Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Maig número 150

Edith Cavell (1865-1915). Regne Unit

Edith era la més gran de quatre germans. El seu pare, un reverend anomenat Frederick Cavell, va inculcar en els seus fills l'amor al proïsme i la necessitat d'ajudar els més necessitats.

La seva família ajudava als altres sempre que podia tot i no tenir massa ingressos. Edith va començar a treballar com institutriu fins que es va formar com a infermera a l'Hospital de Londres de la mà d'Eva Lucke, que va ser una reputada llevadora.

Al 1907 va aconseguir un treball de llevadora en una escola d'infermeria a Brussel·les. Des de llavors fins a l'inici de la Gran Guerra, Edith es va bolcar en la seva professió de llevadora i infermera treballant en diferents hospitals, ensenyant a escoles d'infermeria i creant fins i tot una revista a la qual va titular L'infirmière. La seva professionalitat la va convertir en aquests anys en una de les principals pioneres de la infermeria moderna.

Al novembre d'aquell mateix any de 1914, Brussel·les queia en mans alemanyes. Va ser llavors quan Edith no només va dedicar els seus esforços a intentar salvar la vida d'un gran nombre de soldats de tots els fronts, sinó que va decidir ajudar els aliats a fugir de la zona ocupada. Edith va poder salvar moltes vides durant gairebé deu mesos. Fins que va ser delatada.

El 3 d'agost de 1915 va ser detinguda i traslladada a la presó de Saint Gilles on va romandre deu setmanes, les dues últimes en règim d'aïllament. En cap moment Edith va negar els càrrecs dels quals se l'acusava.

La notícia de la detenció de la infermera britànica va indignar els països aliats i a altres neutrals com els Estats Units, que encara no havia entrat en guerra, i Espanya. Aquests països van demanar que s'apliqués la Convenció de Ginebra segons la qual s'havia de protegir al personal sanitari. Però, tot i les diferents peticions de clemència i de l'oposició d'alguns alts càrrecs alemanys, l'execució va tenir lloc el 12 d'octubre de 1915.

El seu cos va ser enterrat al costat de la presó de Saint Gilles fins que va poder ser traslladat a Anglaterra, un cop finalitzada la guerra

 

Font: Mujeres en la historia

 

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

EXPOSICIÓ DONES: DE LA PARAULA AL SILENCI (EL FEMINISME IMPERTINENT)

El Centre d’Estudis i Documentació de les Dones (CEDD) i la Biblioteca de Cappont han coorganitzat, en el marc de la commemoració del 8 de març, Dia internacional de les Dones, l’exposició bibliogràfica Dones: del silenci a la paraula (el feminisme impertinent) que convida el visitant a realitzar un petit viatge a través de la història del Feminisme amb majúscules. Des dels seus inicis fins a l’assoliment de la democràcia.

La mostra, que compta amb un total de 9 expositors, es podrà visitar del 8 de març al 8 de juny a la primera i segona planta de la Biblioteca de Cappont. A travès d'aquesta exposició el visitant podrà realitzar un viatge històric de reivindicació i lluita per la igualtat entre les persones.

Per a més informació sobre l'exposició. 

ADHESIÓ DEL CEDD de la UdL A LA XARXA DE CENTRES DE DOCUMENTACIÓ I BIBLIOTEQUES DE DONES

Durant la XXIV Trobada de la Xarxa de Centres de Documentació i Biblioteques de Dones, que tindrà lloc els dies 3,4 i 5 de maig a Barcelona, el CEDD (Centre d'Estudis i Documentació de les Dones) s'adherirà a la xarxa, donant compliment a la mesura A.3.3.3. del II Pla d'Igualtat entre Dones i Homes a la Universitat de Lleida 2016-2019.

Conseulteu el programa de la trobada. 

MÀSTER OFICIAL EN ESTUDIS DE GÈNERE I GESTIÓ DE POLÍTIQUES D'IGUALTAT

Us informem que ja està obert el termini de preinscripció del curs acadèmic 2017-2018 del Màster Oficial Online en Estudis de Gènere i Gestió de Polítiques d'Igualtat.

Aquest màster està adreçat a la formació d'experts i expertes en l'aplicació de la perspectiva de gènere en les tasques professionals, en el tractament de la violència de gènere i en l'aplicació de la categoria “gènere” a la investigació en l'àmbit de las ciències jurídiques, humanes i socials.

  • Es tracta d'un màster oficial, per tant, a preu públic i amb validesa a la Unió Europea.
  • La seva docència és online, la qual cosa facilita la conciliació familiar, possibilita compaginar-lo amb l'activitat laboral i permet seguir-lo a distancia.
  • El règim d'estudis pot ser a temps complet (60 crèdits en 1 any) o a temps parcial (20 crèdits com a mínim al any)
  • Es pot escollir entre una de las tres especialitats que s'ofereixen. La especialitat quedarà reflectida al títol expedit pel Ministerio, tot i que no es obligatori escollir especialitat podent fer un itinerari al gust.

Ciències Jurídiques i Violència de Gènere. Dissenyada per formar a persones expertes o professionals que han de treballar en la sensibilització i prevenció de la violència de gènere així com en l'atenció de les seves víctimes. 

Ciències Humanes i Socials. Dissenyada per formar a persones expertes en estudis de gènere en l'àmbit de les humanitats i de les ciències socials.Especialment pensat per promoure la recerca en gènere.

Agent d'Igualtat. Dissenyada per formar a persones expertes que s'ajustin al perfil d'agent d'igualtat definit a la Llei 3/2007, de 22 de març, per a l'igualtat efectiva entre dones i homes.

Enllacem a la Preinscripció al Màster així com el díptic informatiu del màster

XIV CURSO DE RÉGIMEN JURÍDICO DE UNIVERSIDADES

 D'aquest curs, organitzat per AEDUN (Asociación para el Estudio del Derecho Universitario) amb la col·laboració del Centre Dolors Piera, i que se celebrarà els dies 25 i 26 de maig, destaquem el bloc temàtic "Décimo aniversario de la Ley de Igualdad: Balance y Perspectivas des de la Universidad". 

Per a més informació sobre el programa i inscripcions consulteu el web

 Activitats a Lleida

DOCUMENTAL "ON SÓN LES DONES TARGARINES?"

El documental pretén visibilitzar dones rellevants de la història targarina del segle XX. A través d'entrevistes a elles mateixes, com és el cas de la Josefina Vidal Morera i la Pilarín Minguell Pons, o a familiars, com és el cas de la Maria Bernades Guardiola, l'Alba Güell Roca i l'Olga L. Pijoan, es repassa part de la història de les dones al llarg del segle XX.

  • Dia: 6 de maig
  • Hora: 18.00h 
  • Lloc: Cinemes Magèstic (Av. Madrid, 68). Tàrrega 

Consulteu el tràiler

III JORNADA UDL COMISSIÓ 3.4 "DONES CONTRA LA POBRESA"

El programa de la jornada inclou la conferència : “Espiral de les violències: pobresa, xenofòbia, masclisme”, a càrrec de Özgür Günes Öztürk, investigadora en ciències socials.

  • Dia: 9 de maig
  • Hora: 16.30h
  • Lloc: Sala de Juntes de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la Universitat de Lleida
  • Inscripció: no cal inscripció prèvia, entrada lliure i gratuïta

Consulteu el programa de la jornada per a més informació. 

SEMINARI "FEMINISMES, IDENTITATS I DRETS COL·LECTIUS"

 Un seminari obert a tots els públics que pretén aproximar-nos al marc conceptual de la relació entre identitats i feminismes i el debat polític sobre drets col·lectius i feminismes. Està programat amb dues sessions. 

  • Dies: 30 de maig i 1 de juny
  • Horari: 17.00h a 20.00h (dia 30 de maig) i 16.00h a 20.00h (dia 1 de juny)
  • LlocAula 1.02 de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida

  • Organitza: GECIEC i CIEMEN en col·laboració amb el GRASE (UdL)
  • Ponents: serà impartit per tres investigadores de l’àmbit dels estudis de gènere, la doctora Maria Rodó (UAB), Gunes Ozturk (UdL) i Berivan Sarikaya (Universitat de Toronto, Canadà)
  • Inscripció: gratuïta, s'ha de fer inscripció prèvia enviant un correu electrònic amb les dades personals a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Consulteu el web i el programa per a més informació sobre la jornada. 

LA CIUTAT AMB LA MIRADA DE LES DONES

Sortida cloenda del curs.  

  • Dia: 31 de maig 
  • Hora: 18.00h
  • Organitza: Casal de la Dona 
  • Inscripció: places limitades, és necessari inscripció prèvia via telefònica al 973 700 461 o via adreça electrònica a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Jornades, congressos, cursos i seminaris

TAULA RODONA "LA DESPATOLOGITZACIÓ DELS COSSOS I DEL GÈNERE"

L'objectiu d'aquesta jornada és reflexionar sobre el sistema coercitiu que manté el binarisme de gènere. Amb Cristina Garaizabal i Miquel Missé. Modera, Maria Jesús Soriano.

  • Dia: 3 de maig 
  • Hora: de 19.00h a 21.00h 
  • Organitza: Grup de Treball d'Investigació per la incorporació sexe-gènere en psicologia de la Secció de Psicologia de les Dones, Gèneres i Diversitats de la COPC
  • Lloc: Seu de la COPC - Col·legi Oficial de Psicolgia de Catalunya.  (C/ Rocafort, 129). Barcelona 

XVI JORNADES INTERNACIONALS MARÍA ZAMBRANO: LA NOVEL·LA

L'objectiu de reflexionar sobre diferents aspectes de l’obra de la pensadora. Les jornades proposen una anàlisi de l’escriptura de Zambrano en diàleg amb la historicitat i la temporalitat de la novel·la com a gènere literari.

  • Dies: 3 i 4 de maig 
  • Hora: de 19.00h a 21.00h 
  • Organitza: Seminari María Zambrano de la Universitat de Barcelona. 
  • Lloc:Sala Gabriel Oliver, Edifici Josep Carner, Facultat de Filologia, Universitat de Barcelona (c/ Aribau 2). Barcelona

Consulteu el web per a més informació sobre la jornada. 

COL·LOQUI INTERNACIONAL "SUBJECTES FEMENINS EN PERSPECTIVA: LITERATURA I PENSAMENT"

  • Dies: 4 i 5 de maig 
  • Horari: de 9.00h a 19.30h 
  • Organitza: Departament de Filologia Catalana, Grup d'Investigació LIP
  • Col·labora: Facultat de Filosofia i Lletres, Aula de Filosofia de la Seu Ciutat D'Alicante, IUIEG.
  • Lloc: Facultat de Filosofia i Lletres. Edifici C, Saló de Graus de la Universitat d'Alacant

  • Inscripció:  gratuïta, enviar correu electrònic amb dades personals a l'adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Consulteu el díptic i el cartell per a més informació. 

CURS "VIOLENCIA DE GÉNERO: PREVENCIÓN, DETECCIÓN Y ATENCIÓN". SEMIPRESENCIAL

Postgrau amb alta qualitat en la metodologia i amb aportacions innovadores a través de les noves tecnologies. L'equip docent amb alta preparació i experiència en intervenció amb víctimes de Violència de Gènere i amb persones maltractadores, ens donaran una visió multiprofessional de la Violència de Gènere i un enfocament integral de la intervenció, entenent la Violència de Gènere com una violació dels drets humans, i amb atenció a totes les víctimes: dones, menors i majors.

Amb possibilitat de Diploma del CO La Salle

  • Data: 5 de maig
  • Durada: 500 hores
  • Inscripciólimitades, qual inscripció previa mitjançant correu eletrònic i abonament de l'import de la jornada (consulteu tarifes al programa). 

  • Preu: 1550€

Consulteu el web per a més informació del curs i el formulari online per a l'inscripció. 

I JORNADA D'ADOLESCÈNCIA, DROGUES I GÈNERE

  • Data: 5 de maig
  • Lloc: Palau Macaya (Passeig Sant Joan,108). Barcelona

  • Organitza: Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya

Consulteu el web i el programa per a més informació. 

XXVIII SEMINARI PÚBLIC INTERNACIONAL DUODA: SOMIAR LA CASA I ELS SEUS FANTASMES"

A través d’obres visuals, novel·les, poemes i assaigs de dones, s'exploraran peguntes i qüestions existencials per generar el simbòlic de la casa post-patriarcal, la casa de la llibertat femenina.

  • Data: 6 de maig
  • Horari: de 10.00h a 14.00h i de 16.30 a 19.00h 
  • Lloc: Parc d’Humanitats de la Universitat de Barcelona. Can Jaumandreu (C/ del Perú, 52). Barcelona
  • Inscripcióentrada lliure i gratuïta

  • Organitza: DUODA. Centre de Dones, Universitat de Barcelona

Consulteu el programa de la jornada. 

CONFERÈNCIA DEL EL MEU CLÀSSIC: "AURORA BERTRANA, ENTRE LA REALITAT I EL DESIG"

M. Àngels Cabré, escriptora i directora de l'Observatori Cultural de Gènere, impartirà la conferència “Aurora Bertrana, entre la realitat i el desig”, que s'emmarca dins dels actes commemoratius de l'Any Bertrana. Presentació a càrrec de la Dra. Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

  • Durada: del 8 de maig 

  • Hora: 19.00h
  • Organitza: Institució de les Lletres Catalanes amb la col·laboració d'Arts Santa Mònica
  • Entrada: lliure
  • Lloc: Sala d'Actes (C/La Rambla, 7). Barcelona

Consulteu el web per a més informació sobre la jornada. 

CURS ONLINE "ELABORAR UN PLA D'IGUALTAT"

L'objectiu del curs és proporcionar a empreses i organitzacions eines i coneixements per elaborar el seu Pla d'igualtat i els destinataris/àries són el Personal de Recursos Humans, direcció i gerència d’empreses, agents d’igualtat i representants dels treballadors i treballadores.

  • Durada: del 8 de maig al 12 de juny (25h lectives)

  • Organitza: Generalitat de Catalunya

Consulteu el web per a més informació sobre el curs. 

VIII AULA DE DEBAT "JOVENES INVESTIGADOR@S EN TEMÁTICAS DE GÉNERO 2017"

Aquesta activitat pretén abordar la situació actual pel que fa a les investigacions de gènere en l'àmbit universitari i identificar les oportunitats i dificultats que existeixen a l'hora d'investigacions en aquest tipus de temes.

  • Dies: 10 i 11 de maig

  • Lloc: UAM (Universidad Autónoma de Madrid)
  • Organitza: Estela Luisa Grande Cepero, UAM

Consulteu el programa per a més informació per a més informació sobre el curs. 

CURS "DONES VIATGERES A L'ÀSIA"

Aquest curs pretén aproximar les dones viatgeres europees a l'Àsia. Molt menys conegudes que els homes viatgers, les seves mirades presenten una part de la realitat d'Àsia a la que durant molt de temps no s'ha prestat atenció. Fent èmfasi en els textos i impressions d'aquestes dones, es coneixeran millor els últims quatre segles del continent, i la societat i cultura de països com l'Iran, l'Afganistan, Turkmenistan, etc.

S'abordaran les següents temàtiques: Viatjar en femení, viatja la dona de forma diferent a l'home? Les formes i els sentits del viatge; Lady Montagu, imatges d'Orient; Annemarie Schwarzenbach, viatge i escriptura; Vita Sackville-West, de què parlem quan parlem d'Àsia Central?; Ella Maillart, la recerca de la pau.

  • Durada: del 16 al 18 de maig (10h)

  • Horari: de 18.00h a 21.00h
  • A càrrec de: Patricia Almarcegui, escriptora i professora universitària de Literatura Comparada.
  • Organitza: Casa Àsia
  • Lloc: Casa Àsia (c/ Sant Antoni Maria Claret, 167 baixos). Barcelona 
  • Preu: 80€

Consulteu el web per a més informació sobre el curs. 

CURS ONLINE "INTERVENCIÓN CON VÍCTIMAS DE VIOLENCIA DE GÉNERO Y SEXUAL EN INFANCIA Y ADOLESCENCIA"

Alta qualitat en la metodologia, amb aportacions innovadores a través de les noves tecnologies. Equip docent amb alta preparació acadèmica i investigadora i amb experiència en intervenció amb víctimes de Violència de Gènere i amb persones maltractadores. Visió multiprofessional de la Violència de Gènere i un enfocament integral de la intervenció. Tractament dels continguts des d'un enfocament de gènere integrador, entenent la Violència de Gènere com una violació dels drets humans, i amb atenció a totes les víctimes: dones, menors i majors.

  • Data: 19 de maig
  • Durada: 400 hores
  • Inscripciómitjançant formulari online  

  • Preu: 900€

Consulteu el web per a més informació sobre el curs.

CONFERÈNCIA "DELICTES SEXUALS"

  • Data: 18 de maig
  • Hora: de 9.15h a 11.00h 
  • Lloc: Centre Cívic Pati Llimona (c/de Regomir, 3). Barcelona

  • A càrrec de: Dra. Elena Garrido, doctora en psicologia i experta en psicologia jurídica i forense. 
  • Incripció: cal confirmació prèvia de l'assistència mitjançant correu electrònic a l'adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

TAULA RODONA "IDENTITATS, SEXUALITAT I DONES A L'ÀMBIT EDUCACTIU"

  • Data: 19 de maig
  • Lloc: Sala d'actes (c/Rocafort, 129). Barcelona

  • Incripció: cal inscripció prèvia mitjançant formulari online.

Consulteu el web per a més informació sobre la jornada, les ponents i el programa. 

Premis, beques i ajuts

CALL FOR PAPERS. "FEMERIS. REVISTA MULTIDISCIPLINAR DE ESTUDIOS DE GÉNERO"

La revista publica articles originals i inèdits, sobre aquelles temàtiques relacionades amb les dones, la investigació feminista i els estudis de gènere.

Es convida a presentar treballs que siguin resultat d'una investigació original. Hauran de contenir conclusions noves recolzades en una metodologia degudament plantejada i justificada. Només s'admetran treballs inèdits que no estiguin en procés d'avaluació en altres revistes.

Els articles poden ser redactats en espanyol, anglès, francès o portuguès.

  • Termini presentació d'articles: 15 de maig

  • Presentació dels articles: es deuran d'enviar els textos a l'adreça electrònica Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

Consulteu la convocatòria per a més informació sobre els requeriments i forma de presentació de candidatura. 

PROPOSTES COMUNICACIÓ V XORNADA UNIVERSITARIA GALEGA DE XÉNERO

S'obre la convocació de comunicació per a la cinquena edició de les jornades, aquestes propostes es poden presentar dintre del marc de dos blocs, docència i recerca, que engloben tres temàtiques d'interés respectivament.

Docència:pràctiques docents innovadores amb perspectiva de gènere a les aules universitàries; experiències d'inclusió de la perspectiva de gènere en altres etapes educatives; comunicació inclusiva: l'ús del llenguatge i les imatges a la docència.

Recerca: perspectives feministes en la investigació universitària; representacions de gènere en la cultura popular: avenços i retrocessos; diversitat sexual en l'àmbit educatiu.

  • Termini presentació proposta comunicació: 5 de maig

Consulteu el programa informatiu per als detalls de formalització. 

CALL FOR PAPER "FEMERIDES. REVISTA MULTIDICIPLINAR DE ESTUDIOS DE GÈNERO"

La revista està buscant articles per a la seu quart número, relacionats amb investigacions i estudis de gènere de qualsevol àmbit. 

Els articles poden ser redactats en castellà, anglès, portuguès o francès. Consulteu les normes d'edició a l'enllaç. 

  • Termini presentació d'articles: 15 de maig

  • Presentació: via correu electrònic a l'adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

PREMIS A LA INVESTIGACIÓ FOR WOMEN IN SCIENCE 2017/2018

  • Termini presentació candidatura: 21 de maig

  • Presentació: a través del web 
  • Premis:  són 5 premis de 15.000€ cadascun que s'ha de destinar a finançar l'execució del Projecte que desenvoluparà la Investigadora en el Centre d'Investigació durant tot l'any 2018.

OBERTA CONVOCATÒRIA PER A LA BECA "8 DE MARÇ, D'ESTUDIS HISTÒRICS DE LES DONES A GIRONA"

Ja es poden preparar projectes de recerca per presentar a la imminent convocatòria. Han de ser projectes de recuperació del llegat històric gironí a través de l’estudi de la història de les dones que hi han contribuït.Hi poden participar totes les persones interessades en els estudis d’història de les dones a Girona, tant expertes com no, de manera individual o en grup, soles o amb una tutoria experta en recerca amb perspectiva de gènere.

  • Termini presentació candidatura: juliol 2017

  • Presentació: a la seu electrònica de l’Ajuntament de Girona
  • Termini de lliurament de la recerca: 31 de desembre de 2018
  • Premis:  un dotació econòmica de 6.000€. Es pagaran 3.000,00 euros un cop concedida la beca i els restants quan es lliuri el treball finalitzat.

Consulteu les bases de la convocatòria. 

CALL FOR PROPOSALS "INTERNACIONAL CONFERENCE OF GENDER IN SCIENCE & TECHNOLOGY: GENDER AND TECHNOLOGY POLICY & GENDERED INNOVATIONS"

Oberta la convocatòria per a la presentació de propostes per a la conferència internacional que es celebrarà els dies 27 i 28 d'Octubre a Taiwan.

  • Termini presentació: 31 de maig

Consulteu el web per a més informació sobre la conferència i les bases per a la presentació de propostes

CALL FOR PAPERS. IV CONGRESSO INTERNAZIONALE SUGLI STUDI DI GENERE

Els propers 23, 24 i 25 de novembre es va celebrar a la Universitat de Tuscia Viterbo, el IV Congrés Internacional d'Estudis de Gènere en l'àmbit de parla portuguesa i italiana.

Els i les interessades a participar-hi han de complimentar el formulari disponible al web abans de 20 de juny, enviant-ho a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Consulteu el resum de la jornada per a més informació sobre la jornada. 

XXI PREMI SIEM D'INVESTIGACIÓ FEMINISTA "CONCEPCIÓN GIMENO DE FLAQUER"

  • Termini presentació: 30 de juny
  • Premi: dotació econòmica de 500€ juntament amb la publicació del treball d'investigació a la revista digital del SIEM "Filanderas. Revista Interdisciplinar de Estudios Feministas"

Consulteu les bases de la convocatoria.

Altres activitats

EXPOSICIÓ "DONES SILENCIADES, EL LLEGAT DE SOR EULÀRIA ANZIZU (1868-1916)"

  • Dies: fins al 3 de maig

  • Horari: de 10.00h a 14.00h 
  • Lloc: Museu Reial Monestir de Santa Maria e Pedralbes (Av. Monestar, 9 baixos). Barcelona

XXIV TROBADA DE LA XARXA DE CENTRES DE DOCUMENTACIÓ I BIBLIOTEQUES DE DONES

Hi participaran unitats d'informació especialitzada en dones, feminismes i estudis de gènere de tot l'Estat, pertanyents a associacions, entitats públiques i institucions acadèmiques. 

  • Dia: 3,4 i 5 de maig
  • LlocInstitut Català de les Dones - Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca (C/ Pl. Pere Coromines, 1). Barcelona

  • OrganitzaInstitut Català de les Dones 

Consulteu la web per a més informació sobre la jornada, el programa i l'inscripció online

XERRADA "L'ECONOMIA SERÀ SOLIDÀRIA SI TAMBÉ ÉS FEMINISTA"

Dins "L'Aventura de Conèixer. Desmarca't, hi ha alternatives". Aquestes xerrades mostren que a Barcelona hi ha maneres alternatives, socialment transformadores, d'organitzar l'economia i el consum. Aquestes propostes, que adopten una perspectiva comunitària, cooperativa, social i solidària, aconsegueixen, a més a més, una fita fonamental: donen resposta a les necessitats quotidianes, estan arrelades al barri, al districte i a la ciutat i estan centrades en les persones.

  • Dia: 8 de maig
  • Hora: 19.00h
  • LlocEspai Francesca Bonnemaison (C/ Sant Pere Més Baix, 7). Barcelona

  • OrganitzaBiblioteques de Barcelona amb la col·laboració de Comissionat d'Economia Cooperativa, Social i Solidària

EXPOSICIÓ "DONA I SALUT. MOSTRA D'ARPILLERES"

Dones sàvies, valentes, intuïtives i protectores. Exposició que reflexiona sobre dones que han estat visibles o invisibles en la història de la medicina i que, ja sigui en l'àmbit de la llar, de la salut o en organitzacions solidàries, han aportat la seva força i saviesa en la cura dels altres.

  • Dies: fins al 25 de maig
  • Horari: de 10.00h a 14.00h
  • OrganitzaCasal de Barri Congrés-Indians 
  • Lloc: Casal de Barri Congrés-Indians (C/Manigua, 25-35). Barcelona

Per a més informació sobre el curs, el programa i la metodologia consulteu el web

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:

 

Minorías sexuales en España (1970-1995) : textos y representaciones. (2013) Rafael M. Mérida Jiménez (ed.)

Editorial Icaria. Barcelona

Entre 1970 i 1995, Espanya va patir i va gaudir una infinitat de transformacions polítiques, socials, econòmiques i culturals d'indubtable calat. També van ser vint els anys de lluites, victòries i derrotes que separen la promulgació de la Llei de perillositat i rehabilitació social (1970) i ​​la reforma del Codi Penal (1995), protagonitzats per persones que van passar de ser condemnades a presó oa teràpies infames a convertir-se en testimonis d'una societat democràtica més justa i plural. Lesbianes, gais i trans, entre altres persones, van marcar aquesta diferència.

Aquest volum ofereix una mirada interdisciplinària sobre aquells anys, sobre les seves protagonistes anònims i sobre algunes de les seves cares més conegudes. Estudis literaris, artístics i cinematogràfics o anàlisis historiogràfics i sociològics s'interrelacionen amb la voluntat de recuperar les seves obres i part del context en què es van gestar. De Pedro Almodóvar a Antoni Mirabet, passant per Terenci Moix, Maria-Mercè Marçal o Almudena Grandes, d'El Viejo Topo a Celuloide, de la lluita antisida als diaris de sessions del Congrés i la premsa alternativa, entre molts testimonis, aquest llibre ofereix memòria d'un passat que es projecta sobre el nostre present més immediat.

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Notícies

ECONOMIC BENEFITS OF GENER EQUALITI IN THE EUROPEAN UNION: REPORT ON THE EMPIRICAL APPLICATION OF THE MODEL

El nou estudi de EIGE sobre els beneficis econòmics de la igualtat de gènere a la UE aborda com la gènere impulsa el creixement econòmic, quelcom augmentarà els nivells d'ocupació, productivitat i el PIB.

Per consultar la informació sobre els resultats i metodologia del estudi visiteu la plataforma interactiva web del EIGE 

FontInstitut Europeu de la Igualtat de Gènere (EIGE)

FORMACIÓ A L'ALUMNAT UNIVERSITARI DE 5 PAÏSOS EUROPEUS SOBRE LA MUTILACIÓ GENITAL FEMENINA I LA PUBLICACIÓ D'UNA GUIA DE FORMACIÓ

Segons l'EIGE es calcula que 500.000 dones i nenes que viuen a la Unió Europea (UE) han patit mutilació genital femenina, amb més de 180.000 nenes i dones en risc. No obstant això, la majoria dels professionals en contacte amb elles no han rebut formació sobre com prevenir i gestionar millor aquesta pràctica perjudicial contra les dones i les nenes. Fins ara, la majoria de les universitats europees no imparteixen formació sobre MGF a estudiants de medicina, infermeria, dret, educació, treball social o estudis de gènere.

El projecte MAP-FGM té com a objectiu inserir la MGF en la formació acadèmica d'aquests futurs professionals, gràcies al mateix, universitats europees han començat a impartir cursos sobre la MGF a estudiants de diversos graus i postgrau. Al territori espanyol s'ha iniciat a universitats de Madrid i Barcelona.

Així mateix volem destacar que el projecte MAP-FGM acaba de publicar la Guia Multisectorial de Formació Académica sobre Mutilació Genital Femenina en 6 idiomes, manual didàctic que té com a objectiu promoure i facilitar la incorporació de continguts acadèmics sobre MGF a graus i postgraus universitaris de Medicina, Infermeria, Educació, Psicologia, Treball Social, Dret, Criminologia, Antropologia, Cooperació Internacional, Estudis de Gènere i Feministes, Ciències de la Comunicació i periodisme. Manual de lliure accès i descarrega.

Font: MAP-FGM. Multisectorial Academic Programme to Prevent & Combate Female Genital Mutilation/Cutting

CAMPANYA "DIEZ FORMAS DE VIOLENCIA DIGITAL"

El Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad dóna suport al llançament de la campanya "Diez formas de violencia digital"elaborada per PantallasAmigas i que compta per a la seva difusió amb la col·laboració de Twitter.

Es tracta d'una campanya dirigida a joves i adolescents per prevenir, sensibilitzar i detectar els primers senyals de la violència de gènere exercida a través d'Internet i les xarxes socials

Les dades demostren que, entre les i els adolescents, aquest tipus de violència no es percep com a tal i fins i tot s'arriba a normalitzar; no saber identificar el altractament ha fet créixer un 10% la violència masclista entre menors d'edat. Accions com exigir la contrasenya de les xarxes socials de la parella o espiar els seus converses no són estranyes, com tampoc ho és anar més enllà i censurar el tipus de fotografies publicades, amb quines persones es contacta o, fins i tot, exigir l'enviament d'imatges íntimes com una prova d'amor o, el que és encara més pervers, com a element de control per a un posterior xantatge.

La campanya, a través de deu imatges animades, centra el seu focus a mostrar situacions quotidianes en què es produeix violència de gènere, accions que alguns nois adolescents realitzen amb els seus parelles o exparelles. Els comportaments nocius on posa l'accent la campanya són:

  • Assetjar o controlar a la teva parella usant el mòbil
  • Interferir en relacions de la teva parella a Internet amb altres persones
  • Espiar el mòbil de la teva parella
  • Censurar fotos que la teva parella publica i comparteix en xarxes socials
  • Controlar què fa la parella a les xarxes socials
  • Exigir a la teva parella que demostri on està amb la seva geolocalització
  • Obligar a la teva parella al fet que t'envie imatges íntimes
  • Comprometre a la teva parella perquè et faciliti les seves claus personals
  • Obligar la teva parella a que et mostri un xat amb una altra persona
  • Mostra enuig per no tenir sempre una resposta immediata línia

La campanya s'està difonent fonamentalment en xarxes socials per arribar de forma a la població adolescent mitjançant seus canals quotidians de comunicació. A més incorpora el hashtag #HaySalida, lema promogut a anteriors accions per la Delegación del Governo para la Violencia de Género, i el hashtag #fuerzaenmivoz, utilitzat per Twitter en el seu línia d'actuació per enfortir la veu de les dones a Internet a través del diàleg amb la comunitat, la difusió de les eines i regles de la plataforma, i el desenvolupament d'iniciatives conjuntes amb la societat civil.

Consulteu l'spot de la campanya

Font: Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Iguadad

PROPOSICIONS NO DE LLEI EN MATÈRIA D'IGUALTAT

Les proposicions no de llei (PNL) són propostes elaborades pels diferents grups parlamentaris i presentades a la taula del Congrés per a ser debatudes en el ple o en una comissió. Aquests textos no són vinculants, però tenen com a objectiu instar el Govern a realitzar accions concretes sobre temes molt diversos.En matèria de gènere es van presentar el passat mes de febrer algunes d'aquestes proposicions amb l'objectiu de seguir des de les institucions la lluita i la conscienciació sobre la desigualtat encara present en la nostra societat. Entre elles destaquen algunes d'especial rellevància per a la consecució d'aquests objectius, que exposem a continuació.

- Reforçar la perspectiva de gènere en els continguts científics i augmentar el coneixement de les malalties amb més incidència a les dones i que específicament pateixen aquestes, les causes i maneres de prevenir-les. Presentada el 2017.02.10, per tal d'instar el Govern a generalitzar l'aplicació de la perspectiva de gènere en les investigacions i continguts científics, especialment en la Biomedicina, Medicina Clínica i Epidemiologia, així com a augmentar els esmentats coneixements.
La propostes sorgeix de l'Associació de Dones Investigadores i Tecnólogas (AMIT), de la Comissió de Dones i Ciència (CSIC) i d'associacions d'afectades per Endometriosi, recollida i presentada pel Grup Parlamentari Socialista

- Mesures per augmentar la presència de dones en els llibres de text i reconèixer el seu paper en la Historia.Reivindica una major presència de la figura de la dona en la societat ha estat l'elaborada pel Grup Parlamentari Ciutadans, en la qual s'insta el govern a augmentar el contenint en els llibres de text referent a les personalitats femenines rellevants en la Història, així com a promoure el paper de les dones i el seu reconeixement en els avenços científics i històrics. Proposta presentada el 2017.02.14

- Commemoració i difusió de la figura Maria Zambrado, el Grup Parlamentari Socialita la presenta a debat a la Comissió de Cultura. En aquesta proposició es demana una major implicació institucional i pressupostària en la commemoració de la figura i obra de la filòsofa malaguenya María Zambrano, amb motiu del 30 aniversari de la creació de la Fundació Cultural "María Zambrano".

- Estendre l'impacte d'anàlisi de gènere als pressupostos generals de l'Estat i la realització d'auditories de gènere als mateixos, presentada el 07.02.17 pel Grup Parlamentari Socialista.En aquest text es proposa aplicar una anàlisi sobre el impacte en els dos sexes dels pressupostos generals de l'Estat, no només des del vessant de la despesa, com es ve realitzant en l'actualitat, sinó estendre també a la partida d'ingressos, de tal manera que es pugui portar a terme un estudi més complet i realista, tractant de capturar la incidència diferencial entre homes i dones.

Font: Revista Igualdad nº4 març 2017

Nosaltres les Dones

ÁNGELES MONGE BRAVO (1952) Madrid

Química. Professora d'Investigació

Es va llicenciar en Ciències Químiques el 1975, a la Universitat Complutense de Madrid (UCM), on es va doctorar només tres anys més tard, el 1978. Actualment és Professora d'Investigació del CSIC a l'Institut de Ciència de Materials de Madrid (ICMM).

Una de les seves aportacions a la química d'aquest país va ser la seva indispensable contribució a la creació (1986) del "Centre de Difracció de Monocristall", actualment "Centre d'Assistència a la Investigació Difracció de Raigs X", de la Universitat Complutense de Madrid, que va produir un gran augment en l'impacte científic de les publicacions de molts grups de recerca amb els quals va començar a col·laborar en un moment en què la determinació de l'estructura cristal·lina era difícil però imprescindible per publicar en una revista de qualitat. En aquella època en què començava a obrir-se a Espanya el camp la Intel·ligència Artificial, ella va desenvolupar un sistema expert d'ajuda per robotitzar el difractòmetre de monocristall.

Ha col·laborat o col·labora amb nombrosos grups d'investigació nacionals i estrangers, entre ells cal destacar la col·laboració amb el Professor Omar Yaghi de la Universitat de Berkeley, en els laboratoris està convidada per la Universitat a fer estades anuals de diversos mesos, com a resultat d'aquestes ja ha obtingut materials dels quals estan sent patentats per l'empresa BASF a EUA i de les patents A. Monge és co-autora.

En els darrers 5 anys ha estat convidada a donar diverses conferències entre elles: al Reticular Chemistry Center a la Universitat de Berkeley Califòrnia, el Berzelii Center Exselent de la Universitat d'Estocolm, Universitat de Sant Lluís a Argentina, The Ramon Areces Foundation and the spanish Zeolite Association Zeolite workshop in València, The 24th European crystallographic meeting Istanbul Turkey (Plenary lecture).

Ha estat, entre d'altres: representant nacional a la International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC), Membre de la International Union of Crystalography en la comissió d'estructures Inorgàniques i Minerals, membre del comitè nacional de la IUPAC i de la Reial Societat Espanyola de Química.

 

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto