Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Febrer número 138

 "La mujer no debe aceptar, debe desafiar. No debe ser intimidada por quien se ha construido sobre ella; debe reverenciar a la mujer que hay en ella con fuerza de expresión."

Margaret Sanger, (Corning, EE UU, 1879-Tucson, 1966) Fundadora del movimiento a favor del control de natalidad. Sexta hija de un matrimonio con once, cursó estudios de enfermería en el hospital de White Plains, en Nueva York. En dicha institución tomó conciencia de la necesidad de dar a conocer los métodos anticonceptivos y de favorecer su uso para evitar embarazos no deseados que, como supo desde su experiencia, acababan conduciendo a abortos practicados a menudo en condiciones insalubres.

De talante feminista, la lucha de Margaret Sanger se desarrolló en un entorno inequívocamente hostil: una ley de 1873 prohibía incluso divulgar información sobre métodos anticonceptivos por correspondencia, y hubo de padecer la cárcel por defender el uso de anticonceptivos como un derecho de la mujer. Para dar a conocer sus ideas fundó una revista, The Women Rebel, y poco después, en 1917, abrió la primera clínica de planificación familiar, hecho que la enfrentó abiertamente con las autoridades del país.

 

Erigida en principal portavoz del movimiento a favor de la regulación de los nacimientos, en 1921 fundó la Liga Americana para el Control de Natalidad, luego convertida en la Federación de Planificación Familiar, que en 1932 contaba ya con ochenta centros en todo el país. Sanger organizó asimismo la primera Conferencia Mundial sobre Población, celebrada en Ginebra el año 1927.

Font: Biografías y vidas.

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

 

10anyscdpEl Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida celebra enguany el seu desè aniversari amb diferents activitats lúdiques, culturals i formatives. El tret de sortida ha estat un concurs d'idees per escollir el logotip de la commemoració. La guanyadora és una jove d'Alcarràs, de 21 anys. Xènia Charles Castro, alumna de l'Escola d'Art Municipal (EAM) Leandre Cristòfol de Lleida, ha recollit avui el premi en un acte que ha tingut lloc a l'avantsala del Saló Víctor Siurana, a l'edifici del Rectorat.

A la convocatòria s'han presentat 15 alumnes de segon curs de Gràfica Publicitària de l'EAM. A banda de la guanyadora, el jurat -amb membres de la UdL, l'EAM i el Centre d'Art La Panera- també ha decidit concedir dos accèssits, el primer per a Diana Rueda i el segon, per a Zoraida Grande. Valora així "la qualitat de les propostes presentades". En aquest sentit, la directora de l'Escola d'Art, Marta Pallarés, ha lloat el treball guanyador com "un exercici de síntesi molt bo".

L'acte l'ha presidit el vicerector d'Activitats Culturals i Projecció Universitària de la UdL, Joan Biscarri, que ha lliurat el diploma i una tauleta a la guanyadora. La directora del Centre Dolors Piera, Ana Romero, ha destacat la bona acollida del concurs per al logotip i ha avançat que la commemoració del desè aniversari, que comptarà amb la col·laboració del Consell Social de la UdL, té com a objectiu "donar-nos a conèixer i reforçar lligams amb altres entitats de Lleida".

 

GÈNERE, PUBLICITAT I MITJANS DE COMUNICACIÓ. CURS ONLINE DE MATÈRIA TRANSVERSAL (1ECTS)

Gènere, publicitat i mitjans de comunicació és un nou curs de matèria transversal reconegut amb 1ECTS que organitza el Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones de la UdL. El curs pretén reflexionar sobre la influència dels mitjans en la construcció de la identitat de gènere i analitzar les representacions de la identitat en diferents formats audiovisuals (publicitat, cinema, telenotícies, vídeoclips, etc.). 

El curs es desenvoluparà amb la metodologia pròpia de la formació online, que es caracteritza per facilitar l'ús a l'alumnat i per un continu seguiment i suport per part de la persona que tutoritza.

 • Dies: del 15 de febrer al 6 de març

 • Modalitat: online
 • Preu: 39,53€

 • Inscripcions: al formulari

SEMINARI. VIOLÈNCIA DE GÈNERE: PREVENCIÓ, DETECCIÓ I ATENCIÓ (en el marc de la Setmana de la Psicologia)

 • Dia: 22 de febrer

 • Hora: 17.00h

 • Lloc: Auditori (Centre de CUltures i Cooperació TRansfronterera, Campus de Cappont)

 • Conferència “Prevenció de la violència de gènere en joves”, a càrrec de Rakel Escurriol Martínez, psicòloga especialista en violència de gènere, formadora i tallerista de l’Associació TAMAIA Viure Sense Violència i taula rodona amb Cristina Vidal Marsol, psicòloga i directora del Servei d’Intervenció Especialitzada del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de Lleida: “El procés de recuperació psicosocial de les dones víctimes de violència masclista i dels seus fills i filles.” i Adrià Seguer Vicente, psicòleg i psicoterapeuta al’Associació Conexus: "Intervenció psicosocial ambhomes que exerceixen violència masclista contra laparella. Consideracions en la intervenció ambhomes joves."
 • Consulteu el programa

CAP A LA IGUALTAT EN EL TREBALL

El Centre Dolors Piera organitzarà la jornada Ocupabilitat i qualitat en el treball de les dones en el nou context socioeconòmic: dones, accés i permanència en el mercat de treball en igualtat de condicions, per commemorar el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. L’acte es celebrarà el 9 de març en l'Auditori (Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera) al Campus de Cappont de la Universitat de Lleida.

La jornada, finançada pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat d’Espanya i pel Fons Social Europeu, es centrarà en la situació de les dones en l’àmbit laboral i les condicions de desigualtat que pateixen actualment.

L'activitat està reconeguda amb un 1 ECTS de Materia transversal per a l'alumnat de la UdL. Per al seu reconeixement, és obligatòria la inscripció a través del formulari en línea.

Vegeu el programa i consulteu el dossier.

L’esdeveniment comptarà amb una conferència titulada Les polítiques de foment de l'accés i permanència de la dona al mercat de treball, a càrrec de la Dra. Carolina Gala Durán , catedràtica de Dret del Treball i Seguretat Social de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

 • Dia: 9 de març de 2016

 • Hora: 10.00h a 14.00h
 • Lloc: Auditori (Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera) al Campus de Cappont 

 • Preu: 39,53€ 
 • Inscripció: al formulari en línia (les places són limitades i es cobriran per ordre d'inscripció). El termini d'inscripcions finalitzarà el dia 4 de març de 2016, llevat que s'omplin totes les places. 


Activitats a Lleida

 TALLER DONES I ESPORT. QUÈ OPINEM LES DONES?

 • Dia: 11 de febrer 

 • Hora: 18:00
 • Lloc: Casal de la Dona

 • Preu: Entrada gratuïta 

JORNADA DE FORMACIÓ SOBRE SOCIALITZACIÓ PREVENTIVA DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE I DEL BULLYING ALS CENTRES EDUCATIUS

Formació (10 hores) reconeguda pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya Inscripció: http://goo.gl/vtSGxv abans del 10 de febrer. 

La participació en aquesta jornada tindrà un cost de 10€ per docent funcionari i interí i de 6€ per docent substitut. 

 • Dies: dissabtes 13 i 27 de febrer de 2016 

 • Hora: de 10.00h a 14.00h
 • Lloc: AULA 2.01 Edifici Polivalent del Campus de Cappont de la UdL

 • Més informació.

CONFERÈNCIA. INTERVENCIÓ EN VIOLÈNCIA MASCLISTA DES D'UN RECURS ESPECIALITZAT. EXPERIÈNCIES I REPTES DE FUTUR.

 • Data: 26 de febrer de 2016, a les 12h
 • Lloc: Biblioteca Pública de Lleida. Rambla Aragó, 10. Lleida
 • Inscripció: Places limitades. Cal inscripció prèvia
 • Organitzador: DIXIT Lleida

DIXIT Lleida acollirà la conferència"Intervenció en violència masclista des d’un recurs especialitzat. Experiències i reptes de futur" on es donarà a conèixer el treball interdisciplinari (social, jurídic i terapèutic) en violència masclista per poder parlar de la recuperació de les dones que han patit o pateixen violència masclista i dels seus fills i filles. S’exposaran els reptes de futur en el marc de tres eixos d’intervenció en violència masclista: l’atenció directa, el treball en xarxa i la prevenció i sensibilització comunitària.

Aquesta presentació anirà a càrrec de Cristina Vidal, directora del Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de Lleida del Departament de Treball, Afers socials i Famílies. Vidal és llicenciada en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en psicologia clínica i de la salut.

Més informació i inscripció

FEMINARI DEL GRUP DE DONES DE LLEIDA: "DONES I MITJANS DE COMUNICACIÓ"

Amb Dolors Comas d'Argemir. Catedràtica d'Antropologia de la URV

 • Dia: 27 de febrer de 2016

 • Lloc: Casal de la Dona (pl. Fanalets de St. Jaume, s/n) 

El feminari és gratuït i obert a tothom, però demane'm que ens envieu un correu de confirmació a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. perquè l'espai és limitat i així ens organitzem millor!
A les que us apunteu us farem arribar els textos que acompanyen el Feminari. 

 

Jornades, congressos, cursos i seminaris

NOU CURS DE LECTURES DE TEORIA POLÍTICA FEMINISTA

Us proposem un nou Curs de Lectures de Teoria Política Feminista per al curs proper!

Aquest cop, a més, ve acompanyat de textos literaris que ens ajudaran a entrar de forma amena a cinc debats essencials del pensament feminista. 

9a edició: octubre 2015 – juliol 2016

Informació - Inscripció

34È CURS ANUAL DE DRETS HUMANS 2016. UNA LLUITA ACTIVA PER LA IGUALTAT DE DRETS ENTRE HOMES I DONES

El curs anual de drets humans es celebra a Barcelona del 11 al 28 d'abril, sota el títol "Una lluita activa per la igualtat de drets entre homes i dones".

A continuació el programa detallat de la 34ena edició del curs anual, que s'anirà actualitzant a mesura que es confirmin les persones que es faran càrrec de les diferents sessions.

1a setmana

 • Dilluns, 11 d’abril
  18:00 – Conferència inaugural: La discriminació de la dona en el dret i en la pràctica
  M. EUGENIA RODRÍGUEZ PALOP, professora de Drets Humans, Filosofia del Dret i Filosofia Política a la Universidad Carlos III i investigadora de l'Instituto de Derechos Humanos Bartolomé de las Casas i del Instituto Universitario de Estudios de Género
 • Dimarts, 12 d’abril
  18:00 – Drets humans emergents: les lluites reivindicatives en matèria de drets humans
  DAVID BONDIA, professor de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona i president de l’IDHC
 • Dimecres, 13 d’abril
  18:00 – Quins mecanismes de protecció dels drets humans tenim a l’abast per denunciar la seva vulneració?
  JAUME SAURA ESTAPÀ, adjunt general al Síndic de Greuges de Catalunya i membre de l’IDHC
 • Dijous, 14 d’abril
  El paper de les dones a les institucions públiques i la seva representació
  18:00 – MONTSERRAT CERVERA RODON, representat d'Alerta Feminista - Ca la Dona
  19.30 – CAROLINA LASEN DIAZ, cap de la Unitat d’Igualtat de Gènere del Consell d’Europa

2a setmana

 • Dilluns, 18 d’abril
  Col·lectius vulnerabilitzats i apoderament de les dones
  18.00 – SILVINA RIBOTTA, professora de Filosofia del Dret de la Universidad Carlos III i investigadora del Instituto de Derechos Humanos Bartolomé de las Casas
  19.30 – CLARA MURGUIALDAY MARTÍNEZ, economista feminista, treballa como consultora en gènere i desenvolupament
 • Dimarts, 19 d’abril
  18:00 – Taula rodona: Autodeterminació personal i diversitat sexual: gèneres, identitats i orientacions sexuals com a constructes socials
  MIQUEL MISSÉ, sociòleg i activista trans
  JOSÉ A. M VELA, sociòleg i educador. Expert en estudis de gènere de la teoria feminista i masculinitats
 • Dimecres, 20 d’abril
  18:00 –Taula rodona: Sexualismes reproductius: drets sexuals i reproductius de les dones
  MONTSERRAT PINEDA LORENZO, coordinadora de Incidència Política Asociación Creación Positiva
  MARISA FERNÁNDEZ, advocada, col·laboradora de la campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït
  SAMARA DE LAS HERAS, membre del Grup de recerca Antígona, drets i societat amb perspectiva de gènere
 • Dijous, 21 d’abril
  18:00 – Taula rodona: Per què l’educació en la igualtat no ha funcionat per aconseguir una igualtat de gènere?
  MERCÈ OTERO VIDAL, professora, assessora en coeducació i activista feminista
  MARIA HERNÀNDEZ HUGUET, presidenta del Consell de la Joventut de Barcelona i activista pels drets LGBTI
  JOSETXU RIVIERE ARANDA, especialista en igualtat i masculinitats a la consultoria Berdintasun Proiektuak, treballa al programa Gizonduz d’Emakunde del Instituto Vasco de la Mujer

3a setmana

 • Dilluns, 25 d’abril
  La discriminació de la dona en l’àmbit laboral
  18:00 – BEGOÑA CUETO, professora d’Economia Aplicada de la Universidad de Oviedo
  19.30 – CLARA CAMPS, professora associada al Departament de Sociologia i Anàlisi de les Organitzacions de la UB
 • Dimarts, 26 d’abril
  Qui crea opinió? Els estereotips en els mitjans de comunicació
  18:00 – SONIA HERRERA, representant de l'Observatori ORIGEN i MIREIA DURAN, responsable de la secció de comunicació de l’Observatori iQ. Dones, homes i la vida quotidiana
  19.30 – JOANA G. GRENZNER, periodista especialitzada en gènere i comunicació d'organitzacions
 • Dimecres, 27 d’abril
  18:00 – Taula rodona: Abordem el problema del tràfic de persones i proposem altres mirades sobre la prostitució
  ROSA CENDÓN, directora de sensibilització i incidència a SICAR.cat
  MONTSE NEIRA, activista contra las injustícies socials, prostituta, investigadora socials i escriptora
  ERIKA TREJO, representant de la Plataforma Prostitutes Indignades
 • Dijous, 28 d’abril
  18:00 – Conferència de cloenda: Les recomanacions de la CEDAW a l’Estat espanyol
  *Ponent pendent de confirmació* 

 

Premis, beques i ajuts

PREMI MILA DE PERIODISME 

Oberta la convocatòria del IX Premi Mila de Periodisme per a la igualtat de Gènere a Lleida

El termini de presentació de treballs periodístics finalitza el proper 1 de febrer de 2016.

Podeu consultar les bases del premi aquí

BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZAN 

Oberta la convocatòria de la XI Beca de Recerca Cristina de Pizan.

El termini de presentació de treballs periodístics finalitza el proper 1 de febrer de 2016.

Podeu consultar les bases del premi aquí

PREMI EQUIT@T

Des dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) treballem per fomentar la participació de les dones en l’àmbit tecnològic de les TIC i aconseguir una major presència tant en el món acadèmic com professional. L’ambiciós objectiu final és arribar a l’equitat de gènere en el sector TIC; i per fer-ho, des de la nostra universitat portem a terme diverses accions per tal d’apropar les TIC a la societat en general i a l’educació en particular.

Enguany neix el Premi equit@T amb la intenció de promocionar l’equitat de gènere a les TIC, en l’àmbit geogràfic d’Espanya, Portugal i Iberoamèrica.

En un àmbit de coneixement on la presència femenina és encara minoritària i on sovint la seva figura queda difuminada, aquesta distinció pretén premiar iniciatives que tinguin la finalitat de generar activitats i mostrar bones pràctiques per ajudar a construir l’equilibri de gènere en els estudis i en les professions TIC. En concret es premiaran tant institucions com persones físiques (dones i homes) que hagin realitzat alguna de les següents activitats:

♦ Accions i programes per tal de promoure la participació i la promoció de les dones en les carreres acadèmiques i professionals relacionades amb les TIC.

♦ Programes i iniciatives reeixits per a fomentar i estimular l’interès de les dones a cursar estudis relacionats amb les TIC i desenvolupar carreres professionals posteriors.

♦ Accions extraordinàries per visualitzar models de conducta amb la finalitat d’ inspirar a les dones més joves a cursar estudis i carreres en el camp de les TIC.

♦ Contribucions significatives a la difusió i l’augment de la influència de les dones en les TIC.

Amb el clar objectiu de donar visibilitat a la presència de les dones en l’àmbit de les TIC, també podran ser premiades dones que hagin demostrat habilitats i innovació excepcionals en el camp de les TIC, que hagin contribuït de forma significativa a l’avenç científic, al desenvolupament tecnològic o a l’impacte social de les TIC.

Més informació en aquest enllaç

CONVOCATORIA DEL PREMIO ADA BYRON 2016
La facultad de ingenieria de la Universitat de Deusto convoca el III Premi Ada Byron a la dona tecnòloga 2016 en el Bicentenari de la precursora de la informàtica.

Més informació:

Consultar les bases aquí.

 

II CONCURS DE FOTOGRAFIA LEONOR PEDRICO. DONES I MOVIMENTS SOCIALS

1.Participants. Es podran presentar al premi les i els artistes majors de 16 anys amb una fotografia inèdita, sense ús comercial o, en el cas d'una sèrie, amb una composició de 5 imatges.

La participació en aquest premi suposa la total acceptació d'aquestes bases i la conformitat amb la decisió del jurat.

2. Tema. Tema: Dones i Moviments Socials. La segona edició del concurs de fotografia feminista Leonor Pedrico vol posar l’èmfasi en la lluita de les dones. Mirem on mirem les dones ens movem per reclamar drets i igualtat, les dones som subjectes polítics de primer ordre.

3. Presentació de les obres. Per a concursar els i les participants hauran d’enviar en format digital la seva fotografia. La documentació s’haurà d’adreçar a: 

     Jurat del CONCURS de FOTOGRAFIA FEMINISTA LEONOR PEDRICO

     Grup de Dones de Lleida

     Casal de la Dona. Plaça Fanalets de Sant Jaume, baixos s/n

     25002 Lleida

 Es presentarà en dos sobres tancats. En cada un dels sobres només hi ha de constar, en lloc visible, un pseudònim.
 En un dels sobres hi ha de constar la fitxa tècnica de l'obra o projecte, una breu memòria d'aquesta i el currículum de l'artista on hi consti    professió, telèfon, i adreça electrònica de contacte.

En l’altre sobre l’obra o projecte que concursa en suport digital. Aquesta potser una sola imatge de l'obra amb una resolució de 300 dpp en format TIF, màxim de 100MB. O bé una sèrie d’un màxim de 5 imatges especificant quina és la que concursa i les altres per explicar el projecte.
Les fotografies poden ser en B/N i/o color. Poden ser realitzades amb càmera analògica o digital.
No s'admetran aquelles obres que incompleixin les condicions exposades en les bases del concurs

4. Drets d'Autor/a. La participació en el concurs implica l'acceptació de totes i cada una de les seves bases. El dret de publicació de les obres participants quedarà automàticament en propietat del comitè organitzador, a la que els autors i les autores de les mateixes, transmeten els drets per a la seva reproducció en publicacions relacionades amb la difusió del Grup de Dones de Lleida.Els i les fotògrafs/-fes participants garanteixen que són els/les propietaris/es del material que presenten a concurs i que tenen la totalitat de la propietat intel·lectual del mateix, així com les corresponents autoritzacions en el cas de que pareguin persones o llocs de caràcter privat. 

5. Jurat. Estarà constituït per cinc dones entre les quals hi haurà tres membres del Grup de Dones de Lleida i dues professionals de la fotografia.

6. Premi. El premi consistirà en la publicació i exposició de cinc obres de la persona guanyadora en una sala d’interès cultural de la ciutat de Lleida. Després de l’exposició a Lleida, el Grup de Dones de Lleida es reserva el dret d’oferir l’exposició a altres sales i entitats sense ànim de lucre)
El jurat podrà declarar desert el premi.

7. Termini i lliurament del premi. El termini de presentació s’obrirà el 15 de Setembre de 2015 fins el 15 de Gener de 2016

El lliurament del premi tindrà lloc durant la primera quinzena del mes de març (coincidint amb els actes de commemoració del Dia Internacional de la Dona Treballadora) en un acte públic en una sala a determinar per l’organització.
Per sol·licitar aclariments o més informació podeu contactar amb el Grup de Dones de Lleida al correu: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

 

CALL FOR PRESENTATIONS. SIMPOSIO INTERNACIONAL SOBRE IGUALDAD Y COMUNICACIÓN.

El Grup de Recerca de la Universitat Complutense de Madrid "Gènere, Estètica i Cultura Audiovisual (GECA)" convoca el Simposi Internacional sobre igualtat i comunicació per atendre la igualtat en l'educació i la comunicació en l'eliminació dels estereotips sexistes en el disseny de campanyes d'informació, l'orientació acadèmica, la comunicació des d'entitats i la comunicació personal, sense oblidar totes les dimensions de les relacions entre Gènere i Comunicació i, per això, fem una crida a la participació i presentació de propostes per a comunicacions a especialistes, investigadores i investigadors, tant de l'àmbit nacional com internacional.

Plantegem el Simposi Internacional sobre resultats de treballs i projectes de recerca (seran seleccionats per un sistema de revisió cec per parells i un Comitè Científic Internacional) per posar en comú l'estat de les seves investigacions i exposar les principals línies actuals d'investigació i d'actuació en l'àmbit internacional i nacional sobre estudis de gènere, de dones i feminisme, d'homes i masculinitats i estudis LGBTI i teoria Queer i les seves relacions amb la cultura audiovisual, com a vehicles de construcció social i cultural per a la igualtat. 

 • Dates: 20, 21 i 22 d'abril 

 • Data màxima per enviar propostes: 13 de març
 • Data màxima per comunicar l'acceptació21 de març

 • Les propostes i inscripcions s'enviaran via correu electrònic a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.  

 

Altres activitats

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES I LES NENES A LA CIÈNCIA

Dijous, 11 de febrer, se celebra per primera vegada el Dia Internacional de las Mujeres y las Niñas en la Ciencia. 

El 15 de desembre de 2015, l'Assemblea General va aprovar la resolució, amb la decisió de proclamar l'11 de febrer de cada any el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència. Les Nacions Unides convida a tots els Estats Membres, totes les organitzacions i els òrgans del sistema de les Nacions Unides i altres organitzacions internacionals i regionals, el sector privat i el món acadèmic, així com a la societat civil, incloses les organitzacions no governamentals i els particulars, que celebrin el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència de manera apropiada, en particular a través d'activitats d'educació i sensibilització pública a fi de promoure la participació plena i en condicions d'igualtat de les dones i les nenes en l'educació, la capacitació, l'ocupació i els processos d'adopció de decisions en la ciència,eliminar tota forma de discriminació contra la dona, fins i tot en les esferes de l'educació i l'ocupació, i esquivar les barreres jurídiques, econòmiques, socials i culturals sobre això mitjançant, entre altres coses, la promoció de l'establiment de polítiques i plans d'estudi en el camp de la ciència, inclosos programes escolars, segons correspongui, per encoratjar una participació més grande les dones i les nenes, promoure les perspectives de carrerade les dones en la ciència i reconèixer els assoliments de les dones en la ciència.

Més informació: http://www.un.org/es/events/women-and-girls-in-science-day/index.shtml

ANIMAC LLEIDA. FUTURS FEMENINS

 • Del 25 al 28 de febrer. Programa
 • Inauguració. Futur is Female
  • Camino de agua para un pez. Mercedes Marro, Espanya, 2016, 8'
  • Brasileiras. Anna Carolina Moraes, Brasil, 2015, 2'
  • Shift. Cecilia Puglesi i Yijun Liu, Estats Units, 2015, 5'
  • Haircut. Virginia Mori, França, 2015, 8'
  • Fibers. Nynne Mors, Dinamarca, 2015, 4'
  • Sphrulite. Lotta Sweetliv, Països Baixos, 2015, 5'
  • Amélia & Duarte. Alice Guimarães i Mónica Santos, Alemanya i Portugal, 2015, 8'
  • Electrofly. Natalia C. A. Freitas, Alemanya, 2015, 3'
  • Tink!. Ava Sawicka, Estats Units, 2015, 3'
  • Luma. Sohini Tal i Carmel Ben Ami, Israel, 2015, 9'
  • Limbo Limbo Travel. Zsuzsanna Kreif i Borbála Zétényi, França, 2014, 17'

VII AULA DE DEBATE DE JÓVENES INVESTIGADOR@S  EN TEMÁTICAS DE GÉNERO.

L'Institut Universitari d'Estudis de la Dona de la Universitat Autònoma de Madrid, per setè any consecutiu, organitza la VII Aula de Debat de Joves la Recerca en temàtiques de gènere 2016. 

Aquestes jornades estan dirigides a joves investigadors / es que realitzen actualment o han realitzat recentment la seva investigació doctoral o treball fi de màster en temàtiques de gènere, tant en universitats espanyoles com a l'estranger. Aquesta activitat pretén abordar la situació actual pel que fa a les investigacions de gènere en l'àmbit universitari i identificar les oportunitats i dificultats que existeixen a l'hora d'investigar en aquest tipus de temes. 

Us animem a que envieu les vostres propostes de comunicació al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. fins al 7 de febrer de 2016, amb el següent contingut: 

 • Títol de la comunicació
 • Nom de l'autor/a dels autors/es i adscripció institucional 
 • Resum de la comunicació o abstract (150 paraules)
 • Paraules clau de la comunicació

Un cop complert el termini d'enviament de propostes, es realitzarà una selecció i es notificarà per correu electrònic les comunicacions acceptades. La inscripció tindrà un cost de 10 euros per als participants i 5 euros per als assistents. Tota la informació s'anirà actualitzant a la pàgina web de l'esdeveniment. 

COMENTARI DE L'OBSERVATORI: UNA ALTRA OPORTUNITAT PERDUDA

Ens agradaria no haver-ne de parlar però de nou ens trobem davant d’una opció narrativa que, tenint com té uns quants valors positius, la defensa d’una matèria maltractada com la filosofia, la dignificació d’una professió, també maltractada socialment, una mirada comprensiva envers l’adolescència i la vindicació de mètodes educatius innovadors, entre d’altres, no ha prestat cap atenció a tenir cura d’una representació equilibrada, pel que fa als personatges femenins i masculins, ni en mostrar les dones amb la seva autoritat professional, justament en una activitat, com l’educativa, on ocupen la major part dels llocs de treball. Si comptéssim el repartiment de temps de paraula que Merlí, la sèrie estrella de TV3 d’aquests moments, dedica a les dones, es tornarien a reproduir les gràfiques descompensades habituals. Si observéssim les escenes en què els professors desenvolupen les seves classes, amb maneres més o menys ortodoxes, però sempre situats en el centre de l’acció i les comparéssim amb les de les professores, a qui veiem només en els passadissos o a la sala de professors/es, carregades de carpetes, veuríem també aquesta reiteració representativa tan poc actualitzada. Si parléssim de les iniciatives de seducció, de les referències a la sexualitat, tant del protagonista com dels i les alumnes, veuríem també una centralitat absoluta del desig masculí. Si ens fixéssim en els fils argumentals, diversos i variats, veuríem un privilegi de les trames relacionades amb els nois. Si seguíssim per aquest camí, constataríem també diverses manifestacions de la masculinitat dominant d’aquest Merlí, un suposat anti-heroi que sembla que fascina a tothom.

I que no ens diguin que són defectes del personatge o complexitats de la seva psicologia. És la tossuda insistència en no voler sortir dels llocs comuns de les narratives androcèntriques.

REVISTA ELECTRÒNICA IguALdad, de la Universidad de Almería

http://cms.ual.es/idc/groups/public/@vic/@vestudiantes/documents/documento/ri1_2016.pdf

LA CATIFA VERMELLA

Dones en primera línia de la política institucional

A càrrec de Marta Selva i les autores: Mercè Civit i Illa, Montserrat Tura i Camafreita, Carme Porta Abad, Silvia Bonet Perot, Lourdes Muñoz Santamaria, Carme-Laura Gil i Miró, Carme Valls Llobet, Lídia Santos i Arnau, Imma Mayol i Beltran, Empar Pont i Albert

Després de la presentació, s’oferirà un petit pica-pica. 

Dijous 18 de febrer a les 19h al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (sala Rosa Vallespir)

 

 

Els llibres del CEDD

IGUALDAD DE GÉNERO EN EDUCACIÓN SECUNDARIA

Investigar, desde la perspectiva de género, la influencia de la ideología y la cultura, así como su proyección social en el siglo XX, en el ámbito educativo español nos ofrece nuevas herramientas de reflexión para entender la pluralidad de caminos recorridos por las mujeres.

Las lagunas en el análisis de la historia del colectivo femenino son aún inmensas en el currículum escolar y, consecuentemente, en la sociedad. Por ello, el objetivo prioritario del presente trabajo es educar en igualdad de género al alumnado de la Educación Secundaria Obligatoria. Para ello ofrecemos al profesorado una propuesta didáctica centrada en el cine de ficción y el documental, por su potencial motivador y conceptual, además de su capacidad para generar análisis y debate en torno a la cultura e ideología de una sociedad determinada. Además estamos convencidas de que es una herramienta útil e idónea para la investigación histórica y el aprendizaje de las ciencias sociales fundamentado en la innovación educativa. 

 

Nosaltres les dones

Marina Subirats i Martori (Barcelona 1943) és una sociòloga, gestora pública i política catalana. Fou directora de l'Institut de la Dona del Ministeri d'Assumptes Socials de 1993 a 1996 i va ocupar diferents càrrecs a l'ajuntament de Barcelona: regidora d'educació (1999 - 2006), Presidenta del Consell de Sants Montjuïc (1999 - 2003), Presidenta del Consell de Nou Barris (2003 - 2006) i Cinquena Tinent d'alcalde (2003 - 2006). Com a sociòloga és especialitzada en els camps de sociologia de l'educació i sociologia de la dona.

Durant el franquisme i els primers anys de la democràcia va militar als partits Bandera Roja, PSUC i a Iniciativa per Catalunya. Ha estat directora de l'Institut de la Dona del Ministeri d'Assumptes Socials (1993-1996). Membre de la Comissió d'Igualtat d'Oportunitats de la Unió Europea entre el 1993 i el 1996, i presidenta de la mateixa l'any 1995.

Serà elegida regidora de l'Ajuntament de Barcelona de 1999 al 2007com independent en la llista del Partit dels Socialistes de Catalunya. Ocupà els càrrecs de regidora d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona del 1999 al 2006, Presidenta del Consell de Sants-Montjuïc de 1999 a 2003, i del Consell de Districte de Nou Barris del 2003 al 2006. Del 2003 al 2006 va ser també cinquena tinent d'alcalde. És membre del Consell Escolar de l'Estat des de l'any 2004.

A les eleccions generals a Corts espanyoles del 2011 va donar suport amb altres excàrrecs socialistes al candidat Joan Coscubiela d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV). També a les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre de 2012 signà el manifest de 150 exconsellers, ex-regidors i exsenadors de suport a Joan Herrera, candidat d'ICV, i el 2015 va signar un manifest de suport a Barcelona en Comú. De cara a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2015, va tancar amb Vicenç Navarro la llista de la confluència d'esquerres Catalunya Sí que es Pot a la circumscripció de Barcelona. 

 

 

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto