilitant d’aquesta manera que es pugui realitzar des de qualsevol lloc i a qualsevol hora.

 • Data inici: 6 de novembre de 2017.
 • Durada: 6 setmanes
 • Professora responsable: Dra. Mònica Gelambí
 • A qui va adreçat: persones no especialistes en igualtat de gènere que dissenyen i avaluen programes, polítiques i serveis.

La matrícula ja està oberta i podeu sol·licitar el full d'inscripció a l'adreça de correu  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. .

CURS MICROMASCLISMES. MASCULINITAT, PODER I CANVI CAP A LA IGUALTAT.

XIII FÒRUM CONTRA LES VIOLÈNCIES DE GÈNERE

Aquest fòrum es desenvoluparà sota el lema "Teixint resistències front a les violències sexuals", per parlar d'una forma de lluita col·lectiga, global i activa envers les violències sexuals entre molts altres temes a tractar en què destaquem el feminicidi, la islamofòbia de gènere, la tirania de l'ideal de bellesa que violenta els nostres cossos, la violència institucional i la violència que pateixen les dones en les fronteres.

 • Data: 9, 10 i 11 de novembre de 2017.
 • Inscripció gratuita: formulari al web.
 • Lloc: Espai Francesca Bonnemaison. Sant Pere Més Baix, 7. Barcelona

MÉS ENLLÀ DEL GÈNERE: INCORPOREM LA PERSPECTIVA INTERSECCIONAL

Aquest curs proposa una introducció a la teoria interseccional des d’un punt de vista teòric per tal de poder aplicar-la en la pràctica. A través de metodologies participatives busquem generar una reflexió que doti d’una mirada crítica, així com proporcionar eines per a l’aplicació, de manera que aquesta sensibilitat pugui ser implementada en projectes, activitats i organitzacions.

 • Dies i hores: els dimarts 7, 14, 21 i 28 de novembre, 12 i 19 de desembre, de 18 a 21 hores; i el dissabte 2 de desembre, de 10 a 14 hores.
 • Lloc: A La Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (c. Sant Pere més Baix,7), Barcelona.
 • Preu: El preu del curs és de 140 €. Per a les persones a l’atur, el preu és de 100 €. Hi haurà algunes places becades. Si el preu és un inconvenient, posa’t en contacte.
 • Més infromació: per a consultar i més informació  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Els i les participants rebran un certificat d’assistència (és imprescindible haver assitit a un 80% de les sessions).

9ª EDICIÓ DEL CONCURS (RE)IMAGINA'T. CREACIONS AUDIOVISUALS NO SEXISTES

El concurs (RE)Imagina’t és una iniciativa de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació, adreçat a grups de nois i noies d’entre 14 i 18 anys dels centres d’educació formal i d’entitats d’educació en el lleure dels municipis que formen part d’aquest Observatori.

 • Termini inscripció: fins el  10 de novembre de 2017
 • Modalitats: Presentar la idea, el guió i el storyboard d’una creació audiovisual que defensi un ús no sexista ni androcèntric dels mitjans audiovisuals o bé presentar una peça audiovisual que defensi, així mateix, un ús no sexista ni androcèntric dels mitjans audiovisuals.

Per més informació consulteu el  web de l'Observatori de les dones en els mitjans de comunicació.

CURSOS VIRTUALS. EINES POLÍTIQUES DE GÈNERE

Des d’Atena Gender Consulting s'ofereixen un seguit de cursos que busquen proporcionar eines per ajudar a les administracions i a les diferents organitzacions a implementar la perspectiva de gènere en les seves polítiques, serveis, programes i actuacions. 

No saber transformar el discurs teòric de la igualtat de gènere en canvis específics en la feina quotidiana és un dels principals motius per no treballar amb perspectiva de gènere i aquestos cursos persegueixen oferir instruments per vèncer aquestes resistències. Des d'aquí es pretèn anar més enllà de la teoria i oferir una visió pràctica i concreta de què són les polítiques de gènere, quins canvis introduir en les polítiques per assegurar que no es perpetuen rols o estereotips i per assegurar una societat més igualitària que lliuta contra les desigualtats de gènere estructurals.

 • Curs "Quina cultura de gènere te la teva empresa? La igualtat de gènere dins de les organitzacions: a partir del 13 de novembre de 2017 (15 hores)
 • Adreçat a: persones interessades en crear empreses igualitàries.
 • Curs "processos participatius amb perspectiva de gènere": a partir de l'11 de desembre de 2017 (15 hores)
 • Adreçat a: personal tècnic i polític de les administracions públiques i persones que realitzen processos participatius.
 • Professorat responsable: Dra. Mònica Gelambí
 • Inscripcions: sol·licitar full d'inscripcions a  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
 • Preu dels cursos: 125€ els de 15 hores i 180€ els de 30hores

Per a més informació consulteu el  web.

CURS AULA VIRTUAL: PERSPECTIVA DE GÈNERE I PROJECTES EUROPEUS. FORMACIÓ BÀSICA EN IGUALTAT

Formació en línia adreçada principalment a empreses i professionals que vulguin adquirir els coneixements essencials per a dissenyar i implantar mesures d'igualtat d'oportunitats i noves formes d'organització del temps, i ajudar, així, a millorar la qualitat en el treball.

L'Àrea d'Igualtat d'Oportunitats ofereix un ampli ventall de mòduls de formació bàsics i d'especialització mitjançant la plataforma Aula Virtual de Canal Empresa. Els continguts d'aquests mòduls s'actualitzen periòdicament a partir dels coneixements i les propostes d'un professorat altament qualificat i de les necessitats dels i les participants en les activitats formatives; necessitats que es recullen a través dels formularis de satisfacció dels cursos.

 • Dies: del 13 de novembre al 27 de novembre de 2017
 • Durada: 10h
 • Dirigit a: Persones que volen apropar-se de manera senzilla i acurada a la situació de les dones i els homes en el món laboral. I, en concret, als Plans d'igualtat a les empreses com a instrument per actuar en favor de la igualtat d'oportunitats.
 • Lloc: Aula virtual
 • Organitza: gencat.cat

Per a més informació contacteu amb Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o consulteu el web.

SEMINARI INTERNACIONAL XARXA GENCPOLIS - IV JORNADES DE RECERCA FEMINISTA DE L'IIEDG

El Seminari Internacional s’emmarca, d’una banda, en la Xarxa d'Excel·lència en "Gènere, Ciutadania i Polítiques" (Projecte GENCPOLIS finançat pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, FEM2015-71218-REDT) i en les IV Jornades de Recerca Feminista de l’IIEDG, amb les que es pretén donar continuïtat a les tres jornades precedents que ha organitzat l’IIEDG, sempre amb la finalitat de posar en diàleg estudis i recerques en camps múltiples dins l’àmbit del feminisme i els estudis de gènere.

 • Data: 22, 23 i 24 de novembre de 2017
 • Lloc: Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB)
 • Inscripció: formulari d'inscripció gratuïta fins el 17 de novembre

Per a més informació consulta el programa o contacta amb  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. .

CONGRÉS NACIONAL SOBRE TRATA D'ÉSSERS HUMANS: PROTECCIÓ DE LES VÍCTIMES

La Plataforma de Acción Social de la Universidad de Murcia, depenent del Vicerectorat de Responsabilitat Social, Transparència i Igualtat, ha organitzat el I Congrés nacional sobre la trata d'éssers humans entorn a la protecció de les víctimes.  (Murcia, 23 y 24 de noviembre de 2017).

 • Data: 23 i 24 de novembre de 2017
 • Lloc: Facultat de dret de Múrcia

Per a més informació i inscripcions consulta l'enllaç.

Premis, beques i ajuts

III PREMI JOVE DE CÒMIC SANT MARTÍ PER A LA PREVENCIÓ I ERRADICACIÓ DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

En el marc de la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, el Districte de Sant Martí, la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona i Biblioteques del Districte de Sant Martí, amb la col·laboració del Consell de Dones de Sant Marti, convoquen anualment el Premi Jove de Còmic Sant Martí per a la prevenció i erradicació de la violència masclista.

Aquest premi té com a finalitat sensibilitzar adolescents i joves sobre el fenomen de la violència masclista i implicar-los en la lluita per l’eradicació de les discriminacions de gènere i en la creació de nous imaginaris igualitaris i no sexistes a través del llenguatge del còmic, en el marc de la cultura de la pau i de la no violència.

 • Termini presentació: fins el 3 de novembre de 2017
 • Adreçat a: joves fins a 25 anys que treballin o estuiïn a Bercelona

PREMI DONES INNOVADORES 2018

La Direcció General de Recerca i Innovació de la Comissió Europea convoca pel 2018 el premi a dones innovadores, creat al 2011. L’objectiu del premi és lluitar contra la manca de reconeixement públic i donar visibilitat a dones emprenedores que serveixin com a exemple a d’altres que es plantegin emprendre com a projecte professional.

 • Data límit per presentar les candidatures: 15 de novembre de 2017

 • Primer premi: 100.000€
 • Segon premi: 50.000€
 • Tercer premi: 30.000€
 • Risin innovador award: 20.000€

III PREMI ADHUC EN ESTUDIS DE GÈNERE I SEXUALITAT

El Centre d'investigació ADHUC-Teoria, gènere, sexualitat (Universitat de Barcelona) convoca la tercera edició del Premi ADHUC en estudis de gènere i sexualitat per a premiar un assaig en aquest àmbit interdisciplinar del coneixement. El Premi consisteix en la publicació de l'assaig premiat en la Sèrie "Mujeres y culturas" de Icara Editorial

 • Termini presentació: 15 de gener de 2018
 • Premi: publicació de l'assaig

XI PREMI MILA DE PERIODISME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE 

Te com a objectiu distingir els treballs periodístics que fomentin les polítiques de promoció de les dones en tots els àmbits.

El premi el convoquen anualment l’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de Seguretat Ciutadana i les polítiques per al civisme i la igualtat, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya- Demarcació de Lleida per animar els/les periodistes dels mitjans de comunicació de Lleida a prendre consciència sobre la feina que es realitza en defensa de la igualtat de gènere. El jurat valorarà la qualitat professional dels treballs i l’originalitat dels temes abordats, així com el seu tractament crític i la seva capacitat analítica.

El premi reconeix les persones i la seva feina i promocionarà els treballs que en resultin guanyadors, referint-se estrictament pels valors del periodisme.

 • Categories: premsa escrita, audiovisual, fotoperiodisme i mitjans de comunicació
 • Candidatura: Hi poden optar tots els treballs periodístics que difonguin experiències per a la igualtat de gènere, publicats en els mitjans de comunicació, en format paper o digital, d’àmbit local, català i estatal amb presència a Lleida entre l’1 de gener de 2017 i el 31 de desembre de 2017
 • Termini presentació candidatura: 31 de gener de 2018
 • Premis:dotat amb 6.000 euros, 1.500€ per a cadascuna de les quatre categories.

Consulteu les  bases de la convocatòria.

8º CONCURS INTERNACIONAL DE PECES AUDIOVISUALS - EDUCACIÓ INCLUSIVA I EQUITATIVA

Les peces a presentar a concurs han de tindre una durada màxima de 1 minut, i poden presentar-se en qualsevol idioma. Cada persona pot presentar tantes peces audiovisuals com consideri oportú, podent també realitzar i presentar peces en grup.

 • Data límit: 31 de gener de 2018 
 • Informació: bases del concurs

Per a més informació consulta el web.

CONVOCATÒRIA PREMIS PER A LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A TESIS DOCTORALS SOBRE VIOLÈNCIA CONTRA LA DONA

La Delegació del Govern informa de la convocatòria premis per la violència de gènere a tesis doctorals sobre violència contra la dona per a l'any 2017.

Per tal de presentar-se a aquestos premis, cal tenir en compte les característiques de les tesis doctorals presentades, les quals han d'haver estat defeses en qualsevol universitat espanyola, obtenint la qualificació d'excel·lent cum laude, entre l'1 de gener de 2015 i el 31 de desembre de 2016. El contigut de les tesis ha de versar al voltant de qüestions relacionades amb la violència contra la dona.

 • Premis:  primer premi dotat amb 3.000€ i segon premi dotat de 2.000€

Altres activitats

CICLE MANIFESTOS FÍLMICS FEMINISTES

Aquest cicle dona a conèixer una sèrie de materials fílmics que planten cara a l’imperatiu imposat per l’el·lipsi cinematogràfica sobre el treball de les dones. Posar en entredit el silenci i la iconoclàstia visual de què ha estat objecte tot l’univers d’activitats anomenades “fer feines” significa implícitament assenyalar un espai on tinguin cabuda, entre d’altres consideracions, aquelles que puguin expressar l’experiència múltiple, diversa i allunyada de les formes com s’ha representat majoritàriament, en i des del fora de camp, el treball femení.

 • Data: 10 i 11 de novembre de 2017
 • Lloc: Centre de cultura contemporània de Barcelona.
 • Entrada lliure 

Per a més informació sobre els films consulta el web o el progrma.

CONVOCATÒRIA PER  A PARTICIPAR EN L'EXEMPLAR nº 13 DE LA REVISTA "CUESTIONES DE GÉNERO"

Queda oberta la convocatòria per a l'enviament d'articles originals i inèdits al monogràfic nº13 de la revista "Cuestión de Género" que es publicarà baix el lema "Mujeres rompiendo la división sexual de los espacios laborales".

 • Data: fins el 28 de febrer de 2018
 • Participar: cal enviar els articles registrant-se com a autor/a a través de la plataforma i adjuntant-los directament.

CAL FOR PAPERS REVISTA FEMINISMO/S "SEXO Y BIENESTAR: MUJERES Y DIVERSIDAD"

Feminismo/s és una publicació semestral de l'Institut Universitari d'EStudis de Gènere de la Universitat d'Alacant.

La sexualitat de les dones és, encara avui, un món per explorar. Aquest número de Feminismo/s pretèn endinsar-se en ell i aprofundir en el seu coneixement i la seva difusió, partint de la consideració de la sexualitat com un indicador de la qualitat de vida de les dones, reflex del nivell de benestar físic, psíquic, cognitiu, social, afectiu i emocional. La salut sexual requereix un apropament positiu i respectuós cap a la sexualitat i les relacions sexuals, així com la possibilitat d'obtenir plaer i experiències segures, lliures de coercions i violència; per assolir-la, i mantenir-la, els drets sexuals de totes les persones han de ser respectats, protegits i complits.

 • Presentació investigació:  Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam. Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Per a més informació accedeix al web.

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:

Dona i salut mental : reflexions i experiències : compilació

El sumatori de les diferents vulnerabilitats que pot patir una persona per diversos factors predisposants, és un condicionant important de la vida de tota persona. La salut ja sabem que és un fet fonamental per a un bon desenvolupament de la funcionalitat individual, la falta d'aquesta crea una discontinuitat en aquest correcte desenvolupament, i això pot afectar en diverses esferes personals. Si la mancança de salut, te l'agreujant de tractar-se d'una afectació mental, entrem en un estigma molt marcat que es dóna dintre de l'àmbit sanitari, que és el de la malaltia mental, els problemes i els prejuicis que han de viure les persones amb malalties mentals són nomborosos i no proporcionals als de qualsevol altre tipus de malaltia física. Si a tot això, li afegim una perspectiva de gènere, podem abordar perfectament tres ítems fàcilment estigmatitzats en la nostra societat, amb què ha de liadiar una dona en aquesta situació. 

Notícies

 L’ESCÀNDOL SEXUAL DE HARVEY WEINSTEIN

Aquest passat mes d’octubre saltava als mitjans el destapament dels escàndols sexuals del poderós productor de Hollywood Harvey Weinstein. Harvey ha estat durant molts anys un influent i poderós productor de cine, conegut per tot l’entorn cinematogràfic de Hollywood. Des del mes passat s’ha anat allargant una llista d’acusacions d’assetjament sexual des de la superioritat de poder, que la seva situació social li atorga.

Moltes de les actrius que han treballat per a la seva productora, estan començant a trencar el silenci amb el que han conviscut durant anys, pel que fa a les conductes assetjadores del productor cap a les actrius a qui oferia un paper en alguna en les seves pel·lícules.

Per a agreujar encara més aquest fet, ara es diu que això no era cap secret, i que en moltes esferes socials de Hollywood ja es coneixia l’assetjament sistemàtic que exercia Harvey envers les actrius amb qui treballava. Molta gent relacionada amb el món de Hollywood, de fet, arriben a afirmar que era difícil no haver sentit comentaris sobre aquest comportament, haver escoltat testimonis en tercera persona sobre què havia fet, o dit, Harvey a tal o qual actriu.

Una de les actrius que ha alçat la veu contra aquest assetjament, ha relatat que “ de sobte es va llançar sobre mi en la seva habitació d’hotel”, i que havia vist al productor en altres ocasions intentant seduir a altres actrius i tractant de convèncer-les d’anar a dormir junts.

Alison Owen, una productora de Holliwood assegura que moltes actrius no s’havien atrevit a denunciar-ho abans per por de perdre la seva carrera com a actriu i pel temor a no rebre credibilitat per part de la societat, dels periodistes i fins i tot, de la policia.

Un detall que evidència la coneixença d’aquesta situació per una part molt important del sector cinematogràfic de Hollywood, és el fet que en la gala dels Premis Òscar 2013, l’actor Seth MacFalane va anunciar les nominades a l’Oscar com a millor actriu, i tot seguit va afegir: enhorabona, vostès cinc ja no heu de fingir sentir-vos atretes per Harvey Weinstein. L’actor assegura que va fer aquest comentari després d’haver escoltat el testimoni d’una de les seves companyes de rodatge.

En definitiva, aquesta notícia no és més que la projecció d’una societat totalment desigual, que regala al gènere masculí la impunitat de sentir-se superiors únicament per la seva condició de ser home, i estructurada amb una jerarquia que no afavoreix el derrocament d’aquesta llosa social. Per una banda, tenim a Harvey, un “senyor” amb un comportament absolutament masclista que, afavorit per l’estructura social que el patriarcat ha creat, te la capacitat de manipular i condicionar en el seu favor la voluntat de dones, amb qui només hauria de tenir una relació laboral, limitada a l’àmbit de la cordialitat i la professionalitat.

En el moment en què l’estructura de la comunitat posiciona, generalment, els homes en llocs i càrrecs de poder, i supedita el paper de la dona a les decisions i encàrrecs que fan aquests càrrecs, deixa a un dels gèneres (evidentment el femení) en una situació de vulnerabilitat absoluta, en què resulta molt fàcil violar (encara més) la igualtat que hauria d’existir en tots els nivells i àmbits de la vida.

Aquest és un exemple més de lo preocupant i perillós que pot arribar a ser continuar construint societats envers l’eix del patriarcat, sense introduir de forma transversal una educació de gènere i inculcar des de la base el valor de la igualtat. Si això no s’aconsegueix, trobem com a resultat, actituds masclistes formant una xarxa que impregna des de les relacions interpersonals i privades, fins a situacions com aquesta, en què veiem un home amb la potestat de decidir sobre un aspecte molt important de la vida de moltes persones, la seva carrera laboral, i que concretament a les dones això els suposa una coacció, i per tant, un desavantatge insalvable, respecte a l’altre gènere.

WEB PER A AJUDAR A LES /ELS JOVES A DETECTAR MASCLISME I COMBATRE'L

L'Associació d'Homes per la Igualtat de Gènere (AHIGE) renova el web del projecte SAAMA (Servei d'Atenció i Suport contra el Masclisme) i inclou fòrums per a consultes.
L'AHIGE realitza aquest projecte des de l'any 2009 i compta per a això amb el finançament del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat (MSSSI) a través de la convocatòria de l'IRPF.

SAAMA té per objectiu sensibilitzar a la joventut referent al masclisme i donar-los suport en la lluita contra el mateix. Per a això, el web ofereix informació i recursos en àmbits diversos com poden ser la sexualitat, la violència o l'educació. En aquesta nova pàgina web, AHIGE ha volgut anar un pas més enllà, i ha incorporat un servei de fòrums de consulta. A través d'aquest nou canal de comunicació, i de forma completament anònima, les/els joves que ho desitgin podran plantejar els seus dubtes a un ampli equip d'especialistes de l'àmbit de l'educació, psicologia, sexologia, sociologia, etc. El web s'actualitzarà periòdicament amb nous continguts i recursos d'interès tant per a la joventut com per als/les professionals que treballen en matèria d'igualtat i joventut.

Alguna dada sobre masclisme i joventut: La joventut és un dels principals grups sobre els quals actuar per prevenir actituds masclistes. Segons un estudi realitzat pel Centre d'Investigacions Sociològiques el 2013, un de cada tres joves considera inevitable, o acceptable en algunes circumstàncies, accions com: “controlar els horaris de la parella”, “impedir a la parella que vegi a la seva família o amistats”, “no permetre que la parella treballi o estudiï” o “dir-li les coses que pot o no pot fer”.

L'Associació d'Homes per la Igualtat de Gènere (AHIGE) és una organització sense ànim de lucre que neix el 2001 i que persegueix tres finalitats fonamentals: la igualtat real i efectiva entre homes i dones; fomentar el canvi en els homes cap a posicions igualitàries que trenquin amb el model tradicional masculí, i la creació de Grups i Xarxes d'homes igualitaris en qui facilitar la revisió crítica del model de masculinitat hegemònic.

CONTINUEN ELS TALLERS DE PREVENCIÓ DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A LA UDL

Un curs més, el Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones reprèn els tallers de prevenció de la violència masclista en l'àmbit de la parella que realitzarà durant aquest curs 2017-2018 a diverses facultats i escoles de la UdL.

El primer taller s'ha realitzat a la Facultat de Lletres, en el marc del Grau de Comunicació Audiovisual i continuaran a la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social, en els propers dies. Pel segon quadrimestre, estan previstos a la Facultat de Dret, Economia i Turisme. L'activitat, que l'any passat es va ampliar per primer cop a la Facultat de Medicina, està previst dur-la a terme durant aquest curs a la Facultat d'Infermeria i a l'Escola Politècnica Superior.

La idea de fer aquests tallers adreçats a l’alumnat de la UdL van dissenyar-la les professores M. Ángeles Calero Fernández, catedràtica de Llengua Espanyola de la UdL i anterior directora del Centre Dolors Piera juntament amb la professora emèrita Divina Salvany de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social arran dels resultats de la investigació “Percepció de la violència de gènere entre l'alumnat universitari. El cas de la Universitat de Lleida ”, que va posar de manifest que no s’identifiquen els comportaments violents.

La investigació, realitzada des del Centre Dolors Piera l’any 2013, posava de manifest que només un 36% de l'estudiantat enquestat catalogava la gelosia com un tret negatiu per la relació; un 40% acceptaria el perdó i la voluntat de canvi d'actitud de la persona estimada després d'una agressió; un 28% no veia cap inconvenient en què la seua parella volgués saber què fa en tot moment; un 22% tampoc trobava malament que li impedissin parlar amb altres persones; i fins i tot, un 10% justificava que un home agredís la seua parella.

És per això que des de la UdL s’ha considerat important treballar en la prevenció d’acord amb els resultats d'aquest l’estudi, i promoure el Reglament d’actuació en cas de violència de gènere a la UdL. En aquest mateix sentit, el II Pla d’Igualtat d’Oportunitats entre homes i dones de la Universitat de Lleida (2016-2019) preveu una línia dedicada a la sensibilització sobre la violència de gènere que inclou les possibles mesures de prevenció i atenció a la UdL que va valorar l’alumnat en l’estudi citat, com el fet de comptar amb una unitat d’atenció en cas de violència de gènere. El Centre Dolors Piera assumeix aquesta funció d’unitat de referència dins l’àmbit universitari.

Avui reflexionem

Aquest mes compartim amb vosaltres un vídeo sobre el discurs d'Emma Watson a les Nacions Unides, que trobem interessant per dos aspectes principalment. Per una banda creiem necessària la defensa de la corrent feminista, explicant al món què és, trencant prejudicis contra aquesta paraula i afavorint l'enteniment de la importància que té el feminisme per al benefici social col·lectiu. I per a això, és molt rellevant que un personatge tan conegut, es declari obertament, i sense embuts, feminista, davant d'un públic tan internacional i amb un abast de gent tan gran. Per altra banda, trobem també molt important i completament necessari la crida a la implicació dels homes en aquesta lluita, la invitació a no ser (en el millor dels casos) simples espectadors passius que no aixequen la veu contra les injustícies de gènere envers les dones, sinó que entrin a l'acció en la lluita contra els seus propis privilegis, i trenquin també els estereotips que sobre ells recauen, i que en conseqüència actuen com a factor opresor del gènere femení.

logoCEDD  sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto