Vés al contingut

Pàgina principal de la UdL

Butlletí maig, número 198

FRASES BUTLLETI 2022 2023 maig

1 2 3
4 5 6

Activitats del Centre Dolors Piera

CLUB DE LECTURA. "PURA PASSIÓ" D'ANNIE ERNAUX

CEDD Pura passiEl dia 6 de juny a les 18.00 hores, al Centre d'Estudis i Documentació de les Dones, tindrà lloc el Club de lectura a partir de la novel·la Pura passió de la Premi Nobel de Literatura 2022, Annie Ernaux. En aquesta narració, Ernaux fa la cronica d'un enamorament apassionat a tocar dels cinquanta anys. I ho fa, com es habitual en ella, capbussant-se en els seus records i relatant-los amb total transparencia, servint-se d'una escriptura sobria i precisa. Al llarg d'una colla de mesos no farà altra cosa que esperar, a casa, les trucades d'A., un diplomàtic de l'Est amb una retirada a Alain Delon, amb el qual torna a sentir aquella follia emocional, física i intel·lectual que anomenem passió, en el seu estat mes simple i pur. És una passió del cos i de la ment, en cerca d'un plaer sense tendresa, viscut sense vergonya ni victimisme. Annie Ernaux dibuixa el temps d'espera i d'absència, fet d'emocions i obsessions en una muntanya russa, quan l'amant ocupa el pensament i el món desapareix...

Dinamitzarà la sessió Anabel Ramos Rebollo, bibliotecària.

Aquesta activitat compta amb la col·laboració del Seminari Interdisciplinari d'Estudis de la Dona.

JORNADA FEMINISTA PER LA JUSTÍCIA CLIMÀTICA I LA JUSTÍCIA SEXUAL I REPRODUCTIVA A LLEIDA

La crisi climàtica és el producte d’un model econòmic que prima la lògica extractiva i els processos d’acumulació i de consumisme salvatge que genera milions de persones expulsades i desplaçades i destrueix i esgota els recursos naturals. Aquest model econòmic s’ha d’entendre com a part del sistema heteropatriarcal i racista. Les estructures entrellaçades d’opressió que ha generat la crisi climàtica són les mateixes estructures d’opressió que estan determinant la capacitat de la població de gaudir de Justícia Sexual i Reproductiva. Per tant, l’assoliment de la Justícia Climàtica així com de la Justícia Sexual i Reproductiva, no poden deslligar-se de les lluites socials i econòmiques.

L’abordatge per a la superació de les causes estructurals que originen les discriminacions, les violències i la destrucció del planeta requereixen de respostes transformadores i inspiradores que es construeixin des d’una visió holística i que integri la interconnexió entre la Justícia Climàtica i la Justícia Sexual i Reproductiva, així com també la garantia dels drets sexuals i reproductius de les dones i les persones heterodissidents.

Amb Fruita amb Justícia Social, Dones de Lleida, Marea Lila, l’Associació de Dones del Món Rural, Gemma Casals i Cris Guiu.

Dimarts 16 de maig de 18 a 21 h lloc al Cafè del Teatre (Carrer de Roca Labrador, 2, Lleida)

Inscripcions: https://form.jotform.com/231133914464351

Activitats a Lleida

ESCOLA POPULAR D’ECONOMIA FEMINISTA A LLEIDA

Les Escoles són espais de formació, intercanvi i enxarxament per a dones i identitats dissidents on, a través de les experiències viscudes, reapropiar-nos de l’economia, dels temps de vida i dels cossos que sostenen la vida. En aquesta ocasió la organitzem des de CooperAcció de la mà de l’Associació LIKA i aprofundirem en les violències que ens travessen a les dones i identitats dissidents i en estratègies per abordar-les.

L’Escola Popular d’Economia Feminista tindrà lloc cada dijous, de 17:00 a 20:00h, del 25 de maig al 06 de juliol -ambdós inclosos-, a l’Hotel d’entitats Lleida Jove (C/ La Palma, 6-10, 25002 Lleida).

Podeu consultar el programa complet entrant aquí. L’Escola és totalment gratuïta.

I, per inscriure’s cal omplir aquest formulari abans del 18 de maig. En ell, també ens podeu comunicar necessitats concretes que us possibilitin/facilitin la participación: espai de cura per a criatures, traduccions, interpretacions…

Us animem a participar i a fer-ne difusió entre els vostres contactes!

Qualsevol dubte, podeu escriure a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

CURS D'ESTIU. EL CICLE MENSTRUAL, EINA D'AUTOCONEIXEMENT I TRANSFORMACIÓ SOCIAL

Lleida, del 3 al 7 de juliol de 2023 (2 ECTS reconeguts per la UdL)

El cicle menstrual és un procés natural que es produeix al cos de milions de persones al món. Malgrat això, les persones que menstruen (i la societat en general) no disposen de
coneixements actualitzats entorn el cicle menstrual i no tenen eines suficients per abordar el cicle i la menstruació des d’una perspectiva respectuosa, conscient, sostenible i de
valoració i acceptació del cos humà. Parlem de persones menstruants perquè entenem que la menstruació és un fet que afecta diversos col·lectius de persones més enllà de la seva
anatomia, i alhora, no totes les dones tenen la menstruació per aspectes de salut, d’edat o fisiològics.

D’altra banda, encara hi ha un fort estigma associat a la menstruació, la qual cosa comporta l’absència d’educació i informació adequades i, en conseqüència, posa les persones
menstruants en situació de vulnerabilitat. 

Més informació: programa

Jornades, congressos, seminaris i conferències

VIOLÈNCIA MASCLISTA. I JO QUÈ!

La Direcció General per a l’Erradicació de les Violències Masclistes del Departament d’Igualtat i feminismes posa en marxa aquest microcurs en línia per tal de difondre nocions bàsiques sobre les violències masclistes.

Del 22 maig al 5 de juny, a través de la Plataforma Snackson, 2 hores de durada, període d'inscripcions obert fins al 18 de maig. 

Inscripcions al formulari

PREVENCIÓ I ABORDATGE DE LES VIOLÈNCIES MASCLISTES DIGITALS

La Direcció General per a l’Erradicació de les Violències Masclistes del Departament d’Igualtat i feminismes posa en marxa aquest microcurs en línia per posar el focus en un dels àmbits que la Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista com és l’àmbit de les violències masclistes digitals.

Del 22 maig al 5 de juny, a través de la Plataforma Snackson, 2 hores de durada, període d'inscripcions obert fins al 18 de maig.

Inscripcions al formulari.

 VIII XORNADA UNIVERSITARIA GALEGA EN XÉNERO. EPISTEMOLOGÍAS FEMINISTAS EN ACCIÓN

Aquesta edició se celebra a l'Institut de Recerca i Innovació Educativa de la Universitat de les Illes Balears (IRIE:https://irie.uib.cat/) en format híbrid.

El tema principal d'aquesta edició és Teixir xarxes davant dels desafiaments de l'educació, amb l'objectiu d'analitzar els reptes, les tendències i els compromisos de la recerca educativa, per impulsar la creació de xarxes internacionals. Sota aquest lema, se sol·liciten treballs de recerca educativa sobre diferents àmbits, entre els quals els Estudis de Gènere.

Totes les comunicacions han de ser originals. S'accepten els tipus de treballs següents:

Comunicacions orals amb una durada de 15 minuts com a màxim.
Pòsters que seran exposats durant el congrés, designant un espai horari per a la seva exposició.

Els treballs enviats seran revisats pels i les membres del comitè científic d'IRED23 i s'han d'atenir a les indicacions següents:

  • S'accepten feines en espanyol, anglès i català.
  • L'extensió màxima del resum serà de 1500 paraules (incloent-hi referències)
  • Les referències han de seguir el format APA7 (però sense cursives ni sagnies ja que el formulari no les admet).
  • Format d'enviament: Formulari a EasyChair (https://easychair.org/conferences/?conf=ired23), no cal adjuntar cap document addicional.
  • És important que s'emplenen correctament totes les dades de què consta el formulari.

Dates importants:

  • Dia límit per a l'enviament de comunicacions: 30 de juny de 2023
  • Data aproximada de comunicació d'acceptació de treballs: 14 de juliol de 2023
  • Dates de registre al congrés: fins al 31 de juliol de 2023 (tarifa reduïda) i fins al 15 d'octubre de 2023 (tarifa completa)

Premis, beques i ajuts

AJUTS A PROJECTES EN FAVOR DE LA IGUALTAT DE GÈNERE I CONTRA LES VIOLÈNCIES MASCLISTES.

Les entitats amb personalitat jurídica pròpia que fomentin la participació, l’apoderament i el lideratge de les dones, la igualtat de gènere i la lluita contra les violències masclistes.

Termini de presentació de sol·licituds 21 d'abril al 20 de maig de 2023

Tramitació a la Seu electrònica de l'Ajuntament de Lleida ( amb certificat digital)

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

 

Masculinidades: aportaciones y debates (2023)

Cristina García Sainz

CEDD - Planta 1a ; 2.9 MAS

logoCEDDsied_interdisciplinari

 Carrer Jaume II, 69

Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera

Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

 

Llibres, revistes, informes i articles digitals

 

GENDERED INNOVATIONS

Health and Biomedicine

Robotics

Music

Materials and Sustainability

Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera 

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram

Atenció! Aquest lloc web utilitza cookies i tecnologies similars.

Si no canvia la configuració del seu navegador, vosté accepta el seu ús.

Accepto